Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete A fost penetrată armata taiwaneză de spionajul chinez ?

A fost penetrată armata taiwaneză de spionajul chinez ?

scris de Ion Petrescu
9 afisari

Agenţia Centrală de Ştiri, din Taiwan, a informat că ministrul apărării, în guvernul de la Taipei, a publicat, pe 31 august, în prestigioasa publicaţie Wall Street Journal, un articol al cărui principal mesaj este negarea zvonului că armata taiwaneză ar fi fost penetrată de spionajul Republicii Populare Chineze.

Purtătorul militar de cuvânt – Lo Shao-ho

Mai mult, Lo Shao-ho, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, din Taiwan/Republica China a organizat o conferinţă de presă, în care a declarat: „acuzaţia este neîntemeiată şi deloc bazată pe probe. Există un consens în cadrul forţelor armate taiwaneze, în sensul că, în pofida cooperării crescânde în zona strâmtorii comune, China ne este încă un duşman.”

Întrebat dacă ministrul intenţionează să îl trimită în judecată pe editorialistul J.Michael Cole, care a publicat, pe 30 august, în Taipei Times, articolul cu titlul “Taiwanul pierde meciul spionilor”, Lo Shao-ho a evitat un răspuns direct.

În materialul său, Cole susţinea că infiltrarea agenţilor Chinei comuniste, în mai toate sectoarele societăţii taiwaneze, a determinat hotărârea S.U.A. de a nu mai vinde armament ultramodern Republicii China.

Printre exemplele date, în sensul eficienţei spionajului Armatei Roşii Chineze, a fost amintită practica generalilor pensionari taiwanezi de a fi oaspeţii înstelaţilor din China populară, cale menită a facilita transferul unor date cheie privind comanda şi controlul armatei din Taiwan!

Cole a scris negru pe alb, necruţător:”Indiferent dacă această supoziţie se confirmă sau nu, Taiwanul este din ce în ce mai mult perceput ca o sită, prin care se scurg nu doar secretele armatei Republicii China, ci şi cele americane. Nu există nicio măsură luată, care să garanteze guvernului american şi producătorilor de arme, că tehnologia lor nu va fi transmisă chinezilor, imediat ce a fost vândută Taiwanului.”

Ca orice purtător de cuvânt, menit să detensioneze opinia publică, şi Lo Shao-ho a reiterat poziţia oficială că parteneriatul strategic dintre Taiwan şi Statele Unite se bazează pe încredere reciprocă.

Mai mult, la Pentagon se analizează, în continuare, oportunitatea de a vinde, sau nu, forţelor armate taiwaneze, avioane de luptă F-16-C/D şi modernizatele F16A/B.

Dincolo de această poveste, bună de adormit copiii, dacă ministrul taiwanez al apărării a fost nevoit, la numai 24 de ore, de la publicarea articolului lui Cole, într-un ziar cu circuit naţional, să publice un material menit să îl… dezmintă, nu în capitala ţării sale, ci tocmai în Wall Street Journal, este clar că, printr-un telefon, al unui yankeu important în administraţia americană, demnitarului din Taipei i s-a sugerat:” If you are not leaking military information to Beijing, then denied this rumor in the publication of choice for weapons manufacturers. Or give your resignation …/ Dacă nu aveţi scurgeri de informaţii militare spre Beijing, atunci dezminţiţi acest zvon în publicaţia preferată a producătorilor de armament. Sau daţi-vă demisia…

Ultima variantă fiind tacit, dar explicit respinsă.

1 comentariu

BULA 04-09-2011 - 09:58

Sa intelegem, din titlu, ca armata taiwaneza este de sex feminin ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult