Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezvaluiri Nicolae Demetriade, fost director TAROM, are probleme cu Agenţia Naţională de Integritate

Nicolae Demetriade, fost director TAROM, are probleme cu Agenţia Naţională de Integritate

scris de Matei Iliescu
117 afisari

Nicolae Demetriade a intrat în atenţia Agenţiei Naţionale pentru Integritate deoarece s-a aflat în conflict de interese în perioada cât a fost director general al TAROM.

Nicolae Demetriade

Nicolae Demetriade

Potrivit informaţiilor obţinute de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Nicolae Demetriade a deţinut simultan funcţia de administrator al SC Asociaţia Generală Continetal SRL şi pe cea de director general TAROM, intrînd sub incidenţa Legii188/1999 modificată privind Statutul funcţionarilor publici. În aceaişi perioadă în care a fost director al TAROM, Demetriade a fost administratorul firmelor Expert Borker Group S.A şi Family Import Export SRLCompany.

În momentul de faţă, la Judecătoria Buftea se află pe rol un dosar privind o plângere contravenţională depusă de Agenţia Naţională de Inegritate împotriva lui Nicolae Demetriade.

Nicolae Demetriade a fost director general al TAROM în perioada 18 ianuarie 2001-6 septembrie 2002, şi mai apoi administrator-director executiv al TAROM şi membru CA, între mai-octombrie 2013.
În momentul în care a fost numit administrator al TAROM, Demetriade era şi preşedintele „World Travel” – agenţie de vânzări, care reprezenta companiile aeriene „Emirates”, „FlyDubai” şi „SAS” şi firmele de croazieră „Royal Caribbean”, „Celebrity Cruises” şi „Azamara”

Lucian Isar, fost membru în CA al „Tarom”, a scris pe blogul său: „Fără aprobarea AGA, aflată sub controlul Ministerului Transporturilor, noua poziţie înfiinţată pentru domul Demetriade, de director executiv, rămâne doar o propunere!

Domnul Demetriade, deşi şi-a dorit să intre în managementul executiv al «Tarom», nu a trecut în toamnă de selecţie. Nu cunosc motivele, dar cele mai evidente sunt legate de conflictele de interese în care se afla, incompatibile cu spiritul şi litera Ordonanţei 109 privind managementul privat în companiile de stat. Dumnealui are o experienţă vastă într-o perioadă în care «Tarom» nu mergea extraordinator, deşi era sus¬ţinută de stat, dar în care anumite companii de turism au excelat. Este perioada introducerii de concepte novatoare, ca de exemplu «supracomisioanele».

La «Tarom», fiind pilotul programului de guvernanţă corporatistă, guvernarea nu şi-a permis o astfel de incompatibilitate flagrantă din prima. La schimbarea conducerii Ministerului Transporturilor, principiile de guvernanţă corporatistă s-au diluat. După încercarea nereuşită (datorită intervenţiei FMI) de a modifica legislaţia vizând managementul privat, maniera de acaparare a conducerii executive a companiilor de stat a trecut într-o nouă fază.

Domnul Demetriade a intrat în board după ce propunerea boardului referitoare la completarea celei de a şaptea poziţii a fost refuzată de Ministrul Transporturilor. Propunerea de membru în board era reprezentată de o doamnă cu experienţă în domeniu.

Practic, sfidând spiritul de transparenţă şi responsabilitate care a stat la baza Ordonantei 109, s-a trecut la introducerea în managementul executiv al companiilor de stat prin uşa din dos, printr-o poziţie intermediară în calitate de membru neexecutiv al Consiliului de Administraţie. (…) Practic, domnul Demetriade se prezintă ca şi unealta de implementare a Planului de Management creat şi ghidat de echipa actualului CEO cu input de la Consiliul de Administraţie din care nu făcea parte la momentul respectiv domnul Demetriade. Şi, totuşi, în mod pragmatic, pentru ce anume este bătălia pentru «Tarom»? Pentru rezultatele companiei, pentru angajaţi şi condiţiile oferite clienţilor? Desigur că nu! Acestea sunt deja pe calea cea bună, după un efort de şase luni. Nu rămâ¬ne decăt să ne uitam la justificările alternative care pot fi numeroase: tranzacţiile de uniformizare a flotei, contracte de asigurare, angajarea de apropiaţi, renegocierea contractelor, ieşirea «Tarom» de pe anumite rute, vânzarea de bilete la preţuri preferenţiale către anumiţi operatori, contractarea de noi servicii de la favoriţi, privatizarea parţială cu interes arab, terenul de la Romaero prin preluarea angajaţilor în unitatea de mentananţă, spargerea companiei în bucăţi”.

Nicolae Demetriade a mai condus „Tarom” între anii 2001 şi 2002, lucrând aproape 30 de ani pentru compania de stat. Între 1981 şi 1997, a ocupat, pe rând, funcţiile de şef al agenţiilor din Alger, Amsterdam, respectiv Abu Dhabi şi a fost director al Direcţiei de Import- Export din cadrul transportatorului, între 1993 şi 1995 fiind şi membru în CA. În perioada 1997 – 2001, a fost director general al agenţiei de turism „Happy Tour”, pentru ca, în septembrie 2001, să revină la compania aeriană şi să o conducă timp de 18 luni. Între 2002 şi 2008, a ocupat, din nou, funcţia de director general al „Happy Tour”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult