Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Cum au mai rămas doar şapte monarhii în Europa

Cum au mai rămas doar şapte monarhii în Europa

scris de Ziua Veche
81 afisari

La începutul secolului trecut existau nu mai puţin de 23 de monarhii europene, cărora li se adăugau Irlanda şi Malta, aflate încă la acea dată sub tutela Marii Britanii.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

O sută de ani mai târziu, în Europa au mai rămas doar şapte regate. Este vorba de Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Dar ce s-a întâmplat cu celelalte?
Cele mai multe monarhii europene au fost abolite în timpul celor două războaie mondiale. În urma primei conflagraţii, au dispărut cele mai mari imperii europene din acea perioadă. Este vorba de cel ţarist, de cel austro-ungar şi de cel otoman.
Regatele Serbiei şi Muntenegrului au fuzionat tot în acea perioadă şi au creat Regatul Iugoslaviei, care a dispărut în 1945, după preluarea puterii de către comunişti. După al doilea război mondial au fost abolite, printre altele, şi monarhiile din România, Bulgaria, Italia sau Islanda.  Cu câţiva ani înainte fusese abolită şi monarhia spaniolă, ca urmare a războiului civil care l-a adus la putere pe generalul Franco.  Monarhia a fost restaurată abia în 1975, odată cu moartea dictatorului, tronul fiind preluat de actualul rege, Juan Carlos. O situaţie zbuciumată s-a înregistrat şi în Grecia, monarhia fiind abolită şi restaurată de mai multe ori pe parcursul secolului trecut. Ultimul rege elen, Constantin al II-lea, a fost exilat în urma loviturii de stat din 1967, republica fiind proclamată şase ani mai târziu.
În ceea ce priveşte regatele actuale, toate sunt organizate ca monarhii constituţionale, care cuprind parlamente democratice, în care suveranul nu are decât puteri limitate sau doar obligaţii ceremoniale. Responsabilităţile efective de conducere a ţării revin primului ministru, care este şeful guvernului.  În Olanda, Danemarca şi Belgia monarhul numeşte în mod formal un reprezentant pentru a prezida formarea unui nou guvern, iar în Norvegia regele are chiar dreptul de a prezida el însuşi reuniunile speciale ale cabinetului. În aproape toate cazurile, monarhul a păstrat titlul de şef executiv, însă Constituţia îl obligă să acţioneze în conformitate cu Sfatul guvernului.  Excepţie face Suedia, unde Constituţia a fost amendată, astfel încât regele să nu mai fie şeful executiv al ţării.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai longeviv monarh
Regina
Elisabeta a II-a a Marii Britanii este cel mai longeviv monarh contemporan în Europa.  Ea a venit pe tron în 1952, ceremonia de încoronare având loc un an mai târziu. Rolul ei este tot unul consultativ, iar regina şi-a menţinut de-a lungul celor 60 de ani de domnie neutralitatea politică, ea evitând să vorbească în public despre opţiunile sale în acest domeniu.  Însă, chiar şi având un rol decorativ, britanicii sunt foarte ataşaţi de familia regală.

(Extras dintr-un documentar realizat de RRA)

1 comentariu

Dorin C. 24-11-2011 - 07:33

Vreau sa va intreb ce sint Luxemburg, Monaco si Lichtenstein. Nu sint monarhii? Si chiar Vaticanul pare ceva apropiat monarhiilor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult