Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Soarta pământului românesc

Soarta pământului românesc

scris de Teodor Seran
20 afisari

Istoria omenirii se rezumă în final la o singură concluzie incontestabilă: toate războaiele popoarelor s-au purtat pentru cucerirea unor noi teritorii. Motivaţia stăpânirii de noi teritorii nu a dispărut niciodată din mentalul colectiv al tuturor popoarelor, mai exacerbată sau nu, în funcţie de caracterul mai belicos sau nu, al poporului respectiv. La întrebarea: ” Vreti pământ?”, nicio rasă de pământeni nu va răspunde niciodată: „ Nu!”

Din istoria naţiei noastre putem constata că mai mult alţii au vrut pământ de la noi, decât noi de la alţii. Râuri mari de sânge românesc au fost aduse ca jertfă pământului pe care trăieşte neamul nostru astăzi. Apărarea teritoriului naţional a reprezentat dintotdeauna o datorie sfântă. De aici a izvorât continuu sentimentul patriotic. Segregarea mondială se va accentua profund în viitor, determinând coagularea a zeci de naţiuni în uniuni zonale, cu o mare forţă economică şi geo-politică. Se poate intui că intr-un viitor relativ îndepărtat, vom asista la coagularea unei Uniuni Mondiale Planetare. Acest lucru se va întâmpla în mod paşnic, în urma apariţiei unor provocări de mare risc pentru existenţa omenirii, sau pe calea războaielor din ce în ce mai sofisticate, în urma apariţiei unor conflicte mondiale. Cu fiecare trecere la o altă treaptă de globalizare, ideea de patriotism va deveni tot mai neînsemnată, până la dispariţia ei totală. Nimeni nu poate să prevadă cu exactitate maximă cât timp vor dura aceste transformări istorice. Pentru ca ele să se producă, este necesar în primul rând să existe un „ viitor al Pământului”, respectiv, să nu se producă uciderea Pământului, prin aşa-numita „Apocalipsă”. Deşi în Universul care ne înconjoară totul este posibil, Divinitatea i-a înzestrat pe oameni cu simţul dragostei pentru viaţă şi al optimismului. Ca oameni, suntem obligaţi să alegem calea optimismului şi a încrederii  în viaţă, indiferent de ceea ce ne rezervă destinul.

În Europa, ideea globalizării a apărut în anii `50, la început ca o idee generoasă care dădea prioritate cooperării şi egalităţii de şanse. Mai simplu, ce au propus promotorii acestei idei: „Hai să ne unim, să formăm o uniune şi să trăim împreună după nişte reguli comune! Cu ce ştim noi, cu ce ştiţi voi, cu ce-or mai şti şi alţii, ne vom descurca mult mai bine în viitor!” Și pentru că ideile mari schimbă şi lumea acest lucru s-a şi întâmplat, în prezent Uniunea Europeană, având în componenţa ei un număr de 27 de ţări membre, cu posibilităţi de lărgire a acestei componenţe. Pentru că naţiunile Europei sunt destul de multe şi au în spate istorii destul de ciudate, iniţiatorii Uniunii Europene şi-au dat seama că este necesar să promoveze în spaţiul comun un slogan care să curme tendinţele naţionaliste. Astfel, s-a ajuns la celebra formulă: „Uniţi în diversitate!” Pe de altă parte însă, fiecare stat care solicita aderarea la Uniune, era „luat la bani mărunţi” şi obligat să semneze în Tratatul de Aderare clauze care conduc mai degrabă la uniformizare decât la diversitate. Refuzul semnării acestor tratate, ducea în mod inevitabil la neacceptarea aderării statului respectiv la Uniune. În consecinţă, toţi cei care au cerut aderarea au semnat fără să crâcnească şi fără să conştientizeze că de fapt îşi dau acordul pentru aderarea la principiile unei alte lumi, cea a statelor occidentale ale Europei, o lume care funcţiona după reguli bine definite şi mai ales verificate în practică. Tratatele de Aderare, mai ales ale statelor din estul Europei, conţin o doză de imoralitate, întrucât obligă aceste state la o transformare, după chipul şi înfăţişarea Occidentului. Şi mai ales, îi obligă pe noii membrii să respecte nişte clauze, fără nicio derogare de la acestea. Doar membrii fondatori ai Uniunii au dreptul să facă mofturi şi să interpreteze după bunul plac conţinutul acestor clauze, până la restricţionare. Se observă în aceste zile cât de mare este îndârjirea britanicilor în a se opune liberalizării circulaţiei forţei de muncă în Europa, în ceea ce îi priveşte pe români şi pe bulgari. Păi, dacă este clauză în Tratat, de ce nu o respecţi, nea’ Cameron? Ba că vin prea mulţi români, ba că românii şi bulgarii le vor lua toate locurile de muncă conaţionalilor, ba că vor consuma toate fondurile destinate ajutorului social! Mofturi englezeşti, domnule prim-ministru! Dacă sunteți atât de buni meseriaşi, de ce toţi instalatorii sanitari din Regatul Unit sunt polonezi?

S-a văzut clar că românii nu au invadat cu miile Regatul Unit, doar un singur  român „ pârlit”, sosind la Londra pe 1 ianuarie 2014. Dacă în ceea ce priveşte libera circulaţie a forţei de muncă nu vom asista aşa de curând la migraţii spectaculoase, în urma liberalizării pieţei funciare din România, se pare că vom asista la o migraţie a Occidentului către noi. Există la ora actuală o lege adoptată de către Parlament şi înaintată spre promulgare la preşedintele Traian Băsescu, care a returnat-o însă la Parlament spre reexaminare. Legea este un soi de „ piş-vasser” juridic, deoarece nu impune absolut nicio condiţie necesară a fi îndeplinită de către o persoană fizică dintr-o țară a Uniunii Europene, care vrea să cumpere teren extravilan în România. Stabileşte doar dreptul de preempţiune la vânzare-cumpărare, în favoarea  arendaşilor, vecinilor şi a Statului. Celor cu vârsta de până în 40 de ani nu li se mai acordă acest drept de preempţiune. Nicio condiţie legată de folosirea terenului după cumpărare, nu este impusă. Normal ar fi  ca terenul cumpărat să fie folosit tot pentru producţia agricolă şi nicidecum pentru altceva, pentru a se evita destabilizarea producţiei agricole a României. În lege nu se regăseşte o astfel de condiţie. Preşedintele Traian Băsescu a retrimis legea în Parlament pentru reexaminare, fără a avea nicio contestaţie  în ceea ce priveşte evidenta lipsă din textul legii a unor condiţii de protecţie a suprafeţei de teren agricol al ţării. În Proiectul de lege iniţial era prevăzută condiţia cumpărării a cel mult 100 ha de teren agricol în extravilan, eliminată ulterior, înainte de adoptarea ei de către Camera Deputaţilor şi Senat. Preşedintele nu suflă un cuvânt despre această eliminare. Normal! Suprafaţa  terenului cumpărat la Nana, în judeţul Călăraşi, de către fiica Preşedintelui, Ioana Băsescu, este de…300 de hectare! Trebuie să ne temem de această liberalizare a pieţei funciare în România? Răspunsul este DA! De fapt, trebuia să ne fi temut şi până acum, deoarece s-au cumpărat sute de hectare şi până în prezent, de către europeni, prin intermediul unor firme înmatriculate în România. Străinii deţin în prezent circa 7-800000 hectare de teren arabil, circa 10% din suprafaţa arabilă totală.

Noua lege liberalizează piaţa funciară şi pentru persoanele fizice, ceea ce nu înseamnă că nu ar trebui să ne temem pentru soarta pământului românesc. Este adevărat că în Tratatul de Aderare ni s-a impus liberalizarea pieţei funciare din România începând cu data de 1 ianuarie 2014, astfel încât, persoanele fizice din orice ţară din Europa, să poată cumpăra teren agricol în România, fără restricţii. Însă, dacă suntem „ uniţi în diversitate”, aici, în chestia cu terenurile, noi românii, suntem puţin mai diverşi. Or, în acest caz, ni se poate acorda dreptul judecării mai nuanţate a conjuncturii de liberalizare a pieţei funciare. În primul rând, viaţa rurală este o dominantă a societăţii româneşti actuale, de agricultura de subzistenţă depinzând nu doar cei care locuiesc în zona rurală şi aproape într-un număr egal, rudele de la oraş. Cetăţenii străini dispun de mult mai mulţi bani decât românii, ceea ce le va permite să lanseze oferte tentante şi să achiziţioneze suprafeţe mari de teren agricol. Se poate produce astfel o destabilizare a producţiei agricole interne? Guvernul actual crede că dacă va transforma prin intermediul unei OUG Agenţia Domeniilor Statului într-o Agenţie pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, toate problemele se vor rezolva de la sine. De ce să nu complicăm lucrurile, în loc să le simplificăm? Ba, mai mult decât atât Preşedintele Traian Băsescu doreşte înfiinţarea a încă unei noi Agenţii, care să se ocupe numai de „verificare”! Să nu verifice nimic cei de la Agenţia pentru Administrare şi Reglementare a Pieţei Funciare! După ce va fi promulgată noua lege – făcută la repezeală de ochii Europei! – aceasta va fi păguboasă şi încâlcitoare. Se va declanşa isteria proceselor dintre proprietari şi arendaşi, pentru că proprietarii vor dori să-şi vândă singuri terenurile.

Pericolul cel mare vine însă din Câmpia Panoniei, de la eternii noştri ”prieteni” maghiari. Care, deşi au acelaşi tip de Tratat de Aderare la Uniunea Europeană ca şi noi, pedepsesc pe cei care vând teren unguresc cu  5 ani de  închisoare! „Terenul unguresc va fi stăpânit doar de unguri!”, a declarat premierul ungar Victor Orban cu tupeu. Aţi auzit pe cineva din Comisia Europeană să fie ofuscat, în urma acestei declaraţii? Nici vorbă! De la Ambasada Ungariei la Bucureşti ne parvine o veste năucitoare despre o viitoare iniţiativă mişelească a statului ungar: creditarea cetăţenilor maghiari pentru cumpărarea de terenuri agricole din Ardeal, prin intermediul unor rente viagere, acordate viitorilor proprietari , odata cu dreptul de folosinţă a terenurilor cumpărate pe toata durata vieții! După care, ce credeţi că va urma? Planul este simplu şi plin de mârşăvie! Peste zeci de ani, după ce viitorii proprietari de teren din Ardeal, vor ”mierli-o”, cine credeţi că va fi noul proprietar al terenurilor ardelene? Evident, Fery baci! Kosonom sepen!

45 comentarii

CONGO 12-01-2014 - 20:03

Care pamant romanesc?
Daca il prindeti, sa-i puneti sare pe coada.
Pe meleagurile fostului pamant romanesc se intinde imperiul financiar-politico-militar Europa Unita si bratul ei armat NATO.

CONGO 12-01-2014 - 20:05

„cineva din Comisia Europeană să fie ofuscat”…. nu, pentru ca jocurile sunt deja facute, se simt obligati.

Antibasistul 12-01-2014 - 22:10

Ma porc jiidanesc, ai 10 nickuri. cine ți-a dat voiie, magarule!?????????

digital 12-01-2014 - 20:15

te treziși serane?!
e 2014, bade, ia mai zi-i din ceteră despre cât e de frumos băsexu cu bozgorașii lui!
o dădu-și cu zeamă de varză, de trezi-i din amorțire, prea târziu pentru d-alde ca tine, adică…too late!

ancuta 12-01-2014 - 20:24

scarna copy paste, da’ tu chiar scrii romaneste, ma’ poola!

digital 12-01-2014 - 20:59

m-a-nvățat Rozica pe când o țineam de ceafă!
vezi, pe tine doar te-a avortat în șanț !

ancuta 12-01-2014 - 21:27

ma, tot plotoner ai ramas!
va apasa DXN de va rupe!
E Peste Tot. Totdeauna!
Cum Apare DXN, cum fugiti toate scarnele (scarna, scarna copy paste, scarma zglobie salut)!
psihopatilor.
v-A Terminat, neterminatilor!
HA HA HA HA HA HA !
HA HA HA HA HA HA !
HA HA HA HA HA HA !

Antibasistul 12-01-2014 - 22:17

Împuțitule basist CRAPI DRACULUI, LA FEL TOȚI BASIȘTII, FACEȚI ENORM RAU ROMANIEI !!!!!!!!

Ad 12-01-2014 - 21:36

In 1989 am fost manipulati cu ciocolata, banane si Coca Cola. Astazi nici nu mai au nevoie de ciocolata si bananele din ’89 , vanzarea e pe fata.

Ad 12-01-2014 - 21:45

Daca Alexandru Ioan Cuza improprietarea boierii in loc de tarani astazi am fi fi fost turci in cadrul imperiului otoman. Daca Stefan cel Mare ar fi vandut pamantul la otomani (investitori liberali) azi nu mai aveam batalia de la Podul Inalt. In schimb conducatorii nostrii se pregateau de vanzare de dinainte de 1 ianuarie. Vanzare , vanzare si iarasi vanzare ca altceva nu stiu.

Pkly 12-01-2014 - 22:42

Te doare capu’ ce citesti si ce auzi prin media despre parloagele bastinase !
Sa fie clar…terenul extravilan din rRomanika nu prea poate fi vandut asa usor din mai multe motive:
–este peticit(suprafete extrem de mici !) si fiecare peticut are in spate dzeci de mostenitori… Facerea dosarului pentru vanzarea peticutului comporta timp si o duzina de acte dintre care cel mai greu e cu succesiunile(adica,cine sa adune dzecile de mostenitori care au dreptul…si cu ce preturi ?!?) precum si o plata aberanta a masuratorilor cadastrale. Cam peste tot,in rRomanika,actele pentru vanzarea peticutului de teren din extravilanul unei localitati costa mult mai mult decat valoarea lui de piata !
Haules baules buruienos…

Tache 12-01-2014 - 23:25

De ce crezi tu ca situatia va ramane asa ? Deja ai aratat unde se vor concentra eforturile Comisiei Europene in perioada urmatoare. In Grecia, prin reprezentantul ei german, UE depune mari eforturi pentru realizarea unui cadastru pe model austro-ungar. Acum exista tehnologie si situatia terenurilor din Romania va fi clarificata la momentul oportun. Faramitarea terenurilor, nerealizarea documentatiei de succesiune si masuratorile cadastrale nu sunt piedici reale, vor fi realizate cu usurinta la momentul oportun.

Tache 12-01-2014 - 23:37

Erata :…..vor fi rezolvate cu usurinta….

Pkly 13-01-2014 - 00:56

Nimeni si niciodata nu va mai putea sa descalceasca haosu’ d’acu’ creat cu peticirea ogoarelor tarii de dupa ’90 !
Ultima gaselnta cadastrala,ei,specialistii,au facut masuratori,,mozaicate”numa’ pe sarite iar acu’ la finalizarea calculelor topografice–a unor tarlale–s-au trezit cu suprapunerea peticutele de teren(se incaleca schitele !) …de-a lungu’ si de-a latu’ patriei ! Si tac malc…
Lumeee-lume !

Tache 12-01-2014 - 23:13

In Europa se realizeaza o noua diviziune a muncii. Poporul roman va ocupa segmentul de piata al servitorilor, va face munca necalificata sau semicalificata, care nu necesita mult creier. Am vazut acum vreo 10 ani un reportaj dintr-un sat din Ardeal, in care taranii ii asteptau pe nemti, sa-i puna la munca, caci ei nu se puteau organiza singuri.

Sa fii proprietar de pamant implica multa gandire de planificare, capacitate de organizare, putere de munca, asumarea de riscuri si, nu in ultimul rand, existenta unei structuri statale si financiare care sa nu-ti fie dusmana.

UnUL 12-01-2014 - 23:38

Tăchiță, eu am pământ, e arendat la un român, care lucrează vreo 600 și ceva de hectare (inclusiv ale mele) și se descurcă foarte bine. Deci se poate.

Antibasistul 12-01-2014 - 23:46

IARAȘI MINȚI PORC BASIST!!!!!!!!!!!!!!

UnUL 12-01-2014 - 23:51

Bășinel, ori ești tâmpit ori n-ai ținere de minte, nu e prima dată când o spun pe forum.
P.S. „iarăși minți” – copy-paste nr 262
PORC BASIST – copy-paste nr 35

Tache 13-01-2014 - 00:09

Da Unulica, tu nu faci decat sa confirmi ceea ce am spus eu. Romanii au inventat agricultura, tot romanii vor munci pamantul, ca doar nu va fi muncit de un parazit ca tine, dar din pozitia de servitori, nu te proprietari. Iar la aceasta situatie s-a ajuns prin politica de stat.

UnUL 13-01-2014 - 00:20

N-ai înțeles, puișor. N-o să mă apuc la 60 și ceva de ani să învăț agricultură, când specialitatea mea e cu totul alta. E normal să- las această sarcină pe mâna unui specialist. Habar n-am ce meserie ai tu, dar dacă nu ești inginer agronom nu te prea văd pe tractor, hotărând ce vei semăna și fixând adâncimea brazdei, Și nu văd ce e rău, rușinos, sau dăunător în a-ți arenda pământul. E un parteneriat în care unul își oferă pământul iar celălalt expertiza și munca. Și amândoi suntem la fel de români. Se par că tu ești încă impregnat de egalitarismul comunist.

UnUL 13-01-2014 - 00:22

P.S. Și, evident, e un parteneriat din care profită ambii parteneri, nu un raport stăpân-slugă, cum total aiurea vezi tu lucrurile.

Tache 13-01-2014 - 00:32

Asa spuneau si proprietarii de sclavi din Roma antica, ca au un parteneriat cu sclavii, din care profita ambele parti. Totusi, dupa 1989, in Romania a fost descurajata prin taxe achizitionarea de utilaje agricole, agricultura a fost sugrumata artificial prin penuria de credite de la banci. Pe scurt, sectorul agricol a fost adus in sapa de lemn, ca sa fie achizitionate terenurile pe un pret de nimic. Ca sa existe o clasa de paraziti ca tine, care sa profite de munca altora.

Numai ca multi stim si de un alt tip de agricultura, ca cel din Yugoslavia lui Tito, in care statul a sprijinit taranii sa achizitioneze utilaje agricole si sa-si lucreze pamantul proprietate personala in interes propriu, cu plata taxelor catre stat, in beneficiul intregii societati. Intr-un asemenea sistem nu ar fi fost posibil ca plus-valoarea obtinuta de tine din sudoarea omului muncitor sa fie jucata la cazinourile de la Monte Carlo.

UnUL 13-01-2014 - 00:52

Arendașul meu are și utilaje moderne și tot ce-i trebuie, Oricum, se pare că gândirea ta e iremediabil deformată de educația comunicată despre „mârșavii moșieri” care „sugeau sângele poporului”! (sau ăștia erau industriașii, nu mai țin minte!)

Tache 13-01-2014 - 01:50

Unulica, vezi comentariul meu de mai jos. Eu sunt impotriva a orice are efecte distructive asupra societatii romanesti. Nu sunt neaparat impotriva mosierilor, n-as avea nimic cu arendasul tau harnic, care are utilaje si munceste pamantul, daca ar fi mosier.

mircea 13-01-2014 - 07:31

specialitatea pe care o ai si ai mostenito dela comunistul de tactu afost si este cultura de ciordeala mangleala si spaga in invatamant,Asta ai facut cand lucrai in invatamantul gimnazial,liceal si acum cand PeDeLeperele te-au promovat in invatamantul superior pa post de mancator de cacat.Esti un exponent de marca al UTM si mai apoi al PMR,PCR si PDL

UnUL 13-01-2014 - 07:36

Tăchiță, să înțeleg că dacă ai fi moștenit pământ te-ai apuca să-l cultivi singur – deși nu ai habar de agricultură – în loc să-l dai în lucru unui specialist care știe ce să facă cu el și are și mașinile necesare? Interesant. Sunt curios ce ar ieși.

Tache 13-01-2014 - 00:45

Pana la urma este vorba despre accesul la „caimac”, la plus-valoare. Cele mai profitabile sectoare economice din Romania sunt deja, iar restul urmeaza sa fie, in proprietate straina. Aceste sectoare lucreaza pentru bunastarea strainilor si nu a romanilor. Romanii vor fi la fel de saraci oricat de mult va creste economia, caci lor li s-a dat interdictie la „caimac”. Ei sunt doar cu carca si situatia lor va fi liniara.

Europeanuul 13-01-2014 - 10:02

Tache, iata de ce nu se vor inghesui strainii sa-sti cumpere glia stramoseasca 😉

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/188073.html

Tache 13-01-2014 - 10:10

Ce pacat, ca pretul unui hectar in Romania are o valoare asa de scazuta, in comparatie cu celelalte tari din UE, incat da peste cap tot articolul tau……

Tache 13-01-2014 - 10:16

Cred ca guvernul ar mai avea o parghie…..sa impuna un PRET MINIM de vanzare a pamantului, la nivelul unui stat mic, sa zicem Luxemburgul, si sa taxeze ca atare……..

Europeanuul 13-01-2014 - 10:25

Actualmente in Romania ajutorul financiar pe suprafata este de €250 / hectar (iar pretul unui hectar este in jur de €4.000-5.000).

Fara sprijin financiar, astazi, este foarte dificil sa creetzi „plus valoare” pe glia stramasoeasa (fara subventii pretul ar fi sub 1.000 de euro pe hectar).

Tache 13-01-2014 - 10:57

Prin 1994, China s-a oferit sa ne dea un imprumut fara dobanda de 6 miliarde de dolari americani, pentru plata datoriei externe.

Prin 2009, China s-a oferit sa ne dea 50 de miliarde de dolari imprumut, cu dobanda negativa de 10%, adica plateam inapoi 45 de miliarde de dolari. Existau conditii avantajoase de ambele parti.

Nu am putut accesa aceste imprumuturi, datorita brutalitatilor si terorii externe.

Banii nu pot fi un gand serios in mintea unui patriot roman.

Europeanuul 13-01-2014 - 12:29

„Prin 2009, China s-a oferit sa ne dea 50 de miliarde de dolari imprumut, cu dobanda negativa de 10%, adica plateam inapoi 45 de miliarde de dolari”
****
Presupun ca perla asta ai scos-o de la istoricianul Ion Coja 😉

Tache 13-01-2014 - 01:33

Marxistul grec Nikos Poulantzas a introdus conceptul de burghezie compradoare (cumparatoare, in limba portugheza) si burghezie interioara, interesata in producerea de bogatie nationala. Chiar daca sunt anti-marxist, asta nu inseamna ca trebuie sa consider observatia lui ca fiind incorecta, cand ea este corecta si se poate verifica usor, prin observarea realitatii.

Un comprador era un chinez din GuangZhou (Canton), HongKong sau Macao, care lucra in slujba patronilor sai europeni, in relatia cu ceilalti chinezi, in China secolului 19 si prima jumatate a secolului 20. Multi compradori au reusit sa faca averi foarte mari, lucrand pentru bancile si patronii lor europeni. Dar aceste activitati economice au saracit si slabit foarte tare China, a urmat o reactie din partea poporului chinez, a venit MaoZeDong, iar acum China este unde este.

Si in Romania exista un conflict intre burghezia compradoare, cea care a facut bisnita marinareasca cu carpetele avand motivul „rapirii din Serai”, cea care a distrus clasa micilor comercianti romani, in favoarea lanturilor de super-marketuri straine, cea care a eliminat orice concurenta industriala din partea Romaniei, prin reformele PSAL 1 si PSAL 2 si burghezia interioara, platitoare a majoritatii taxelor la stat, fara de care nu poate exista un buget in Romania. Dar, pana acum, burghezia compradoare a fost mult mai puternica si si-a facut de cap, cu consecinte dramatice pentru societatea romaneasca.

Ghita Bizonu' 13-01-2014 - 14:15

Bravo! In sfarsitr unul care isis aduce aminte de PSAL ala

jan dinu 13-01-2014 - 22:52

Ce sunt PSAL urile astea ,dac stii – desvolta …subiectul
JD-USA

salut 13-01-2014 - 03:37

Cam tarziu.

Pribeagul 13-01-2014 - 22:31

Barbu Ştefãnescu Delavrancea:
România este patria noastrã şi a tuturor românilor
E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
E patria celor dispãruţi şi a celor ce va sã vie.

Ce-o fi in capul elitelor romanesti de azi? Care sunt elitele romanesti de azi?

„Terenurile de la Nana au fost achiziţionate pentru 4.500 de euro/hectar, iar, spre comparaţie, dacă aceleaşi suprafeţe se aflau în Germania, Belgia sau Franţa, preţul putea fi şi de şase ori mai mare.

În Germania, preţul mediu pentru terenurile arabile este de 28.000 de euro/hectar, în Franţa terenurile fertile se tranzacţionează şi pentru 25.000 de euro/hectar, iar în Italia negocierile încep de la 15.000 euro/hectar.”

Terenurile din tara se vor vinde pentru ca sunt iefine. Nu vor fi cumparate de romani pentru ca pentru noi, asa iefine cum sunt, ele sun scumpe.

Din nou am intrat intr-o concurenta neloiala cu strainii care au salarii de cca 5 ori mai mari decit noi.

Alo, Guvernule, de ce ne pui mereu in situatii defavorabile? Tu, chiar nu te uiti dincolo de virful nasului?

Vecinii nostri spun ca „Terenul unguresc va fi stăpânit doar de unguri!”.

Ce parere-ti face o asemenea atitudine? Statul maghiar si-a propus sa cumpere pamint romanesc si sa-l faca unguresc, si cica „stapinit doar de unguri”.

In ceasul al 13-lea, in graba mare, v-ati hotarit sa mositi o lege. De ce n-ati rezolvat problema acum 3 ani? De ce „iarna” va ia mereu pe nepregatite?

Adunati-va!

ValVerde 13-01-2014 - 22:50

Aduna-te romane din santzul cel murdar
La care te-osindira iubiri parsive de pahar
Acum ori niciodata hatzine-te de koaie
Si trage-un sut la vinclu, dusmanu sa se-nmoaie.

Nu-ti vinde glia strainului si nu iti pleca capul.
Decit daca luam cupa si spargem campionatul !

Pribeagul 15-01-2014 - 18:50

🙂

Ce te mai chinuie talentul!
Sau tu ti-l chinui?

Uite ‘ici ‘sa:

Doina
De Mihai Eminescu

De la Nistru pân’ la Tisa,
Tot Românul plânsu-mi-s-a,
Că nu mai poate străbate
De-atâta străinătate.
Din Hotin şi pân’ la Mare
Vin Muscalii de-a călare,
De la Mare la Hotin
Mereu calea ne-o aţin;
Din Boian la Vatra Dornii
Au umplut omida cornii
Şi străinul te tot paşte
De nu te mai poţi cunoaşte.
Sus la munte, jos pe vale
Şi-au făcut duşmanii cale,
Din Sătmar pân’ în Săcele
Numai vaduri ca acčle.
Vai de biet Român săracul!
Îndărăt tot dă ca racul,
Nici îi merge, nici se ‘ndeamnă,
Nici îi este toamna toamnă,
Nici e vară vara lui,
Si-i străin în ţara lui.
De la Turnu ‘n Dorohoi
Curg duşmanii în puhoi
Şi s’aşează pe la noi;
Şi cum vin cu drum de fier,
Toate cântecele pier,
Sboară paserile toate
De neagra străinătate;
Numai umbra spinului
La uşa creştinului.
Îşi desbracă ţara sânul,
Codrul – frate cu Românul –
De secure se tot pleacă
Şi isvoarele îi seacă –
Sărac în ţară săracă!
Cine-au îndrăgit străinii,
Mânca-i-ar inima cânii,
Mânca-i-ar casa pustia,
Şi neamul nemernicia!
Ştefane, Măria Ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las’ Arhimandritului
Toată grija schitului,
Lasă grija Sfinţilor
În sama părinţilor,
Clopotele să le tragă
Ziua ‘ntreagă, noaptea ‘ntreagă,
Doar s’a ‘ndura Dumnezeu,
Ca să’ţi mântui neamul tău!
Tu te ‘nalţă din mormânt,
Să te-aud din corn sunând
Şi Moldova adunând.
De-i suna din corn odată,
Ai s’aduni Moldova toată,
De-i suna de două ori
Îţi vin codrii ‘n ajutor,
De-i suna a treia oară
Toţi duşmanii or să piară
Din hotară în hotară –
Îndrăgi-i-ar ciorile
Şi spânzurătorile!

urbos 15-01-2014 - 18:58

De la Nistru pân’la Tisa
Tot românul plânsu-mi-s-a
Că nu mai poate străbate
De-atâta singurătate;
Din Hotin si pân’la Mare
Vin Muscalii de-a călare
De la Mare la Hotin
Calea noastră ne-o atin
Si Muscalii si Calmucii
Si nici Nistrul nu-i înneacă
Săracă tară , săracă!
Din Boian la Cornu Luncii
Jidoveste’nvată pruncii
Si sub mână de ji dan
Sunt românii lui Stefan.
Vai de biet român săracu
Că-ndărăt tot dă ca racul
Fără tihnă-i masa lui
Si-i străin în tara lui.
Din Brasov pân’la Abrud
Vai ce văd si ce aud
Stăpânind ungurul crud
Iar din Olt până la Cris
Nu mai este luminis
De greul suspinelor
De umbra străinilor,
De nu mai stii ce te-ai face
Sărace, român, sărace!
De la Turnu-n Dorohoi
Curg dusmanii în puhoi
Si s-aseaza pe la noi;
Si cum vin cu drum de fier
Toate cântecele pier
Zboară paserile toate
De neagra singurătate
Numai umbra spinului
La usa crestinului
Codrul geme si se pleacă
Si izvoarele îi seacă
Săraca, tară , săracă!
Cine ne-a adus ji danii
Nu mai vază zi cu anii
Si să-i scoată ochii corbii
Să rămâie-n drum ca orbii
Cine ne-a adus pe greci
N-ar mai putrezi în veci
Cine ne-au adus Muscalii
Prăpădi-l-ar focul jalei
Să-l arză, să-l dogorească
Neamul să i-l prăpădească,
Iar cine mi-a fost misel
Secă-i-ar inima-n el,
Cum dusmanii mi te seacă
Săracă, tară, săracă!
Stefane, Măria Ta,
Lasă Putna, nu mai sta,
Lasă Arhimandritului
Toată grija schitului
Iară grija gropilor
Dă-o-n seama popilor
La metanii să tot bată,
Ziua toată, noaptea toată,
Să se-ndure Dumnezeu
Ca să-ti mântui neamul tău…
Tu te-naltă din mormânt
Să te-aud din corn sunând
Si Moldova adunând
Adunându-ti flamurile
Să se mire neamurile;
De-i suna din corn o dată
Ai s-aduni Moldova toată
De-i suna de doua ori
Vin si codrii-n ajutor;
De-i suna a treia oară
Toti dusmanii or să piară
Dati în seama ciorilor
Ş-a spânzuratorilor.
Ştefane, Măria Ta,
Lasă Putna, nu mai sta
Că te-asteaptă litvele
Să le zboare tigvele
Să le spui motivele
Pe câti pari, pe câti fustei
Căpătâni de grecotei
Grecoteii si străinii
Mânca-le-ar inima câinii
Mânca-le-ar tara pustia
Si neamul nemernicia
Cum te pradă, cum te seacă
Saracă, tară, săracă!

ValVerde 15-01-2014 - 22:45

Pribege,
chinuit sau nu, eu am „produs-o” singur.
Tu imi citezi poezii scrise de altii.

In cazul lui Eminescu, poetul national, dar si poetul nationalist, se vede inca odata ca a avea talent literar si a fi poet valoros nu inseamna automat ca esti individ, sau persoana perfecta.

E acelasi principiu cu „Hagi presedinte”
Perceptia mintilor nevolnice ca daca stii sa faci ceva bine, daca ai talent si esti cunoscut intr-o anumita ramura, esti automat modelul perfect de urmat in toate aspectele vietii.

Eminescu a fost un nationalis abject, probabil un pic mai scuzabil la timpul respectiv decit azi, dar tot un cretinopat cind vine vorba de superioritatea romanului verde.

Toate natiile au dezorientati ca el care capata audienta pentru ca au fost buni la altceva.

Pribeagul 15-01-2014 - 23:02

hai… taci! te-ai imbatat si vorbesti prostii!

digital 15-01-2014 - 23:07

ValVerde
15-01-2014 at 22:45

da mă, tu ai fost foarte bun la avortare, după aia s-a pișat mătta pe tine și te-a expulzat tocmai în america!
dreq de vittă împuțită, nu ți-e jenă bă de ce vomiți, p-aici?!

Pribeagul 15-01-2014 - 22:03

Noi vrem pământ!

Flămând şi gol, făr-adăpost,
Mi-ai pus pe umeri cât ai vrut,
Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut
Şi câine eu ţi-am fost!
Ciocoi pribeag, adus de vânt,
De ai cu iadul legământ
Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi!
Răbdăm poveri, răbdăm nevoi
Şi ham de cai, şi jug de boi
Dar vrem pământ!

O coajă de mălai de ieri
De-o vezi la noi tu ne-o apuci.
Băieţii tu-n război ni-i duci,
Pe fete ni le ceri.
Înjuri ce-avem noi drag şi sfânt:
Nici milă n-ai, nici crezământ!
Flămânzi copiii-n drum ne mor
Şi ne sfârşim de mila lor –
Dar toate le-am trăi uşor
De-ar fi pământ!

De-avem un cimitir în sat
Ni-l faceţi lan, noi, boi în jug.
Şi-n urma lacomului plug
Ies oase şi-i păcat!
Sunt oase dintr-al nostru os:
Dar ce vă pasă! Voi ne-aţi scos
Din case goi, în ger şi-n vânt,
Ne-aţi scos şi morţii din mormânt; –
O, pentru morţi şi-al lor prinos
Noi vrem pământ!

Şi-am vrea şi noi, şi noi să ştim
Că ni-or sta oasele-ntr-un loc,
Că nu-şi vor bate-ai voştri joc
De noi, dacă murim.
Orfani şi cei ce dragi ne sunt
De-ar vrea să plângă pe-un mormânt,
Ei n-or şti-n care şanţ zăcem,
Căci nici pentr-un mormânt n-avem
Pământ – şi noi creştini suntem!
Şi vrem pământ!

N-avem nici vreme de-nchinat.
Căci vremea ni-e în mâni la voi;
Avem un suflet încă-n noi
Şi parcă l-aţi uitat!
Aţi pus cu toţii jurământ
Să n-avem drepturi şi cuvânt;
Bătăi şi chinuri, când ţipăm,
Obezi şi lanţ când ne mişcăm,
Şi plumb când istoviţi strigăm
Că vrem pământ!

Voi ce-aveţi îngropat aici?
Voi grâu? Dar noi strămoşi şi taţi
Noi mame şi surori şi fraţi!
În lături, venetici!
Pământul nostru-i scump şi sfânt,
Că el ni-e leagăn şi mormânt;
Cu sânge cald l-am apărat,
Şi câte ape l-au udat
Sunt numai lacrimi ce-am vărsat –
Noi vrem pământ!

N-avem puteri şi chip de-acum
Să mai trăim cerşind mereu,
Că prea ne schingiuiesc cum vreu
Stăpâni luaţi din drum!
Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
Să vrem noi sânge, nu pământ!
Când nu vom mai putea răbda,
Când foamea ne va răscula,
Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
Nici în mormânt!

De ce, de-a lungul secolelor, oamenii au luptat cu atita ardoare pentru pamint? Pentru ca pamintul este un mijloc sigur de existenta.

Urmare a luptelor duse si a desteptarii conducatorilor, in general, fiecare familie de romani a ajuns sa stapineasca ceva pamint. Nu este normal ca acum, dupa ce au ajuns cu multe greutati sa-l stapineasca, datorita imprejurarilor existente, romanii sa considere ca pamintul nu mai reprezinta o valoares si sa scape de el, sa-l vinda.

Mai devreme sau mai tirziu se vor gasi forme organizatorice ca pamintul sa fie pus in valoare. Ar fi trist daca n-am avea nici macar speranta ca, in timp, loazele de la conducerea tarii nu vor fi inlocuite de romani destoinici.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult