Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Arhivele britanice: Naziştii pregăteau o ascunzătoare în Alpi pentru Hitler

Arhivele britanice: Naziştii pregăteau o ascunzătoare în Alpi pentru Hitler

scris de Ziua Veche
2 afisari

Forţele aliate din al Doilea Război Mondial se temeau că naziştii se vor replia, după înfrângere, într-o bază secretă, care s-ar fi aflat undeva sub Alpi, pentru a purta lupte de gherilă, dezvăluie documente făcute publice vineri din arhive britanice.


Pregătiri în vederea creării unei “redute naţionale” sub lanţul muntos al Alpilor, lângă Salzburg, în Austria, erau “subiectul principal de preocupare a inamicului, imediat ce Aliaţii au traversat Rinul”, se arată într-un raport al Ministerului britanic al Afacerilor Externe, datând din 27 aprilie 1945, notează Mediafax. Potrivit Foreign Office, proiectul bazei avea o capacitate de 60.000 de militari şi prevedea depozitarea de rezerve suficiente pentru doi ani.

Adolf Hitler şi “elita Germaniei naziste” urmau să se retragă în ascunzătoare, pentru a purta de acolo o campanie de propagandă şi de sabotaj, cu ajutorul simpatizanţilor de pe teritoriul întregii Europe, credeau Aliaţii. “În această regiune, superioritatea ariană a Aliaţilor va juca un rol neînsemnat sau niciunul, pentru că posibilităţile de a găsi ascunzători sunt aproape nelimitate. Primim un număr semnificativ de informaţii despre un nivel mare de livrări”, se menţioneză în documente. Informaţii secrete din partea serviciilor elveţiene şi rezistenţei franceze anunţau convoaie importante în regiunea Alpilor bavarezi şi austrieci în martie 1945, între care un transport de 1.500 de tone de grâu şi 1.800 de tone de legume uscate sau conservate.

“Trenuri, (dintre care) unele foarte lungi, încărcate cu raţii (de hrană) uscată, ajung la Viena de trei până la cinci ori pe săptămână”, se arată într-un raport al serviciilor de informaţii elveţiene. Cu toate acestea, Aliaţii se îndoiau că o bază poate fi ţinută secretă mult timp. “Punctul slab al inamicului va fi transportul”, subliniază un raport britanic. “Nu există nicio posibilitate de realimentare a stocurilor”, conchide documentul.

0 comentariu

Europeanuul 20-08-2010 - 08:13

…daca poate fi doborata si cu laserii de jucarie.

Vasile Bouleanu 20-08-2010 - 13:27

Nimic nou in presa romaneasca. Titlul bombastic lipsit de justificare.
Iluminarea unui obiect fie si a unei masini de politie cu laserul si subliniez pentru cei ce nu stiu ca laser de jucarie nu exista, creiaza cu siguranta o situatie primejdioasa pentru cel ce se „joaca” cu laserul.

Cu siguranta ca avionul respectiv nu a fost pus in primejdie de a fi doborat dar la fel de siguri putem fi ca aparatura de la bord a sesizat iluminarea si a ordonat tehnic o manevra de iesire din zona respectiva. Sa nu uitam, exista armamennt cu sisteme de ochire cu laser de la pistol la arma cu luneta la sisteme de racheta. Oricum rusine pentru jurnalistul care semneaza aceasta relatare fara sasi faca mai intai lectiile.

Gogu 20-08-2010 - 19:52

Cum … a determinat ”coordonatele sursei acestui laser”?!?! Daca aparatura era in stare de asa smecherie, laserul nu avea cum sa puna in primejdie avionul! Stiri de kko!

radu 21-08-2010 - 07:16

Dotam armia romana cu „lasere” si am rezolvat apararea AA ateritoriului.

ion 22-08-2010 - 13:45

@Vasile Bouleanu:sunt lasere de puteri f. mici, de ordinul miliwatilor. Si eu am unul dar e de culoare rosie. Nu prea cred ca esti „Mr” ca stiai asta.

ion 22-08-2010 - 13:48

In poza este un dispozitiv de zici ca-i tun cu laser. Un laser „de jucarie” folosit pe post de „bat indicator” este mai mic decat un pix.

Iacov 22-08-2010 - 14:48

Acum se vand laseri de puteri mari, care aprind materialele combustibile la distante de sute de metri.

http://www.youtube.com/watch?v=SF35V7akZpY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=SF35V7akZpY&feature=related

Cauta mai multe link-uri pe youtube, sa te lamuresti. In Vest si in Australia n-au voie sa-i comercializeze, pentru ca sunt periculosi pentru piloti (ii orbesc), dar la noi sunt inca adusi de bisnitari din China.

Iacov 22-08-2010 - 15:04

Cu el le-au luat piuitul la multi bogatani din Vest.

ISAF 22-08-2010 - 15:31

Vad ca isi dau multi cu parerea pe aici. Ma rog, asa e omul (sau unii oameni), crede ca se pricepe la toate. Nus tiu daca putea sa afecteze avionica, dar laserul ala, zic si eu, ca putea sa afecteze vederea pilotului. Am cautat si eu la linkul indicat la sursa foto si am gasit asta:

Warnlaser company(www.warnlaser.com) has the closest to the Star Wars Light Saber that you can get for this day and age. Forget the red laser. That is merely a child’s plaything. It’s high time, that you may know the power of green and violet lasers.
Warnlaser specializes in the production of unusual lasers. It is difficult to say that these are mere Pointers, which can be used in multimedia presentations. These “toys” have the potential to burst an inflated balloon, burn a hole through garbage bags, as well as ignite a match or a cigarette! It can burn paper and cast a visible beam even in a lighted room.
Green laser pointers have recently become more popular and are powered by a more powerful laser (usually a 532nm wavelength). You can actually see the beam especially pointed up at the night sky. The low-end green laser pointers start at about $29 and can go up to several hundred dollars for a more high powered and extraordinary experience.
http://www.trendygadget.com/2009/12/10/warnlasers-laser-pointer/#more-6818

ISAF 22-08-2010 - 15:35

Si daca nu era suficient, poate citit si asta:
SKYlasers offers one of a kind green laser pointers that are truly unique. Using only 2 AAA batteries, their green laser pointers can emit a solid laser beam visible for miles and miles. This gadget is something you’ve always dreamed of owning, but thought it only appeared in sci-fi movies. While not as powerful as the renowned Laser Saber, SKYlasers higher powered models are known to melt dark plastics, etch leather and even light matches and cigarettes! Their green laser pointers start at only $39.99.
http://www.trendygadget.com/2009/05/11/skylasers-high-powered-green-laser-pointers/#more-5332

Si ce ziceai domnule „Mr Vasile Bouleanu”? Ca daca ii intra o raza din asta in ochi pilotului care executa manevre la 365 de metri altitudine nu exista riscul prabusirii? Spune domnia ta, ca eu nu sunt specialist.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult