Pro sau Antiavort (4) "Intotdeauna vor fi situatii in care va fi nevoie de un avort" | Ziua Veche
Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Pro sau Antiavort (4) ”Intotdeauna vor fi situatii in care va fi nevoie de un avort”

Pro sau Antiavort (4) ”Intotdeauna vor fi situatii in care va fi nevoie de un avort”

scris de Ziua Veche
2 afisari

”Nici unei femei nu trebuie sa i se refuze dreptul  de a avea acces la un avort efectuat in condiții care nu ii pun sanatatea in pericol, la costuri pe care poate sa si le permita”, a declarat pentru ziuaveche.ro dr. Borbala Koo, directorul Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS). ”Dreptul la avort nu poate fi interzis intr-o societate moderna”, spune si Monica Tatoiu, care a raspuns la dezbaterea ziuaveche. Bianca Brad, cunoscuta ca militanta pro-viata, merge insa pe aceeasi teorie: femeile au dreptul sa aleaga.

 

“Dreptul la avort este intrinsec libertații femeii de a decide daca si cand doreste sa aiba copii. Ar fi o ipocrizie sa luptam pentru contraceptive accesibile dar sa ramanem tacuți atunci cand femeia se confrunta cu o sarcina nedorita.Statisticile ne arata ca in lume, intr-un an, din cele aproximativ 210 milioane de sarcini, o cincime au fost nedorite si se finalizeaza prin avort. O sarcina neplanificata este intotdeauna un soc. Aceasta situație se include in categoria “nu mi se va intampla chiar mie“. Daca se intampla insa, prima dificultate este acceptarea acestui fapt, in special in situațiile in care apare si panica. Este si momentul in cere femeia are nevoie cel mai mult de ajutor”, este de parere directorul SECS, Borbala Koo.

”Nici contraceptivele nici oamenii nu sunt perfecti”

 ziuaveche.ro: majoritatea condamna: suntem crestini, avort egal crima

B.K: SECS militeaza pentru dreptul fiecarei femei de a lua decizia de a avea sau nu un avort.  Daca acest drept al femeii nu este recunoscut si ea nu beneficiaza de sprijinul de care are nevoie, de cele mai multe ori nu are alte opțiuni decat nasterea unui copil pe care nu il doreste si nu ii va acorda atenția cuvenita si/sau abandonul copilului. Nici o femeie care a fost nevoita sa recurga vreodata la un avort sau personalul medical dintr-o secție de avorturi nu considera ca avortul este o soluție usoara. Femeile trebuie sa aiba posibilitatea de a lua decizii privind numarul copiilor pe care ii doresc, momentul aducerii lor pe lume si folosirea contraceptivelor cu scopul prevenirii sarcinilor nedorite. In condițiile apariției unei sarcini nedorite, femeia trebuie sa aiba acces legal la avort, efectuat in condiții care nu ii pun sanatatea in pericol. Femeile trebuie sa poata lua aceste decizii in cunostința de cauza fara a trebui sa faca fața unor presiuni sau coerciții de orice tip(…) Cu toate ca utilizarea contraceptivelor a crescut in mod semnificativ in Romania, intotdeauna vor fi situații in care va fi nevoie de un avort pentru ca nici contraceptivele si nici oamenii nu sunt perfecți.

 ziuaveche.ro: Romanii se declara in proportie de 98% la curent cu metode contraceptive si cu toate acestea se sta la coada pentru avorturi. E drept ca nu se mai inregistreaza cifrele record din anii ’90.

 B.K: Este de o importanța cruciala o abordare globala care sa includa educația sexuala adaptata nevoilor, accesul la contraceptive pe care sa si le poata permite toata lumea si dezvoltarea unei societați care respecta drepturile individuale in domeniul sexualitații si reproducerii. Nu putem sa credem ca daca vom nega nevoia unui avort  acesta va disparea. Sarcinile nedorite si avorturile sunt o realitate a fiecarei societați, ele exista in fiecare țara si trebuie sa fie luate in considerare. Reducerea numarului avorturilor implica nu numai accesul la servicii legale si de calitate ci si educație, contracepție (inclusiv contracepția de urgența), servicii de calitate, la prețuri accesibile, atat pentru adulți cat si pentru adolescenți.

 ziuaveche.ro: Nu este o noutate pentru dumneavoastra demersurile multor organizatii care cer ferm scoaterea avortului in afara legii

 B.K.: Nici unei femei nu trebuie sa i se refuze dreptul  de a avea acces la un avort efectuat in condiții care nu ii pun sanatatea in pericol, la costuri pe care poate sa si le permita. Dupa cum demonstreaza si istoria Romaniei, restricțiile legale privitoare la avort au un efect redus asupra nevoii de avort si a numarului de avorturi care se efectueaza dar determina cresterea semnificativa a avorturilor ilegale ce pun in pericol viața femeii. Negarea dreptului la avort nu determina dispariția nevoii. Femeile care ajung in situația disperata a unei sarcini nedorite vor gasi intotdeauna soluții pentru a nu aduce pe lume copii pe care nu ii pot ingriji, sperand ca acest lucru nu le va costa chiar viața.

 Monica Tatoiu: “Dreptul la avort este normal in spiritul legilor care guverneaza in statele moderne”.

ziuaveche.ro: Din ce perspective puteti comenta o tema ca “Avortul-pro sau contra”?

M.T: Exista doua perspective de abordare din punctul meu de vedere. Prima este cea a cetateanului intr-un stat de drept in care se garanteaza proprietatea(teoretic) si deci cu atat mai mult proprietatea asupra propriului trup, subinteleasa fiind capacitatea de a alege a fiecarui om ajuns la majorat .Atata vreme cat mi se recunoaste maturitatea in dreptul de a vota de a contribui prin decizii zilnice la bunul mers al societatii,cata vreme functioneaza legi care combat discriminarea de orice fel am dreptul de a alege sa fac sau nu un copil, sa-mi folosesc capacitatea de reproducere cand hotarasc eu ca este mai bine pentru mine, asa cum am dreptul si obligatia   de a decide pentru copil impreuna cu sotul pana copilul devine major,in limita drepturilor copilului statuate prin lege. Dreptul la avort este normal in spiritul legilor care guverneaza in statele moderne.

 ”Nu am dreptul sa judec femeia care a decis sa faca avort”

M.T: A doua dimensiune se refera la morala crestina.Ca si membru al bisericii ortodoxe romane nu pot fi de accord cu avortul.Avortul este un pacat pentru un bun crestin.Nu-am facut nici un avort dar nu am dreptul sa judec femeia care a decis sa-l faca. Tot in spiritul credintei.Fiecare are dreptul sa creada sau nu. Nu se admite discriminarea in acest domeniu.Romania este un stat laic in care si crestinii si liber cugetatorii sunt egali. Fiecare cetatean al Romaniei trebuie sa-si asume responsabil decizia in privinta avortului.Satul nu poate obliga o femeie sa faca copii daca ea nu doreste acest lucru. Ar fi impotriva spiritului constitutiei .

Bianca Brad: ”Respectul fata de om si educatia trebuie sa primeze”

Lipsa educatiei este, cred eu, cauza principala a numarului mare de avorturi din Romania de azi, cand nu se mai poate pune problema lipsei de informatie, asa cum era inainte de 1989.
Cand spun educatie, nu ma refer doar la cea sexuala, ci si la cea morala , etica si spirituala.  Stiti ca in Romania, copiii nascuti fara viata sunt aruncati la gunoi, arsi sau folositi in experimente de laborator? Ca nu li se face slujba de comemorare? Trebuie recastigat/reinvatat respectul fata de om, inca de la prima bataie a inimii sale si pana la ultima, oricat de scurta si oricum ar fi, viata sa, inainte sau dupa ce se naste”.

ziuaveche.ro: Un principiu general a strabatut toate societatile: moral si juridic avortul a fost considerat o crima

B.B: Femeile au dreptul sa aleaga si in afara de ele insele si de Dumnezeu nimeni altcineva nu are dreptul sa le condamne. Si in cazul medicilor care fac avorturi, numai Dumnezeu si ei insisi, sunt singurii care au dreptul sa judece alegerea lor. 
 

ziuaveche: Acestea nu inlatura fondul problemei…

B.B: Ar fi bine sa se faca atat campanii de informare si educare, la care sa aiba acces toata lumea, cat si un program gandit special pentru scoli, care sa fie sustinut in toata tara, si in mod special in partile rurale.

Exista acel renumit film “Strigatul mut”, care ar trebui vizionat de toata lumea, medici sau nu, pentru a afla ce prespune intreruperea unei sarcini! (…)

Mai exista problema avortului terapeutic. Statul si sistemul de medical romanesc, nu vin deloc in sprijinul familiilor care au copii cu handicap. In Germania, Elevetia, nu se fac cu atat de mare usurinta ca la noi, avorturi terapeutice, pentru ca acolo, Statul plateste familiile care urmeaza sa aiba un copil cu un handicap, ca sa ii poata ingriji asa cum au nevoie!
Cand viata in Romania este asa grea, cum e, nu indraznesc sa judec parintii care iau asemenea decizii, stiind ca acel copil va fi chinuit, nu numai de handicap in sine, ci si de lipsa de ajutor si de respect din partea Statului si chiar si a societatii. In clipa in care si in Romania, se va oferi ajutor in astfel de situatii dar si, in general, mamelor si familiilor cu copii,cu siguranta ar scadea numarul avorturilor, fie ele terapeutice sau nu!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult