Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Mărirea şi decăderea lui Victor Ponta

Mărirea şi decăderea lui Victor Ponta

scris de C.P.
27 afisari

De la procuror al Parchetului pe lângă Judecătoria Sectorului 1, la premier demisionar. Este evoluţia lui Victor Ponta în ultimii 20 de ani. Zgâlţâit de acuzaţii de plagiat şi apoi de trimiterea în judecată pentru fapte de corupţie, s-a încăpăţânat să rămână în funcţie. Protestul românilor l-a convins astăzi să plece.
ponta coruptie saracieAdrian Năstase l-a numit pe Victor Ponta în prima funcţie politică în 2001: şef al Corpului de Control al premierului. Un an mai târziu, Ponta e ales şef al Organizaţiei de Tineret a PSD.

După 4 ani de la acest moment, Ponta câştigă un post de vicepreşedinte în conducerea partidului. Din 2008 e numit ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în primul cabinet condus de Emil Boc. În campania prezidenţială din 2009 este purtător de cuvânt al candidatului PSD Mircea Geoană. Iar două luni mai târziu îi ia locul în fruntea partidului.

După ce pică guvernele Boc şi Ungureanu, Victor Ponta este numit premier, în mai 2012. Începe un lung război politic cu Traian Băsescu.

După ce USL a cîştigat alegerile, Ponta a fost reconfirmat ca premier.

Societatea civilă i-a cerut cu insistenţă demisia lui Victor Ponta, fiind acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat. Unul dintre scandalurile care i-a zguduit mandatul. Universitatea Bucureşti a decis că prim-ministrul a plagiat. Însă o comisie tehnică subordonată Ministerului Învăţămîntului l-a exonerat de orice vină.

Anul trecut, Victor Ponta a pierdut prezidenţialele în faţa lui Klaus Iohannis, pe fondul protestelor faţă de organizarea dezastruoasă a votului românilor din străinătate.

În iunie anul acesta, DNA l-a acuzat de fals în acte şi complicitate la spălare de bani. Victor Ponta a plecat din ţară, fiind surprins la un eveniment sportiv la Baku, în spatele preşedintelui rus Vladimir Putin. Pentru ca mai apoi să meargă în Turcia, să se opereze la genunchi. Revine în ţară după trei săptămâni, în cârje. I-a ţinut locul la guvern vicepremierul Gabriel Oprea. Trimis ulterior în judecată pentru fapte de corupţie, în dosarul Turceni-Rovinari, Ponta anunţă pe Facebook că renunţă la şefia PSD.

A rămas premier, pînă miercuri, 4 noiembrie. Primul şef de executiv trimis în judecată, în timpul mandatului la Palatul Victoria.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS