Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri SUA/Rusia: A început al doilea “război rece”

SUA/Rusia: A început al doilea “război rece”

scris de Cristian Vultureanu
46 afisari

Un al doilea „război rece” între Rusia și SUA a început, dar acesta nu mai este dus între două mari puteri, întrucât lumea nu mai este divizată în două blocuri opuse, consideră președintele Consiliului rus pentru politica externă și de apărare Fedor Lukianov.

„A vorbi de o degradare a relațiilor dintre Rusia și SUA nu are sens, noi am intrat într-o nouă realitate care se numește ‘al doilea război rece‘. Este vorba de o realitate ce se caracterizează printr-un nou tip de relații ce se bazează pe sancțiuni, contra-sancțiuni și tentative de a-i aduce prejudicii adversarului”, a declarat Lukianov pentru RIA Novosti.

În opinia expertului, al doilea „război rece” va fi semnificativ diferit de cel care a avut loc înainte de căderea URSS, întrucât lumea a devenit mai deschisă și mai diversificată, astfel încât nu va mai fi o confruntare „în doi”, adică între două superputeri.

Potrivit aceluiași expert, este puțin probabil să se găsească țări doritoare să se alăture poziției ruse și, în același timp, se pune întrebarea dacă aliații SUA vor accepta să se plieze la exigențele americane și câte țări vor rămâne neutre sau vor refuza să susțină măsurile îndreptate împotriva Moscovei. Același expert a apreciat că „un război rece” constă în primul rând în descurajarea adversarului și împiedicarea acestuia să-și lărgească sfera sa de influență.

Declarațiile expertului rus intervin în contextul în care SUA și UE au anunțat luni noi sancțiuni împotriva Rusiei, pe fondul situației din Ucraina.

Credeţi că asistăm la un nou război rece?

Care vor fi consecinţele acestui război rece pentru România ?

32 comentarii

Pungescu Gazian 28-04-2014 - 23:30

@ Fedor Lukianov, cacanar sef la Consiliului rus pentru cotropire externă, jefuire la os, si tezaure.

Deci alegeti „lupta”?

digital 28-04-2014 - 23:32

să vină vitălăul să ne spună cum va fi atunci când amerlocii vor stăpâni întreaga lume!

Pungescu Gazian 28-04-2014 - 23:46

jos Chevronu!

digital 29-04-2014 - 00:07

da primul când dreq se terminase?!

UnUL 29-04-2014 - 07:43

Pe când erai tu beat-mangă după vreo 2 kile de palincă de găinaț.

digital 29-04-2014 - 13:53

iar ai intrat de serviciu, animalule?!

Mircea 29-04-2014 - 06:37

….”adică între două superputeri….”

Exagereaza „expertul”. Superputere e doar una.

Tache 29-04-2014 - 07:12

Diplomat American de rang inalt: Rusia a tradat “Noua Ordine Mondiala”

Diplomatul de rang inalt Christopher R. Hill spune ca, raspunsul Rusiei fata de criza ucraineana, semnifica faptul ca Moscova a tradat “noua ordine mondiala”, din care a facut parte timp de 25 de ani.

Intr-un articol aparut in influenta publicatie Project Syndicate, Hill, fost ambassador al SUA in Irak si Coreea de Sud, scrie ca anexarea de catre Rusia a Crimeei si campania de “intimidare” impotriva Kievului , au pus capat unei perioade istorice, care a durat 25 de ani, acuzand Moscova de « regresie, recidivism si revansism. »

Definitia lui Hill, despre ceea ce inseamna ‘noua ordine mondiala’, este implicarea Rusiei post-glasnost « in cadrul institutiilor occidentale, in economia de piata si democratia parlamentara multi-partinica. »

« Aceasta noua ordine mondiala a rezistat timp de aproape 25 de ani. Cu exceptia scurtei campanii a Rusiei in Georgia, din august 2008, (un conflict considerat, in general, ca fiind provocat de comportamentul iresponsabil al conducerii georgiene), acceptul si implicarea Rusiei in cadrul “noii ordini mondiale”, oricat de problematica ar fi fost, a reprezentat o mare realizare a epocii post razboi rece”, scrie Hill in respectivul articol.

Hill, care a fost consilier in Albright Stonebridge Group, o “companie de strategie globala”, cu tentacule infipte adanc la Casa Alba si in Departamentul de Stat, continua prin a acuza Moscova de reinvierea epocii Imperiului Sovietic, adaugand ca, “Rusia….nu mai pare a fi interesata in ceea ce Occidentul a avut de oferit, in ultimii 25 de ani : statut special in cadrul NATO, o relatie privilegiata cu Uniunea Europeana si un parteneriat international in actiunile diplomatice de pe scena mondiala. »

Sustinand ca sanctiunile internationale, foarte probabil, nu vor avea niciun impact, Hill cere ca NATO sa se pregateasca pe termen lung, avertizand ca Rusia « va cauta sa provoace probleme similare, pentru fostii ‘aliati’ sovietici », invocand invazia germana asupra Poloniei, din anul 1939, pentru a sugera ca Moscova s-ar putea sa lanseze o agresiune impotriva celorlalte natiuni est-europene.
Afirmatia lui Hill, ca Rusia si-a intors spatele catre « noua ordine mondiala », ilustreaza modul prin care Moscova cauta sa conduca o patida alterativa, a tarilor BRICS, care va reprezenta un pericol major pentru lumea unipolara, dorita de Statele Unite si de catre NATO.

Cu alte cuvinte, fie ca Rusia vrea sau nu, elita occidentala sapa transeele pentru a pregati un nou razboi rece, iar omenirea s-ar putea sa intre in cea mai periculoasa perioada istorica a sa, de la criza rachetelor din Cuba incoace.

UnUL 29-04-2014 - 07:31

Rusia nu are nimic de-a face cu „Noua Ordine Mondială”, ci doar cu „Noua Dezordine Mondială”.

Ionel 29-04-2014 - 08:25

De ce esti asa sigur? E un razboi conflict planificat la fel ca si reactiile la un conflict planificat de ani de zile din care Romania nu se aklege cu nimic , nici macar cu un ajutor militar american. Nu ti se pare bizar ca in ajunul unui razboi ucrainian ruso-american singurul ,, ajutor ” NATO e o sporire a bugetului armatei din bugetul Romaniei? In toti acesti ultimi 10 ani UE nu a facut nimic pentru minoritatile romanesti din zone sensibile(Bucovina, transcarpatia, Buceac, TImoc) si din contra, chiar ii sprijina pe ucrainieni sau sarbi in nationalismul lor.

pathfinder 29-04-2014 - 08:39

Nu ii sprijina nici pe ucraineni si nici pe sarbi.
Daca Serbia sau Ucraina (ce mai ramane din ea) vor in UE atunci Romania ar trebui sa fie cea care sa ceara niscaiva drepturi pentru minoritatile romanesti.
Nu altii…

Pana la urma mare parte din vina e la Bucuresti.
Sa nu te astepti sa-ti faca altii treaba…

Ionel 29-04-2014 - 07:31

Foarte bine, acum du-te si roagate la icoana Sfantului Putin aparator al pravoslavnicilor ortodocsi legionari sa nu intre Spetznaz in Romania ca ne ia dracu pe toti si o sa se blocheze intrarea in Aeroportul Otopeni.

Tache 29-04-2014 - 08:05

Domnule general Stan Petrescu, dati-mi voie sa NU fiu de acord cu dumneavoastra !

Dumneavoastra sunteti din Buzau. Va aduceti aminte de Panchiosu ? Imediat dupa 1989, tiganii care au participat activ la eveniment, ca elemente de turburenta, au inceput sa-si ocupe pozitiile de putere negociate anterior. Urma sa se infaptuiasca tiganizarea fortata a Romaniei, care a fost pana la urma un succes total.

In Buzau, ofensiva tiganilor, noii favoriti ai Noii Ordini Mondiale, a fost intampinata cu indignarea romanilor bastinasi, ai locului. Precizez ca la Buzau se gaseste comandamentul central al Armatei a 2-a, care ar trebui sa apere Romania de o invazie ruseasca, recte sovietica, in vremurile trecute. Varful de lance al rezistentei romanesti in fata tiganimii a fost Panchiosu !!!

Imi aduc aminte de eterna intrebare a lui Panchiosu…. bai, chiar asa, ne vom lasa calariti de tigani ?

Panchiosu a fost omorat de tigani, in plin centru al Buzaului, prin lovituri de cutit in inima. Romanii au fost terorizati cu succes si tiganii au inceput sa-si faca mendrele. „Ofiterii” ” romani” din Armata a 2-a nu au reactionat in niciun fel. Buzaul fiind oras mic, criminalii au fost vazuti si cunoscuti din minutul urmator asasinatului, dar au trait in continuare bine-mersi…. Nu i-a deranjat nimeni.

Pana la urma asistam la o lupta rasiala… Romanii oprimati, ortodocsi de 2000 de ani, sunt bineinteles simpatizati de Rusia. Tiganii si evreii care ii manevreaza se simt, pe buna dreptate, foarte amenintati.

Domnule general Stan Petrescu, EU SUNT ROMAN, EU NU SUNT TIGAN !!!

Ionel 29-04-2014 - 13:18

Si eu care credeam ca esti evreu….

Tache 29-04-2014 - 13:40

Ionelas, ia fa-ti tu bagajele si du-te in ji_dania ma0tii. Vin rusii si va rastignesc pe toti pana la ultimul sa simtiti pe pielea voastra ce i-ati facut Fiului Domnului Isus Hristos. Ma voi toti cu porecla asta de Ionel santeti ji-dovi? Pai ce-a gresit Hitler in ceea ce va priveste va repara Vlad.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-04-2014 - 16:32

C O N F I R M A R E :
1. I n t r a d e v ar , …pro”S tache nu este T Z A G A N !
2. G a r a n t a t 100% ,nu este nici R o m a nash!
3.Este doar un IMBECIL cu exact 2 (doua) clase absolvite , in romanika,in USA a ”fost”la STAN &FORD et comp,basca Push , Iran -press , i.coja dy B O B al PCR,
ADEPT – STIR.LING , exx . predicator NEO baftisti …

Tache 29-04-2014 - 21:32

Sunt printre putinii etnici romani de pe acest forum. Nu poti sa-mi furi tu identitatea nationala, tiganule !

UnUL 29-04-2014 - 21:35

Tăchiță, de unde ai scos imbecilitatea asta. În afară de Golan și de dl. Tomi, despre care știm din postările lor că sunt evrei, care ar fi ceilalți care nu sunt etnici români ?

ValVerde 29-04-2014 - 17:32

MOSCOW (Reuters) – A senior Russian diplomat sharply criticized a new round of U.S. sanctions on Monday, saying the measures were illegitimate and uncivilized and that restrictions on high-tech exports from the United States marked a return to Cold War practices.

„We decisively condemn the series of measures that has been announced in an attempt to put sanctions pressure on Moscow,” Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov said in comments posted on the ministry’s website.

„Unilateral extraterritorial sanctions are by nature illegitimate. They do not just fail to correspond to the norms of civilized interaction between states … they contradict the demands of international law,” Ryabkov said.

===

In timp ce anexarea de teritorii dupa scenarii invatate inainte de WWII si amenintarea cu agresiunea militara unei tari suverane si independente se inscrie intre actuiunile perfect legale si civilizate, un semn de emancipare si progres.

pathfinder 29-04-2014 - 17:47

Exporturile de tehnologie din US sunt oricum restrictionate atunci cand e vorba de state „prietene”.
Si nu doar de tehnologie.
Rusul cred ca habar nu are despre ce gavareste…

Pribeagul 29-04-2014 - 18:42

razboiul rece a fost cumplit. s-a desfasurat pe spatii mari si o perioadea lunga.

situatia actuala este clara. lumea se o orienteaza spre globalizare. in acest proces occidentul a actionat fara acordul rusiei intr-un spatiu considerat de aceasta intezis unor asemenea actiuni. este doar un acident de parcurs: rusia va lua din acest spatiu ce considera ca-i apartine, iar restul il va lasa… liber.

pentru noi necunoscuta este marimea spatiului care rusia considera ca-i apartine.

pentru ca rusia sa nu ajunga la gurile dunarii, occidentul trebuie sa negocieze si in paralel sa faca exercitii fizice in zona.

ValVerde 29-04-2014 - 18:43

„. in acest proces occidentul a actionat fara acordul rusiei intr-un spatiu considerat de aceasta intezis unor asemenea actiuni. este doar un acident de parcurs: rusia va lua din acest spatiu ce considera ca-i apartine, iar restul il va lasa… liber.”

===

Si exact de aia va porni un nou razboi rece !

Pribeagul 29-04-2014 - 19:05

de ce? clarificarea situatiei ofera posibilitatea unor relatii internationale normale intre sua, ue, rusia, china si celelate state.

UnUL 29-04-2014 - 19:56

Cu imperialiștii ruși nimeni nu poate va relații „normale”

UnUL 29-04-2014 - 19:57

Ptiu, drace . „nu poate AVEA”.

Tache 29-04-2014 - 18:58

Ca sa revin la problema „de ce Vestul il uraste pe Putin” o sa-l citez pe ultraprohomosexualul, ultrademocraticul, ultraatlantistul ministru de externe al Suediei Carl Bildt

„There is a new political mentality, at least from the Kremlin. They are intending to build up… an Orthodox bastion against the West.”

„Exista o noua mentalistate politica, cel putin la Kremlin. Ei intentioneaza sa construiasca un Bastion Ortodox impotriva Vestului”

http://www.huffingtonpost.com/2014/04/05/eu-russia-ukraine_n_5098633.html

Aceasta este situatia, aceasta este esenta bataliei, la asta se reduc toate discutiile, conflictele si disputele. Nu am spus-o eu, „vocea propagandei rusesti” 🙂 , a spus-o Carl Bildt.

Tache 29-04-2014 - 19:03

Am primit efectiv zeci de link-uri in varii forme la acest articol:
http://www.vice.com/ro/read/putin-te-uraste

Comentez scurt:
1. Daca autorul crede ca poate citi gandurile lui Putin, il compatimesc crestineste si ii doresc sa caute de urgenta ajutor specializat.
2. Putin nu-i uraste pe cititorii versiunii romane a revistei Vice, de fapt nici macar nu stie despre existenta lor.
3. Putin nu este interesat de ura. Putin este interesat de interesul national. De fapt, acesta si este motivul pentru care jurnalistii gen celui de la Vice sunt platiti sa scrie despre el.

Tache 29-04-2014 - 19:13

Asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia Hoyt Yee, adica o subalterna minora a Victoriei „Fuck the EU” Nuland, a invitat la raport si la primit indicatii pretioase (adica suturi in ***) toti liderii partidelor politice.

Romania nici macar nu mai este o colonie „respectabila”, coordonata de greii administratiei de la Washington, ci un „teritoriu” gestionat de un functionar de rang inferior al Departamentului de Stat.

In acest context ma gandesc la toti postacii, toti analistii politici, toti jurnalistii care stau cu „demnitatea nationala” in gura toata ziua, pe net, la TV, pe Facebook etc. Care „demnitate”? :)))

Idiocy…. Never underestimate the power of stupid people in large groups….

Tache 29-04-2014 - 19:14

Gazprom a semnat cu OMV extinderea South Stream in Austria 🙂
E simptomatic ca semnarea a avut loc in ziua introducerii „sanctiunilor” UE.

Coloana sonora pentru evenimentele zilei de azi: „E foame de bani, baieti, e foame de bani” 🙂

Paul din Ohio 29-04-2014 - 20:33

Ai ramas cam singur mai „Mandrasescule” (Tache) pe forumurile ziuaveche. De ce nu te muti tu cu prostiile tale la Cotidianul? Acolo sunteti „bine” reprezentati (in sens de numar de postari la articolele despre Rusia). Dar nici acolo nu va crede nimeni altcineva (poate doar cativa KGBisti autohtoni).

UnUL 29-04-2014 - 20:46

@Paul din Ohio
Tăchiță stă cât e ziulica pe lungă pe forum, trimițând postări interminabile (majoritatea copiate de pe Vocea Rusiei sau de pe diferite surse de (dez)informare de extremă dreaptă), cu – DOAR – 2 teme : pericolul sionist și binefacerile aduse de bocancul rusesc. E evident că nu are niciun serviciu și își petrece ziulica trimițând postări la comandă (probabil remunerate de serviciile de spionaj putiniste) – majoritatea trimise gata elaborate de la „centru”.

ValVerde 29-04-2014 - 20:36

h
ttp://www.bbc.com/news/world-27200078

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult