Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Previziuni sumbre: economia mondială şi leul se vor prăbuşi

Previziuni sumbre: economia mondială şi leul se vor prăbuşi

scris de Doru Dragomir
18 afisari

Situatia economica internationala s-a inrautatit in ultima perioada, iar ultimele date economice arata ca tendinta nu este de revenire, ci din contra – continua sa se inrautateasca.

economie prabusireChiar daca la nivelul traiului de zi cu zi inca nu am simtit acest lucru, in luna ianuarie Romania a fost afectata vizibil de situatia internationala.

Din punct de vedere economic, in momentul actual cele mai importante date sunt cele legate de activitatea economica a Chinei. Pe langa faptul ca este cel mai mare producator de bunuri din lume, China este si cel mai mare importator de materii prime. Scaderea pretului la petrol si alte marfuri, scaderile de pe burse – toate au legatura cu China.

Una dintre problemele mari este insa lipsa indicatorilor economici – China nu este una dintre cele mai transparente tari cand vine vorba de raportari. Din acest motiv, pietele internationale incearca sa gaseasca cele mai bune proxi-uri – indicatori care sa evidentieze indirect nivelul de activitate din China.

Un astfel de indicator proxi este nivelul exporturilor/importurilor inregistrate de Coreea de Sud. Comertul cu China reprezinta aproximativ un sfert din intregul comert al Coreei de Sud, asa ca variatiile raportate sunt foarte importante pentru estimarea situatiei generale din China si Asia in general.
In luna ianuarie, exporturile Coreei de Sud au scazut cu 18,5% fata de aceeasi valoare din anul precedent in timp ce importurile au scazut cu 20.1% la fel fata de valorile inregistrate in urma cu un an.

Si mai negativ este faptul ca ritmul scaderilor este in crestere – cu alte cuvinte, nu numai ca actuala criza NU se apropie de sfarsit, dar situatia inca se inrautateste de la luna la luna.

Implicatiile pentru pietele internationale si Romania

Materiile prime si bursele de actiuni vor fi foarte probabil afectate: In cazul unei recesiuni prelungite in China, preturile materiilor prime, inclusiv petrolul, vor ramane la nivele foarte reduse. Acest lucru este benefic pentru economiile vestice, care importa materii prime, dar este foarte negativ pentru majoritatea economiilor emergente, care in general traiesc din exploatarea si exportarea materiilor prime.
De asemenea, probabilitatea este foarte mare ca majoritatea burselor sa inregistreze scaderi in perioada urmatoare. Atunci cand vorbim de scaderi generalizate in pietele internationale, Romania nu are cum sa nu fie afectata.
Un leu mai slab pe termen lung si scaderea nivelului de trai. Criza din China inseamna scaderi economice generalizate. Romania nu are cum sa evite aceasta situatie (desi probabil vom fi mai putin afectati) iar efectele cele mai vizibile vor fi asupra monedei nationale: Leul.
Dovada cea mai clara a fost in luna ianuarie – Leul a inregistrat scaderi corelate cu toate pietele internationale, cursul Eur/Ron atingand un nivel maxim in zona 4.53 Lei pentru un Euro. Din pacate, tendinta generala pentru anul acesta ramane una descendenta pentru moneda nationala.
Un euro mai scump inseamna pentru Romania scaderea nivelului de trai. Multe persoane sau societati detin credite in Euro iar cresterea cursului inseamna rate mai scumpe la banca, anunţă Admiral Markets UK Ltd.
Din punct de vedere economic, criza din China se va simti in Romania incepand cel mai probabil cu trimestrul 2 2016, insa, anumite sectoare economice vor avea semnale negative incepand chiar din lunile acestea. Primul semn vizibil a fost cursul de schimb Eur/Ron care a fost deja afectat vizibil in luna ianuarie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult