Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Surprizele din Programul de Guvernare al PSD

Surprizele din Programul de Guvernare al PSD

scris de Bogdan Crețu Roman
47 afisari

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a prezentat după reuniunea Comitetului Executiv Naţional, Programul de Guvernare al PSD. Un număr de 10.000 de start-up-uri vor fi finanţate, începând de anul viitor, prin Programul Naţional de Dezvoltare Antreprenorială (PNDA), dacă PSD va ajunge la guvernare, a anunţat preşedintele PSD.

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Chiar în zilele în care, pe scena publică şi apoi în stradă, era mare agitaţie din cauza deciziei Parlamentului de a împiedica urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, PSD a lansat un proiect, intitulat Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

Mai mulţi comentatori din presă au spus, aproape la unison, că e vorba despre încercarea PSD de a răspunde valului de nemulţumire declanşat de decizia Parlamentului. Înainte de toate, e greu de crezut că un PSD condus de Liviu Dragnea are o mare simpatie faţă de Oprea.

Dragnea este cel care a avut curajul să pună cruce alianţei PSD cu UNPR, din motive în primul rând istorice: UNPR a făcut mai mult rău PSD. Trădat de atâtea ori, PSD a luat, prin Liviu Dragnea, în sfârşit taurul de coarne, la începutul acestui an, transformând alianţa cu UNPR într-o legătură pur formală şi apoi rupând-o cu totul. Mai mult ca sigur, votul pro-Oprea din Parlament a exclus orice legătură dintre PSD şi fostul preşedinte al UNPR.

Liviu Dragnea anunţase de mai mult timp lansarea proiectului de constituire a unui fond suveran de dezvoltare, dar toată lumea credea că e doar un text electoral. Publicarea lui într-o conferinţă de presă – umbrită, cum am spus, de criza Oprea – arată că PSD rămâne în continuare partidul cel mai coerent şi mai bine structurat, capabil să pună pe masă idei de guvernare. Întregul proiect este destul de bine argumentat şi, chiar dacă probabil el trebuie încă îmbunătăţit, reprezintă prima propunere cu adevărat serioasă venită din partea unui partid înaintea campaniei electorale. El este, în acelaşi timp, un răspuns inteligent dat celor care acuză de mai mult timp PSD că a căzut în mrejele naţionalismului, mizând doar pe atragerea zonelor sulfuroase ale electoratului.

„Ne interesează, în întregul program de guvernare, creşterea clasei de mijloc din România. De asemenea, din zona de sărăcie care mai există în România, precum şi o dezvoltare sustenabilă care să fie bazată şi pe investiţii, nu doar pe consum. Prin clasa de mijloc înţelegem românii care au un salariu bun şi foarte bun, românii care au acces la un sistem de sănătate decent, la un sistem de educaţie pentru copiii lor, care să le asigure că aceşti copii vor fi pregătiţi pentru viaţă, să aibă o infrastructură bună, să aibă siguranţă personală şi, de asemenea, să trăiască într-o ţară în care să aibă sentimentul că este o ţară apărată”, a afirmat preşedintele PSD.

FSDI porneşte de la două premise corecte: 1. România nu dispune de un capital autohton suficient de dezvoltat, motiv pentru care economia nu e sustenabilă pe termen lung şi nu-şi poate asigura, practic, dezvoltarea; 2. România nu dispune de un motor de investiţii intern, capabil să conducă la realizarea unor proiecte majore de infrastructură (autostrăzi, spitale etc.). Pentru a ieşi din ceea ce seamănă foarte mult cu un cerc vicios, PSD propune utilizarea resurselor de stat deja existente – toate participaţiile statului în economie – pentru a crea acest motor de dezvoltare şi a pune astfel economia pe baze sustenabile. FSDI ar urma să fie, practic, un fond de investiţii, care reuneşte cele aproximativ 200 de companii la care statul este acţionar, valoarea totală estimată a acestora fiind de 45 miliarde de lei. El ar avea mai multe funcţii: de finanţare a investiţiilor statului, de garantare a împrumuturilor (care pot fi făcute cu dobânzi avantajoase), de capitalizare a economiei (la care se adaugă transparentizarea activităţii companiilor de stat), de dezvoltare a capitalului autohton, inclusiv în zone defavorizate.

„Estimăm, din emiterea de obligaţiuni, o atragere de fonduri de 25 de miliarde de lei în următorii patru ani, dividente de cel puţin 10 miliarde de lei. Acum sunt 2,5 miliarde de lei la aceste companii, estimăm atragerea altor surse în proiecte investiţionale de cel puţin 25 miliarde de lei şi un miliard de lei din vânzarea unor active care sunt complet neperformante”, a menţionat preşedintele Liviu Dragnea.

FSDI nu e o soluţie magică, dar arată interesul PSD pentru identificarea unor resurse autonome de dezvoltare. Este, practic, pentru prima dată în ultimii 25 de ani când aspiranţii la guvernare îşi propun şi altceva decât integrare europeană şi atragere de investiţii străine.

„În România, în ultimii peste 20 de ani, au dispărut peste 1.300 de fabrici şi peste 1,5 milioane de locuri de muncă. În perioada 1997-1999, când s-au tăiat fabrici, România a ajuns de la peste 6 milioane de locuri de muncă la 4,5 milioane, un număr care creează probleme şi pentru asigurarea bugetului de pensii, şi pentru o discuţie serioasă despre o clasă de mijloc în România”, a explicat Liviu Dragnea.

Proiectul PSD este un pas important, care merită să fie salutat şi nu uitat printre zecile de ştiri de săptămâna trecută.

Programul Economic al PSD poate fi consultată AICI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult