Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Prezentul și viitorul satului românesc

Prezentul și viitorul satului românesc

scris de Doru Dragomir
75 afisari

Despre satul românesc, sufletul poporului nostru, s-a scris și se va mai scrie și de acum încolo.
Suntem în România, țara cu circa 46% din populația totală trăind în mediul rural. Din acest motiv găsesc utilă o analiză obiectivă şi optimistă a viitorului satului nostru.
Avem în acest moment 2861 de comune, cu populație de la 131 de locuitori la peste 25.000, numărul mediu de locuitori fiind de 3400 de persoane. Dintre cele 41 de județe, cel mai populat este Iașiul cu 772.000 locuitori, cel mai mic fiind Covasna, cu 211.000 de locuitori. Se vede, din acest punct de vedere, o mare diversitate.
Dar marea diferență, comparând comunele, o vedeam în aspecte ca nivelul de trai, dezvoltarea economică, a infrastructurii, a nivelului cultural, a nivelului învățămîntului și a sănătății populației, unde sunt diferențe extrem de mari.
Am cunoscut bine problemele satelor românești, mai ales în cei 12 ani de activitate la Consiliul Județean Timiș, 1996-2008, dar, trebuie să recunosc, satul nostru s-a schimbat mult în bine, mai ales după aderarea UE.
Infrastructura satului a profitat cel mai mult de fondurile europene, multe aşezări au toate străzile asfaltate, au sisteme centralizate de alimentare cu apă și canalizare, rețele de gaz, telefonie mobilă, televiziune prin cablu și internet, dar încă mult prea puține locuri de muncă. Din acest motiv există o puternică migrație spre atracţiile orașului, locuri de muncă, școli, cultură, spitale,petrecerea timpului liber, plus plecarea la muncă în alte țări ale UE.
M-a impresiont recent o emisiune televizată, cu reprezentanții Asociației Comunelor din România, primari de comune, mai mici sau mai mari, cu multă experiență în atragerea fondurilor europene, a locurilor de muncă, cu un limbaj european elevat și activitate eficientă la nivel local.
Și totuși, pentru ca satul nostru să aibă un viitor, este necesară aplicarea strategiei de atragere a inițiativei private, dar și a fondurilor autohtone, într-un cuvânt reconstrucția satului românesc prin modernizarea și tehnologizarea agriculturii, meșteșuguri specifice, construcția de pensiuni și ferme, promovarea schimbului de experiență și parteneriate cu sate europene. Totuşi, ideea de bază este că agricultura și turismul rural trebuie să devină motoare ale întregii economii românești.
Dacă privim la vecinii europeni, vom vedea, de exemplu în Germania, o amplă preocupre referitoare la viitorul satului. Între stabilitate și regres demografic – studiu elaborat de către Institutul berlinez pentru populație și dezvoltare-Fundația Schloss Ettersburg, un posibil model și pentu noi. Studiul al cărui scop final este identificarea criteriilor, la nivel național, pentru evitarea regresului demografic, pentru identificarea soluțiilor pentru ca spațiul rural să redevină atractiv.
Germania, ca stat federal, are 16 landuri, din care trei orașe-land, Berlin, Hamburg și Bremen, dar și 294 de județe, cu populații de la 57.000 locuitori la 617.000, deci tot a o mare diversitate.
Marea diferență, față de țara noastră, este că în comunele germane, foarte bine dezvoltate ca infrastructură, există extrem de multe locuri de muncă. Fondurile bugetare merg din comune și orașe spre județe, landuri si guvernul federal și se întorc, tot ca fonduri bugetare, pentru infrastrutura federală, autostrăzi, securitate națională, armată. Celelalte domenii – sănătate, învățămînt, ape, mediu, cultură etc. se finanțează local de către comune și județe.
Este extrem de actuală în România afirmația că descentralizarea înseamnă dezvoltare. E adevărat, acest principiu, aplicat în vestul Europei în urmă cu 30-40 de ani a fost determinant în creșterea bunăstării din acele țari!
Cred că o amplă dezbatere pe tema viitorului satului românesc ar fi extrem de utilă, un mare beneficiu pentru revigorarea satului românesc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult