Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Rogozin amenință România

Rogozin amenință România

scris de M.A.B.
20 afisari

În urmă cu câteva ore, autoritățile române au interzis avionului vicepremierului rus, Dministri Rogozin, să survoleze spațiul aerian al României. Acesta urma să participe azi, 28 iulie, la ceea ce el a numit în urmă cu 8 zile, într-o postare pe Twitter, „jubileul operațiunilor de menținere a păcii” de la Tiraspol, Transnistria.

Rogozin se află pe liste persoanelor care au interdicție de intrare în UE, în urma anexăriii Crimeei de către Rusia și a sprijinului pe care Moscova îl acordă trupelor rusești și separatiștilor din Estul Ucrainei.

 În urmă cu două zile, autoritățile de la Chișinău i-au cerut lui Rogozin să renunțe la venirea în R. Moldova, dar nu a existat o interdicție oficială.

Pe 20 iulie, vicepremierul rus scria pe Twitter:

„Transnistria se pregăteste pentru jubileul operațiunilor de menținere a păcii, în ciuda atmosferei nesănătoase”

„Să fiți sigur că vin!”, a declarat acesta citat de o televiziune rusă.

Un grup deONG-uri au cerut azi ca Rogozin să fie declarată persona non grata în RM.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a confirmat pentru hotnews.ro că avionul lui Rogozin a primit interdicție oficială din partea statului român.

Avionul s-a învârtit o perioadă deasupra Ungariei, iar după ce i-a fost negată și permisiunea de a ateriza la aeroportul din Budapesta, s-a întreptat spre Minsk, în Belarus.

Ruta ocolitoare a fost aleasă deoarece vicepremierul rus are interdicție de intrare și în spațiul aerian al Ucrainei.

Citat de deschide.md, Rogozin a amenințat România pe contul său de Twitter:

„Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsc. Așteptați răspuns, nemernicilor”.

De asemenea, deschide.md citează declarația vicepremierului rus pentru agenția TASS: „în timpul zborului dispeceratul Român de la București a luat legătură cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor și pentru a se convinge că la bordul avionului se află delegația rusă și liderul ei. După aceasta am fost anunțați că ne este interzis să intrăm în spațiul aerian al României.Piloții au luat legătura cu Budapesta și am cerut ca eu, împreună cu delegația, să coborâm în capitala Ungariei, avionul să plece în Moldova, iar în privința delageției era să se clarifice Ministerul de Externe al Rusiei. Totodată, piloții au vrut să se înțeleagă să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta”, a declarat Rogozin.

Deschide.md amintește că în 2014, România nu a dat drept de survol pentru avionul care ar fi trebuit să îl ducă pe Rogozin de la Tiraspol la Moscova. Acesta s-a văzut silit să treacă Nistrul și să vină la Chișinău cu o limuzină, unde poliția moldovenească i-a confiscat mai multe cutii cu listele de semnături ale transnistrenilor care cereau unirea cu Rusia.

La scurt timp vicepremierul rus a avertizat Bucureștiul că „data viitoare va zbura deasupra României și a Ucrainei într-un bombardier Tupolev – 160”. În replică, președintele Traian Băsescu a declarat că „trebuie să aflăm câtă votcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declarații”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult