Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Traian Băsescu şi fenomentul Roşia Montana. Cum comentaţi ?

Traian Băsescu şi fenomentul Roşia Montana. Cum comentaţi ?

scris de Ziua Veche
27 afisari

Fenomenul Roșia Montană a generat două abordări mincinoase – locuri de muncă versus utilizarea cianurii, a declarat duminică președintele Traian Băsescu.

El nu a negat că rămâne un susținător al proiectului de exploatare de la Roșia Montană, dar a subliniat că obligați sa, în prezent, este să aibă o abordare neutră în momentul în care „s-a creat o falie în societate”.

Fenomenul Roșia Montană a generat doua abordări, ambele mincinoase—locuri de muncă versus crima utilizării cianurilor. (…) Marele adevăr nu este acesta. Proiectul Roșia Montană nici nu creează locuri de muncă încât să se simtă consistent în bugetul de stat. (…) E o abordare mincinoasă că se rezolvă problema locurilor de muncă, rezolvă o problemă a populației din Roșia Montană, ceea ce nu e ne neglijat. Pe de altă parte, utilizarea cianurilor—crima cea mare—ceea ce iarăși nu e adevărat. Dacă există un reactiv care se distruge ușor, acesta este cianura. (…) Cianura este distrusă de razele soarelui, de ultraviolete”, a afirmat Traian Băsescu, într-o emisiune la ProTV.

În opinia acestuia, problema majoră este ținută undeva între sloganul „ne otrăvim cu cianuari și avem locuri de muncă”.

Președintele Băsescu a semnalat o a treia problemă care a pătruns însă mai puțin în opinia publică: „Ne pleacă aurul din țară”. „Nu ne pleacă niciun gram. Aici a fost, după părerea mea, o negociere nefinalizată de guvern și, dacă este ceva ce ne dăunează enorm, este minciuna guvernamentală. Spre exemplu, eu știu în ce stadiu era negocierea în perioada guvernului Boc și Ungureanu”, a argumentat șeful statului.

Traian Băsescu a menționat că nu este împotriva industriei de extracție a metalelor neferoase, dar s-a declarat convins că, dacă s-ar pronunța pentru proiectul de la Roșia Montană, „peste 70% din clasa politică va avea un punct de vedere contrar”.

Sunteti de acord cu afirmatiile sefului statului?

24 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-09-2013 - 14:38

VENTRILOCul , se contrazice permanent !

Nu iese nici un gram de aur, din TARA ?

Vine RMGG sa ne EXTRAGA AURUL pe DAIBOJ , si doar pentru NOI !

Tembelismul basescian a ajuns la COTE PAROXISTICE !

Sintem niste NEMERNICI daca ne lasam MINTITI de acest NERUSINAT !

UnUL 29-09-2013 - 14:41

Boulene, iar n-ai înțeles nimic : era vorba de un contract în care să se prevadă ca Banca Națională să aibă preempțiune la cumpărare. O astfel de clauză ar trebui introdusă în acte de guvernul României.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-09-2013 - 15:17

Stii ce prevede DREPTUL la PREEmptiune ?

—DACA , STATUL ROMAN doreste POATE CUMPARA in primul RAND !

DECI , nu iese NICI un GRAM de AUR ,bhasistilor !

P A T I B U L A R I L O R !

CONGO 29-09-2013 - 15:19

Asa? Acum o sa ai de salbe la Pirada cat vrei.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-09-2013 - 15:30

@ Brazaville;

Nu i-ti FORTA NOROKUL !

Stay , bine acolo in NeeGHEV,

Cu Rachelika !

CONGO 29-09-2013 - 16:25

Accidentul cu cianuri din 30 ianuarie 2000, de la Baia Mare, este cunoscut ca „al doilea Cernobîl” din cauza impactului devastator pe care l-a avut asupra mediului.

Ce s-a întâmplat de fapt? Pe 30 ianuarie 2000, digul iazului de decantare de la mina Aurul (deţinută de compania australiană Esmeralda) s-a rupt şi aproximativ 100.000 de metri cubi de apă cu cianură şi metale grele au ajuns în Săsar, apoi în Tisa şi în Dunăre. Bazinul Tisei era considerat ca fiind unul dintre cele mai curate din Europa, adăpostind cel puţin 20 de specii protejate de peşte. În urma accidentului, mii de tone de peşte au murit în România şi Ungaria, alte păsări si mamifere au murit mâncând peşte otrăvit, iar terenurile şi fântânile localnicilor din apropierea iazului au fost otrăvite.

La patru săptămâni de la accident, urme de cianură au fost identificate si în Delta Dunării. Conform estimărilor oficiale, au fost necesari cinci ani pentru repopu cu peşte a râurilor afectate. Vor fi necesari încă 10 ani pentru refacerea totală a florei şi faunei.

Conform raportului Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), breşa din digul lacului de decantare a fost cauzată de o combinaţie de factori: deficienţe de operare şi de întreţinere a iazului, ploi abundente.

CE DESPAGUBIRI S-AU DAT ROMANILOR CU FANTANI, ANIMALE SI GRADINI OTRAVITE LA 100 DE ORI LIMITA MAXIMA?

Le-a dat ciuciu! În schimb, statul român are de plătit statului maghiar peste 100 de milioane de dolari despăgubiri pentru daunele ecologice provocate de accidentul cu cianuri.

Piron 29-09-2013 - 19:49

NU a existat nici o mina „Aurul” !!! A fost vorba de Uzina de preparare a SC „Aurul” … Pentru binele tuturor, intoarce-te in Congo, mincinosule !

UnUL 29-09-2013 - 20:01

Piroane, de ce te legi de detalii. Mină, uzină de preparare, ce importanță are. Accidentul a fost real și cu consecințe grave.

ionisus 29-09-2013 - 22:05

Sa inteleg ca Banca Nationala ar trebui sa cumpere aurul Romaniei de la GCRM?!!!!Ce afacere senzationala!!!!Iar noi, ca niste idioti, ne opunem!!!!!

UnUL 29-09-2013 - 22:11

Evident că e vorba de cumpărare. Cam cum vedeți voi lucrurile, Parpanghel și Ionisus? RMGC + Miinvest să investească bani grei, să scoată aurul și apoi să-l facă cadou statului român? Trăim într-o economie de piață și companiile industriale nu sunt instituții de binefacere.

UnUL 29-09-2013 - 22:44

Ai vrea tu, puilue. Pun pariu cu tine că – deși sunt mai în vârstă ca tine – voi trăi suficient ca să vin să-ți scuip pe mormânt.

H2SO4 30-09-2013 - 01:59

„fenomenTul” ? ce expresie mai e si asta . . . !?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-09-2013 - 23:11

Din unghiul de abordare se poate deduce fara putinta de tagada ca esti intr-un perimetru alterat complect . Singur recunosti ca nu detii cunostinte tehnice , dar abordezi orice problema ca si maistrul instructor de la Polit.Craiova , dar despre Bula detinem date exacte privind tarele cu care a debutat in viata . Nu cumva esti si tu cu un sifilis ereditar , si Luesul i-ti joaca feste.
Ca din abordarile , interventiile si falsele raspunsuri se intrevede si posibilitatea unei forme de alienare.
Dar , raspunsul este simplu si doar un minim de bun simt, indica ca in ROMANIA se poate extrage aur si argint nu cu 6%, asa ceva este un JAF la nivel national.AUR se extrage de pe timpul DACILOR , de la BUREBISTA si doar cu NEBUNU -ista , nu mai putem !
Interesul personal a lui T B este evident in favoarea canadienilor ! De ce OARE ! Ca si FLOTA ,care la ALTII functioneaza si AZI !
NEMERNICULE !

urbos 29-09-2013 - 14:38

Sa moara.

UnUL 29-09-2013 - 14:42

După tine, Bubușel. Muuult după tine!

Adi 29-09-2013 - 15:05

Aurul statului e dat la canadieni pentru un comision de 6%. Adica, gratis94kg din 100kg. Dupa care vine Isarescu cu BNR si il cumpara la pretul pietii. Ar trebui sa ne rugam de rusi sa ne dea cu o bomba nucleara in cap.

CONGO 29-09-2013 - 15:15

Nu draga, aici e un caz simplu de traducere, care se suprapune cu tampenia deputatilor (care fac decisii tehnice cand ei sunt numai niste cacati politici)iar Avocatul Poporului trebuie sa se autosesizeze din oficiu ca exista un pericol major (chiuar daca sansa e f mica) si norme ca in nucleare trebuie aplicate.

CONGO 29-09-2013 - 15:10

@@@ Problema nu este cat si cine ia banii si profitul.

Trebuie sa existe fond de asigurare, elemente contractuale si norme tehnice de referinta pentru siguranta exploatarii, tot asa cum este pentru nuclear si ISCIR.

Deci, Resursele Gabriel, trebuie sa depuna in banca cateva miliarde pentru cazul de accident, si exploatarea trebuie inspectata permanent pentru conformitate. Aceasta va ridica costurile cu 2-5% dar e Ok ca Resursele sa platesca.

Adi 29-09-2013 - 16:47

Asta inseamna ca degeaba au luptat si au murit strabunicii nostrii in primul razboi mondial si in cel de Independenta. Avem acelasi statut ca in timpul imperiului Austro-Ungar in care ei luau aurul si noi eram fericiti ca platim impozite.

Grammar Nazi 29-09-2013 - 22:49

Noştri cu un singur i. „Noştrii” nu există şi nici nu se va scrie cu doi de i NICIODATĂ, analfabetule.

CONGO 29-09-2013 - 15:21

HUHULE

Sa spui drept, de ce basistii de la liberali ii sprijina orbeste pe Gabrieli, cat i-a platit? Hai, fi cinstit, spune adevarul!

ancuta 29-09-2013 - 19:14

@ zZV

Traian Băsescu şi fenomentul Roşia Montana. Cum comentaţi ?
Declaratii de Comandant competent!
Mare diferenta fata de ce scot napastorcii „parsivel” sau „crin”!
La nivelul acesta inalt al declaratiilor, mai e doar domnul primar Chiliman.
Poate doar Nastase si Tariceanu, dar mai la … „tabachera”!
Ceilalti -incepand cu Udrea, pana la Orban si Cernea- gainari!

Adi 29-09-2013 - 20:09

Ai si gasit pe cine! In 2004 Chiliman si Basescu se tineau de mina.

IngerAlbastru 30-09-2013 - 07:35

“Ne pleacă aurul din țară”

Daca nu este adevarat, atunci de ce vin canadienii la exploatare???

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult