Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezbateri Vom cere Germaniei sa ne restituie datoria istorica? Ancheta in parlamentul german pentru lamurirea situatiei

Vom cere Germaniei sa ne restituie datoria istorica? Ancheta in parlamentul german pentru lamurirea situatiei

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Datoria istorica de 18 miliarde de euro a Germaniei catre Romania face obiectul unei scrisori pe care senatorul Iulian Urban i-a trimis-o parlamentarului german Ulla Jelpke. Despre acest subiect senzational am scris aici


„In primul rand tin sa va multumesc personal pentru interpelarea adresata de Dvs. Guvernului Federal German , urmare a consultarilor avute cu dl. Radu Golban (unul dintre autorii articolului publicat pe ziuaveche in 12 iulie), prin care ati solicitat un punct de vedere oficial referitor la posibila datorie a Germaniei fata de Romania reprezentand soldul neachitat de Casa de Compensatie din Germania catre Romania care, in moneda europeana ar duce catre suma actuala de circa 18 mld. euro.

 

Stiu ca in Parlamentul Federal German s-a initiat o ancheta pe aceasta tema care urmeaza sa se finalizeze in circa 10 zile insa am decis sa va scriu intrucat la nivel european, situatia in jurul acestei chestiuni incepe sa se amplifice”, ii scrie Urban omologului sau german.

Senatorul roman aminteste ca 24 august 2010 parlamentarul elvetian Stamm Luzi a cerut in cadrul Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Elvetian ca Ministerul de Finante de la Berna sa suspende sau chiar sa anuleze definitiv (!) fondurile de coeziune pentru Romania, cifrate la suma de 1,6 miliarde CHF (dar in aceasta suma intra si fondurile alocate Bulgariei), atata timp cat Romania nu vrea (sau nu doreste !) sa-si ceara drepturile in fata Germaniei !

„Asadar, problema recuperarii acestei datorii se acutizeaza la nivel international”, avertizeaza Urban in scrisoare.

„Pe plan intern, in calitate de senator ales in Parlamentul Romaniei am cerut Bancii Nationale a Romaniei sa imi comunice numele firmelor care aveau de primit bani prin intermediul BNR de la Germania insa se se pare ca asistam la o adevarata bomba iar BNR si-a achitat obligatiile financiare catre absolut toate firmele, deci nu exista pagubiti persoane fizice sau juridice ! Singurul pagubit este chiar statul roman si BNR, care trebuia sa incaseze, cel tarziu la 31 decembrie 1945, de la Germania, o suma de exact 1.126.344 marci imperiale germane, care, la acea data, valorau circa 3,7 miliarde Euro. Astazi insa acei 3,7 miliarde de Euro valoreaza undeva intre 18,8 si 99 miliarde Euro. Valoarea exacta o va stabili o companie de audit international, care ar trebui angajata urgent de statul roman sa faca aceste diligente”, subliniaza Iulian Urban.

La nivelul Senatului Romaniei se intentioneaza demararea unei anchete parlamentare care sa lamureasca impreuna cu Banca Nationala a Romaniei problema acestei datorii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult