Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezvaluiri Irina Socol face denunţuri la DNA, SIVECO câştigă contracte pe bandă rulantă cu statul

Irina Socol face denunţuri la DNA, SIVECO câştigă contracte pe bandă rulantă cu statul

scris de Ștefan Constantinescu
65 afisari

Statul continuă să facă afaceri cu firme controversate. Două companii verificate de DNA au câştigat şapte milioane de euro de la Ministerul Afacerilor Externe, după ce au primit un contract în urma unei licitaţii. Una dintre firme este SIVECO, fondată de Irina Socol, arestată la domiciliu, de anul trecut, sub acuzaţia de evaziune fiscală, iar cea de-a doua este controlată de deputatul Sebastian Ghiţă, aflat acum sub control judiciar într-un dosar de deturnare de fonduri europene.

Irina Socol face denunţuri la DNA, SIVECO câştigă contracte pe badă rulantă

Irina Socol face denunţuri la DNA, SIVECO câştigă contracte pe badă rulantă

Irina Socol, fondatoarea companiei de IT Siveco, şi-a recunoscut faptele în dosarul de evaziune fiscală în care este acuzată de prejudicii de milioane de euro cu programe informatice, plătind, totodată, prejudiciul şi solicitând instanţei reducerea pedepsei cu o treime.

Irina Socol a declarat în faţa judecătorilor: „Recunosc acuzaţiile de evaziune fiscală în totalitate şi nu le contest. Solicit reducerea cu o treime a pedepsei, dat fiind faptul că am şi achitat prejudiciul care mi se impută, respectiv 30 de milioane de lei. Dovedesc cu ordine de plată şi note de plată, dar şi extrase de cont”.
Irina Socol, fondatoarea SIVECO, a mai spus că a mers la DNA, unde a făcut două denunţuri, surse judiciare susţinând că unul dintre ele este în dosarul „Microsoft„.
Foşti şi actuali demnitari de prim rang ai statului, printre care şi miniştri, ce au susţinut financiar compania SIVECO cu contracte publice de zeci de milioane de euro, riscă să fie anchetaţi şi condamnaţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă. În vizor sunt contracte primite de SIVECO de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educatiei, Ministerul Justitiei.

SIVECO o dă în bară cu manualele digitale

Direcţia Naţională Anticorupţie o acuză pe Irina Socol că a încheiat contracte fictive cu firmele unor rromi din Ilfov, simulând cumpărarea unor softuri şi ca să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor. De pe 4 noiembrie, Irina Socol se află în arest la domiciliu.
Pe 8 aprilie 2015, după studierea actelor depuse de avocaţi, instanţa va stabili dacă îi va înlocui Irinei Socol arestul la domiciliu.

Pentru a plati mai putin la bugetul de stat, spun procurorii, Irina Socol, ar fi creat un circuit evazionist format din peste 50 de societati, unele dintre ele apartinand clanurilor tiganesti din Sintesti. Astfel ar fi scos milioane de euro din companie. Patronii de ocazie au pledat si ei vinovat la instanta. Si adjuncta companiei de software, Aurora Crusti, a incercat sa apleze la mila justitiei ca sa isi reduca din anii de temnita.

Contracte pe bandă rulantă cu statul

Siveco Romania este una dintre cele mai mari companii producatoare de software din tara noastra. De-alungul timpului, societatea a avut nenumarate contracte cu statul roman in programe de educatie, sanatate, dar si colaborari cu firme din sectorul privat atat din tara, cat si din strainatate.

Numele companiei SIVECO nu este legat insa doar de performanta in IT, ci si de fraudarea fondurilor europene in cazul unor cursuri pentru nevazatori.
Pe de altă parte Siveco continuă să câştige contracte de milioane de euro cu instituţii ale statului.
La ora actuală SIVECO se bate pentru câştigarea unui nou contract cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), care doreşte să achiziţioneze echipamente IT necesare realizării unui sistem informatic care va permite interoperabilitatea bazelor de date ale principalelor instituţii ale statului, contract estimat la 70 milioane de lei (cu TVA).
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a atribuit, în urmă cu două luni, un contract IT de peste 31 milioane lei, finanţat din fonduri UE, către SIVECO. Potrivit informaţiilor oficiale oferta câştigătoare a fost depusă de SIVECO în asociere cu Expert One Research (fosta XOR IT), o firmă cu acţionari apropiaţi deputatului Sebastian Ghiţă.

SIVECO a câştigat anul trecut două dintre cele mai mari zece contracte IT&C cu statul, cu o valoare cumulată de 103 mil. lei (23 mil. euro). Cele două contracte câştigate de Siveco au fost semnate cu Nuclearelectrica (64 mil. lei) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (40 mil. lei).

La începutul anilor 2000, învățământul românesc a fost zguduit de scandalul informatizării sistemului educațional, proces în valoare de zeci de milioane de euro, încredințat tot firmei SIVECO. Au urmat alte și alte scandaluri în raporturile dintre SIVECO și statul român, care au concentrat atenția mass-mediei. În spectaculoasa ei istorie, în portofoliul SIVECO au intrat mari proiecte de informatizare ale instituțiilor statului, atribuite cu licitație sau fără. Între acestea intră: Sistemul Educațional Informatizat pentru Ministerul Educației, informatizarea sistemului judiciar, informatizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Agenției de Plăți în Agricultură, sistemul informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achizițiile publice. Un semnal de alarmă ar fi trebuit să fie, la vremea respectivă, faptul că însăși Comisia Europeană a criticat Sistemul Educațional Informatizat pentru atribuirea lui fără licitație. Dar acest semnal nu a fost luat în seamă de nimeni. SIVECO a fost implicată într-un scandal în care DNA cercetează o serie de oficiali guvernamentali pentru luare de mită în vederea închirierii, la prețuri foarte mari, de softuri Microsoft.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult