Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete 22 iunie 1941: Operatiunea Barbarossa

22 iunie 1941: Operatiunea Barbarossa

scris de Z.V.
579 afisari

În iunie 1941, peste trei milioane de soldaţi germani bine echipaţi au invadat Uniunea Sovietică. Scopul declarat al lui Hitler a fost acela de a extermina o populaţie de suboameni – untermensch şi de a beneficia de imensul potenţial agricol şi industrial oferit de teritoriile Rusiei Sovietice.

Pe 22 iunie 1941, Germania nazistă a atacat URSS. A început cel de-al Doilea Război Mondial. Generalii Wehrmacht sperau într-un război rapid, cu ocuparea Moscovei în câteva luni. Istoricii se întreabă dacă URSS era pregătită pentru un război cu Germania.

Fără îndoială, Uniunea Sovietică s-a pregătită de război şi într-un mod foarte serios. Însă Stalin se temea că, dacă URSS va disloca forţe mari la frontieră, va provoca Germania, relatează istoricul rus Natalia Lebedeva.

„Însă această temere nu a fost justificată. Stalin a sperat că acţiunile lui vor preveni atacul Germaniei. Drept urmare, URSS nu a reuşit să concentreze forţele la graniţă, iar duşmanul a ajuns în apropierea Moscovei”.

Operaţiunea Barbarossa, numită după un legendar împărat german din secolul al XII-lea, a început în zorii zilei de 22 iunie 1941. Peste trei milioane de soldaţi germani au pătruns în Rusia Sovietică pe un front de 1600 de kilometri. Panzerele germane au fost vârful de lance al acestui atac în faţa unei defensive total nepregătite, folosind tactica încercuirii pentru a soca liderii sovietici: sute de mii de soldaţi ruşi se vor preda fără luptă, conştienţi de inutilitatea luptei. În timpul războiului rece, sovieticii au considerat acest atac ca fiind unul surpriză, în ciuda faptului că au existat în permanenţă semnale în acest sens: pregătirile germane începute cu câteva luni înainte, semnalele de alarmă trase de Lavrenti Beria şi Richard Sorge.

În prezentarea evenimentelor legate de începutul războiului şi perioada postbelică sunt multe controverse. Există speculaţii că URSS ar fi fost aliat al Germaniei naziste. După cum se ştie, în august 1939, între Moscova şi Berlin s-a semnat Tratatul de Neagresiune.

„Nu există niciun fel de documente care să ateste faptul că URSS şi al Treilea Reich erau aliaţi. Documentele reglementează cu totul alte sfere, se referă la problemele legate de neagresiune, frontiere, comerţ. Din punct de vedere al documentelor semnate, URSS şi Germania nu erau în relaţii de aliaţi”, declară istoricul Vladimir Simindei.

În prezent, sunt destul de multe falsificaţii, esenţa cărora este să-l facă pe Stalin vinovatul principal în cel de-al Doilea Război Mondial. Chipurile, el ar fi planificat atacul asupra Germaniei, însă Hitler i-a luat-o înainte.

„Stalin poartă răspunderea pentru că nu a pregătit ţara în vederea respingerii rapide a agresiunii germane. Cred că singur a conştientizat acest lucru. Speculaţiile că el ar fi declanşat războiul sunt minciuni evidente. Stalin a încercat să se eschiveze, să amâne acţiunile care ar fi putut provoca acest război”.

În ziua invaziei, Churchill a vorbit la radio BBC reiterându-şi ura pentru comunism, dar insistând, într-un mod caracteristic, că orice inamic al lui Hitler era un prieten al Marii Britanii: Dacă Hitler a invadat iadul, atunci aş face o prezentare favorabilă Diavolului în Camera Comunelor. El folosea o justificare morală, considerându-l pe Hitler un monstru de răutate, dar i-a avertizat pe ascultători că există un motiv şi mai puternic în spatele atacului neprovocat al lui Hitler: Invazia Rusiei nu este decât un preludiu la invazia Insulelor Britanice, invazie ce putea avea lor rapid odată ce statul sovietic era distrus.

În ziua de astăzi spunem că bătălia Angliei a fost câştigată în 1940, dar Churchill nu era deloc convins în 1941. Pe 1 iulie, i-a transmis lui Roosevelt, într-o telegramă secretă, că a mobilizat toate forţele din Anglia pentru a fi în alerta maximă, în perspectiva unei invazii de la 1 septembrie. Serviciile de informaţii britanice au informat guvernul că ruşii vor rezista între trei şi şase săptămâni în faţa unei armate care a distrus armata franceză în doar două săptămâni.

Acum ştim că, deşi germanii au ajuns la porţile Moscovei, Rusia a reuşit să supravieţuiască acestor bătălii. În retrospectivă, suntem tentaţi să spunem că armatele germane au avut aceeaşi soarta ca Marea Armata a lui Napoleon, doborâte de vasta Rusie şi de comandantul suprem – generalul Iarnă.

Şablonul 1941 a fost repetat anul următor. Stalin a crezut că acele contraatacuri din apropierea Moscovei de la sfârşitul anului 1941 a produs dezintegrarea inamicilor. Crezând că germanii vor fi învinşi în 1942, Stalin a ordonat ofensive masive pe toată lungimea frontului, dar aceste decizii au dus la epuizarea armatelor sovietice şi posibilitatea ca ofensivele germane să aibă mai mult succes în vara anului 1942.

De această dată Hitler şi-a urmat instinctul, evitând Moscova, îndreptând armata spre Caucazul sud-estic. Din nou Armata Roşie a părut dezorganizată şi, în ciuda ordinului din partea lui Stalin – Nici un pas înapoi – trupele sovietice încercuite încetau lupta.

Când spunem 1942, tindem să ne gândim la Stalingrad, dar adevăratele griji ale lui Churchill în vara acelui an erau posibilităţile ca Wehrmachtului să pătrundă în Irak şi Golful Persic, amenintând direct sursele de petrol ale Marii Britanii. Acest lucru putea avea şi alte repercursiuni, deoarece ar fi dat posibilitatea Turciei neutre să fie legătura cu corpurile de armată ale lui Rommel ce se îndreptau spre Canalul Suez. Altă posibilitate pe care trebuie s-o luăm în considerare este joncţiunea dintre trupele germane şi cele japoneze, ameninţând în acest fel perla coroanei britanice: India. 1942 a fost un an de coşmar pentru englezi: imperiul lor părea în pericol.

Acesta este, probabil, motivul pentru care Churchill a întreprins o călătorie la Moscova în august 1942. Stalin cerea deschiderea unui al doilea front pentru a prelua din presiunea exercitată de trupele germane asupra Armatei Roşii. Churchill ştia că o astfel de acţiune ar fi sinucigaşă (asta chiar înainte de raidul Dieppe, care s-a dovedit a fi un eşec total) şi a considerat că e normal să-i dea de veste lui Stalin în mod direct, dar a şi încercat să-l liniştească vorbindu-i de debarcările plănuite în Maroc şi Algeria. Atât Churchill cât şi consilierul său militar – Sir Alan Brooke doreau să ştie un singur lucru: daca frontul din Caucaz va rezista, lucru pe care Brooke nu-l credea.

Aceste discuţii par acum inutile, în condiţiile în care Hitler nu a obţinut nici un succes notabil în Caucaz. În schimb, şi-a concentrat atenţia pe Stalingrad, care s-a transformat într-un dezastru de proporţii monumentale ce nu a putut fi uitat uşor de germani. Ian Kershaw apreciază că Stalingrada fost cea mai mare lovitură a războiului, atât psihologică, cât şi din punct de vedere militar.

Bătălia de la El Alamein, victoria britanică mult-aşteptată avusese loc în noiembrie 1942. Dar Stalingrad era un conflict mult mai mare, in care erau implicaţi în jur de 2 milioane de soldaţi, şi nu 300 000, şi a contat mult mai mult în balanţa finală a războiului. Pentru a susţine această idee trebuie să spunem că în cei trei ani scurşi de la începutul operaţiunii Barbarossa şi până la Ziua Z, 90% din victimele armatei germane (decedaţi, răniţi, prizonieri sau dispăruţi) au fost făcute de Armata Roşie.

Bătălia Rusiei era extrem de importantă pentru Marea Britanie şi imperiul său. Cât de importantă, rămâne o problemă care merită să fie dezbătută în continuare de istorici. Marea Britanie n-ar fi rezistat fără ajutor financiar american, care i-a permis să menţină costul războiului. Pe de altă parte, dacă Marea Britanie ar fi fost învinsă în 1940, războiul ar fi avut cu siguranţă alt deznodământ pentru Rusia, dar şi pentru America. Un alt aspect care merită menţionat este faptul că Hitler a fost forţat să reducă numărul de avioane folosite pe fronturi pentru a apăra industria germană de atacurile bombardierelor anglo-americane.

Dezbaterea legată de această operaţiune complexă şi dezastruoasă pentru germani va continua mult timp. Dar este clar că această misiune merită un loc central în orice discuţie legată de cel de-al doilea război mondial.

103 comentarii

BULA 22-06-2014 - 12:01

Rusia nu e pregatita si nu vrea razboi cu NATO. Are tehnica militara de varf, dar numeric e coplesita de NATO. Rusia nu poate sa faca fata unui razboi conventional cu colosul militar-industrial din Vest. Are prea putina pop.ulatie, prea putine fabrici. La armele nucleare nu poate sa apeleze decat in cazul in care nu mai are nimic de pierdut si se ia decizia sa murim toti.
Rusia are o mare problema interna, cu structurile care au tradat si au permis dezmembrarea URSS-ului si a Pactului de la Varsovia, respectiv inaintarea NATO in fostul spatiu de manevra rusesc.
Iar China vrea sa isi vanda chinezarelile in SUA si UE si cu valuta obtinuta sa-si dezvolte armament propriu.

BULA 22-06-2014 - 12:26

Cand spui NATO, te gandesti la SUA. Ca Anglia e deja o mica putere, comparabila cu Iranul la armament conventional. Franta e prost condusa si nu conteaza din punct de vedere militar, iar Germania si Italia sunt inca sub ocupatie militara americana si cu guverne marioneta.
O sa vedeti ca si Bulgaria va dori sa-si faca arme nucleare. Albania nu are cu ce (n-au specialisti) si incearca sa le cumpere prin mafia ruseasca.
In curand o sa apara NATO de Sud, cu Bulgaria in centrul organizatiei si cu Grecia, Albania, Serbia, eventual si Romania. O sa fie bine cu atatea structuri militare si cu arme de toate modele.

BULA 22-06-2014 - 12:28

Ucraina trebuie sa dispara, sa se rupa in multe fragmente. Are tehnologia de facere a bombelor atomice si e un buboi la granita Romaniei.

Paul din Ohio 22-06-2014 - 17:06

Mai profetule BULA.
ce o sa te faci tu cand Rusia ta se va rupe in muuulte fragmente? Acesta este viitorul (sumbru pentru tine si alti crestini de pe acest forum).

salut 22-06-2014 - 18:09

Mai Poolica de Ohio, ori eu te-am judecat gresit atatia ani, ori, de cateva luni incoace apa si aerul s-au contaminat puternic in zona ta.

Vreau sa spun ca de la bun inceput ai fost un tampitel caruia i-a stat ceasul, cu o fixatie de bolnav mintal. Dar, aparte de astea, pareai sa ai o mica doza de ratiune. Acum, toate defectele dinainte s-au accentuat si, cireasa de pe tort, ti-a disparut si mica doza de ratiune.

Ce se intampla? S-au inmultit Vocile pe care le auzi? Nivelul de fungicide din apa e prea ridicat?

briel 22-06-2014 - 18:37

Paule, sa stii ca in viitor asa se va intampla, Rusia se va micsora. Este in ordinea naturala ca o popvlatie ca a lor sa nu ocupe un teritoriu imens. Nimic sumbru aici, dar pana atunci mai este un pic.

BULA 22-06-2014 - 19:07

Dar Canada ce va pati ?

briel 23-06-2014 - 05:33

Canada este pe alt continent si are un singur vecin, care inca nu a amenintat si nu a poftit la resursele ei. Si pe deasupra vorbesc aceeasi limba. In cel mai rau caz coastele Canadei se scufunda sub ape.

Paul din Ohio 23-06-2014 - 06:12

briel,
Ai uitat: Canada mai are un „vecin” peste oceanul arctic care pofteste foarte tare la apele teritoriale ale ei si la posibilele rezerve de petrol de sub aceste ape, cu toate ca acest „vecin” pofticios nu va fi capabil sa scoata petrol de acolo in vecii vecilor.

urbos 23-06-2014 - 06:35

Hahahahahaha!

Antibasistul 26-06-2014 - 21:00

Dar continentul Australia, cu 20 milioane locuitori ce va pați?
NIMIC!!!

UnUL 26-06-2014 - 21:02

Nimic, că 3 sferturi e deșert.

Antibasistul 26-06-2014 - 22:34

Ai fost tu acolo sa vezi, cretinul Netului un NUL?!

Eu am fost SI AM VAZUT, asa zisul desert e plin de flori si vegetație, o data pe an, dupa ploaie, retardatule basist (ca toți basiștii)!!!

UnUL 26-06-2014 - 23:16

Mda. O dată pe an. Deci se poate locui acolo 365 de zile pe an. 🙂

BULA 22-06-2014 - 19:08

Dar Australia ?

ValVerde 23-06-2014 - 03:41

Dar Congo ?

digital 22-06-2014 - 19:43

în ordinea naturală este vorba de voința de a supraviețui, restul sunt clișee de retardați!

Paul din Ohio 22-06-2014 - 19:55

briel,
Pana la dezmembrarea Rusiei voastre mai e un pic mai putin decat un pic. C’est fini!

urbos 22-06-2014 - 19:58

Daca dispare Rusia odata cu americanasii si ji danii, chiar merita!

Paul din Ohio 22-06-2014 - 20:15

sobrule,
Daca dispare Rusia si nimeni de prin jur nu ii ia locul (la crime, ticalosii etc.), atunci nu mai e mare nevoie de America in acea zona, asa ca America ar putea economisi ceva bani.

urbos 22-06-2014 - 20:20

Ce crime, ce ticalosii? Dupa ce-a cazut URSS, in crime si ticalosii nu i-a mai intrecut nimeni pe americanasi. Acum SUA au devenit si dusmanul democratiei si libertatii in lume.
Rusii sa dispara ca dusman potental, insa americanasii trebuie sa dispara pentru ca sint dusmanul actual.

UnUL 22-06-2014 - 20:27

Nu, C u r bubos, dușmanii democrației sunt cretinii patentați ca tine.

Paul din Ohio 22-06-2014 - 20:27

Dupa caderea URSS, Rusia a ramas mostenitoarea expansionismului criminal in Irak, Siria, „transnistria”, Georgia etc. Aceste urme ale URSS trebuiau sterse.

urbos 22-06-2014 - 20:30

Sterse prin crime, jaf si ticalosii… Hahaha!

Paul din Ohio 22-06-2014 - 20:34

Crime, jaf si ticalosii au comis teroristii antrenati tot de Rusia. In rest „a la guerre comme a la guerre” cum se spune prin… Quebec.

urbos 22-06-2014 - 20:46

Aa, daa, de parca nu javrele americanesti ii antrenau pe talibani, sau l-au sustinut pe Saddam. Nu te-oi fi saturat sa sustii tampenii d-astea?

UnUL 22-06-2014 - 20:55

Deocamdată, „toute propoprtion gardée”, rușii o luară peste bot la fotbal de la Belgia. Uraaa!

Paul din Ohio 22-06-2014 - 22:56

Mai urbos,
1. talibanii antrenati de SUA nu au facut crime si jafuri. Numai dupa ce talibanii Al Quaida au „intors armele” datorita lui Al Zawahiri, spionul rus, numai atunci au inceput crime si terorim in masa, culminand cu turnurile de la New York. Acestia au comis cele mai mari crime si in Irak.
2. Saddam a fost sustinut in lupta lui impotriva Iranului si mult inainte ca el sa comita atrocitatile impotriva kurzilor.

P.S. Vad ca propaganda bolsevica-KGBista ti-a imburuienit mintea ta seaca pentru TOTDEAUNA.

urbos 22-06-2014 - 23:14

Ba Paulica esti doar un caraghios penibil, zau.

briel 22-06-2014 - 23:38

Paule, cum poti sa spui asemenea enormitati ?! Talibanii afgani nu au fost activi la 9/11. Aia de care vorbesti erau SAUDITI. Pricepi? SAUDITI, prietenii de barrels ai americanilor.

Cioxe 23-06-2014 - 00:56

Ce fel de hambugeri halesti tu acolo in Ohio ?
Nu vezi ca nu-ti fac bine la glagorie ?

BULA 22-06-2014 - 18:15

Putin nu e ca Stalin. In primul rand Putin e rus, iar Stalin era gruzin (se zice ca ar fi avut sramosi evrei). Putin e educat si umblat prin Vest, are o alta viziune asupra lumii. Nu vrea sa puna botul la provocarile americanilor si sa inceapa razboiul cu Ucraina. Nu vrea sa antagonizeze pop.ulatia Ucrainei contra Rusiei, sperand ca Ucraina va reveni la „patria mama” dupa ce va lua tepe de la occidentali si va ajunge la infometare totala.
Americanii au nevoie de „spatiu vital”, de noi colonii de unde sa jefuiasca, pentru ca nu mai produc mai nimic si consuma in nestire.

briel 22-06-2014 - 18:41

Asta este intr-adevar boala crunta a americanilor : consumul; iar ca sa-i dea o nuanta practica si chiar folositoare au botezat-o „motorul economiei”, dupa cum zice reclama „the more you buy the more you save”.

ValVerde 22-06-2014 - 18:52

Si boala romanilor e sa moara de grija altora.
(dar numai dupa ce se asigura ca vecinului i-a murit capra)

UnUL 22-06-2014 - 18:56

Excelent pusă problema!

BULA 22-06-2014 - 19:10

Va dati limbi in public.

UnUL 22-06-2014 - 19:50

Nu, Bulișor, nu practicăm „gimnastica” asta; pur și simplu suntem pe aceeași lungime de undă – cel puțin în cazul de față.

Antibasistul 22-06-2014 - 19:58

Sunteți pe aceeasi lungime de prostie, sunteți amindoi clujeni, si securisti!!!

UnUL 22-06-2014 - 20:04

Ți-am mai spus că securist a fost taică-tu – și probabil mai ai vreo câțiva în familie.

Antibasistul 22-06-2014 - 20:09

Voi securistii sunteți instruiți sa mințiți ca nu sunteți securiști!!!

UnUL 22-06-2014 - 20:14

Chestia asta se pare că o știi bine… din i

UnUL 22-06-2014 - 20:56

…din proprie experiență, adică „din interior”.

urbos 22-06-2014 - 19:09

Labagiul lindic si muistul senil…hahaha.
Pai ma cacatilor, pe javrele de americanasi ii freaca grija de altii, ca n-ar interesa ce fac scarbele americanesti mai mult decat ce fac mongolii, daca ar sta in banca lor.
Nu vin bai viermilor labari americani p-aici, si cate trei, sa mestece cacat despre viata altora?

A pus lindic problema excelent. Hahahaha!

UnUL 22-06-2014 - 19:51

„Mongolii” sau „mongoloizii” ca tine?

urbos 22-06-2014 - 20:10

Daca ma vezi strigi „Heil mein Fuhrer!” ma cacat usturoiat.

UnUL 22-06-2014 - 20:24

Dacă te văd mă apucă borala.

UnUL 22-06-2014 - 20:24

sau „borâtul”, dacă nu îți plac inovațiile lingvistice.

ancuta 22-06-2014 - 20:32

3,147detule,
uita-te
ceasul lu’ hemoroiDAN
s-apropie!
baagaaa, baagaaa
baagaaa baasee baagaaa!

Antibasistul 22-06-2014 - 20:37

Da, un NUL, tu esti borîtul!!!

Antibasistul 22-06-2014 - 20:45

Dzeu. baagaa baagaa pe Baasee la racoaaree, lînga fra-su, baagaa baagaa!!!

UnUL 22-06-2014 - 20:57

Tu vorbești, scatologicule?

Paul din Ohio 22-06-2014 - 23:47

ValVerde,
briel NU e roman. E un rus care vorbeste romaneste.

briel 22-06-2014 - 23:52

Desene.
Oricine nu este bolnav de antirusism este automat rus. In capul tau. Tu daca iei o banda pe autostrada o tii tot pe aia, nu te mai uiti nici dupa panourile semnalizatoare, nici dupa localitati, nici nu schimbi banda. Da-i tot inainte !

UnUL 23-06-2014 - 00:04

Sunt toate șansele să ai dreptate; domnule Paul; și Tache e la fel.

Paul din Ohio 23-06-2014 - 00:28

Mai briel,
Rusia ta a transformat Romania intr-un imens lagar de concentrare. L-a programat pe sluga ei, Ceausescu cel „indepedent” sa-i transforme pe romani in zombies, dupa care i-a dat (in secret) Premiul Lenin pentru contributii deosebite in avansarea „socialismului” in Romania. Daca tu esti roman, inseamna ca tu si familia ta au fost dintre aceia folositi de ocupanti in distrugerea Romaniei. Pentru mine aceia NU sunt romani ci rusi ocupanti.

salut 23-06-2014 - 00:46

@ briel

Nasol. Cucul din Ohio te-a descoperit si te paraste peste tot: cuu-cuuu, cuu-cuuu! 😉

briel 23-06-2014 - 00:50

Stii, aici imi vine sa-ti dau o replica a la VV: atunci era URSS nu Russia, alti conducatori, alt partid, alt sistem economic, totul diferit fata de ce este azi. Despre mine, numai de bine, roman all the way, daca ai stii … pot doar sa-ti spun you’re not the sharpest tool in the shed.

Trecutul e bine sa-l cunoastem si sa invatam din el, dar tu esti absorbit cu totul in trecut, acolo traiesti.

briel 23-06-2014 - 00:53

@ salut

parca nu ma amuza … un pic dimpotriva.

Tache 23-06-2014 - 01:21

Cand citesc ce posteaza Paulica nu pot sa nu-mi aduc aminte de o intamplare din copilaria mea. Socializand cu niste pakistanezi si aflandu-ma langa ei, am vorbit cu un alt roman romaneste. La un moment dat un pakistanez mi-a spus cu ochii plini de ura : „voi romanii spuneti ‘da’, la fel ca rusii…. daca sunteti latini de ce nu spuneti ‘oui’ sau ‘si’….?”. I-am explicat ca limba romana este o limba latina, iar folosirea cuvantului „da”, la fel ca in limba rusa, nu schimba situatia, dar nu am reusit sa sterg ura plina de suspiciune din ochii lui.

Deci am luat cunostinta cu rusofobia primitiva si irationala inca din frageda pruncie. Prin anii 1990 am auzit ca mafia tiganeasca a fost crunt lovita de rachetii rusi (in realitate ucraineni), care au venit tocmai pana la Bucuresti si au furat (sau recuperat) niste prostituate din bordelurile controlate de tigani, chiar de sub nasul lor.

Poate lucrurile se leaga…….Cand esti pakistanez orice alb ti se pare ca e rus…..

Paul din Ohio 23-06-2014 - 01:35

Vad ca au aparut aproape TOTI „romanii”:
briel, Tache, taratura bolsevica din Quebec (salut) si, mai devreme BULA.
Unul dintre ei, briel, ne indeamna sa UITAM trecutul si sa privim spre viitorul lui si al Rusiei.

briel 23-06-2014 - 01:55

Nu mai e nimic de zis. Sa ne uitam la meci.

Cioxe 23-06-2014 - 02:04

Mey Poulica, daca tancu’ rusesc nu punea steagul pe Reichstag , vorbeai azi nemteste la Ohaia acolo la tine .
Tu te documentezi doar cu ziarele gratuite din metrou ?

ValVerde 23-06-2014 - 03:39

„briel NU e roman.”

===

🙂
Ala-i Tache.
Briel e doar antiamerican. Probabil i se trage dintr-o experianta personala nefericita.

S-ar pupa pe gingii si cu Baba Cloanta daca pe urma pot canta in cor „Moarte Americii”

Fiecare cu pasarelele lui. Mai e si incredibil de credul si dezorientat. Altfel…roman de-al nostru 🙂

urbos 23-06-2014 - 03:47

Lindicule, credul nu poate fi ala care-si pune intrebari si care cauta raspunsuri cantarind informatiile cu propriul creier. Tu esti labagiul care inghite tot ce i se serveste de la stapanire. Mars!

Antibasistul 23-06-2014 - 06:46

Tov. Paul e cam retardat si necinstit, refuza sa vada adevarul ca Rusia-URSS nu era a lui Briel, era a jiidanilor bolsevici care finanțați de bancheri jiidani din SUA au acaparat Puterea în Rusia si au instaurat CUMPLITA TEROARE A DICTATURII EVREIESTI BOLSEVICE CARE APOI AU EXPORTAT-O CU FORȚA IN RESTUL LUMII!!!

UnUL 23-06-2014 - 07:33

C u r Bubos, tu nu ți-ai pus niciodată întrebări și nu ai „cântărit nimic cu propriul creier” (nici nu posezi, de fapt, așa ceva!); ai debitat clișee, minciuni și calomnii luat de-a gata de pe Antene.

Antibasistul 23-06-2014 - 07:46

Tu vorbesti retardatule securist un NUL, esti ca toți basistii, fara creier, debitezi NUMAI ce ți se dicteaza de la Basescu!!!

UnUL 23-06-2014 - 07:55

Reiau până vei pricepe:
– retardat – tu
– securist – taică-tău
– nul – tu
– fără creier – tot tu
P.S. Mie nu-mi dictează nimeni ce să „debitez”; ție îți dictează Felix.

salut 23-06-2014 - 00:32

Monica Macovei cere demisia lui Martin Schulz din PE, acuzandu-l ca a blocat cererea DNA de ridicare a imunitatii fostului europarlamentar Ovidiu Silaghi
==================
Cum s-ar zice, kookoo ! 😉

UnUL 23-06-2014 - 00:34

Păi ești cam cu-cu, Saluad, și asta se știe cam de multișor.

salut 23-06-2014 - 00:59

In Cluj e UnUL care l-a dat pe un anume Haron la DNA, ca cerea neautorizat spaga – aur pur, monede – la trecerea raului….

kookoo

Antibasistul 23-06-2014 - 06:26

Procuroarea asta stalinista care teroriza oamenii si-îi baga pe mulți ani în puscariile comuniste, pe timpul dictaturii comuniste, ar trebui sa plece-n Iad, obraznica, nesimțita asta Macovei, ESTE URGENT ASTEPTATA-N IAD!!!

UnUL 23-06-2014 - 07:27

Salaud, vrei să traduci în română, că habar n-am, despre ce vorbești
@Bășinel
„Procuroarea aia stalinistă” n-a instrumentat procese politice decât la Antena 34, tâmpițel.

UnUL 23-06-2014 - 07:28

„Antena 3, evident”.

UnUL 23-06-2014 - 07:29

Nici măcar scârba de Norica Nicolai nu a făcut așa ceva. Oricum, vremea proceselor politice trecuse deja.

Antibasistul 23-06-2014 - 07:32

un NUL nebunul securist basist, de la tine care nu ai, minte, nici Dumnezeu nu cere!!!

UnUL 23-06-2014 - 07:34

Tu vorbești de minte, boulene? Să-ți mai dau o dată lista cu imbecilități?

Antibasistul 23-06-2014 - 07:40

Securistule un NUL RETARDATUL NETULUI, IARASI O FACI PE DESTEPTUL? Ma c…c URGENT pe tine si basiștii tai retardați!!!

UnUL 23-06-2014 - 07:44

– securist – tacă-tău
– nul – tu
– retardatul netului – tot tu
– o faci pe deșteptul – tot tu
– te c**i – tot tu, mereu – copy-paste nr. 3750. (Ia Smecta, căcăciosule!)

Antibasistul 23-06-2014 - 07:50

”ba tu, ba tu, ba tu…” numai atît sunteți în stare, retardaților basiști!!!

UnUL 23-06-2014 - 07:51

Eu făceam numai niște precizări necesare, ca să corectez tâmpeniile pe care le scrii.

BULA 22-06-2014 - 19:06

Supraconsumul e in avantajul bisnitarilor. E cam ce a facut Tariceanu cand a marit pensiile si toata lumea lua frigidere noi si televizoare cu buletinul, pe credit. Murisera service-urile de electronice si magazinele de second hand. Parca inebunisera toti, Credeau ca asa va fi tot timpul. Isi bateau joc de echipamentul mai vechi, dar utilizabil. Picau banii din cer, „aplicau” la tot felul de proiecte finantate de stat (pe munca altora) si dupa aia lasau ce cumparasra (aparatura, calculatoare) nedespachetate si nu produceau nimic cu ele. Tariceanu crede ca noi am uitat cum si-a batut joc de fonduri. N-a facut nimic sa ajute micile ferme agricole si mica productie. N-a redus impozitele in mod semnificativ si n-a restructurat invatamantul (furnizor de forta de munca calificata – vorba vine) si sistemul medical.
Nu poti sa faci o meditatie la ceva (matematica, fizica, electronica, etc}, ca toti iau diplome de la universitatile de stat fara sa deschida o carte. A scazut spaga la examene pana la 70 de lei. E bataie de batjocura. Si daca vrei sa-i chemi la meditatie gratuita tot nu vin, ca nu le trebuie. Tariceanu putea sa schimbe mizeria asta si n-a facut-o. Nexam voturi !

digital 22-06-2014 - 19:15

mai du-te mă-n plm cu meditațiile tale cu tot, că de aia e învățământ să futeți voi meciul cu meditațiile, băga-mi-aș ..lla-n mama voastră de avortați!

BULA 22-06-2014 - 19:28

Ba securistule, ai luat diploma pe bani si nu te intereseaza calificarea adevarata. Precis ai o firma care capuseaza o unitate de stat (universitate, primarie, etc). Faci bisnita, nu productie. La productie ai avea nevoie de ingineri bine pregatiti si atunci ai aprecia orice efort in directia asta.
Nu poti sa deschizi o scoala particulara, ceva serios, in domeniul tehnic (stiintific, ingineresc), ca toti iau diplomele de la stat, pe spagi ridicol de mici.

digital 22-06-2014 - 19:50

BULA
22-06-2014 at 19:28
băi boule, supraconsumul nu l-a inventat Tăriceanu, iar dacă vei ieși la pensie să ieși la 80 de ani și cu pensie de 100 de euro, că o meriți!

jan dinu 23-06-2014 - 00:49

BULA are dreptate ce-ti raspunde mai jos !
JD-USA

jan dinu 23-06-2014 - 06:19

– NOI AMERICANII – nu mai avem nevoie de nimic prin invadarea altora
cum unii ar crede !! La acest timp USA este invadata continuu de prosti shi destepti !
Avem atita aur incit putem DA imprumut oricui de pe aceast planeta daca
sunt prientenii nostri . Chiar acum circa 300 milioane de chinezi lucreaza
pentru noi voioshi ca au unde sa-shi miste oasele pe ceva bani !
Mai rau este pentru romani ca sau dezobisnuit de munca frecind tzambalu
fiecare in felul lui ori ajung prin Europa fievcare pe unde apuca unii descurcindu-se altii NU . Viitorul recent vor gasi pop-ulatia locala shi mai necapabila la orice munca creatoare ( sexul nu e pus la socoteala -ala e natural ) Pina shi -Antibasistu – a ineput sa se simta depasit de situatie dupa ce pleaca Basescu trebuie sa-shi schimbe numele shi vitriolul acolo la ekin Colentina .
Nici ucrainienv\cele nu-l poate salva ca alea iau calea vestului unde sunt platite mai bine prin occident lasindu-l cu sula sculata neejaculata !… Cam asha !
JD-USA

Antibasistul 23-06-2014 - 06:56

”NOI AMERICANII”, Jane țigane, de cind sunt americanii țigani, ca tine? Te rog nu mai jignii americanii!!!

jan dinu 23-06-2014 - 07:12

Recunosti ca – americanii – sunt „piua intai ”
shi chiar shi tziganii de rasa nobila …!…
JD-USA

Antibasistul 23-06-2014 - 07:35

”Piua întîi”, ce-i aia piua?

jan dinu 23-06-2014 - 08:01

Asa se zice la – shotron –
cind mergi intr-un careu intr-un picior (primul )..
JD-USA

UnUL 23-06-2014 - 08:04

@Jan Dinu
Bășinel ăsta n-a jucat șotron în viața lui, a jucat doar păcălici și popa prostu’.

Antibasistul 23-06-2014 - 20:33

Mulțumesc Jane!

Nu iau in sema jignirile cretinului Netului, un NU!!!

BULA 22-06-2014 - 18:51

„Suboameni” suntem considerati si noi, cei din coloniile din Europa de Est, din moment ce nu suntem egai in drepturi cu „ultrasuperiorii” dinVest. Nu mai avem arme si nu ne putem apara, cand se va robotiza total productia de bunuri si servicii si nu va mai fi nevoie de „inferiori”. Ne vor extermina ca pe muste.

UnUL 22-06-2014 - 18:54

BULIȘOR, IAR FABULEZI? De ce nu îți încerci norocul la un concurs de literatură SF?

Tache 22-06-2014 - 19:28

Această pictură (circa 1872) de John Gast, intitulată American Progress, este o reprezentare alegorică a conceptului Manifest Destiny. Aici, Columbia, personificare a Statelor Unite, având o carte în mână și întinzând fire de telegraf pe măsură ce avansează, conduce procesul de „domesticire” și „civilizare” al vestului Americii cu coloniști. Diferite tipuri de activități economice sunt prezentate, și în special, diferite modalități de transport. Atât animalele sălbatice cât și nativii americani fug din fața înaintării inexorabile a Columbiei.

………………………………………………………………………………

Manifest Destiny, în română Destin evident, este credința că Statele Unite ale Americii erau destinate să se întindă între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific. Câteodată, Manifest Destiny a fost interpretat atât de larg încât se referea la eventuale absorbire a întregii Americi de Nord în Uniune, de la Canada, Mexic și Cuba, la întrega zonă a Caraibilor și America Centrală.

Manifest Destiny a fost adesea invocat și folosit pentru a argumenta și justifica alte achiziții teritoriale sau aspirația de achiziționa teritorii. Avocații Destinului evident erau convinși nu numai că expansiunea era bună, dar și că aceasta era evidentă („manifest”), sigură („destiny”) și chiar inevitabilă.

……………………………………………………………………………..

Termenul a început să nu mai fie folosit la începutul secolului al XX-lea, dar există istorici politici ai Statelor Unite care cred că anumite aspecte ale conceptului Manifest Destiny, și mai ales credința că există o „misiune americană” de a promova și apăra democrația oriunde în lume, continuă să exercite o influență asupra politice ideologice americane.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Manifest_Destiny

Tache 22-06-2014 - 19:31

Russians are sub-humans in the eyes of the West
by „Juan”

Untermenschen. That is what we are in the eyes of The West. Untermenschen. Subhumans.

http://vineyardsaker.blogspot.ca/2014/06/russians-are-sub-humans-in-eyes-of-west.html

Tache 22-06-2014 - 19:37

Sigur, asistam la complexul de superioritate al maimutei fata de tot ceea ce nu poate intelege, care sare cu fundul -satisfacuta- pe volanul mercedesului……

Pentru cine vrea sa faca cunostinta cu vastitatea si profunzimea intelectului rusesc, ii recomand acest site:

http://souloftheeast.org/

ValVerde 22-06-2014 - 18:55

“Suboameni” suntem considerati si noi, cei din coloniile din Europa de Est

===

Nu generaliza, oltene !
Este adevarat numai cind evaluarea e facuta in functie de cei ca tine.

UnUL 22-06-2014 - 18:58

Credeam că bancurile cu olteni sunt doar bancuri. Citind postările lui Bulă, nu mai sunt de loc sigur de asta.

mircea 23-06-2014 - 07:33

Boulet daca te-ai trezit si nu esti agitat ne poti spune si noua astia ce a patit procurorii care au cercetat dosarul FLOTA,dosarulALRO=Slatina?,dar procurorii care au cercetat dosarul HYSAM ?,dar dosarl BERCEA?…HaHaHaHaHa parca toate au aceliasi impricinat Basescu Traian-spaga,mangleala

UnUL 23-06-2014 - 07:38

Ce „AU” pățit”, analfabetule. Sincer, habar n-am să fi pățit ceva, dar nu am urmărit chestiunea. Poate ești tu mai bine informat decât mine – de pe Antene.
Și nu știu de unde i-au scos atâtea dosare „împricinatului” Băsescu. Probabil tot de pe Antene.

Cioxe 23-06-2014 - 08:41

Bre nea Mircea , zau asa, are dreptate UnNUL din Ardeala … zi-ne si noua , parintzii matale A fost studenti ?
Nu de alta da ne zgirii pupilele cu shukarimile astea de postari !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult