Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Nu suntem urmaşii Romei?

Nu suntem urmaşii Romei?

scris de Z.V.
541 Afisari

Pe mailuri circulă de la începutul anului, apeluri pentru a semna o petiţie online adresată membrilor Academiei Române. Scopul este sensibilizarea Forumului ştiinţific faţă de problema Dacilor şi modificarea percepţiei asupra trecutului ţării noastre.

Nu suntem urmaşii RomeiLupta lui Napoleon Săvescu şi a susţinătorilor primatului Daciei în formarea Europei moderne nu este nouă. Ca orice dispută de idei, conţine şi exagerări şi patos. Dincolo de ele, însă, există şi adevăruri istorice dovedite. Incontestabile.

Aşadar, cine are dreptate?

Este Dacia vatra în care s-a format Europa?

Sunt Dacii cel mai vechi popor din această parte a lumii?

Este Academia Română vinovată de tăcere şi de servilism în faţa Occidentului?

Ziuaveche.ro vă propune o dezbatere pe marginea acestei teme incitante. Iată şi un articol al lui Napoleon Săvescu pentru a aprinde discuţia:


Cine suntem? Adevăruri ascunse de Academia Română


M-am întrebat de multe ori care este motorul schimbărilor pozitive într-o societate şi trebuie să recunosc că de cele mai multe ori sunt tinerii, care refuză să accepte un adevăr relativ, mincinos, contestabil. Ei sunt cei ce nu sunt legaţi de interese politice ori religioase de moment, ei sunt cei ce caută un adevăr absolut. Deci pe ei îi îndemn să-şi întrebe profesorii de istorie şi de limba română:
– Cât la sută din Dacia a fost cucerită de romani? Şi dacă profesorul ştie răspunsul: 14 % din teritoriul Daciei (care se întindea de la vest la est, de la lacul Constanţa-Elveţia de azi şi până dincolo de Nipru).
Urmează altă întrebare:
– Câţi ani au ocupat romanii acei 14% din teritoriul Daciei? Şi dacă profesorul va răspunde: numai 164 ani, atunci puteţi merge la următoarea întrebare:
– Soldaţii „romani” chiar veneau de la Roma şi chiar erau fluenţi în limba latină ? Aici le va fi şi mai greu să vă răspundă, căci acei soldaţi „romani” vorbeau orice limbă numai latina nu!
Cohortele aflate pe pământul Daciei cuprindeau soldaţi din diferite părţi ale imperiului roman, uneori foarte îndepărtate. Găsim Britani din Anglia de azi, Asturi şi Lusitanieni din peninsula Iberică, Bosporeni din nordul Mării Negre, Antiohieni din regiunile Antiohiei, Ubi de la Rin , din părţile Coloniei, Batavi de la gurile acestui fluviu, Gali din Galia, Reţi din părţile Austriei şi Germaniei sudice de azi, Comageni din Siria, până şi Numizi şi Mauri din nordul Africii (C.C..Giurescu,Istoria Romanilor, I, 1942,p.130).

Şi ultima întrebare:
– Cum a fost posibil ca într-un aşa de scurt interval istoric TOATĂ populaţia Daciei să-şi uite limba şi să înveţe o limbă nouă, limba latină , de la nişte soldaţi „romani” care nici ei nu o vorbeau?
Teoria curvelor dace
Când toate popoarele civilizate din lume iniţiază, desfăşoară şi promovează valorile istorice care le îndreptăţesc să fie mândre de înaintaşii lor, găsim opinia unor astfel de „adevăraţi români”, care, nici mai mult, nici mai puţin, spun despre formarea poporului daco-român: „soldaţii romani au adus femeile şi fetele dace în paturile lor şi aşa s-au născut generaţii de copii, care învăţau numai limba latină de la tatăl lor, soldatul „roman”…
Cum or fi venit ele din Moldova de azi, din Basarabia, de pe Nistru, Bug şi de pe Nipru, acele soţii şi fete de traco-geţi şi carpi, de la sute şi sute de kilometri depărtare ca să fie „fecundate” de soldaţii „romani”?
După părerea stimabililor, femeile daco-gete erau şi „curve”, ba chiar şi mute, nefiind în stare să-şi transmită limba strămoşească copiilor lor! Cât despre noi, urmaşii lor, cum ne-am putea numi altfel decât „copii din flori” apăruţi dintr-o aventură amoroasă a întregii populaţii feminine daco-gete, la care masculii autohtoni priveau cu „mândrie”, aşteptând apariţia „sâmburilor” noului popor şi grăbindu-se, între timp, să înveţe cât mai repede şi mai bine noua limbă, limba latină , când de la soţii, când de la fiicele lor (iubite ale soldaţilor romani cuceritori) ba chiar şi direct, de la soldaţii romani năvălitori ce le-au înjosit căminele.
Latina vulgară de la baie
La Centrul Cultural Român din New York, pe data de 26 octombrie 1999, am aflat de la o altă somitate, de origine română, prof.dr. în arheologie Ioan Pisso, că dacii au învăţat latina de la romani, prin băile de la Sarmisegetuza lui Traian! De ce prin băile romane şi de la nişte soldaţi cam fără haine pe ei?
Nu prea ştiu ce a vrut să spună stimabilul profesor din Cluj despre bărbaţii daci, dar cred că nici un român, nici măcar în joacă, nu are voie să facă o astfel de afirmaţie decât dacă…

De fapt tot dânşii ne spun că ne tragem din „doi bărbaţi cu… braţe tari”! Astfel de declaraţii „istorice” te fac să-ţi doreşti să fii orice, numai român nu!

Domnilor , Dacia a fost cotropită de romani în proporţie de numai 14% şi pentru o perioadă istorică foarte scurtă, de 164 de ani. 86% din teritoriul Daciei nu a fost călcat de picior de legionar roman. Este greu de crezut că într-o aşa de scurtă perioadă istorică, dacii să fi învăţat latina , fără ca pe 86% din teritoriul lor să-i fi întâlnit pe soldaţii romani. Dar dacă nu de la romani au învăţat dacii latina, atunci de la cine? – se întreabă aceiaşi demni urmaşi ai lui Traian?

Dacii şi romanii vorbeau aceeaşi limbă

Nu suntem urmaşii Romei?

Tabliţă de la Tărtăria

Herodot ne spune că cel mai numeros neam din lume, după indieni, erau tracii. Dio Casius ne spune şi el: „să nu uităm că Traian a fost un trac veritabil. Luptele dintre Traian şi Decebal au fost războaie fratricide, iar Tracii au fost Daci„. Faptul că dacii vorbeau „latina vulgară”, este „un secret” pe care nu-l ştiu numai cei ce refuză să-l ştie.
„Când sub Traian romanii au cucerit pe daci la Sarmisegetuza n-au trebuit tălmaci, afirmă Densuşianu şi asta schimbă totul. Deci dacii şi romanii vorbeau aceeaşi limbă!” Dacă astăzi se consideră că 95% din cunoştinţele acumulate de omenire sunt obţinute în ultimii 50 de ani, să vedem cum şi noţiunile noastre despre istoria poporului daco-român pot evolua. Când nu de mult s-a publicat teoria evoluţiei speciei umane în funcţie de vechimea cromozomială, s-a ajuns la concluzia că „prima femeie” a apărut în sud-estul Africii.
Europa s-a născut aici
Următorul pas uriaş a fost în nordul Egiptului, iar de aici, în Peninsula Balcanică. Când profesoara de arheologie lingvistică Marija Gimbutas, de la Universitatea din Los Angeles , California , a început să vorbească despre spaţiul Carpato-dunărean ca despre vatra vechii Europe, locul de unde Europa a început să existe, am fost plăcut surprins şi m-am aşteptat ca şi istoricii noştri să reacţioneze la fel. Dar din partea lor am auzit numai tăcere. Când profesorii Leon E. Stover şi Bruce Kraig în partea „The Indo-European heritage”, apărută la Nelson-Hall Inc., Publishers , 325 West Jack son Boulevard, Chicago , Illinois 60606 , vorbesc la pagina 25 despre Vechea Europă a mileniului 5 î.d.H., care-şi avea locul în centrul României de azi, să nu fim mândri? Când studiile de arheologie moleculară ne îndreptăţesc să ne situăm pe primul plan în Europa ca vechime, nu-mi este uşor să le răspund unor persoane care nu citesc nici ceea ce spun inteligent alţii despre noi şi nici măcar ce scriu eu. Studii impecabile cromozomiale, la nivel de mitocondrie, folosind PCR (polimerase chain reaction), pot determina originea maternă a unor mumii vechi de sute şi mii de ani.
Teoria genoamelor situează spaţiul carpato-dunărean ca fiind, nici mai mult nici mai puţin, decât locul de unde a început Europa să existe, locul unde acum 44.000 de ani sosiseră primele 3 Eve şi primul Adam. Când am scris „Epopeea Poporului Carpato-dunărean” şi volumele „Noi nu suntem urmaşii Romei”, „În căutarea istoriei pierdute” şi „Călătorie în Dacia – ţara Zeilor”, m-am bazat pe astfel de cercetări, dar şi pe cartea unei somităţi în domeniul preistoriei Europei, D-l V. Gordon Childe, profesor la Universitatea din Oxford , Anglia , căruia i se publica, în anul 1993, la Barnes&Noble Books, New York , „The History of Civilization” , „The Aryans”. El explorează într-un mod fascinant originea şi difuzarea limbilor în Europa preistorică. Între paginile 176-177 publică şi o hartă arătând leagănul arienilor în timpul primei lor apariţii; şi minune mare, spaţial Carpato-dunărean este cel vizat! Când roata, plugul, jugul, căruţa cu două, trei şi patru roţi apar pentru prima dată în lume pe teritoriul nostru, dacic, când primul mesaj scris din istoria omenirii se găseşte tot pe teritoriul nostru, la Tărtăria, când primii fermieri din Europa sunt descrişi pe acelaşi spaţiu, într-o perioadă când Anglia abia se separa de continent şi din peninsulă devenea insulă – 6,500 î.d.H., (vezi John North, „A new interpretation of prehistoric man and the cosmos”, 1996, Harper Collins Publishers, 1230 Avenue of Americas , New York , 10020 , Chronology), nu-ţi vine a crede că tocmai cei pentru care aduni aceste informaţii formidabile despre poporul şi spaţiul pe care îl ocupa ţara noastră, te decepţionează!

Alfabetul geto-dac lasă rece Academia

Dezbatere asupra dacilor

Codex Rohonczy

Nu de mult, la Primul Congres Internaţional de Dacologie, Bucureşti, hotel Intercontinental, domnul profesor doctor în istorie Augustin Deac ne vorbea despre „Codex Rohonczy „, o cronică daco-românească, însumând 448 pagini, scrisă în limba română arhaică, latina vulgară, cu alfabet geto-dac. Pe fiecare pagină se aflau scrise circa 9-14 rânduri. În text sunt intercalate 86 de miniaturi executate cu pana, care prezintă diferite scene laice şi religioase. Direcţia scrierii este de la dreapta la stânga şi textul se citeşte de jos în sus. Descoperim că în bisericile vechi, daco-româneşti, cultul ortodox se exercita în limba latină vulgară, chiar până în secolele XII-XIII, când s-a trecut la oficierea cultului în limbile greacă şi slavonă. Codexul cuprinde mai multe texte, ca „Jurământul tinerilor vlahi”, diferite discursuri rostite în faţa ostaşilor vlahi înaintea luptelor cu migratorii pecenegi, cumani, unguri, o cronică privind viaţa voievodului Vlad, care a condus Vlahia între anii 1046-1091, imnul victoriei vlahilor, conduşi de Vlad asupra pecenegilor, însoţit de note muzicale etc. Atunci se miră şi se întreabă, pe bună dreptate, domnul profesor doctor în istorie Augustin Deac: „De ce institutele de specialitate ale Academiei Române au rămas pasive la descoperirea şi descifrarea acestui document istoric, scris în limba daco-română, latina dunăreană, într-un alfabet geto-dacic existent de milenii, cu mult înaintea celui latin al romanilor?” Dar, după orientarea ideologică ce o au, cei sus amintiţi ar fi preferat ca acest diamant să nu se fi descoperit. Academia Română ar fi trebuit să organizeze o mare sesiune ştiinţifică cu caracter nu numai naţional, cât mai ales internaţional. Dar şi ei, la fel ca şi „românii adevăraţi”, vajnici urmaşi ai lui Traian, vor să arate omenirii ce înseamnă să fii umil şi să-ţi dispreţuieşti strămoşii, trecutul şi neamul…

Faptul că NOI, Românii, suntem strămoşii tuturor popoarelor latine şi nicidecum o rudă marginală a latinităţii, ar trebui să ne facă să ne mândrim şi nicidecum să căutam contra argumente, precum cei lipsiţi de înţelepciune care îşi taie cu sârg craca de sub picioare…

Dr. Napoleon Săvescu,
Fondator & Preşedinte al „Dacia Revival International Society”,

New York

8 comentarii

unne 28-01-2011 - 16:17

daca napoleon savescu ar fi mai informat a fi bagat de seama ca suntem cu cel putin sapte sute de ani in viitor.sapte sute de ani in care inca nu s/a intamplat nimic.si in sec. 19 se citea putin . eminescu/ care nu-s ce-avea cu o mie patru sute – pare a fi cetit mai mult decat toti densusenii la un loc.

Ion Caramfil 31-01-2011 - 05:16

Daca medicul Napoleon Savescu din New York ar fi onest, ar trebui sa mentioneze bibliografia unde istoriculm Dio Cassio a facut afirmatia despre care scrie medicul din New York. Scriu lucrul acesta deoarece, pentru mine, este greu de acceptat ca in primul secol AD daciii se stramutasera in Peninsula Iberica sa culeaga capsuni pe latifundia parintilor viitorului imoparat Traian, sau ca patriciana matroana doamna mama a viitorului imparat ar facut ceva chitibusii cu vre-un capsunar traco-dac ca doar nu erau toate matroanele niste Mesaline cu culegatorii de capsuni si de masline.

Rasputin 31-01-2011 - 09:39

8 randuri, 10 prostii.

Legiunile romane erau formate din soldati de diferite etnii. Habar n-aveau de limba latina.
TOATE legiunile romane erau formate pe criterii lingvistice.
Doar sefii stiau limba latina, pentru a putea transmite ordinele.

Si asa din senin ne-stiutori de limba latina i-au invatat pe daci latina?

Sa fim seriosi.
Putin creier in cap n-ar strica.

ValVerde 31-01-2011 - 15:00

The Roman legion (from Latin legio „military levy, conscription,” from legere — „to choose”) is a term that can apply both as a translation of legio („conscription” or „army”) to the entire Roman army and also, more narrowly (and more commonly), to the heavy infantry that was the basic military unit of the ancient Roman army in the period of the late Roman Republic and the Roman Empire. In this latter meaning, it consisted of several cohorts of heavy infantry known as legionaries. It was almost always accompanied by one or more attached units of auxiliaries, who were not Roman citizens and provided cavalry, ranged troops and skirmishers to complement the legion’s heavy infantry.
The size of a typical legion varied throughout the history of ancient Rome, with complements of 4,200 legionaries and 300 equites (drawn from the wealthier classes – in early Rome all troops provided their own equipment) in the republican period of Rome, (the infantry were split into 30 maniples of 120 legionaries each), to 5,200 men plus auxiliaries in the imperial period (split into 10 cohorts, 9 of 480 men each, plus the first cohort holding 800 men).

Bumerang 01-02-2011 - 10:26

Mda, ce fain e sa legi doua lantzuri cu scoci unul de altul si sa afirmi cai ai gasit ruptura de mult cautata, si sa ajungi sa afirmi ca rominii sunt buricul pamantului, fara sa rosesti. Ce mai urmasi ai Romei. Daca italienii (si altii) nu-i plac pe romani, le dam flit, si afirmam ca suntem stramosii lor, si gata.

Pai, daca romanii ii invatasera cam pe toi ceva latina, peste tot pe unde se perindasera, nascand limbile franceza, spaniola, portugheza, lasand urme chiar si in engleza, ma intreb de ce ar fi fost dacii mai rezistenti?! mai ales ca nu mai ramasera prea multi…

Cum se poate emite aberatia, ca dacii vorbeau aceasi limba ca si romanii, cand cei din urma au lasat sute de mii de inscriptii, iar primii nimic?!

Cum de se gasesc scrieri despre persistenta romanilor din Dacia pana in sec IV, si despre dacii (liberi) nimic.

Cum pot doua popoare care vorbesc acesi limba, sa fie asa de diferite dpdv cultural si economic? In tim ce romanii faceau baie in cladiri cu incalzire de pardoseala, dacii traiai prin paduri, fiind numiti de primii, barbari!

Sa nuitam ca in Bizant latina, a fost limba oficiala pana aprin sec VI, ea vorbinduse si dupa aceea. Culmea, limba latina/romana era mai raspandita in balcani decat in Carpati!

Plus de asta, cate ramasitze dacice ar fi putut ramane in rominii de astazi, avand in vedere ca au mai trecut pe langa slavi, si unguri, care au pus o amprenta puternica pe aceste locuri si alti, precum pecenegim, cumani etc, si nu in ultimul rand tatari, care au cam lasat praf si pulbere?

Cercul 03-02-2011 - 21:52

Ca un ioban exportat in strainatate(Germania nu?) ai mentalitate de sluga.
Eu nu cred limba daca ar fi semanat cu cea romana. Lipsa inscriptiilor dace mi-o explic prin faptul ca erau un popor de tarani ce n-au mania scrisului. La tara si acum sunt priviti urat cei ce ocupa cu scrisul si cititul.
Eu ma indoiesc serios de faptul ca latina ar fi baza limbii romane actuale.
Personal cred ca structura gramaticala este daca in care au fost introduse neologisme din romana, slava, cumana. Asta este evident limba romana avand o structura opusa limbii romane, in care verbul este la sfarsitul propozitiei. O profesoara de lb engleza chiar imi amintesc declara: „Verbul defineste o propozitie”. Se explica bine si de ce romanii au dificultati la scoala trebuie sa invete limba latina.
Si acum partile din Romania care au fost sub ocupatie romana(Oltenia si Transilvania) sunt regiuni mai citadine cu spirit orasenesc, iar Moldova are un caracter rural(cum aveau si dacii). Dobrogea o tratez separat este o regiune cosmopolita(amestec de greci si alte natii). Eu observand fizionomia dobrogenilor as spune ca sunt un amestec de scandinavi cu arabi si greci cu alte cuvinte natiuni marinare.
In privinta notatiei cred ca dacii foloseau sistemul de contabilitate prin crestaturi folosit si acum la stane.
Iar in privinta aspectului fizic lucrurile stau identic: Romanii din Oltenia si Banat sunt mai inchisi la piele cei din est si nord(Maramuresenii chiar pastreaza portul dacic) au pielea deschisa, asa cum erau descrisi de catre greci daci.

YAAKOV 23-02-2011 - 14:00

„Si acum partile din Romania care au fost sub ocupatie romana(Oltenia si Transilvania) sunt regiuni mai citadine cu spirit orasenesc, iar Moldova are un caracter rural(cum aveau si dacii).”

Va inselati. Oltenia este o regiune rurala, tocmai pentru ca situatia pedo-climatica a permis practicarea agriculturii la scara mare. Orasele din Oltenia s-au dezvoltat in timpul regimului comunist, din cauza industrializarii fortate. Inainte de comunisti economia se baza strict pe agricultura (primitiva, cu sapa si secera), iar la oras locuiau cei care bisnitareau graul si porumbul (multi ovrei). Populatia din Oltenia nu este „de culoare”, cum ati afirmat. Frecventa coloratilor este mai mare decat in Moldova din cauza tiganilor, adusi ca forta de munca pe mosiile boieresti (in special in Gorj, dar si prin Mehedinti). Dar oltenii adevarati nu sunt bruneti. Unii sunt chiar blonzi si cu ochi albastri, probabil pentru ca prin Oltenia au tranzitat slavii care s-au stabilit in Iugoslavia. Sunt indivizi inalti (peste 1,85m inaltime) si puternici, rezistenti la munca fizica.
Iar in Transilvania s-au dezvoltat orasele din cauza influentei germane. Si pe unguri (care la baza erau niste primitivi periculosi) tot nemtii i-au civilizat.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS