Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezvaluiri Exclusiv Ziua Veche: Ce conţine dosarul generalului Gabriel Oprea de la ANI

Exclusiv Ziua Veche: Ce conţine dosarul generalului Gabriel Oprea de la ANI

scris de Ștefan Constantinescu
26 afisari

Ziua Veche va prezinta, in premiera, in ce consta dosarul ministrului-general Gabriel Oprea, intocmit de catre Agentia Nationala de Integritate.

gabriel oprea avere aniAcest lucru survine dupa ce presa a dat pe surse, saptamana trecuta, ca ANI ar avea un dosar in lucru, care il vizeaza pe actualul ministru de Interne. La fel ca si in cazul guvernatorului Mugur Isarescu, dosarul cu pricina a iesit la iveala si a fost dat in lucru abia dupa arestarea sefului ANI, Horia Georgescu. Coincidenta sau nu, atat despre Isarescu, dar mai ales despre generalul Oprea, s-a afirmat faptul ca au avut o relatie foarte apropiata cu fostul sef de la Integritate, aflat acum in arest.

Principala problema a generalului Gabriel Oprea, in relatia cu ANI o constituie declaratiile sale de avere din perioada 2004-2014. In acest interval, Oprea a fost parlamentar al Romaniei si a trebuit sa completeze chiar si de 2 ori pe an aceste declaratii. Luate in succesiunea depuneriii lor, acestea i-au bagat complet in ceata pe inspectorii de integritate.

Venituri din dobanzi, fara conturi declarate

Printre multiplele capete de acuzare, identificate de un cadru important din Armata Romana si apoi investigate de inspectorii ANI, unul este chiar ridicol. Astfel, din declaratiile de avere depuse in 2004 si 2005 (3 la numar) rezulta ca ministrul Oprea nu avea constituite niciun fel de active financiare (conturi in banci, bursa, etc). Totusi, la mijlocul lui 2005, Oprea revine cu o declaratie din care rezulta ca a castigat 530.918.848,63 lei din dobanzi!! Singura explicatie a acestui fapt, daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile lui Oprea, ramane “camataria”. Paradoxal, perioada respectiva coincide fix cu arestarea celebrilor frati Camataru. Parca pentru a incurca si mai rau lucrurile, in urmatoarea declaratie de avere, facuta la sfarsitul lui 2005, Gabriel Oprea “omite” din nou sa pomeneasca de banii castigati din dobanzi. Nici destinatia banilor obtinuti din nenumaratele tranzactii imobiliare ale ministrului nu este foarte clara. La sfarsitul lui 2005, aceste tranzactii i-au adus acestuia sume importante: 530.000 euro, 5.000.000 lei etc. Urmarind circuitul banilor, oamenii legii au constatat ca sumele dispar pur si simplu, fara sa fie constituite depozite sau sa fie reinvestite sau macar donate catre terti.

Au fost incasate si sume necuvenite

Desi poate putini stiu, ministrul Gabriel Oprea este si unul dintre pensionarii Romaniei. Statutul de pensionar, fie chiar si al Armatei Romane, limiteaza castigurile pe care acea persoana le poate avea separat de pensie. Doar ca, tot din CV-ul si declaratiile demnitarului, s-a putut constata ca in anul 2012, spre exemplu, atunci cand legea in vigoare interzicea, acesta a cumulat venituri din salarii, indemnizatii si pensii. Ca sa respecte legea, ministrul ar fi trebuit sa solicite intreruperea unuia dintre venituri, de regula pensia. Insa acest lucru nu s-a intamplat. Chiar daca la prima vedere ar putea fi un lucru minor, o astfel de contraventie ar putea sa il coste pe Oprea actuala functie, in eventualitatea unui verdict negativ in sfera incompatibilitatii.

Imobile care intra la apa in fiecare an

In fine, probabil cea mai grava problema din dosarul generalului o constituie casele si terenurile detinute sau vandute. In aceeasi perioada analizata, adica pe ultimii 10 ani, imobilele acestuia “au crescut” si “scazut” de la o declaratie la alta. Iar o buna parte dintre ele s-au evaporat. Fara a le enumera, asa cum apar ele in documentele analizate de ANI, trebuie spus ca unele apartamente dobandite de cel investigat au intr-un an 72 metri patrati, iar in anul urmator 154 mp. Sau 60 metri patrati initial, apoi 65 mp. In fine, o casa de locuit, construita in intervalul 2002-2004 apare in 2005 ca avand 817 metri patrati, dar in declaratia anului precedent ea nu exista deloc. La fel s-a intamplat si cu bijuteriile cu valoare estimata de 60.000 euro si 9.000 de euro, dobandite din 1998 incoace. In anul 2004, acestea nu existau deloc in scriptele generalului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult