Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Noua Republică vrea lustrarea până în 1996. Ce părere ai?

Noua Republică vrea lustrarea până în 1996. Ce părere ai?

scris de P.C.R.
9 afisari

Lustrația trebuie să îi vizeze pe toți aceia care au avut funcții de răspundere în perioada regimului socialist (1946-1996). Acestor persoane trebuie să li se interzică ocuparea unei funcții de demnitate publică pe o perioadă de zece ani, se arată într+un comunicat de presă al mişcării Noua Republică .

Noua Republică vrea lustrarea până în 1996. Ce părere ai?

Noua Republică susține necesitatea lustrației cu argumente morale și practice. Din punct de vedere moral, lustrația este o măsură tardivă, dar necesară, pentru asanarea spațiului public. Din punct de vedere practic, lustrația va asigura o măsură de corectitudine a competiției politice, distorsionată în prezent de resursele și influența celor care au servit un regim criminal și corupt. Lustrația nu trebuie să se limiteze la perioada regimului totalitar (1948-1989). Socialiștii, aserviți Moscovei, au instaurat un regim autoritar odată cu falsificarea alegerilor din noiembrie 1946. Acesta s-a transformat într-un regim totalitar comunist după declararea “republicii populare”, la 30 Decembrie 1947.
Căderea lui Nicolae Ceaușescu, la 22 Decembrie 1989, nu a însemnat decât sfârșitul totalitarismului comunist în România. Regimul care s-a instaurat, printr-o lovitură de stat care a făcut numeroase victime, a fost unul autoritar. Economia aflată în mâinile Statului a fost jefuită în mod organizat, de la Centru. Agenții Securității au fost protejați, iar salariile lor, plătite. Mass-media a fost controlată, iar autoritățile au declanșat campanii violente împotriva opozanților politici. După orice măsură, acest regim a fost unul autoritar, un “parlamentarism de fațadă”.
Abia în 1996 românii au putut alege, în cadrul unor alegeri competitive (cum acelea din 1990, spre exemplu, nu au fost), un șef de stat necomunist. Schimbarea de regim din 1996 a fost incompletă și fragilă, dovadă că socialiștii au revenit la guvernare în 2000. Nici acum tranziția către o democrație veritabilă nu este completă. Cel mai recent Index al Democrației ne așează pe locul 59, între Thailanda și Indonezia.
Este fals că lustrația vine prea târziu. Unele dintre aceste personaje sunt încă în poziții-cheie în România. Noua Republică susține lustrarea tuturor celor care au servit, în funcții de răspundere, regimurile autoritare și totalitare care s-au succedat în ultimele decenii, în România, mai sus’in cei de la Noua Republică.

Condamnarea regimului comunist, pronunțată de Președintele României la 18 Decembrie 2006, nu este suficientă?

Statul român trebuie să se delimiteze și de regimul autoritar din perioada 1990-1996?

1 comentariu

Lucian 22-02-2012 - 09:08

Eu zic sa fie lustrati toti care nu sunt de acord cu Basescu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult