Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Legea-lui-Crin (II) Discordia care slujeşte propaganda putinistă

Legea-lui-Crin (II) Discordia care slujeşte propaganda putinistă

scris de Doru Dragomir
45 afisari

Propaganda rusă mizează enorm pe o anumită lectură a trecutului și e servită magistral, nu contracarată, de reciclarea legionarismului, ideologie care a fost şi va rămâne în vecii vecilor incapabilă de consistenţă intelectuală şi doctrinară, deci gata să justifice şi să înfăptuiască orice ţăcăneală şi orice exces.

eurasia-miscarea-legionara11Chiar şi siteul russiatoray.ro le sare în ajutor legionarilor de azi. Cum să nu o facă, dacă îi serveşte pe tavă confirmarea acuzaţiilor aruncate de precursorii săi din anii 20? Doar şi PCdR spunea că românii sunt fascişti, înapoiaţi, hoţi, laşi şi proşti (se pare că bancurile cu românii hoţi erau preferatele Anei Pauker).

Legea-lui-Crin este o dovadă a eşecului gestionării istoriei recente, mai ales în ce priveşte respectul faţă de tradiţia democratică a ţării.

Pe lângă aceasta, există dezbaterile simpliste, cu destule accente isterico-patetice, stârnite de Legea-lui-Crin arată şi incapacitatea legiuitorilor şi a liderilor de opinie spirituali şi intelectuali de a evita capcanele propagandei putiniste şi de a gestiona conflicte fără să servească interesele acesteia.

Legea-lui-Crin şi dezinteresul față de tradiția democratică a României

Eşecul majorităţii susţinătorilor ca şi al criticilor legii se vede clar tocmai din faptul că nu sunt capabili să discute planul moral al lucrurilor. Nici măcar nu caută un vocabular comun pentru o astfel de discuţie, ceea ce e foarte greu de înţeles, pentru că cei mai mulţi ar trebui să fie intelectuali riguroşi, cu o judecată morală întemeiată pe Cele Zece Porunci. Din păcate, toţi refuză criticile, nuanţele, proporţiile şi dau cam prea uşor cinstea pe ruşine. Aroganţa, dispreţul, ignoranţa, insinuările, mitocănia sau chiar ameninţările mai mult sau mai puţin voalate deranjează foarte mult în ambele părţi şi adâncesc conflictele.

Cei mai satisfăcuţi de animozităţile la care asistăm sunt cu siguranţă slujbaşii războiului informaţional al lui Putin, care, cum remarcă Anton Şehovţov, a funcţionat de la început într-un mod care duce la conflict. Nu doar textul legii şi modul în care a fost adoptată, ci mai ales discordia care începe să se vadă şi să se adâncească sunt foarte potrivite cu planurile ruşilor, care sunt servite magistral de orice confuzie, de orice conflict şi de orice zâzanie, mai ales pe teme care pot justifica acuzaţii de fascism din partea Rusiei împotriva oricui, dar mai ales a ţărilor din Est. Nu contează că se revigorează şi sentimentele antiruse. Şi acestea pot deveni utile. Important e să domnească duşmănia.

Acest tipar de lucru este cunoscut de multă vreme, încă de pe vremea ţarilor. În 2006, trei bloggeri ruşi, Anna Polyanskaya, Andrei Krivov şi Ivan Lomko au întocmit o listă cu subiectele predilecte ale trolilor putinişti, adică tezele pe care propaganda lui Putin vrea să le inoculeze în mintea publicului rus şi nu numai. Acest text, nenumăratele relatări despre „Fabrica de troli” de la Sankt Petersburg, ca şi mărturiile trolilor care au ieşit din sistem sunt lecturi obligatorii pentru cei care vor să înţeleagă cum acţionează trolii putinişti. Temele enumerate în listă sunt repetate de toată propaganda lui Putin, prin politicieni, militari, diplomaţi, istorici, presa rusofilă şi agenţii ruşi din Vest.

Lista celor trei bloggeri are avantajul că rezumă foarte simplu temele principale ale propagandei ruse. E frapant că multe din aceste teme apar şi în discursurile celor care se ceartă acum pe marginea Legii-lui-Crin, ca de exemplu:

• reabilitarea stalinismului, blocarea discuţiilor despre crimele NKVD,
• interzicerea discuţiilor despre lustraţie şi despre crimele NKVD,
• iudeofobia nedezminţită,
• xenofobia, rasismul şi aprobarea extremiştilor şi a pogromurilor,
• ura faţă de refugiaţii politici şi dezertorii din KGB,
• anti-americanism, anti-occidentalism.

Continuarea pe ILD

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult