Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Tiganii catre nicaieri

Tiganii catre nicaieri

scris de Ziua Veche
250 Afisari

Nu le mai spunem tigani, ci romi. In afara de nume, insa, nu s-a schimbat nimic in 20 de ani, decat faptul ca au impanzit Europa. Sunt cetateni comunitari si pot circula liber. Daca ani de zile oficialitatilor de la Bucuresti li s-a reprosat ca nu sunt in stare sa se preocupe de situatia tiganilor si ca ii discrimineaza, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, s-a dovedit ca nimeni nu a fost in stare sa gaseasca o solutie aceasta problema.


Practic, singurul lucru pe care il fac natiunile comunitare este sa ii trimita inapoi de unde au venit, cu ceva bani de buzunar. Orice, numai sa scape de ei. S-au cheltuit munti de bani cu strategii pentru integrarea tiganilor, se discuta pretentios despre „incluziunea sociala” a acestei etnii, iar rezultatele sunt insesizabile. „In perioada 2000-2006, UE a alocat suma de 275 de milioane de euro pentru proiecte axate pe problemele romilor. Inca un miliard de euro au fost cheltuiti pentru grupurile dezavantajate, printre care si romi”, conform site-ului ec.europa.eu. Cei mai multi sunt analfabeti (in ciuda faptului ca raposatul Rege Cioaba al tiganilor are fata poetesa), nu au o meserie (peste trei sferturi dintre ei), nu au domiciliu stabil, nu au acte, nu au asigurare de sanatate, nu s-au dus la scoala. Aproximativ 80% dintre tigani traiesc in saracie extrema, spun unele cercetari, ceea ce face ca reprezentantii acestei etnii sa incerce sa isi asigure traiul din prostitutie, cersetorie, delincventa. In Europa comunitara ar fi intre 10 si 12 milioane de tigani, iar doar din Romania provin 2,5 milioane. Cifrele nu sunt oficiale, existand doar estimari, in conditiile in care la recensamantul din 2002 facut in Romania s-au declarat tigani doar 535.000 persoane.

Problema locuirii

Un studiu asupra problemelor cu care se confrunta copiii romi a fost realizat de Organizatia Salvati Copiii si Agentia de Dezvoltare Impreuna, si finantat de Uniunea Europeana, in iunie 2006. Cercetarea a relevat faptul ca una din cele mai grave probleme cu care se confrunta tiganii este cea a locuirii. Mai exact, locuintele sunt supra-aglomerate, nu exista surse de apa, electricitate, incalzire, iar deseori respectivele locuinte nu sunt ocupate legal. La acestea se adauga faptul ca principalele surse de venit sunt reprezentate de venitul minim garantat, alocatiile copiilor si unele venituri ocazionale.

Astfel, conform unor date prezentate in Raportul Comisiei Prezidentiale Pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, aproximativ 15% dintre romi nu au acces la electricitate in casa, fata de aproximativ 2% dintre restul populatiei. In zonele urbane, doar 27% dintre romi au conducte de apa in casa, fata de 90% dintre cei de alte etnii; in zonele rurale, doar 5% dintre romi au apa in casa, fata de 16% dintre cei de alte etnii. Dotarea gospodariei reflecta precaritatea traiului: 53% dintre gospodariile rome erau dotate cu frigider in 2007, fata de 92% dintre gospodariile nerome din vecinatate; 8% dintre gospodariile rome aveau un calculator, fata de 24% dintre vecinii neromi din aceleasi localitati, se mai arata in acelasi Raport.

Discriminarea si copiii

Discriminarea este o alta problema cu care se confrunta tiganii.  „Raspunzand la intrebarea pe cine ar accepta ca vecin, dintr-o lista de categorii minoritare, o proportie de 76% dintre oameni refuza vecinatatea persoanelor dependente de droguri, 69% refuza vecinatatea alcoolicilor, 61% refuza vecinatatea homosexualilor, iar 49% refuza vecinatatea romilor/tiganilor. In ceea ce priveste etnia, doar 12% refuza vecinatatea persoanelor de alta etnie, iar 18% persoanele de alta rasa. Prin urmare, identitatea de rom/tigan nu este inteleasa de publicul larg ca o identitate etnica, ci mai degraba ca o categorie devianta”, se arata in Raportul Comisiei Prezidentiale Pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografic.

In privinta copiilor romi, dintr-o serie de cifre prezentate de organizatia Salvati copiii, reies lucruri ingrijoratoare: 43% dintre romi au sub 16 ani, dar mortalitatea infantila este de 40‰, iar speranta de viata cu 10 ani mai mica; doar 20% dintre copiii romi frecventeaza gradinita, pentru a se pregati pentru scoala; 20% nu sunt inscrisi la scoala; 30% abandoneaza scoala inainte de absolvirea ciclului gimnazial; aproximativ 50% sunt analfabeti sau semianalfabeti; 30% dintre copii cu varste intre 3 si 10 ani sufera de boli eradicate de mult (inclusiv TBC).

Agentia Nationala pentru Romi

„Infiintata in anul 2004, Agentia Nationala pentru Romi (ANR) functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului. Conform hotararii de infiintare, ANR aplica, coordoneaza, monitorizeaza si evalueaza masurile din domeniile sectoriale de interventie sociala, cuprinse in Strategia Guvernului Romaniei de imbunatatire a situatiei romilor. Aceste responsabilitati insa sunt in acelasi timp foarte generale si acopera domenii largi si diverse, conducand la posibile suprapuneri cu ministere si agentii cu atributii sectoriale (de exemplu, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Agentia Nationala pentru Ocupare, etc). Ambiguitatile de definire a responsabilitatilor ANR se suprapun unei capacitati generale slabe a institutiilor publice din Romania de colaborare pentru definirea si implementarea unor politici, strategii si programe integrate, necesare abordarii unor probleme complexe. In consecinta, problematica minoritatii romilor este insuficient si ineficient abordata in politicile sectoriale, rezultatele masurilor dedicate acestora fiind de multe ori punctuale si nesustenabile”, afirma specialistii care au elaborat in 2009 Raportul Comisiei Prezidentiale Pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, „Riscuri si inechitati sociale in Romania”.

ANR vrea dar nu poate

In document se mentioneaza ca in 2008 ANR a reusit sa atraga aproximativ 25 milioane de euro pentru implementarea unor proiecte care vizeaza imbunatatirea situatiei romilor din Romania. „Aceste proiecte se adreseaza unor probleme reale cu care se contrunta romii (in educatie, pe piata muncii), dar masurile propuse se afla in aria de responsabilitate a unor institutii asupra carora ANR nu are nici o autoritate directa (scoli, agentii de ocupare). Este de salutat faptul ca ANR este unul dintre promotorii de proiecte finantate prin instrumentele europene financiare disponibile Romaniei in perioada 2007-2013. Cu toate acestea, lipsa unui parteneriat formal si real in implementarea acestor initiative cu institutiile responsabile de domeniile in care proiectele vor avea efect (respectiv Ministerul Educatiei si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca) nu asigura in nici un fel premisele sustenabilitatii si imbunatatirii politicilor publice. Ne exprimam ingrijorarea cu priviire la capacitatea ANR de a implementa masuri in domenii care nu ii intra in atributii (precum educatia sau ocuparea), fara sprijinul efectiv al institutiilor responsabile la nivel national. In plus, capacitatea de implementare de programe a ANR ramane extrem de limitata”, se mai subliniaza in Raportul mentionat.

Preocuparile Comisiei Europene

Ingrijorati de amploarea problemelor cu care se confrunta statele UE legate de tigani, Comisia Europeana a decis sa organizeze reuniuni bienale la nivel inalt pe acest subiect. Primul summit a avut loc in septembrie 2008 la Bruxelles, iar urmatorul a fost in aprilie 2010, la Cordoba. La aceste discutii, reprezentantii Comisiei Europene au acceptat sa faca din incluziunea romilor un obiectiv prioritar al strategiei 2020.

Vorbe goale

Extras din Strategia Nationala de Imbunatatire a Situatiei Romilor-Vocea Comunitatilor, 2009

Concluzii si recomandari

La nivel de politici publice:

1. Politicile publice care vizeaza incluziunea romilor trebuie sa respecte si sa concretizeze valorile fundamentale ale Uniunii Europene referitoare la drepturile omului si demnitate, nediscriminare, egalitate de sanse, precum si dezvoltarea economica.

2. Elaborarea, punerea in aplicare si evaluarea politicilor de incluziune a romilor, in stransa cooperare cu reprezentantii societatii civile: organizatii nonguvernamentale, parteneri sociali si persoane din mediul universitar/cercetatori si cu autoritatile regionale si locale, care joaca un rol esential in aplicarea practica a politicilor publice.

3. Integrarea masurilor de incluziune a romilor in cadrul politicilor generale, sectoriale, in special in domeniul educatiei, ocuparii fortei de munca, locuintelor, sanatatii, protectiei si securitatii sociale.

4. Stabilirea de indicatori de performanta specifici pentru masurarea impactului masurilor destinate minoritatii romilor, concomitent cu colectarea de date specifice din comunitatile locale in care traiesc preponderent romii.

5. Politicile de incluziune a romilor trebuie sa tina seama si de necesitatile si de situatia femeilor rome. Acestea se refera la aspecte precum discriminarea multipla si problemele legate de accesul la ingrijiri medicale si la alocatii pentru copii, precum si la violenta domestica si la exploatare.

6. Utilizarea la elaborarea si punerea in aplicare a politicilor publice care vizeaza Incluziunea romilor a instrumentelor comunitare: juridice (directive CE), financiare (Fondul Social European, Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul European Agricol pentru dezvoltare rurala etc.), precum si a instrumentelor de coordonare (metoda deschisa de coordonare).

Tiganiada la politicieni

presedintele Traian Basescu – mai 2007

„Cat era de agresiva tiganca asta imputita… nu stiu, Maria… da?… trebuia sa i se intample odata… „

Ludovic Orban – noiembrie 2009

„Eu as rezuma asa: cine voteaza cu Basescu, alcoolici, tiganii […] prostituatele, probabil, desi, ma indoiesc ca prostituatele vor vota cu Basescu, avand in vedere cum arata”.

Adrian Cioroianu – noiembrie 2007

“Acesti oameni care comit astfel de fapte (n.r. – precum cea comisa de Romulus Mailat), acestia nu trebuie trimisi in regim de celula, cu televizor (…), ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate, probabil, batalioane din alea disciplinare (…) Credeti-ma, eram pe drumul dintre Alexandria si Cairo, la sfarsitul vizitei, imi veneau stirile din tara, (…) eram in plin desert si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe astfel de oameni care ne fac de ras”.

Discriminarea in Europa civilizata

februarie 2010 – Afis intr-un tren din Franta

Un afis cu antetul companiei franceze de cai ferate, SNCF, postat intr-un tren TER din Midi-Pyrenees avertiza: „In ultimele saptamani, romanii au produs ingrijorare. Intr-adevar, au fost constatate numeroase furturi de bagaje. Va cerem sa fiti mult mai atenti. De asemenea, toate faptele romanilor trebuie semnalate”, scria pe afis, care indica si un numar de telefon.

aprilie 2010- Salutul romanesc

Umoristul Jonathan Lambert a prezentat intr-o emisiune de televiziune „salutul romanesc”, pe care l-a exacutat in mijlocul scenei: „S’il vous plait, Messierurs, Mesdames!”, a rostit umoristul cu mana intinsa, folosind propozitia pe care cersetorii din Hexagon o folosesc pentru a-i indupleca pe cetatenii francezi.

august 2010 – Magazin interzis romilor

Supermarketul Super U, din La Rochelle, port din sud-vestul Frantei, a interzis accesul romilor, acestia urmand sa mearga la cumparaturi in alte magazine, a relatat cotidianul Sud Ouest.

Revista presei 2009

@ Din Rosiorii de Vede, cu masini de Marea Britanie, intr-o Biserica din Berlin – 15 iunie 2009

Primaria Berlinului a decis vara trecuta sa le dea bani tiganilor care invadasera capitala Germaniei, numai ca sa scape de ei. Astfel, 250 de euro de adult si 150 fiecarui copil de pana in 14 ani a fost platiti celor pste 100 de tigani care isi pusesera tabara intr-un parc si apoi intr-o biserica. Tiganii proveneau din Rosiorii de Vede, Teleorman, dar venisera la Berlin cu masini inmatriculate in Marea Britanie. Bild online a descris sederea etnicilor romi in Biserica din Berlin: „Culoarele dintre banci erau pline de carucioare de cumparaturi de la magazine (…). Copiii se jucau pe treptele spre altar ‘prinsa’ si in firidele de impartasanie ‘v-ati-ascunselea’. Mamele cu bebelusii lor dormeau jos pe paturi, barbatii pe bancile de rugaciune. Pe podea, coji de banane, doze de Cola, pungi goale de chipsuri.“

@ „Plecati din tara Reginei noastre!” – 10 iulie 2009

Gruparile rasiste din Belfast i-au amenintat pe imigranti ca vor fi vizati de atacuri cu bomba, daca nu vor parasi in cel mai scurt timp Irlanda de Nord. Aripa de tineret a Ulster Defence Association a transmis mesajul catre Centrul islamic din Belfast, Asociatia poloneza si Centrul comunitatii indiene: „Plecati din tara Reginei noastre inainte de Noaptea rugurilor aprinse, 11 iulie, si Ziua Paradei, 12 iulie. Altfel, casa voastra va fi aruncata in aer”. Circa 100 de tigani romani fusesera deja vizati de atacuri rasiste, fiind nevoiti sa isi paraseasca locuintele din Belfast.

@ Probleme de peste ocean – 20 octombrie 2009

Uniunea Europeana a amenintat Canada ca va reintroduce vizele pentru diplomati, daca Guvernul de la Otawa nu revine asupra deciziei controversate de a impune vize pentru cetatenii Republicii Cehe, in urma unui aflux de romi care au emigrat peste ocean.
„Comisia Europeana cere Canadei sa prezinte in viitorul apropiat un calendar de masuri pentru ridicarea obligatiei vizelor in cazul cetatenilor cehi”, afirma Executivul european.

Canada a decis sa reintroduca vizele de intrare pentru solicitantii cehi si mexicani, dupa ce s-a confruntat cu o explozie a cererilor de emigrare din cele doua state. In privinta Cehiei, majoritatea cererilor veneau din partea etnicilor romi.

@ Tiganii la scoala – 17 noiembrie 2009

Primarul Romei, Gianni Alemanno, a declansat o campanie masiva de evacuare a taberelor de tigani din capitala Italiei, la sfarsitul anului trecut, ceea ce a dus la interventia organizatiei Amnesty International, care l-a criticat in mod public pe edilul italian de acuzandu-l de incalcarea normelor internationale in materia drepturilor omului. Prima evacuare i-a vizat pe tiganii romani din tabara Casilino 700, din sud-estul Romei. Interesant a fost faptul ca directoarea scolii frecventate de peste 20 copii romi din tabara Casilino, Simonetta Salacone, a afirmat la acel moment: “Dintre toti elevii romi pe care ii avem la scoala – peste 60, de diferite proveniente – copiii romi de nationalitate romana sunt de departe cei mai atenti in legatura cu scolarizarea, la fel ca familiile lor. Sunt toti curati, ingrijiti si nu lipsesc de la cursuri. Parintii lor fac eforturi mari sa-i trimita la scoala. Nu fura, ci traiesc din reciclarea materialelor. Sunt ca si migrantii nostri, care veneau acum 50 de ani din sudul Italiei si traiau in baraci, cu speranta unei vieti mai bune”.

@ Zid slovac impotriva tiganilor – 25 noiembrie 2009

In satul Ostrovany, din estul Slovaciei, locuitorii au construit un zid impotriva tiganilor, izoland aproximativ 1.200 de persoane. Constructia de beton are o lungime de 150 de metri, doi metri inaltime si a costat primaria 13.000 de euro. „Gardul nu impiedica romii sa vina in sat. Ii impiedica doar sa ajunga in gradini ca sa fure. Nu este vorba decat despre furturi marunte, mai ales toamna. Oamenii nu mai pot cultiva legume in gradini, pentru ca totul este furat”, a sustinut primarul localitatii cu 1800 de locuitori Cyril Revak.

Cazul Mailat

Cel mai mare scandal produs vreodata, cu cele mai grave consecinte asupra romanilor a fost cel produs de Nicolae Romulus Mailat, acuzat de uciderea, talharirea si agresarea sexuala a italiencei Giovanna Reggiani, in octombrie 2007. El a fost condamnat la 29 de ani de detentie pentru crima, agresiune sexuala si talharie.

Pana in ultima clipa, Nicolae Mailat a sustinut ca nu este vinovat de crima, cerandu-si scuze in fata magistratilor italieni pentru ca a furat geanta victimei. „Ma simt vinovat ca i-am furat geanta doamnei Reggiani, dar nu am omorat-o. Imi pare rau pentru tot ce s-a intamplat in seara aceea. Imi cer scuze in fata doamnei judecator, a tribunalului si a tuturor celor prezenti in sala. Imi cer iertare in fata lui Dumnezeu si sper ca se va face dreptate”, a declarat Mailat cu lacrimi in ochi. Avocatul sau, Piero Piccinini, a sustinut la proces ca vina lui Mailat nu este sigura si ca marturiile care il incrimineaza sunt contradictorii. Giovanna Reggiani, in varsta de 47 de ani, a fost agresata in apropierea garii Tor de Quinto din Roma, la 30 octombrie 2007, trupul ei fiind abandonat intr-un sant.

Cheia evolutiei pozitive a minoritatii rome este sa-si trimita copiii la scoala

„Imi permit sa va spun ca, pana cand insasi minoritatea roma nu va fi constienta de propria ei responsabilitate pentru a iesi din situatia dificila in care se afla, putem sa scriem inca zeci de rapoarte guvernamentale si de comisii prezidentiale. Putem mari ajutorul financiar oricat, putem mari oricat alocatiile sociale; pana cand minoritatea roma nu va fi ea insasi constienta ca are responsabilitati fata de ea insasi, problemele vor dainui. Banii se vor cheltui cu eficienta minima, iar progresele inregistrate vor fi, de asemenea, minime. Marea problema a comunitatii este legata de veniturile pe care le are si de pozitionarea in societate. Niciodata veniturile romilor nu or sa poata creste pana cand nu vor fi angajati in campul muncii si niciodata nu or sa poata fi angajati in campul muncii cu venituri corespunzatoare pana cand nu or sa mearga la scoala. V-o spun cu toata deschiderea: cheia evolutiei pozitive a minoritatii rome este sa-si trimita copiii la scoala. (…)

Hai sa fim cinstiti: avem o mare problema de imagine. Mergeti la Paris, mergeti la Oslo, mergeti la Roma, mergeti la Milano, minoritatea roma este prezenta in orice colt, in fata oricarui muzeu, si nu ca sa intre la muzeu. Deci, ori recunoastem o dubla responsabilitate, a statului si a minoritatii, ori, daca nu suntem dispusi sa recunoastem aceasta dubla responsabilitate pentru o evolutie pozitiva a minoritatii, va asigur ca toate programele guvernamentale si europene sunt sortite esecului. (…)

Datorita natalitatii pozitive care exista in minoritatea roma, problema locuintelor se agraveaza. Tot mai multi locuiesc la marginea oraselor, tot mai multi romi, tot mai multe familii de romi locuiesc la marginea oraselor, in adaposturi improvizate si ilegale, pe deasupra. Nu se va putea merge pe ideea ca la nesfarsit statul va trebui pana la urma sa construiasca locuinte pentru aceasta categorie. Nu. Va trebui sa ne dam copiii la scoala, sa aiba servicii din care sa-si poata construi locuinte. (…)

Toti banii care se vor cheltui vor fi inutil cheltuiti sau aproape inutil daca una din actiunile esentiale, si anume eradicarea analfabetismului si a slabei pregatiri scolare a generatiilor tinere de romi nu se implineste. (…) Acesta este principalul meu mesaj, sa gasim solutii ca in familiile rome sa se renunte, in perspectiva, la traiul din ajutorul social destinat copiilor si copiii la scoala. Cred ca nu exista alta solutie. Si mai spun un lucru – nu putem ascunde la nesfarsit imaginea minoritatii in strainatate, spunand „da, sunt romani”. Da, sunt romani! Dar ce fac acesti romani la toate colturile de strada din marile capitale europene? Deci, daca nu vom discuta cinstit aceste lucruri si ne ascundem de teama acuzatiilor de discriminare, nu cred ca vom gasi instrumentele sa rezolvam problema. Va multumesc!”

Fragmente din discursul presedintelui Romaniei, Traian Basescu,
la conferinta de lansare a Raportului asupra Strategiei Nationale de imbunatatire a situatiei romilor „Vocea comunitatilor”, Bucuresti, 22 februarie 2010

(articol aparut in saptamanalul ziuaveche.ro nr.20)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult