Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezvaluiri EXCLUSIV. Un director uitat în post la ICR Tel Aviv

EXCLUSIV. Un director uitat în post la ICR Tel Aviv

scris de Roland Catalin Pena
217 afisari

Unul dintre oamenii trimişi la un post bănos în străinătate de ani buni şi uitat acolo de Institutul Cultural Român este Krizbai Bela Dan. Deşi a urmat studiile principale în limba maghiară, la Institutul Protestant din Cluj Napoca, fără legătură cu cultura română, în 2010 a fost numit ditamai director general adjunct la ICR Tel Aviv, post de unde nu a fost clintit nici până în ziua de azi, de noile conduceri ce s-au succedat la conducerea Institutului.

Krizbai Bela Dan, langa Varujan Vosganian

Krizbai Bela Dan, langa Varujan Vosganian

Din CV-ul oficial aflăm că experienţa profesională a lui Krizbai începe în 2005 direct în Ministerul Culturii şi Cultelor, deşi a absolvit Institutul Protestant în 1995. Deci, în primii zece ani de la terminarea facultăţii, ori nu a avut nici o meserie, ori îi este ruşine de ce a făcut. La fel, în CV nu apare că ar avea publicate lucrări care să-l recomande pentru această funcţie. Însă menţionează, la rubrica “competenţe profesionale”, că are o “ţinută morală impecabilă”, uitând să menţioneze că cei doi copii minori ai săi, cărora statul român le plăteşte taxa de şcolarizare în Israel, nu ştiu o boabă româneşte.

Legat de veniturile realizate ca director general al ICR Tel Aviv, acestea se ridică, potrivit Declaraţiei de Avere nr. 277 din 28.05.2014, la 57.965 USD/an, plus că soţiile angajaţilor din centrele ICR aflate în străinătate primesc 30% din indemnizaţia soţilor, iar copii 25%. Pe lângă aceste sume, statul român îi mai suportă plata chiriei, în jur de 2000 de dolari pe lună.

Nemulţumirea comunităţii

Membrii comunităţii evreilor de origine română din Israel care colaborează cu ICR Tel Aviv sunt tot mai nemulţumiţi de activitatea directorului general adjunct Krizbai Bela Dan, spunând că “dacă ar fi la fel de interesat de misiunea lui în acel post ca de tablouri şi bijuterii” ar fi ceva demn de menţionat în dreptul numelui lui.

Până şi funcţionarii Institului vorbesc despre slaba implicare a lui Krizbai, care, de exemplu, la lansarea Cărţii şoaptelor a lui Varujan Vosganian, în ebraică, organizată de către ICR Tel Aviv şi Editura Hakibbutz Hameuchad-Sifriat Poalim, doar s-a făcut că dă o mână de ajutor. Atunci, Herzel Hakak, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Ebraică, l-a propus pe Vosganian la Premiul Nobel pentru Literatură.

Poate a venit timpul ca noua conducere a ICR să se uite mai atent la moştenirea pe care i-au lăsat-o predecesorii. O analiză a activităţii lui Krizbai Bela Dan ar fi un bun început.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult