Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDezvaluiri Pandemia – dezastru pentru viaţa sălbatică a Deltei Dunării

Pandemia – dezastru pentru viaţa sălbatică a Deltei Dunării

scris de Ștefan Constantinescu
1461 afisari

Pandemia cu noul coronavirus a fost un dezastru pentru viaţa sălbatică din Delta Dunării, din cauza unui segment nou de vizitatori pentru această zonă a ţării, dar şi a toleranţei autorităţilor care nu i-au sancţionat pe cei care au încălcat regulile de acces în rezervaţie, susţin unii operatori turistici.

Directorul unei agenţii de turism din Tulcea, Daniel Petrescu, a declarat, în timpul unui workshop pe tema turismului în pandemia cu noul coronavirus, că foarte mulţi oaspeţi ai Deltei din acest an au venit aici doar pentru „a bifa” o zonă, fără a fi interesaţi de natură, linişte şi viaţa sălbatică a Deltei.

„Ei au venit cu idei foarte greşite, iar localnicii, în dorinţa de a face pe placul turiştilor, au exagerat cu excursiile rapide, cu nebunia de a vizita în patru ore Sulina, Sfiştofca, Sfântu Gheorghe şi s-a întâmplat ceea ce-i oripilează pe iubitorii naturii. Liniştea Deltei a dispărut, iar asta era atracţia”, a afirmat Petrescu.

El a mai spus că păsările sălbatice au fost afectate anul acesta atât de nivelul scăzut al apei, cât şi de zgomotele produse de ambarcaţiunile care au circulat în Deltă cu viteze excesive.

„Anul acesta a fost unul sterp, şi din cauza scăderii nivelului apei încă din primăvară care a afectat sezonul de reproducere a păsărilor, dar şi din cauza neliniştii create de aceste ambarcaţiuni care intrau şi fugăreau păsările pe apă doar pentru a da satisfacţie clienţilor care se filmau mândri cu telefonul, în timp ce păsările se ridicau de pe apă”, a afirmat Daniel Petrescu.

În opinia lui, 2020 a fost un dezastru pentru viaţa sălbatică din Delta Dunării.

„Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a pierdut total contactul cu realitatea din interiorul Deltei. Nu mai există nicio decenţă, nicio regulă, totul a fost la liber. S-a şi tolerat mult, pentru că a fost pandemie, iar toleranţa asta a dus la distrugerea într-un singur an a vieţii sălbatice. A fost un dezastru pe care nu l-am văzut de 30 de ani de când sunt aici. Dacă se va continua în ritmul acesta, peste cinci ani, Delta va rămâne un loc în care doar ne vom plimba cu barca”, a estimat Petrescu.

El a pledat pentru înăsprirea sancţiunilor pentru cei care încalcă legea, iar unii operatori turistici s-au arătat nemulţumiţi de inexistenţa reprezentanţilor ARBDD.

„Nu ştim unde sunt organele astea de control care, de altfel, pe unde te întorci există la tot pasul şi vin peste tine? Unde sunt pe lacuri, pe canale? Nu înţeleg”, a afirmat directoarea generală a unei pensiuni din satul Crişan, Ileana Vasilief.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult