Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Sunteţi de acord ca modificarea taxelor şi impozitelor să se facă prin referendum?

Sunteţi de acord ca modificarea taxelor şi impozitelor să se facă prin referendum?

scris de R. C.P.
19 afisari

Fundaţia Horia Rusu a lansat, luni, de Ziua Libertăţii fiscale, Carta Responsabilităţii Fiscale, un proiect menit să limiteze cheltuielile guvernamentale prin eficientizarea sistemului fiscal  şi să ofere o perspectivă liberală asupra procesului de optimizare a aparatului bugetar.

inorog-dreapta

Sigla Fundaţiei Horia Rusu

„În România, datoria publică a crescut cu peste 100% într-un interval de numai doi ani reprezentând, în martie 2011, circa 40% din PIB. Au fost luate decizii fiscale neinspirate, precum creşterea TVA, introducerea impozitului minim şi altele.

În vederea reformării sistemului fiscal, este necesară modificarea art. 74, alin. 2. din Constituţie, care prevede că nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale. Considerăm necesară eliminarea acestei prevederi şi introducerea unui articol care să prevadă consultarea cetăţenilor, prin referendum, în acest gen de probleme”, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Horia Rusu.

Iată care sunt cele mai importante propuneri din Carta responsabilităţii fiscale:

1. Referendum în avans pentru taxe noi sau modificări de taxe

Organele administraţiei publice centrale şi locale trebuie să obţină în avans, prin referendum general sau local, aprobarea alegătorilor pentru fiecare impozit sau taxă generală sau locală, modificare a ratei de impozitare, extindere a unui impozit sau taxe care expiră.

În eventualitatea majorării numărului sau cuantumului de taxe, guvernanţii vor fi obligaţi să consulte contribuabilii prin referendum.

Această nouă dispoziţie are în vedere o aliniere a sistemului fiscal din România la cerinţele principiilor unei fiscalităţi nearbitrare: impozitarea trebuie să fie acceptată de contribuabili, iar povara fiscală a impozitelor şi taxelor trebuie să fie împărţită în mod echitabil şi prin intermediul unor standarde sau reguli bine definite. Astfel, guvernanţii nu vor mai putea creşte taxele sau adopta altele noi după bunul lor plac.

Mai mult,  Fundaţia Horia Rusu propune ca şi pentru impozitele şi taxele generale şi locale existente la data adoptării Cartei Responsabilităţii Fiscale, să fie  necesară aprobarea prin referendum general sau local.

2. O formulă de calcul fixă şi transparentă pentru cheltuielile bugetare

Fundaţia Horia Rusu consideră că, în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, implementarea unei formule de calcul fixă elimină puterea discreţionară din sfera politică şi duce la transparentizarea procesului fiscal.

Astfel, modificarea anuală maximă a cheltuielilor bugetului de stat este egală cu suma dintre rata anuală anticipată a inflaţiei şi modificarea procentuală a populaţiei totale în anul calendaristic anterior

Având la dispoziţie fonduri limitate prin lege (în baza formulei de calcul), guvernanţii vor fi obligaţi să gestioneze mai eficient banul public.

3. Deficit până la maxim 3 % din PIB

Programarea unui buget de stat deficitar va fi permisă până la o limită maximă de 3% din produsul intern brut anticipat. Acest lucru nu se aplică în anii pentru care se anticipează o creştere economică negativă

Excedentele bugetare anuale vor fi folosite exclusiv pentru plata datoriei publice, iar după lichidarea acesteia vor fi rambursate contribuabililor, în cursul următorului an fiscal.

Sunteţi de acord ca modificarea taxelor şi impozitelor să se facă prin referendum?

Ar costa mai mult referendumurile decât beneficiile pe care le-ar aduce?

Aveţi alte soluţii mai bune?

4 comentarii

Arhimede 30-05-2011 - 14:13

Iată o iniţiativă de toată isprava.
Sunt de acord cu aprobarea prin referndum,
chiar dacă, nu cred că se va putea realiza aşa ceva prea curînd.
Iar acum cu portocalii, nici vorbă. De unde ar mai fura ca-n codru?

În Elvetia institutia referendumului există de mult.
Nimic nu se face fără aprobarea contribuabilului.

Banatanul 30-05-2011 - 17:23

Sunt impotriva sistemului prin referendum.
Cei ce-si ofera serviciul de a administra tara si comit erori sa fie pedepsiti prin lege! Pentru lipsa de responsabilitate, nepricepere si inselatorie.
Daca iei o decizie proasta devedeste ca esti nepregatit si nepriceput ori rau intentionat, adica esti predispus sa inseli.
Cei ce nu sunt in starea sa administtreze sa nu se mai bage in politica!
Iar daca se baga si ajung din intimplare pe pozitii administrative fie locale ori centrale sa fie pedepsiti atunci cind comit greseli.
Platitorul de taxe adica cetateanul contribuabil angajat in mediul privat indifferent de profesia pe care o are daca comite o eroare de decizie profesionala plateste cu pierderea locului de munca.
De ce politicienii nu sunt supusi aceluiasi regim? Ci numai contribuabilul?
In Romania orice cetatean care intra in politica are dreptul sa isi ofere serviciul administrarii societatii. In tarile civilizate ai acest drept sa te inscrii in politica dar niciodata nu vei fi lasat sati oferi acest serviciu societatii daca nu faci dovada ca esti un bun administrator in zona privata. Adica proletarul nu are nici o sansa sa ajunga pe o pozitie administrativa publica. Mai intii trebuie sa-si dezvolte o afacere privata pentru a putea fi luat in seama.

Care dintre priministrii romani sau alti demnitari cu putere de decizie in administratia romaneasca din 1948 in coace au indeplinit aceasta conditie? Nici unul toti dar absolute toti au facut experimente personale pe seama societatii romanesti. Iar Romania este unde este astazi.
Partidele politice nu ar avea dreptul sa aibe organizatii de tineret. Ci sa fie formate numai din contribuabili si care sa fie proprietari de afaceri private.
Tinerii dupa ce termina o scoala si au invatat o profesie sa mearga la munca si sa produca bunuri, sa plateasca taxa la buget, sa isi dezvolte o cariera profesionala sau o afacere privata si abia apoi la virsta senioratului sa fie bagati in seama si sa isi deie cu parerea despre bunul mers al tarii.
Nu la tinerete. Ce stie un tinar absolvent care are capul plin de politica si nu contribuie la buget? Singurul sau ideal este sa devina membru de partid! Si de acolo sa parvina inselind societatea.
In orice tara civilizata si dezvoltata asa ceva nu se intimpla. In Romania tinerii sunt indemnati la astfel de idealuri si de aici se formeaza clasa politica romaneasca pe care o avem. Dezgustator.
Iar acum politicienii vor sa nu isi assume responsabilitatea deciziilor lor ci sa apeleze la referendum. Vrem sa avem o tara si un stat dar nu suntem in stare sa luam decizii coerente si cu efecte positive.Acesta este un semn ca Tara se afla pe marginea prapastiei adica clasa politica nu mai poate si da semene ca isi da duhul. Trist. Iar daca sa ajuns inn aceasta situatie, imi permit urmatoarea intrebare: Cine sunt si pe ce criterii sunt alesi aceia care sunt acceptati la cursurile de pregatire a Institutului de Aparare Nationala? Nu sunt oare tocmai cei ce dupa absolvire dobindesc pozitii de decizie politico-administrativa in societatea Romaneasca?
Adica Institutul cu pricina produce oameni iresponsabili si pe care ii recomanda societatii ca fiind oameni de incredere! Acestia sunt de fapt parlamentarii si guvernantii Romani. Incredibila situatie.

De aceea cei din politica trebuiesc pedepsiti pentru orice gresala de decizie.
Singurul criteriu de selectie fiind acela al priceperii dovedide in mediul privat. Si nu proletarismul care se cultiva in Romania.
Proletarii si ideile de stinga sunt uzurpatorii statului Romanesc!!!

Este nevoie de intabularea intregii suprafete a tarii in Cadastrul Funciar si formarea claselor sociale in societatea romaneasca:
1) Clasa sociala a proprietarilor de pamint;
2) Clasa sociala a proprietarilor de industrie.

Pribeagul 30-05-2011 - 19:21

„Considerăm necesară eliminarea acestei prevederi şi introducerea unui articol care să prevadă consultarea cetăţenilor, prin referendum, în acest gen de probleme”

Consider consideratia voastra o stupiditate.

Ar fi o trebusoara de mare finete acceptarea unei taxe de catre votanti.

L-am auzit aseara pe nenea Tariceanu raspindind… ideile liberale:
– fuctionarii trebuie platiti, premiati etc, etc… Auleo… Alo! Nu se stie cu cita greutate se incearca introducerea unei grile de salarizare, cu cita greutate se elimina cele peste 150 de milioane de sporuri si a fel de fel de salarii de merit, concedii, muraturi… cu cita greutate se poate face putina ordine in sistemul de salarizare a bugetarilor?! Se aude ca si acum la administratie si interne sunt fel de fel de slarii de „merit” si alte venituri nemeritate. Nu mai vorbesc de societatile de stat, unde anarhia-i neatinsa. Nu avem de gind sa punem odata ordine in aceasta problema? Toti angajatii trebuie incadrati intr-o grila, sa beneficieze, daca este cazul, de aceleasi suplimente, si cu asta… basta! Patronul stat sau particular hotaraste anual daca da sau nu respectivele stimulente, unul, doua, trei, nu 15 milioane de diferite adaosuri.
– ceva de genul: sa plece angajatii clientelari. Sa ramina cei valorosi. Care-or fi aceia? Ca intodeauna, valorosi vor fi proprii clienti.
– etc…

Avem nevoie de seriozitate si stabilitate.

Dca incep cu deastea, cu o ravasire totala a ravasirii, parca mai bine raminem cu raul pe care-l avem.

Deficitul ar fi corect sa fie 0 minus, plus 1. Depasirea, daca este cazul, sa fie orientata clar spre investitii majore – 500 km de autostrada, de exemplu.

Daca vom vedea ca treburile merg bine, da, se poate introduce referendum pentru problemele majore.

Banatanul 30-05-2011 - 20:24

Ce rost mai au alegerile o data la patru ani daca pentru fiecare “rahat” trebuieste sa se faca cite un referendum?

Cum este astazi posibil sa spunem ca a fost doar o eroare de decizie ca sa marit TVAul, sau ca sa considerat industria Romaniei ca o gramada de fier vechi? Cei care au luat decizii pe baza unor astfel de considerente superficiale sa fie pedepsiti???

Eu cred ca cei ce detin pozitii publice sa fie pedepsiti daca iau decizii eronate. Iar proletarii sa nu aibe dreptul prin lege sa ocupe pozitii de decizie. Proletarii nu sunt oameni responsabili. Acestia, Proletarii sunt doar incitatori, provocatori, manipulanti, farsori, ipocriti, vicleni si profitori.

Eu ca cetatean din Banat am pretentia sa aleg o data la 4 ani si dupa aceea am pretentia de la cei care au iesit cistigatori la vot sa isi assume cu Responsabilitate deciziile pe care le vor lua in administratie. Daca comit erori, Eu la fel am pretentia sa fie pedepsiti prin lege ca au inselat electoratul deoarece si-au oferit serviciul public stiind ca sunt incompetenti iar prin asta au dovedit ca doresc sa parvina prin minciuna si furt iar prin incompetenta lor stabilita prin judecata au pus tara intro postura vulnerabila. Toti acestia trebuiesc pedepsiti prin lege!!!

Nu este Normal sa merg la vot ca Prostu ori de cite ori stabilesc smecherii de la Capitala, cheltuinduse bani pe referendumuiri.

Este imperios necesar ca lipsa de responsabilitate pentru cei ce iau decizii sa se pedeoseasca prin lege. Prin aceasta se descurajeaza cei cei ce isi ofera serviciul public, fiind incompetenti. Iar daca se cred competenti sa isi asume riscul competentei lor.

Bravo Romanilor!!! Bun Management aveti pentru Romania!!! Proletarii sunt distrugatorii Romaniei cei ce au trecut prin Colegiul National de Aparare. Si care iau decizii strategice spre binele Tarii?!?! Si tot ei se pling ca altii le vor raul.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult