Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri STUDIU: Sistemul de sănătate discriminează pacienţii. Cum comentaţi?

STUDIU: Sistemul de sănătate discriminează pacienţii. Cum comentaţi?

scris de Z.V.
227 Afisari

Peste 70 la sută dintre români consideră că sistemul de sănătate din România discriminează pacienţii cu boli cronice, arată un studiu realizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

salon de spital COPAC a realizat, în perioada 25 martie – 6 aprilie, un studiu pe tema discriminarii pacienţilor cu afecţiuni cronice.

Cele mai importante probleme cu care se confruntă un pacient suferind de boli cronice în România sunt accesul limitat la un tratament corespunzător (47,11%) şi aceesul limitat la servicii medicale (16,33%), arată studiul „Societatea românească şi afecţiunile cronice”.

Potrivit studiului, 84,96% dintre respondenţi ştiu ce înseamnă o boală cronică, iar 62,96% au în familie sau printre cunoscuţi persoane cu boli cronice precum hepatită cronică, boli cardiovasculare, HIV, Alzheimer, Parkinson, TBC, psoriasis, diabet, boli reumatismale autoimume, cancer, scleroză multiplă, boli inflamatorii intestinale, boli rare, etc.

Peste 36% dintre cei care au răspuns la chestionar consideră că anumite categorii de bolnavi sunt discriminate de către societate, în timp ce aproximativ 58% au răspuns „Nu ştiu” la această întrebare.

Mai mult, peste 73,2% dintre respondenţi consideră că sistemul de sănătate din România discriminează pacienţii. Cel puţin 1 din 10 români a intrat măcar odată în contact cu bolnavi cronici discriminaţi de societate.

Respondenţii consideră contagioase, cu un risc mare de expunere şi transmitere, boli precum infecţia cronică cu HIV (74,33%), tuberculoza (66,5%) şi hepatita cronică (56,8%). Nouă la sută dintre ei declară că ar evita interacţiunea cu persoane care suferă de boli cronice, în timp de 91,1 la sută nu ar face acest lucru.

Atunci când vine vorba interacţiunea copilului lor cu un coleg suferind de o boală cronică, doar 57,6% afirmă că nu ar impune restricţii.

Cele mai grave cinci boli cronice, în opinia participanţilor la test, sunt: cancerul, infecţia cronică cu HIV, scleroza multiplă, Alzheimer şi boala Parkinson.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult