Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Ascensiunea Chinei către statutul de superputere

Ascensiunea Chinei către statutul de superputere

scris de Doru Dragomir
39 afisari

Dacă anii 1990 au reprezentant deceniul unipolarismului american, perioada 2000 – 2010 a evidenţiat ascensiunea puterilor emergente: China, Rusia, India şi Brazilia, dintre care cel mai rapid spre statutul de superputere se îndreaptă Republica Populară China.   

Reţeta chineză – “Îmbogăţiţi-vă, dar cu glorie!” 

  La 1 octombrie 1949, Mao Zedong, liderul Partidului Comunist Chinez (P.C.C.), a proclamat Republica Populară China. Fiind în conflict ideologic atât cu Uniunea Sovietică cât şi cu puterile capitaliste occidentale, China a fost izolată pe plan internaţional până în anii 1970.

china-world economic power

Ascensiunea Chinei către statutul de superputere

Izolării i s-a adăugat şi o situaţie economică dezastruoasă cauzată de iniţiativele lui Mao, precum “Marele salt înainte” din 1956 care avea ca scop egalarea Occidentului în producţia de oţel aceasta ducând la supraproducţie şi la moartea a cca 20 – 30 milioana de oameni. De asemenea, “Revoluţia culturală” din anii 1960 a dus ţara în pragul unui război civil, fiind nevoie de intervenţia armatei pentru restabilirea ordinii. 

După moartea lui Mao, în 1972, la conducerea Chinei vine Deng Xiaoping. Acesta pune capăt practicilor maoiste şi staliniste şi introduce un nou sistem economic, având ca slogan “Îmbogăţiţi-vă, dar cu glorie!”, noul sistem permiţând iniţiativa privată, exportul în ţările capitaliste şi atragerea de capital din aceste ţări, deschizând astfel piaţa chineză. 

În perioada 1980 – 2000, bazându-se pe forţă de muncă ieftină, o industrie construită rapid şi ieftin, export masiv de produse contrafăcute şi atragerea de investiţii străine, China a avut o creştere economică spectaculoasă şi a acumulat un capital impresionant. 

După anul 2001, profitând de faptul că atenţia lumii era axată pe “războiul împotriva terorismului”, statul chinez şi-a început expansiunea globală.  

Războiul resurselor   

China, o putere economica mondiala

Pentru a-şi asigura accesul la resursele energetice, China a propus sistemul “tehnologie contra resurse”, prin care plăţile pentru construcţia de infrastructură (drumuri, căi ferate, aeroporturi etc.) în state din lumea a treia, pot fi făcute în materii prime şi nu în bani. Cu suficiente resurse de investit în străinătate, Beijingul şi-a asigurat astfel necesarul de materii prime pentru susţinerea trendului ascendent al economiei chineze. 

Prima ţintă a fost Africa, statul chinez ţintind rezervele de petrol şi gaze ale continentului negru şi investind cca 31 miliarde dolari în Africa de Sud, Congo şi Niger şi anulând datoriile a 31 de ţări africane. 

În America Latină, în anul 2009, investiţiile chineze reprezentau doar 1% din totalul investiţiilor străine, iar în prezent China este al doilea partener comercial al ţărilor din regiune după S.U.A., anul trecut statul asiatic investind cca. 17 miliarde euro, în special în scopul achiziţionării de materii prime. 

De asemenea, guvernul chinez a investit 83 miliarde dolari în industria petrolieră din Orientul Mijlociu şi a declanşat un program de investiţii inclusiv în Europa – în Bulgaria în domeniul infrastructurii şi industriei de automobile, în Ucraina, dar şi în ţări din Occident. 

Următoare ţintă pare să fie Asia Centrală, unde însă profiturile trebuie să le împartă cu Federaţia Rusă în funcţie prevederile Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.  

Ofensiva monetară   

Având o monedă atent controlată de stat, nu lăsată liberă pe piaţă, precum dolarul sau euro, China dovedeşte o veritabilă stabilitate financiară ceea ce i-a conferit o adevărată forţă pe pieţele planetei.  

În primă fază, China s-a orientat către cel mai îndatorat stat din lume, Statele Unite, achiziţionând de la acestea obligaţiuni guvernamentale, ajungând în 2010 să deţină 883,5 miliarde dolari din datoriile S.U.A.. În decembrie 2010, guvernul chinez a anunţat că este dispus să cumpere o mare cantitate din obligaţiunile de stat ale ţărilor din U.E. care se confruntă cu mari probleme financiare, China fiind pregătită să cumpere 4 – 5 miliarde euro din datoriile acestora. Prin ajutorul chinez, respectivele ţări pot ajunge să-şi piardă independenţa financiară faţă de puterea asiatică. 

Paralel cu preluarea datoriilor, în noiembrie 2010, Rusia şi China au renunţat la dolar în comerţul internaţional, anunţând că în continuare îşi vor folosi monedele naţionale, ceea ce va slăbi substanţial influenţa americană în sfera comercială internaţională.  

Asaltul informatic    

cyber_hackers

Foarte multe atacuri cibernetice au fost lansate din China

În vederea obţinerii de tehnologii necesare pentru a compensa decalajul faţă de puterile occidentale, structurile informative ale statului chinez au lansat un adevărat război cibernetic în vederea obţinerii de informaţii, în special din domeniul industrial, dar vizând şi domeniile politic, social şi militar. 

Deşi în primă fază au fost vizate doar ţările din Asia de Sud şi de Sud-Est, ofensiva informatică a fost îndreptată şi împotriva Occidentului. În S.U.A. au fost vizate Departamentul de Stat, Pentagonul dar cel mai important atac a fost îndreptat împotriva companiei Google în 2010. De asemenea, oameni de afaceri britanici aflaţi în delegaţii în R.P. China au primit “cadou” stick-uri USB infectate cu un virus Troian care în momentul în care se instala în calculator permitea ca acesta să fie controlat de la distanţă. Guvernul german s-a plâns că pierde anual 5 miliarde euro şi 30 000 locuri de muncă de pe urma atacurilor cibernetice. 

Spionajul electronic a afectat 103 ţări şi 1295 de computere, iar specialiştii au detectat că atacurile au provenit de la servere aflate în provinciile chineze Hainan, Guangdong şi Sichuan. Cum era de aşteptat, guvernul chinez neagă că ar fi iniţiatorul acestor acţiuni.  

Puterea militară  

Armata Populară de Eliberare a Chinei este în prezent cea mai mare armată din lume, având încadraţi 2 185 000 de ofiţeri, subofiţeri, soldaţi şi angajaţi civili. Această masivă forţă este susţinută de un buget estimat la 150 miliarde dolari anual. Pe lângă armata regulată, China mai deţine şi o puternică forţă de securitate internă, Miliţia Înarmată a Poporului, care ar fi încadrată cu 600 000 de oameni.   

china military power

China este o superputere militara

 Deşi forţele terestre şi navale ale statului chinez nu au părăsit niciodată teritoriul naţional, puterea asiatică dezvoltă tehnologii avansate în special în aviaţie şi rachete. În prezent, este în curs de derulare proiectul unei rachete de croazieră care va avea capacitatea să distrugă un portavion, această armă urmând să conteste prezenţa americană în jumătatea asiatică a Oceanului Pacific. 

  Prognoze  

Având în vedere trendul creşterii economice din ultimii ani, este de aşteptat ca, în 2020, R.P. China să ajungă prima putere economică a lumii şi să fie principalul investitor şi partener comercial în Africa, America Latină şi Asia şi printre cei mai importanţi în Europa. Totodată, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii vor fi dependente financiar de puterea asiatică, care va face presiuni asupra acestora pentru a-şi acoperi creditele cu tehnologii.  

Pe plan militar nu este exclusă o prezenţă militară în Africa şi una în America de Sud (cel mai probabil în Venezuela), precum şi o extindere a proiecţiei puterii navale în Oceanul Pacific. 

Deşi S.U.A. şi U.E. par a nu avea un plan concret de contracarare a expansiunii chineze, aceasta se va lovi cel mai probabil de extinderea celorlalte puteri emergente – India, Rusia şi Brazilia, în felul acesta după 2020 este posibil ca guvernul chinez să adopte o politică de echilibru, sau va avea loc o nouă reîmpărţire a sferelor de influenţă în lume, între S.U.A., U.E. şi puterile emergente  

Articol preluat din revista INTELLIGENCE, publicaţie editată de Serviciul Român de Informaţii

13 comentarii

Ciu Huhu 09-04-2011 - 17:17

Foarte inteligent este acest aricol!

Ciu Huhu 09-04-2011 - 19:26

China va fi in 2016 prima, cea mai mare putere economica mondiala, e 100% sigur asa!

Ciu Huhu 10-04-2011 - 22:31

Pariez pe oricit ca va fi asa!

Romeo Iulian CIOCANEA 10-04-2011 - 01:43

Sincer sa fiu nu prea mai cred in miracolul chinezesc asa cum nu mai cred in miracolul polonez. Ascensiunea mult prea galopanta a Chinei se va sfirsi ca un balon de spuma in cel mult un an, un an jumatate. Nu poti sa obtii la infinit o crestere anuala de 10 % si chiar peste 10 % facind eforturi bugetare mascate si nejustificate din punct de vedere al soliditatii financiare asa cum nu poti sustine la infinit un curs artificial al yuanului in raport cu valutele asa zise forte in special dolarul american. Este ca si cum ti-ai dezvolta muschii uzitind de un tratament intensiv cu steroizi.

u s 10-04-2011 - 03:05

Pai nu-i nici un miracol, China a vindut ce avea, forta de munca ieftina. Dobitocii s-au grabit s-o si cumpere, crezandu-se destepti, americanasii in special. Rezultatul a fost ca, pe langa faptul ca s-au umplut de chinezarii si nu mai produc, pe plan global calitatea produselor a scazut semnificativ. Treptat lumea se desteapta si incepe sa caute din nou marfa de calitate, cine si-a pazit productia va avea succes. Totusi, forta militara va face din China un pol de putere pentru o perioada.

CODUL X 10-04-2011 - 06:45

BOOM IMOBILIAR- orase intregi construite fara ca macar sa apara pe strazi cineva- nu sant cumparate de nimeni ca nu au cu ce.Singura sansa ca economia CHINEI SA REZISTE este ca mute toata populatia JAPONIEI pe continent.Este cea mai mare cacialma cu economia CHINEI-o aiureala aruncata pe piata in stil LENINIST.O sa vedeti-si CEAUSESCU producea pe stoc- ACUM CHINA produce pe stoc-

Ciu Huhu 10-04-2011 - 22:41

Urasc comunismul, sper ca China sa devina democratie inante sa devina cea mai mare putere mondiala!

tanase marian 11-04-2011 - 14:05

domnule cu nume de buha, sinistra , crezi oare ca aceste spasmodice zvarcoliri capitaliste nu vor avea decat un exitus murdar,,……………… numai atunci cand omul va fi pur an fata lui dumnezeu se va amplini ruga suprema,,.. u sunt sectant desi si asta se poate post89 eu nu l percep pe dumnezeu ca pe un mosulet care ne bate pe umar cand gresim ci ca pe creatorul universului,,.nihil sine deo,.marian,,..

Ciu Huhu 11-04-2011 - 18:52

Stimate sectant T. Marian, sti ca sufletele-constiintele noastre continua sa existe dupa moartea corpului fizic iar dupa citiva ani se reincarneaza in lumaea materiala?

Citeste carti nedogmatice, cauta si vei gasi!

Ciu Huhu 11-04-2011 - 20:51

Iti dau doi autori esentiali, ii gasesti pe Internet: Stanislav Grof si Michael Newton!

tanase marian 11-04-2011 - 13:59

excelentele voastre eu an de multe ori o perceprie suprazenzoriala,.astazi 11 aprikie simt an toata structura mea ca an romania spre dupa amiza se va declansa un cutremur de pamant,.ciudata senzatie parca vibreaza ceva sbscons an mine,,………… nihil sine deo,……………….marian,,………..

Adrian 11-04-2011 - 14:40

Nu fiti deprimati. USL a promis ca preluand puterea, va ridica Romania in trei luni, peste nivelul Chinei. Avioane invizibile nu avem nevoi. Vom avea salarii si mancare invizibile si toate marite cu 100%.

Ciu Huhu 11-04-2011 - 19:03

Asa cum avem acum , n-asa?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult