Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri UDMR spune ca demnitarul nu poate fi acuzat de mită. Tu ce zici?

UDMR spune ca demnitarul nu poate fi acuzat de mită. Tu ce zici?

scris de P.C.R.
5 afisari

Doi parlamentari UDMR, Márton Árpád-Francisc si Mate Levente Andras, au depus luna trecuta doua amendamente la Codul penal prin care vor:

Gyorgy Frunda (Agerpres)

Gyorgy Frunda (foto: Agerpres)

1) ca demnitarii sa nu poata fi anchetati pentru infractiuni de serviciu. Deci sa nu poata fi pedepsiti penal pentru infractiuni ca luare de mita, trafic de influenta, conflict de interese, abuz in serviciu, delapidare etc.; 2) sa dezincrimineze de facto conflictul de interese.

Desi UDMR a sustinut initial ca este o initiativa personala, liderii partidului s-au remarcat ca avocati ai demersului celor doi. Ultimul, in ordine cronologica, a fost senatorul Gyorgy Frunda. Pe 5 martie, el prezenta la B1 TV urmatoarele argumente:

Gyorgy Frunda: „…Deci, stati putin, e o mare greseala a Codului penal, si aici intram in sfarsit intr-un domeniu care e al meu, functionarul public si demnitarul nu pot fi incriminati la fel. Functionarul public este angajat si are un contract de munca, eu sunt ales. El are obligatii, eu am atributii. El este obedient, eu am putere.

Nicaieri, in nicio legislatie, nu sunt trecuti la numitor comun. E imposibil. Nu spun ca demnitarul public nu trebuie sa raspunda. Trebuie sa raspunda, dar nu poti sa il faci raspunzator pe baza unui contract de munca care nu exista. De exemplu, un demnitar public nu este subiect activ al infractiunii de dare de mita. Nu poate fi! Numai functionarul public, prin definitie. El poate fi acuzat de coruptie, de alte infractiuni, dar nu de aceasta infractiune. Si asta am vrut sa clarificam, si trebuie sa clarificam, asa cum in dreptul international este clarificat”.

UDMR spune ca demnitarul nu poate fi acuzat de mită. Tu ce zici?

6 comentarii

adib 09-03-2012 - 18:23

Coruptia demnitarilor si cea din sistemul juridic sunt cele mai grele greutati care atarna pe umerii nostri. Din contra, ar trebui controlati permanent si pedepsele sa fie mai grele decat ale altor corupti, nu cele cu suspenadre sau cativa ani.

urbos 09-03-2012 - 18:38

Bineinteles ca demnitarul nu poate fi acuzat de luare de mita, ci doar functionarul.

neverlandd 09-03-2012 - 19:05

arzi-ar focul de unguri spurcati ce spurca pamantul romanesc pe care calca zilnic…

titi 09-03-2012 - 22:35

Ce sa mai spunem.Pai nici nu trebuie sa dea o lege pentru ca oricum demnitarul a ajuns sa fie sinonim cu coruptia si conflictul de interese. Huoo.Sa va fie rusine.Dispareti jigodiilor pentru binele acestui popor

chiaburul 10-03-2012 - 18:59

Sa va fie rusine spurcatilor! Cine sunteti voi nemernici necontrolati la dibla!

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 10-03-2012 - 19:55

—-UDMR spune ca demnitarul nu poate fi acuzat de mită. Tu ce zici?————- udemeleu este inregistrata ca si o organizatie culturala . Este ILEGAL sa presteze o activitate politica ! Doar faptul ca dupa 1989, nimic nu este in limitele normalitatii , nimic nu este batut in cuie din pct. de vedere juridic, iar actuala clasa politica joaca VIITORUL ROMANIEI cu acesti DUSMANI DECLARATI, la fel de compromisi ca toti ceilalti . TREBUIE sa DISPARA ca ROMANIA sa aibe un V I I T O R !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult