Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Re>Patriot propune ziua de 15 august, Ziua Diasporei

Re>Patriot propune ziua de 15 august, Ziua Diasporei

scris de D.P.
65 afisari

Re>Patriot, proiect de repatriere prin antreprenoriat, lansat de Romanian Business Leaders în urmă cu an, lansează un apel către primarii aleși pentru a se implica în crearea de oportunități pentru Diaspora. Doi primari aleși, care vin din mediul antreprenorial deja s-au alăturat inițiativei.

repatriot conferinta 7 iunieRe>Patriot propune ziua de 15 august, Ziua Diasporei și oferă primăriilor locale sprijin și pentru organizarea de evenimente dedicate românilor emigrați.

În toamnă, va avea loc primul eveniment Re>Patriot Summit – Împreună pentru România! care va reuni 100 de oameni de afaceri de top din Diaspora și 100 de oameni de afaceri de top din România cu autorități locale și centrale cu scopul de a facilita relaționarea între elitele business-ului.

 Re>Patriot deschide primul canal de comunicare între autoritățile locale și românii care vor să se întoarcă în țară. Platforma va oferi acces rapid la oportunitățile din România și îi va pune pe aceștia în contact cu autoritățile locale. Doi primari aleși care vin din mediul de afaceri și care au avut Diaspora în programul cu care au candidat s-au alăturat conferinței.
Românii din toată lumea să știe că sunt bineveniți acasă! Mediul de afaceri, Președinția, Guvernul și Administrația Publică Locală consideră legătura cu Diaspora o prioritate. Cei mai importanți investitori care pot fructifica oportunitățile din țară sunt românii de pretutindeni. Internetul și  noile tehnologii de comunicații ne ajută să fim mai aproape de cei plecați, misiunea noastră este să le folosim pentru întărirea României”, a declarat Marius Bostan, inițiatorul proiectului Repatriot, actualmente Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.

Liderii Re>Patriot invită primarii aleși să se partenerieze în program cu scopul de a dezvolta comunitățile locale și în acest sens lanzează un Apel care poate fi consultat aici.
Primăriile partenere vor avea o persoană delegată care va păstra legătura cu voluntarii în proiectul Re>Patriot pentru a comunica rapid oportunitățile de investiție sau de job-uri din zona lor. Platforma www.repatriot.ro va fi punctul de legătură în acest sens.
„După ce anul trecut am mers prin Europa și ne-am întâlnit cu peste 1.500 de români plecați, anul acesta ne-am concentrat să atragem atenția autorităților locale și centrale asupra rolului pe care îl poate juca Diaspora în dezvoltarea comunităților. Ne bucură faptul că există deja primari aleși care au avut în programul lor obiective centrate pe Diaspora și pe aceia dorim să-i atragem parteneri”, a spus Dragoș Anastasiu, președintele Eurolines, lider Re>Patriot.

Primari aleși foști antreprenori care susțin Diaspora
Fără o armonie între administrație, politic și mediul de afaceri nu vom rezista competiției incredibile cu Europa. Până la urmă, orașul e tot o firma care e în competiție cu Europa și lumea întreagă chiar”, a spus Constantin Toma, președinte fondator Romet Group, primar ales în Buzău, prezent la conferința de presă.

Ioan Popa, fondator Monte Banato, primar ales în Reșita, a spus că pentru început are în focus două obiective: să reușească să convingă sportivi celebri din Reșița, cum ar fi Cristi Chivu sau Luminița Dobrescu, să se implice în proiecte sportive care să contribuie la dezvoltarea comunității și să reducă fenomenul de migrare temporară pentru job-uri sezoniere în afara țării în special pentru mame, prin crearea de locuri de muncă.
Noi suntem aproape de granița ceea e face ca multe persoane, în special femei, să ajungă să lucreze temporar în țări precum Austria, Germania. Acest fenomen are impact nu doar în economia românescă, dar și asupra generațiilor viitoare, întrucât copiii ajung să nu mai fie crescuți de părinți ci de bunici. Fenomenul poate fi oprit prin crearea de locuri de muncă pentru aceste categorii sociale”, a spus Ioan Popa.

Ziua Diasporei

Printre obiectivele din perioada următoare ale echipei Re>Patriot se află și declararea zilei de 15 august, Sfânta Maria, Ziua Diasporei, dedicate românilor emigrați. Cu această ocazie autoritățile locale vor putea organiza evenimente pentru românii plecați din comunitățile lor.

Sfânta Maria o zi pe care mulți români plecați aleg să o petreacă în țară. Este o zi liberă în multe țări europene iar românii plecați își prelungesc concediul pentru a fi alături de familia din țară. Poate deveni o zi simbol a reîntregirii nu doar a familiilor separate dar și a celor două Românii – diaspora și țara”, a spus Felix Tătaru, președintele GMP Group, lider Re>Patriot. „Este și un prilej ca autorităților locale să ia contact cu aceștia și să realizeze importanța și potențialul reprezentat de diaspora pentru dezvoltarea României”.

Astfel, echipa Re>Patriot își propune să ofere sprijin autorităților locale pentru organizarea evenimentelor dedicate Diasporei.

Re>Patriot Summit – Împreună pentru România

Conform statisticilor BNR, Diaspora este investitorul major în economia românească prin banii trimişi an de an. Studiul realizat de RBL împreună cu Open-I la sfârșitul anului trecut a arătat că mulți dintre românii plecați și-ar dori să se întoarcă sau să investească în România. În acest sens, toamnă, va avea loc primul eveniment Re>Patriot Summit – Împreună pentru România care va reuni 100 de oameni de afaceri de top din Diaspora și 100 de oameni de afaceri de top din România cu autorități locale și centrale cu scopul de a facilita relaționarea între elitele business-ului.
Inițitivele fac parte din proiectul repatriere prin antreprenoriat lansat în urmă cu un an de Romanian Business Leaders, organizația care reunește cei mai importanți antreprenori și executivi de top din România.
Programul Re>Patriot a debutat cu o campanie de informare şi nouă conferinţe la Torino, Milano, Valencia, Madrid, Londra, Dublin, Alba Iulia, Munchen și Focșani unde au participat peste 1.500 de români emigrați. Foarte mulţi ar dori să revină în România, dar au fost exprimate și temeri privind birocraţia şi situaţia generală din țară. Pe 1 decembrie 2015, peste 150 de participanţi au lansat „noua declarație de la Alba Iulia”, cu scopul de a uni cele două Românii: Diaspora și Ţara și de a determina autoritățile să considere Diaspora o prioritate națională. Textul complet al acesteia poate fi consultat aici. La începutul acestui an Președintele și Premierul României au declarat Diaspora prioritate națională.

Declarații ale membrilor RBL, liderii proiectului Re>Patriot
M-am intors in Romania pentu a face lucruri mari pentu oameni. Re>Patriot mi-a plăcut de când i-am văzut conceptul inițial prezentat pe Facebook, când încă eram în SUA. Încă de atunci am vrut să mă implic ca voluntar. După ce am cunoscut echipa, am caștigat o și mai mare încredere în proiect și am acceptat să preiau managementul proiectului. Cred cu tărie că dacă românii din străinatate s-ar întoarce acasă cu tot ceea ce au învătat, ei ar deveni agenții de schimbare de care România are atât de mare nevoie. O abordare de jos în sus asigură succesul acestei schimbări,” a spus Ramona Chirilă, director executiv Re>Patriot.
„Românii din diaspora aduc cu ei experiența și stilul de viață din țările în care au trăit, ei observă deficiențele din sistem și lucrează pentru remedierea acestora. Noi, în calitate de capitală europeană trebuie să avem mai multă grijă pentru turiștii străini și autohtoni care ne vizitează. Acesta este motivul pentru care, în calitate de repatriat, am întemeiat un ONG cu finanțare privată – Asociația Open Oknowledge – prin care momentan gestionăm două Centre de Informare Turistică în București, pe Strada Lipscani 47 si Bd. Carol I 27. Prin intermediul lor ne dorim ca fiecare turist care ne vizitează să devină un ambasador și prieten al României”, a spus Gabriel Aftenie, Vice Președinte Asociatia Open Knowledge.
România are nevoie de creatori de valoare! Mulți dintre ei sunt plecați din țară la muncă sau fac afaceri în străinătate! Suntem determinați să îi ajutăm să vină acasă sa construim România pe care ne-o dorim cu toți!”, a spus Gabriel Iștoc, fondator B-Team.

Despre Re>Patriot
Re>patriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat iniațiat în urmă cu un de peste 30 de lideri din business-ul românesc, antreprenori și executivi de top, conduși de Marius Bostan, membru RBL, actualmente Ministrul Comunicațiilor și Societății Informationale. Participarea acestora se face pe bază de voluntariat cu scopul de a oferi inspirație și consiliere românilor plecați care vor să revină în România.
Re>Patriot își propune să susțină românii care doresc să revină în țară, cu informații și consiliere pentru acces rapid la oportunitățile din România. Pentru că în egală măsură, România are nevoie de expertiza și experiența lor. Proiectul se adresează în același timp și românilor care sunt de mult timp în străinătate și doresc să rămână acolo, dar sunt interesați să pornească o afacere și să fructifice oportunități în țară, transferând în România bunele practici dobândite în țara adoptivă.

Conform studiului „Romanii din Diaspora” realizat de Open-I Research la sfârșitul anului trecut pentru RBL, 62% dintre românii intervievați declară că doresc să investească în România, principalele domenii vizate fiind turismul și agricultura. De asemenea, principala barieră pentru care nu revin în țară este corupția (83%), însă s-ar intoarce pentru a fi alături de cei dragi (58%), conform aceluiași studiu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult