Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Liviu Dragnea despre Crâmpoșia de la Drăgășani

Liviu Dragnea despre Crâmpoșia de la Drăgășani

scris de Z.V.
340 Afisari

Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a invitat joi pe cei din conducerea Băncii Naționale să meargă câte o săptămână – două să lucreze cot la cot cu medicii și dascălii, și apoi să facă declarații „între clinchete de cristal și mâncare bună” despre majorarea salariilor acestora.

Liviu_Dragnea„Am văzut foarte multă patimă, am zis că poate mi s-a părut. Darea în plată, conversia creditelor în franci elvețieni — imediat atac la Curtea Constituțională. Această lege a salarizării care este deja foarte dezbătută acuma, imediat atacată la Curte. Și atunci trag o concluzie simplă: noi vrem să mărim veniturile și ei vor să meargă tot pe austeritate. Am auzit și declarația conducerii Băncii Naționale — este foarte ușor să vorbești cu 13.000 — 15.000 de euro salariu sau cât este. Este foarte ușor să vorbești. Spui așa, la o masă, conducerea Băncii Naționale, între clinchete de cristal, tacâmuri strălucitoare, față de masă albă, nafloane elegante, mâncare fină: ‘să mai iasă unul să le vorbească puțin de pericolul inflaționist și tu mai pune o crâmpoșie de la Drăgășani‘. Este foarte ușor să vorbești așa. Ar fi bine poate ca cei din BNR, din conducere, să mergă să stea câte o săptămână — două să lucreze cot la cot cu medicii, cot la cot cu dascălii. Și să vadă dacă ar putea trăi cu acele salarii, făcând acea muncă. Exact să se pună în viața lor”, a afirmat Dragnea la Digi 24.

Potrivit acestuia, există o polarizare socială excesivă, care poate deveni riscantă dacă nu se vor lua măsuri de atenuare a acesteia.

„Suntem în situația acum, în graficul pe care l-am prezentat mereu. (…) peste 4 milioane de români au depozite în bănci sub 100 de lei. Media este de 21 de lei. Două milioane de români, în plus, au media 409. 136 de români — noi o să facem tot ce putem ca acest număr să se mărească — au media depozitelor în bănci de un milion de ori mai mare decât cei cu 21. Este o polarizare excesivă care, dacă nu se stopează și nu facem ca prin măsurile noastre clasa de mijloc să se dezvolte, aceasta se va transforma în niște tensiuni care rup orice echilibru și economic și social. Noi nu suntem nebuni, nu suntem iresponsabili să dăm fără număr salarii și pensii, ci în cadrul unui model și atunci am închis această explicație”, a arătat liderul PSD.

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a evitat, din nou, să se pronunțe cu privire la impactul pe care îl va avea majorarea salariilor din sectorul public, aprobată în Parlament, asupra macrostabilității economice, pe motiv că actul normativ nu este încă promulgat, dar a făcut trimitere la experiențele anterioare din anii electorali, când anumite măsuri populiste au fost reversate după alegeri.

„Întrebați istoria, pentru că am mai trecut prin perioade electorale și după alegeri s-au luat anumite măsuri. Noi, ca bancă centrală, evităm să facem comentarii. (În privința majorărilor salariale—n.r.) să le vedem promulgate. (…) Să vă uitați în istorie, să vedeți variante de a soluționa (astfel de probleme—n.r.)”, a declarat joi Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

Potrivit acestuia, impactul acestor măsuri va putea fi detaliat numai după ce va exista configurația bugetară pe 2017, pentru a vedea cum se vor înscrie în construcția bugetară.

Adrian Vasilescu, consilier strategie în Banca Națională a Românei, a avertizat că, dacă „se dă drumul la deficit” peste limitele admise, România nu se va mai putea împrumuta ieftin și din acest punct de vedere „ar trebui să ținem cu dinții de el”.

„Dacă dăm drumul de deficitul bugetar peste limitele admise, nimeni nu ne va mai împrumuta, iar dacă o vor face, nu va mai fi la fel cum ne împrumutăm acum. Deficitul acesta este așa cum este în pragul de 3%, cu pericolul de a fi depășit în 2017, trebuie să ținem cu dinții de el”, a adăugat Adrian Vasilescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult