Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri România a aderat la Pactul Zonei Euro. Cum comentezi?

România a aderat la Pactul Zonei Euro. Cum comentezi?

scris de D.P.
25 afisari

Liderii statelor din zona euro au convenit vineri, un nou pact bugetar care va face obiectul unui acord cu şase ţări membre UE din afara zonei euro – România, Bulgaria, Polonia, Danemarca, Letonia şi Lituania.
şi zona euro au făcut mult în ultimele 18 luni pentru a ameliora guvernanţa economică şi a adopta noi măsuri ca răspuns la criza datoriilor suverane. Totuşi, tensiunile pieţei din zona euro au sporit şi trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a face faţă provocărilor actuale. Astăzi am convenit să avansăm către o uniune economică mai solidă. Acest lucru implică acţiuni în două direcţii – un nou pact bugetar şi o coordonare consolidată a politicii economice, pe de o parte, şi dezvoltarea instrumentelor noastre de stabilizare pentru a depăşi provocările pe termen scurt. (…) Şefii de stat şi de guvern din Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania, Polonia şi România şi-au anunţat intenţia de a adera la proces, iar cei din Republica Cehă şi Suedia îşi vor consulta parlamentele înainte de a lua o decizie”, se menţionează în declaraţia liderilor statelor din zona euro, citată de Agerpres.
O primă măsură vizează avansarea către o ‘uniune a stabilităţii fiscale’, cu o guvernanţă consolidată pentru a stimula disciplina bugetară şi o integrare mai profundă în piaţa internă, ca şi o creştere mai solidă, competitivitate sporită şi coeziune socială. ”Pentru a realiza acest obiectiv, vom construi pe baza a ceea ce s-a realizat în ultimele 18 luni – Pactul de Creştere şi Stabilitate consolidat, implementarea ‘semestrului european‘ începând din această lună, o nouă procedură privind dezechilibrele macroeconomice şi Pactul Euro Plus”, arată aceeaşi declaraţie.
În al doilea rând, fiecare stat din zona euro se angajează să adopte o ‘regulă de aur‘ ce presupune introducerea în constituţia fiecărei ţări din zona euro a unei prevederi potrivit căreia bugetele generale ale administraţiilor publice trebuie să fie echilibrate sau excedentare. Acest principiu va fi respectat, ca o regulă, dacă ‘deficitul structural anual nu depăşeşte 0,5% din PIB în termeni nominali’ . ”O astfel de regulă va fi, de asemenea, introdusă in sistemele juridice naţionale ale statelor membre la nivel constituţional sau echivalent. Regula va include un mecanism de corecţie automată care va fi aplicat în cazul unei devieri. (…) Recunoaştem jurisdicţia Curţii de Justiţie a UE de a verifica transpunerea acestei reguli la nivel naţional”, mai menţionează declaraţia.
În cazul statelor cu deficit bugetar peste plafonul de 3% din PIB prevăzut de Pactul de Creştere şi Stabilitate sancţiunile vor fi mai sistematice. Aceste sancţiuni, propuse de Comisia Europeană, vor fi ‘automate cu excepţia cazului în care o majoritate calificată din statele membre ale zonei euro se opun’. Paşii şi sancţiunile propuse sau recomandate de către Comisie vor fi adoptate cu excepţia cazului în care o majoritate calificată a statelor membre ale zonei euro se opun.
Liderii statelor din zona euro au mai cerut Consiliului UE şi Parlamentului European să examineze rapid regulamentele propuse de executivul UE la finalul lunii noiembrie, astfel încât respectivele norme vor putea fi în vigoare pentru următorul ciclu bugetar. Cele două regulamente de consolidare a supravegherii – bugetare şi economice – în zona euro, propuse de CE în 23 noiembrie, se bazează pe cele 6 măsuri legislative – ‘Six Pack’ – care vor intra în vigoare la jumătatea lunii decembrie. Dată fiind interdependenţa sporită a economiilor ţărilor din zona euro, executivul UE propune întărirea atât a coordonării, cât şi a supravegherii proceselor bugetare pentru toate ţările din zona euro şi în special pentru cele cu deficit excesiv, care se confruntă sau sunt expuse unor riscuri grave de instabilitate financiară ori care fac obiectul unor programe de asistenţă financiară (precum Grecia, Portugalia şi Irlanda).
Regulamentul propus pentru o mai bună supraveghere a politicilor bugetare în statele membre din zona euro cere ca ţările respective să-şi prezinte proiectele de bugete naţionale în acelaşi timp în fiecare an şi să acorde Comisiei dreptul de a le evalua şi, dacă este nevoie, să emită o opinie.
CE va putea cere ca respectivele proiecte de bugete naţionale să fie revizuite dacă va considera că ele încalcă grav obligaţiile incluse în Pactul de Creştere şi Stabilitate. Tot acest proces va fi realizat public, pentru a asigura deplina transparenţă. Regulamentul mai propune o monitorizare mai atentă a ţărilor din zona euro care fac obiectul procedurii de deficit excesiv, pe întreaga perioadă a unui ciclu bugetar. În plus, statele membre ale zonei euro vor trebui să aibă consilii fiscale independente funcţionale şi să îşi bazeze bugetele pe prognoze independente.
Cel de-al doilea regulament, privitor la consolidarea supravegherii economico-fiscale asupra ţărilor din zona euro cu instabilitate financiară gravă, va garanta că supravegherea statelor membre ce fac obiectul programelor de asistenţă financiară este una solidă, urmează proceduri clare şi respectă legislaţia UE. Comisia Europeană va putea să decidă dacă un stat membru, care întâmpină dificultăţi cu privire la stabilitatea sa financiară, va trebui să facă obiectul unei supravegheri consolidate. La rândul său, Consiliul UE va putea face unor astfel de state membre recomandarea de a solicita asistenţă financiară.

foto: karadenizpress.ro

”Uniunea Europeană

România a aderat la Pactul Zonei Euro. Cum comentezi?

17 comentarii

Morkova Vesela 09-12-2011 - 12:59

CATE DUMNEALUI ZBARCA-BABA-PE-LOPATA ACELA – Ho, ho, ho, vezi sa nu scrii chiar cu pixul, ca te-ai dat de gol.

ady 09-12-2011 - 13:00

cred ca o sa ne bage basescu intr-un rahat mare de tot cu ambitia lui cu euro cred ca are idee fixa de om prost si vrea ca dupa el sa vina potopul

Europeanuul 09-12-2011 - 16:03

Acum tare curios sint ce-o sa mai scrie Martin Wolf de la Financial Times. Ce mult as vrea sa-i vad fatza in zilele astea… inainte de sarbatori 😉

Morkova Vesela 09-12-2011 - 17:19

VAI SI AMAR!!! Banca mea a facut un profit de numai 100 milioane, tare mi-e frica ca nu-i indeajuns. Da, e adevarat ca CEC-ul de pe vremuri sadea automat 5% dobanda, dar erau foarte inapoiati caci nu aveau calculatoare care simplifica munca, si deci costurile bancii. Of, of, of!

Salut 09-12-2011 - 20:35

„România a aderat la Pactul Zonei Euro. ” citim in titlu

„Şefii de stat şi de guvern din […] România şi-au anunţat intenţia de a adera la proces…” citim in materialul care poarta titlul de mai sus.

andra 09-12-2011 - 21:53

Pare ok decizia Romaniei, avand in vedere atat prevederile acordului, cat si componenta celor sapte state din zona non-euro care au semnat pactul respectiv (tot axul Nord-Sud).

Ciu Huhu 09-12-2011 - 21:56

Ptiu!

urbos 10-12-2011 - 00:38

Majoritatea astora cu nume de femei sint taraturi pedeliste, basiste, securiste. De vreo trei ani au primit ordin dementii astia sa-si ia nume de mu ieri pe forumuri, crezandu-se extrem de inteligenti cu chestia asta, desigur, probabil o idee scremuta de vreo otreapa prezidentiala purtatoare de genti.

Salut 09-12-2011 - 22:48

In primul rand, ca pana una-alta, Romania N-A ADERAT la nimic.
In al doilea rand, am mari indoieli ca pana si Basescu cunoaste in amanuntime prevederile tratatului.
In al treilea rand, „componenta” statelor care „au semnat pactul” (de fapt, n-au semnat nimic inca) nu are decat o relevanta minora asupra impactului acestuia pentru Romania. Daca iei in calcul „componenta care a semnat” trebuie sa iei in calcul si „componenta CARE N-A SEMNAT, ex Anglia si Suedia..”
In al patrulea rand, nu stiu cine l-a mandatat pe Basescu sa cedeze o asemenea felie de suveranitate nationala. Nu-mi aduc aminte sa fie scris asa ceva in Constitutie. Cred ca nici Parlamentul nu e in masura sa ia o asemenea decizie, ci tot poporul, prin referendum.

Arhimede 10-12-2011 - 07:58

Corect!

Morkova Vesela 10-12-2011 - 03:05

Andra draga, sa nu te sperii ca Ciuciu l-a scuipat pe Sobru, astia sunt gunoaiele forumului, asa se manifesta ei in mod normal, Ciuciu e chiar debil mintal, si Sobru schizofrenic, deci sa ai mila de ei.

Ciu Huhu 10-12-2011 - 14:04

uitp

ParpanghElE : M a n d r i a NATIONALA 09-12-2011 - 22:53

Adica ,nu sant bani pt.pensionari, pt. persoanele cu handicap, nu sant fonduri pt .spitale, pe scurt nu sant bani pt. ROMANIA. DAR sant bani sa fie imprumutat PERSONAL de TRAIAN Basescu pt. FMI, si pt . toate matrapazlacurile excrocilor internationali . Asta-i PRESEDINTELE NOSTRU iubitor de NEAM !

ParpanghElE : M a n d r i a NATIONALA 10-12-2011 - 02:47

GRANDOMANIA TICALOASA ! adica pensiile din Romania reprezinta 10 (zece) la suta fata de cele din COMUNITATEA Europeana, Salariile la fel !Oamenii din ROMANIA sint infometati sistematic, tinuti in frig si mizerie. Toate drepturile dobandite pe munca unei vieti intregi sant desfiintate ! Investitiile facute sant fara noima si sant doar un pretext de inavutire pt. TICALOSII NEAMULUI aflati in gratiile Puterii !Si la toate astea se adauga noi masuri care pun viata si mai imposibila, numai cu plata a tratamentelor medicale desii esti asigurat ! Occidentul trebuie sa cunoasca ca OFERTA IRESPONSABILA a lui Traian Basescu se compune din viata romanilor ! A 20 de milioane de oameni adusi in pragul Genocidului !

Ciu Huhu 10-12-2011 - 05:59

SUBSCRIU, cu doua miini!

Ciu Huhu 10-12-2011 - 09:52

Subscriu la cele trei comentarii precedente ale lui Parpangel, nu la gestul nebunesc al lui Basescu de a imprumuta miliarde de euro FMI-ului in timp ce poporul moare de foame, in timp ce Romania are de returnat FMI datoria de 20 miliarde+dobinzile!

Basescu NU a consultat nici Parlamentul nici poporul daca-s de acord sa imprumute FMI cu miliarde de euro, isi face de cap ca un veritabil dictator!

Ciu Huhu 10-12-2011 - 09:45

Cum comentez?
Refuz sa comentez.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS