Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Reacții politice după referendum. Radiografia unui referendum EŞUAT

Reacții politice după referendum. Radiografia unui referendum EŞUAT

scris de Ziua Veche
32 afisari

UPDATE – La referendumul pentru redefinirea familiei au votat 21,10% dintre alegători, potrivit datelor anunţate, luni, la ora 17,00, de Biroul Electoral Central (BEC) în urma centralizării proceselor verbale din toate secţiile de votare.

Un reprezentant al BEC a declarat că a fost finalizată centralizarea proceselor verbale din toate cele 19.040 secţii organizate la referendum.

 

UPDATE – Prezenţa la vot la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie a fost de 20,96%, iar din totalul de voturi exprimate, 91% au fost „Da”, 6,42% au fost „Nu”, iar restul au fost nule, a anunţat luni dimineaţă preşedintele Biroului Electoral Central, Marius Ionel Ionescu, după centralizarea parţială a proceselor verbale. 

Până la ora 21,00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 20,41% dintre alegători, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC).

Numărul total al persoanelor care s-au prezentat la vot până la ora 21,00 este de 3.731.704, dintre care în mediul urban au votat 1.829.816, iar în mediul rural – 1.901.888.

Cea mai slabă prezenţă la vot de după Revoluţia din 1989 a fost înregistrată la referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Dacă prezenţa la vot se va reduce în următoarele ore, aşa cum e de aşteptat, se va ajunge ca numărul de voturi să fie cel mult egal cu cel al semnăturilor pentru iniţiativă.

Radiografia unui referendum RATAT, la care numărul participanţilor ar putea fi mai mic decât al semnatarilor iniţiativei. De ce nu au mers oamenii la vot

Principala întrebare care se pune în aceste condiţii este: Cine a greşit şi ce mesaj transmit românii?

– Primii care au vrut să dea un exemplu pozitiv au fost politicienii. Deşi partidele nu şi-au asumat o campanie pentru referendum, PSD a recunoscut că vrea să informeze publicul legat de această iniţiativă. Cât priveşte liderii politici, fiecare şi-a îndemnat membrii să facă aşa cum simt. Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea, Traian Băsescu, Ludovic Orban au mers rând pe rând la urne, susţinând familia tradiţională.

-Datele de la primele ore prevesteau însă dezastrul. Sâmbătă, după 3 ore de la deschiderea secţiilor, la nivel naţional, procentul nu a ajuns nici la 1%. Alte trei ore de referendum, iar sâmbătă la prânz prezenţa ajungea la aproape 3%. Specialiştii făceau deja evaluări. Dacă nu se va atinge pragul de 10 procente la închiderea urnelor, este posibil ca demersul să fie un eşec total.

– A venit seara de sâmbătă, ora 21.00, iar datele nu arătau deloc bine pentru iniţiatorii referendumului. 5,72% din populaţie (adică un milion de oameni) a ajuns să îşi exprime opţiunea. Pentru ca referendumul să fie validat e nevoie de nu mai puţin de 5.483.548 de voturi.

– Sociologii au tras linie şi au vorbit pentru prima dată de lecţia dată de români. „Dacă votul va fi sub pragul minim pentru validarea Referendumului, atunci va fi o lecţie pentru clasa politică. (…) Poporul român a oferit azi o lecţie nu politicienilor, dar mai degrabă iniţiatorilor Referendumului, respectiv Coaliţia pentru Familie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gelu Duminică.

– Mai era o speranţă în ziua de duminică. Deşi greu de atins pragul de 30%, pentru validare, o mobiliare era aşteptată prin biserici. De altfel, mesajul a fost dat de preoţi, începând cu Patriarhul Daniel şi terminând cu preoţii de la sate. „Cei care nu aţi fost până acum la vot vă rugăm să mergeţi ca să nu fie prea târziu.Vă îndemnăm să mergeţi la vot şi să aveţi această onoare”, a spus Patriarhul Daniel credincioşilor.

– Cu toate acestea, datele de duminică, de la prânz nu arătau o situaţie mai bună: 11,67% prezenţă la vot, însemnând puţin peste 2.100.000 de oameni. În a doua zi de referendum, la urne nu se strânseseră la prânz nici măcar numărul de oameni care au semnat iniţiativa de redefinirea familiei, şi anume 3 milioane.

-„Biserica e considerată un agent electoral major, dar nu e. Faptul că nu a reuşit să mobilizeze un număr normal pentru un vot, arată că biserica nu e atât de bine organizată, însă cred că toată presiunea va fi pusă mâine când vom vedea cu totul o altă mobilizare din partea iniţiatorilor”, a spus sociologul, pentru MEDIAFAX.

– Comparativ cu referendumurile anterioare, acţiunea de acum nu reuşeşte să atingă nici măcar procentul de la primele ore de la scrutinurile anterioare. Ca o comparaţie, în 2009 (referendumul pentru parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari), prezenţa la vot era de aproape 20% la prânz, în timp ce în 2012 (referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu), prezenţa era la ora 14.00 de 21%.

-Urnele rămân deschise până la ora 21.00, adică încă patru ore de vot. Este puţin probabil ca cele aproape 30% de procente necesare pentru validare să fie atinse. Înfrângerea a fost recunoscută deja de către Coaliţia pentru Familie, al cărei demers a stat a baza referenumului, care a arătat cu degetul spre partidele politice pentru întreg eşecul: „Pentru toţi cei care au afirmat în mod fals, într-o campanie de dezinformare fără precedent de la Revoluţia din 1989, că acest Referendum este al Partidului Social Democrat şi al liderului său, Liviu Dragnea, devine acum evidentă, prin boicotul realizat la nivelul întregii ţări de către PSD, falsitatea acestor afirmaţii. (…) nici măcar date elementare privitoare la obiectul referendumului nu au fost comunicate publicului românesc”.

– În loc de concluzie. Un bărbat din Teleorman justifică boicotul său: „Nu merg la referendum! Dacă ar fi fost un referendum pentru imunitate, a politicienilor sau pentru mai multe să bage… dar bagă ce le convine lor. Unii spune că să distragă atenţia. Dar mie nu-mi distrage atenţia de la treburile pe care le am eu. Nu mă interesează lucrul ăsta pe mine”.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, duminică seară, după închiderea votării, că, potrivit estimărilor USR, prezenţa la urne a fost de 19,5%, ceea ce înseamnă că referendumul nu poate fi validat.

Dan Barna a subliniat că România este o naţiune europeană, o naţiune tolerantă şi modernă, care a refuzat să facă paşi înapoi. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică seara, după încheierea votării, că rezultatul referendumului reprezintă o veritabilă moţiune de cenzură a românilor împotriva guvernării PSD, el criticând şi ”organizarea extrem de proastă”, fără niciun fel de campanie de informare, de parcă Guvernul şi-a dorit ca interesul românilor să fie cât mai mic. Preşedinte fondator al Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş, spune că în cele două zile ale referendumului România a dat o lecţie de democraţie clasei sale politice actuale, arătând că referendumul nu are nici învingători, nici învinşi, dar are o lecţie foarte puternică – politicienii nu pot trafica nici convingerile, nici credinţele şi nici aşteptările oamenilor.

Orban: Tentativa lui Liviu Dragnea şi a PSD de a confisca politic această temă a determinat milioane de români să nu vină la vot 

”Rezultatul referendumului de astăzi reprezintă o veritabilă moţiune de cenzură a românilor împotriva guvernării PSD. PNL a atras atenţia de luni bune liderilor politici din România să nu încerce să confişte această temă, să nu politizeze referendumul. Noi am luat decizia de a lăsa deplină libertate membrilor şi simpatizanţilor noştri de a se poziţiona cum le dictează conştiinţa”, a afirmat Ludovic Orban.

Liderul PNL a susţinut că ”tentativa lui Liviu Dragnea şi a PSD de a confisca politic această temă a determinat milioane de români să nu vină la vot şi să dea în acest fel un vot de blam către Liviu Dragnea şi partidul de guvernământ”. ”Practic, Liviu Dragnea a furat celor 3 milioane de cetăţeni care au semnat iniţiativa această temă, a aruncat-o în derizoriu şi a compromis-o”, a adăugat Orban.

Preşedintele PNL a mai declarat că organizarea referendumului a fost ”extrem de proastă, nu a existat niciun fel de campanie de informare, de parcă acest guvern şi-a dorit ca interesul românilor să fie cât mai mic”.

Dan Barna a precizat că ”România de luni va fi exact la fel ca România de vineri, România secolului 21, cu tot felul de români”.

El a subliniat că ”USR a fost singurul partid care şi-a asumat să ducă mesajul românilor şi să-l transmită explicit, acela că vorbim de un demers inutil, care nu schimbă nimic pentru nimeni, care nu rezolvă nimic din dramele şi nevoile românilor”.

”Dincolo de incercările PSD-ALDE de a promova o guvernare prin frică şi minciună, România este o naţiune europeană, o naţiune tolerantă şi modernă, care a refuzat să facă paşi înapoi”, a declarat liderul USR.

Cele 18.662 de secţii de votare organizate în ţară s-au închis duminică, la ora 21.00, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei.

Prezenta la vot era de 18,87 la sută, numărul votanţilor fiind de 3.450.189 la ora 19.00, duminică, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC).

Cioloş: România a dat o lecţie de democraţie clasei sale politice actuale – politicienii nu pot trafica nici convingerile, nici credinţele şi nici aşteptările oamenilor

„România a dat în aceste două zile o lecţie de democraţie clasei sale politice actuale. Avem datoria de a le mulţumi tuturor – şi celor care au votat, dar şi celor care au ales să nu voteze şi de a trece cât se poate de repede peste acest moment de inutilă tensiune în societate. Referendumul nu are nici învingători, dar nici învinşi. Are însă o lecţie foarte puternică pe care trebuie să o învăţăm cu toţii: politicienii nu pot trafica nici convingerile, nici credinţele şi nici aşteptările oamenilor”, a transmis fostul premier, duminică seară, printr-un comunicat de presă

El spune că, atunci când politicienii uită să se pună în slujba cetăţenilor şi îi consideră o masă de manevră la îndemâna lor şi pentru a-şi rezolva propriile interese, oamenii îşi recâştigă încrederea în ei înşişi şi dreptul de a-şi spune cuvântul. Iar de această dată, cetăţenii României au spus doar că nu doresc să fie înşelaţi şi manipulaţi încă o dată de politicieni.

Cioloş mai spune că asistăm încă o dată la falimentul unui mod de a face politică, iar cei care au încercat să exploateze credinţa simplă a oamenilor, cei care au vrut să transforme Biserica în unealtă de propagandă, cei care au împrăştiat ură şi minciuni în societate doar pentru a câştiga din asta capital politic primesc azi un răspuns clar şi usturător din partea oamenilor.

„Este evident că vremea acestor politicieni şi baroni ai politicii apune definitiv şi că locul lor trebuie luat de oameni noi, cinstiţi, pricepuţi şi curajoşi, al căror scop unic în viaţa politică este să servească interesul şi bunăstarea cetăţenilor. Vine vremea respectului şi a demnităţii, vine vremea în care climatul de ură şi de intoleranţă, discuţiile despre ieşirea din Europa şi jignirile aduse românilor din partea unor oameni politici corupţi trebuie să înceteze”, afirmă Cioloş.

El le mulţumeşte celor peste 10.000 de oameni care au înţeles că implicarea civică este esenţială şi au ales să fie observatori ai referendumului, spunând că aceştia sunt motorul noii democraţii româneşti şi un exemplu pentru întreaga societate.

De asemenea, fostul premier le mulţumeşte şi susţinătorilor Mişcării România Împreună, pentru că au ales şi ei să participe ca observatori la referendum, precum şi celor din USR, pentru „curajoasa şi eficienta lor luptă de opoziţie” şi activiştilor de la Demos şi din alte organizaţii politice ori civice, pentru felul în care au înţeles să se poziţioneze faţă de instrumentarea politică a referendumului.

„Se naşte o nouă clasă politică în România, formată din oameni oneşti, capabili de sacrificiu şi dispuşi să se implice pentru cauzele şi nevoile adevărate ale românilor. Politica înseamnă să îţi slujeşti aproapele, să nu-i înşeli speranţele şi să pui binele celorlalţi mai presus de al tău. Tuturor acestora le mulţumesc pentru ceea ce au făcut şi continuă să facă pentru România.  Viitorul României este fără nicio tăgadă alături de ţările democratice şi civilizate, în care respectul este deasupra urii şi înţelegerea, deasupra dezbinării. Acest viitor îl vom clădi împreună, cu speranţa şi convingerea fermă că vom putea să fim ceea ne dorim să fim”, adaugă Dacian Cioloş.

viewscnt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult