Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Asalt cu elicopterele asupra Clubului Steaua si Cimitirului Ghencea din ordinul generalului Iosif Rus

Asalt cu elicopterele asupra Clubului Steaua si Cimitirului Ghencea din ordinul generalului Iosif Rus

scris de Ziua Veche
109 afisari

Comandamentul Aviatiei Militare, condus pe atunci de gen. mr. Iosif Rus, a ordonat in 23 decembrie 1989 ca trei elicoptere, tip IAR 330 –  Puma, de la UM 01901 Boteni, sa bombardeze cu proiectile nereactive (rachete) grupuri militare ale Armatei amplasate in Cimitirul Ghencea, pe motiv ca acestea ar constitui „trupe de teroristi”. Anterior, acelasi ordin criminal fusese dat unei escadrile de avioane MIG 23, echipata cu tunuri si bombe de 250kg. Pilotii au constat ca cimitirul e plin de lume si au refuzat sa lanseze bombele in multime, intorcandu-se pe baza din Kogalniceanu.

 

 

Elicopterele Puma au fost mai „disciplinate”. Proiectilele PRND de 57 mm au lovit atat cimitirul, cat si incinta Clubului Steaua. Militarii din Ghencea, intoxicati la randul lor cu faptul ca vor fi atacati de elicoptere de teroristi, erau pregatiti si au ripostat cu foc de mitraliere, ranind grav un maistru militar aflat la bord, care a ramas infirm pe viata, dupa ce a incasat un glonte in cap, pentru a carui extragere a fost operat. Dar, atentie mare, asupra elicopterului s-a tras si din sediul Ministerului Apararii Nationale (MapN) care daduse escadrilei ordinul de atac! Parchetul Militar a musamalizat aceasta dovada suprema a faptul

ui ca diversiunile care au generat sute de victime, au fost lansate de capii fortelor Armate aflate in sediul MApN, care au preluat din 22 decembrie controlul ministerului din dispozitiile lui Ion Iliescu. Nimeni nu a fost incriminat pentru instigare/tentativa de omor ori omor, fapte comise ca urmare a ordinelor demente ca avioanele si elicopterele sa bombardeze aiurea tinte umane.

Cat de mare poate fi ticalosia unora

 

Probele pe care le detinem nu au nevoie de multe comentarii. Ele vorbesc de la sine despre faptul ca „teroristii” din decembrie 1989 au fost inventati de cei care coordonau fortele armate din sediul MApN si organizau oribile diversiuni pentru crearea unui teatru de razboi care sa ingrozeasca populatia, dar sa-i legitimeze la Putere pe „emanatii” lui Ion Iliescu, fara sa le pese ca civilii si militarii mureau sau erau raniti cu sutele.

Redam cateva declaratii:

 

1 – col. Ioan Suciu, comandantul UM 01901 Boteni (vezi facsimil 1): „In ziua de 23.12.1989, conform ordinului comandantului Aviatiei Militare, elicopterele UM 01901 au decolat executand misiuni de cercetare in zona raionului de zbor. Din ordinul comandantului Aviatiei militare transmis radio, elicopterul IAR 330 nr. 87 cu echipajul format din maiorul Militar Mircea, capitanul Iordache Constantin si maistrul militar Tirna Florica, a primit misiunea de lupta deasupra Cimitirului Ghencea, unde trebuia sa lovim trupele de teroristi ce se amplasasera in zona. In jurul orei 11.30 echipajul s-a apropiat de obiectiv, la inaltimea de 200m de unde am executat foc. S-a executat foc de la sol asupra elicopterului si a produs ranirea grava a m.m. Tirna Florica in zona occipitalului stang. Elicopterul a aterizat la Chitila de unde m.m Tirna Florica a fost luat de o salvare si dus la Spitalul Militar Central unde a fost operat si i-a fost extras glontul din cap. Maistrul militar Tirna Florica a fost trimis la tratament in Italia la un spital din Roma, unde a fost tratat. Pentru modul in care si-a adus contributia la victoria Revolutiei din decembrie 1989, m.m. Tirna Florica a fost avansat la gradul urmator conform ordinului ministrului Apararii Nationale MC.761 din 30.12.1989”.

 

Aceasta declaratie denota in finalul ei cinismul autorilor diversiunilor – gen. Nicolae Militaru (deconspirat ca agent sovietic) care a fost pus ministru al Apararii in 22 decembrie 1989, de catre Ion Iliescu, a ajuns sa-l avanseze la exceptional pe cel ajuns infirm pe viata. Tirna Florica a fost manipulat prin ordinele transmise chiar din MApN sa atace asa-zisi teroristi, care in fapt erau militari ai Armatei Romane.

 

2 – maior Mircea Militaru, comandant al elicopterului IAR 330 nr. 87 de la UM 01901 Boteni (vezi facsimil 2): „Pe data de 23.12.1989 in jurul orelor 10.00 – 10.30 indeplineam functia de comandant echipaj pe elicopterul IAR 330 nr. 87 (…) dupa decolare, la cateva minute, am luat legatura radio cu Punctul de Coordonare al Comandamentului Aviatiei Militare de unde mi s-a transmis ordinul prin comandantul aviatiei militare, care era la microfon, ordin in care se specifica obiectivul asupra caruia trebuia sa actionez (…) Obiectivul indicat a fost Cimitirul Militar Ghencea unde trebuia sa execut foc intrucat acolo se gaseau transportoare teroriste (n.n. – in realitate erau TAB-uri ale unei unitati militare din Focsani). Categoria de armament indicata a fost PRND (n.n. – proiectile reactive nedirijate), inaltimea la care trebuia sa intru la atac a fost ordonata la 1000m. Intrucat conditiile meteo nu permiteau atacul de la aceasta inaltime, s-a executat de la inaltimea de aprox.700m. Asupra obiectivului am intrat din directia nord-est conform ordinului primit, dinspre MApN spre cimitir. La prima intrare asupra obiectivului am executat foc cu PRND-uri dupa care am degajat de la obiectiv si am raportat prin radio ca am executat prima intrare fara incidente si ca voi intra la al doilea atac intrucat mai aveam munitie netrasa. Mi s-a ordonat sa intru din aceeasi directie si aceeasi inaltime. La intrarea pe obiectiv, in momentul picajului, cand am vrut sa actionez butonul de tragere instalatia nu a functionat, nelansandu-se niciun PNRD. In acel moment s-a deschis focul asupra elicopterului atat din curtea  MApN, cat si din zona cimitirului. Am degajat de la obiectiv incercand sa ma departez de zona respectiva. Dupa degajare, mecanicul de bord a fost lovit in cap de un glonte de 7,62 mm, iar la bord mi s-a semnalat ca am avarie la instalatia de ungere CTP. In acest moment am raportat prin radio comandantului aviatiei ca s-a deschis foc asupra noastra, ca mecanicul este grav ranit, iar la bord am avarie si urmeaza sa aterizez in primul loc care-mi permite aterizarea. Ulterior am raportat prin radio ca mecanicul de bord este mort, nedand niciun semn ca mai traieste. Mi s-a dat aprobare sa aterizez, iar eu am luat hotararea sa aterizez pe terenul de fotbal din statia CFR Bucuresti – Triaj (…) Asupra elicopterului s-a tras cu munitie de 12,7 mm, 7,62 mm si 2 (doua) gloante sub 6 mm, avariindu-mi instalatia de ungere a CTP, rezervoarele de combustibil, rotile de la jamba dreapta si celula elicopterului”.

Din aceasta declaratie reiese ca s-a tras asupra elicopterului inclusiv din sediul MApN (de unde, atentie, se daduse ordinul de atac – ceea ce demonstreaza ca este foarte posibil sa se fi urmarit doborarea elicopterului pentru ca sa nu existe martori ai diversiunii ordonate de „emanati” lui Iliescu care preluasera conducerea Armatei). In sprijinul acestei teorii, vin si cele doua gauri de gloante de calibru sub 6 mm (munitie atipica pentru infanteria romana), semnalate de comandantul elicopterului, care au distrus instalatiile si au generat aterizarea fortata. Este posibil ca din curtea MApN sa se fi tras expres cu gloante vidia (care pot perfora si blindajele) pentru ca elicopterul sa fie distrus. Iar apoi, la fel ca si la „diversiunea Trosca” comisa in aceeasi zi de 23 decembrie (cand o unitate USLA a fost chemata sa apere MApN si a fost distrusa de tancurile din curtea ministerului) sa se raporteze ca s-a doborat si un elicopter de „teroristi”. Numai ca echipajul elicopterului a avut zile sa traiasca.

 

Rusioasa rezolutie a lui Oancea

 

Acest caz a incaput pe mana procurorului-gropar Gheorghe Oancea de la Sectia Parchetelor Militare. Care, la fel ca in toate dosarele, a dat neinceperea urmaririi penale fata de ranirea deosebit de grava a mecanicului de bord. Rezolutia lui Oancea (vezi facsimil 3) este o rusine.  Anchetatorul nu a incercat o clipa sa afle cine a dat ordinele de atac si pe ce temei (ordine care constituie adevarate instigari la omor, de vreme ce pilotii de pe MIG-uri au refuzat sa execute asemenea ordine). Procurorul a mers pe simpla vatamare corporala, fata de mecanicul impuscat in cap si a inchis dosarul pe motiv de „eroare de fapt”, constant in faptul ca militarii de la sol credeau ca au de-a face cu teroristi.

Redam in continuare rezolutia (de doar o pagina si jumatate!!!) din 08.11.1994, emisa de procurorul maior magistrat Gheorghe Oancea in dosarul 867/P/1991 al Sectiei Parchetelor Militare (vezi facsimil 3):

„Pe data de 23.12.1989, ora 9.00, trei elicoptere din UM 01901 Boteni primeau misiunea de a se deplasa in zona cimitirului militar Ghencea, pentru nimicirea teroristilor. Activitatea de zbor a elicopterelor era coordonata de comandantul C.Av.M. Din patrula a facut parte si elicopterul IAR 330 nr. 87 comandat de mr. Militaru Mircea si asigurat din punct de vedere tehnic de m.m. Tirna Florica. Pe data de 23.12.1989, la ora 10.00 elicopterul IAR 330 nr. 87 decoleaza spre obiectivul indicat, primind ordine prin radio de la punctul de coordonare a zborurilor al C.Av.M. Ajuns in zona cimitirului Ghencea, comandantul echipajului a cerut permisiunea de a bombarda cimitirul cu PRND. La prima intrare in zona, o parte din incarcatura a fost lansata asupra cimitirului. Comandantul echipajului a raportat despre executarea primului atac si a cerut aprobare pentru o noua intrare la obiectiv. Obtinand aprobare, au incercat sa execute o noua intrare, dar din obiectivele militare aflate in incinta MapN si zona Ghencea s-a deschis foc automat cu armamentul de infanterie. O parte a gloantelor provenite in urma tragerilor executate de la sol au lovit elicopterul, avariindu-l. Comandantul aparatului a raportat despre situatia din zona si a primit aprobare de parasire a obiectivului. In momentul cand a decolat de la obiectiv, m.m. Tirna Florica a fost lovit in cap de un glont. Sesizand acest fapt, comandantul echipajului a incercat sa se deplaseze intr-o zona linistita, pentru a transporta ranitul la un spital. In urma lansarii PRND-urilor, o parte din acestea nu au explodat, ricosand in incinta Clubului Steaua. Ca urmare, din incinta unitatilor militare s-a deschis foc asupra elicopterului. Asa cum s-a mentionat, urmare a tragerilor executate de catre militari asupra elicopterului, m.m Tirna Florica a suferit leziuni prin impuscare ce au necesitat pentru vindecare 70 zile de ingrijiri medicale si a ramas cu infirmitate permamenta. Avand in vedere imprejurarile in care militarii din dispozitivele militare au deschis focul asupra elicopterului, respectiv faptul ca o parte din PRND au ricosat in incinta unitatilor militare, dand impresia ca elicopterul este – terorist – in sarcina celor ce au deschis focul nu se poate retine savarsirea vreunei fapte penale, in cauza fiind incidente prevederile art. 51, alin. 1 Cod penal (eroare de fapt). Fata de cele de mai sus, in baza art. 228, art. 10, litera e) – Cp.p. si art. 51. C.p. DISPUN neinceperea urmaririi penale in cauza privind vatamarea corporala a m.m. Tirna Florica. Cheltuielile judiciare se suporta de stat”.

 

Rezolutia procurorului-gropar nu a fost nimanui comunicata, pentru ca nimeni sa nu afle despre isprava. Diversiunea a fost astfel inmormantata.

 

Nu ratati dezvalurile din zilele urmatoare – elicopterele de la Boteni au tras si la Televiziune. Tot la diversiune. Veti afla cum!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult