Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezvaluiri Frăţia PSD-PNL: Depuţatii Harbuz şi Oros îşi dau legi în favoarea lor

Frăţia PSD-PNL: Depuţatii Harbuz şi Oros îşi dau legi în favoarea lor

scris de Matei Iliescu
25 afisari

Deputatul PSD Liviu Harbuz forteaza, din nou, in aceste zile trecerea in parlament a unuia dintre cela mai ticaloase proiecte de legi din ultimii ani. Este vorba de o lege care ar modifica radical statutul medicilor veterinari din Romania si care probabil ca l-ar face pe Harbuz mult mai bogat si mai influent.  

deputatii oros si harbuz

Deputatii Adrian Oros si Liviu Harbuz

Iar Colegiul Medicilor Veterinari, un ONG pe care acelasi personaj il controleaza in totalitate, va deveni mai puternic decat insesi institutiile statului roman. Parlamentarul PSD Liviu Harbuz este sprijinit in demersul sau de un alt coleg, deputatul Adrian Oros. Care, culmea, este lider la PNL Cluj, formatiune aflata la cutite cu social-democratii. Insa atunci cand e vorba de bani, tandemul Harbuz-Oros exemplifica cel mai bine ideea ca rivalitatea politica e doar pentru alegatorii creduli.

Istoria proiectului de lege de care vorbeam incepe inca din vara, cand Liviu Harbuz, vicepresedinte la Comisia pentru Agricultura l-a scos la lumina. In esenta era vorba de un act normativ care sa reglementeze profesia de medic veterinar si care sa aduca imbunatatiri exercitarii ei. Aparent, Harbuz avea si legitimitate in intocmirea unui astfel de act normativ, el insusi fiind medic veterinar si fost presedinte al Colegiului Medicilor Veterinari, un ONG pe care l-a controlat din totdeauna direct sau prin interpusi.

 

Politicianul Harbuz, cadou pentru afaceristul Harbuz

 

Sub aparenta intentie de a-si ajuta colegii de breasla, pesedistul Harbuz urmareste de fapt acapararea unei piete de ordinul milioanelor de euro.  Aberatiile strecurate atent in proiectul de lege urmeaza sa il transforme pe acesta intr-unul dintre cei mai influenti oameni din industria medicamentelor veterinare. Acesta vrea ca cele peste 1200 de farmacii veterinare din Romania, care ruleaza in prezent cateva sute de milioane de euro, sa devina dependente de ONG-ul sau. Si mai mult, toti cei care fac afaceri in acest domeniu sa fie doar medici veterinari afiliati la aceeasi organizatie, care devine astfel mai influenta decat Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (institutie a statului roman) si chiar ar putea sa ia fata Facultatii de Medicina Veterinara.

Printre aberatiile din noul proiect Harbuz sunt: “Orice persoana care va ocupa o functie de conducere la ANSVSA va trebui sa aiba avizul Colegiului Medicilor” sau “Nimeni nu va putea infiinta un cabinet sau o farmacie veterinara, decat daca in structura actionariatului va exista cel putin un medic veterinar majoritar”. Ceea ce multi din colegii domnului Harbuz probabil nu stiu, este faptul ca acesta este proprietarul uneia dintre cele mai mari clinici veterinare din Bucuresti, la care evident sunt afiliate si puncte de vanzare a produselor veterinare. Deci, concret, Harbuz isi omoara instantaneu concurenta din afara breslei, iar pe cea din breasla o face dependenta de organismul pe care il conduce.

Culmea tupeului, pe functiile publice din aparatul guvernamental, Liviu Harbuz ar vrea doar oameni care primesc avizul Colegiului sau. Si care, evident, ii vor ramane loiali pe toata durata mandatului, indiferent de culoarea lor politica. In fine, bomboana pe coliva vine abia la sfarsit. Cand din aceeasi lege aflam ca un medic veterinar absolvent al unei facultati de profil din Romania nu isi va putea exercita profesia fara o patalama de la Colegiul Medicilor! Adica diploma de studii obtinuta la o unitate de invatamant a statului roman ar trebui sa fie egala cu zero, daca posesorul ei nu are girul ONG-ului controlat de parlamentar.

 

Colegul liberal pune umarul la prosperitatea clicii

 

Profitand probabil de sloganul “multi vad, putini pricep”, Harbuz a incercat pana acum in doua randuri sa isi treaca legea ticaloasa. S-a lovit insa de opozitia unor colegi din Comisia pentru Agricultura, care ar trebui sa isi dea avizul pe proiect. Probabil ca unii dintre acestia au inteles ce ascunde legea si refuza sa treaca asa ceva. De atunci au inceput presiunile. Aproape fiecare membru al comisiei cu pricina a fost abordat pe diferite canale si sfatuit ca ar trebui sa inchida ochi la acest demers. Totul a culminat cu cooptarea in “cooperativa” a unui coleg din opozitie, liberalul Adrian Oros. Acesta ar avea rolul de a-si convinge colegii din partidul condus de tandemul Blaga-Gorghiu, ca trecerea unui proiect de lege al unui pesedist poate fi benefica.  De aici si pana la sirul de influente si presiuni de pe holurile Parlamentului nu a mai fost decat un pas.

Ceea ce probabil nu se stie despre PNL-istul Oros, este ca acesta are si calitatea de Vicepresedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, conducand in paralel filiala din Cluj a ONG-ului. Adica va fi si el parte la beneficiile directe, palpabile si cuantificabile financiar, ce vor veni in eventualitatea trecerii legii.  Astfel  incat de pe urma sustinerii pesedistului Harbuz de catre liberalul Oros s-ar putea face bani frumosi. Cert este ca pe parcursul acestei saptamani ar trebui sa se ia o decizie la Comisie, cu privire la avizul pozitiv sau negativ pe care sa-l primeasca proiectul lui Harbuz. Comisia condusa de liberalul Nini Sapunaru organizeaza luni consultari cu societatea civila, pentru a afla daca eventuala lege mai multumeste si pe altcineva, in afara de membrii ONG-ului transformat in afacere personala de catre Harbuz si compania.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult