Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Cum l-a învins Ceauşescu pe Brejnev!

Cum l-a învins Ceauşescu pe Brejnev!

scris de Ion Petrescu
34 afisari

Elicopterul care l-a scos pe Nicolae Ceauşescu, din cleştele manifestanţilor ajunşi pe acoperişul Comitetului Central al Partidului Comunist Român rămâne, în memoria colectivă, ca unul de culoare… roşie. De ce? Pentru că atunci s-a încheiat o epocă marcată de Roşul ce aparent semnifica sângele – vărsat de înaintaşi pentru libertatea patriei noastre, România, in integrum.

Cum l-a învins Ceauşescu pe Brejnev!

În epoca respectivă a trăit şi un conaţional din Basarabia. Locul său de muncă? Ambasada Uniunii Sovietice la Bucureşti. Oficial era trimisul puternicei organizaţii comuniste de tineret, cu sediul la Moscova. Neoficial, ştiind bine limba română, a participat la multe momente inedite, ca translator.

Zilele trecute am avut şansa unui dialog cu fostul diplomat, acum nins de ani şi măcinat de o boală ce pare a-i scurta drumul vieţii. O convorbire surprinzătoare, din care am să redau aici doar două subiecte abordate. Nu şi numele interlocutorului, pentru că acum este la Chişinău. Şi mâna F.S.B. este lungă…

– Am să vă spun ceva în legătură cu Vasili Ivanovici Drozdenko, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Uniunii Sovietice la Bucureşti. Vă mai amintiţi de acesta?
– Desigur. Cam dur la vremea sa…
Drozdenko? Am fost martor când le spunea tinerilor diplomaţi, numiţi de Moscova la diferite posturi, din ambasada U.R.S.S., că “acela care nu iubeşte România să plece acasă!”
– Chiar aşa?
– Da. Dar eu vreau altceva să vă povestesc. Legat de Ceauşescu. Care a fost un patriot. Şi-a iubit mai mult ţara decât oricare alt conducător din ţările socialiste est-europene, aliate cu Uniunea Sovietică. Nici nu se compara cu Todor Jivkov. Un prostovan. Sau cu Kadar. Ascuns după propria sa umbră. M-am întâlnit de patru ori cu Nicolae Ceauşescu. De fiecare dată am observat că asculta mult. Vorbea puţin. Te privea cu ochi sfredelitori. Dar cu un chip liniştit.
– Nu l-aţi văzut nervos?
– Nu. Dar l-am văzut îngândurat, atunci când ţara sa era în impas.
– De pildă?
Ambasadorul Drozdenko primise mesaj, de la Kremlin, ca să îi comunice lui CeauşescuLeonid Ilici Brejnev a decis să fie redusă, la o treime, cantitatea de petrol livrată atunci României.
– Din cauza crizei economiei sovietice sau…
– Şi din motivul acesta, dar în primul rând ca element de presiune politică. Cum translatorul oficial era plecat, Vasili Ivanovici m-a chemat pe mine, în biroul său şi mi-a zis:”mergem împreună la Ceauşescu.” Zis şi făcut. Ne-a primit a doua zi, într-o …viţă de vie. Îi plăcea să cureţe personal butaşii de viţă de vie.
– Era singur acolo?
– Da.
– Fără pază?
– Probabil că erau prin preajmă. Noi am fost conduşi acolo şi lăsaţi cu el. Cu siguranţă ne supravegheau din apropiere.
– Ce relaţii personale erau între Ceauşescu şi Drozdenko?
– Atente.
– ?…
Drozdenko îl considera extrem de inteligent. După ce l-am salutat, Vasili Ivanovici i-a spus ceea ce avea mandat să îi transmită. Uniunea Sovietică are propriile dificultăţi economice, motiv pentru care va reduce, la iarnă, cu două treimi, cantitatea de petrol furnizată României.
– Şi Ceauşescu cum a reacţionat?
– Calm. A reamintit că România are o industrie de prelucrare a petrolului cu mii de muncitori. Şi măsura diminuării importului de petrol sovietic va pune conducerea de stat a ţării în situaţia de a lăsa fără locuri de muncă un număr enorm de oameni ai muncii. Ceea ce el, Ceauşescu, nu poate face.
– Şi Drozdenko?
– Aştepta. Ştia că preşedintele român intuia ce vrea Brejnev. Ceea ce s-a şi întâmplat. Nicolae Ceauşescu i-a spus lui Drozdenko că doreşte să transmită omologului său, de la Kremlin, că o întâlnire a conducătorilor P.C.R. şi P.C.U.S., la cel mai înalt nivel, ar fi de bun augur.
– S-a realizat?
– Da. Eu unul nu am fost acolo. Dar Drozdenko, da. De la el am aflat cum Ceauşescu l-a strâns cu uşa pe Brejnev.
– Mai concret?
Brejnev s-a întâlnit cu Ceauşescu şi i-a spus ceea ce îi transmisese şi Drozdenko. U.R.S.S. are dificultăţi economice, motiv pentru care va reduce, la iarnă, cu două treimi, cantitatea de petrol furnizată României. Cei doi s-au privit lung şi au urmat câteva clipe de tăcere. A fost un moment de mare încordare. Brejnev ştia că nu va ceda Ceauşescu. Dar habar nu avea cum va replica.
– Şi ceilalţi participanţi la dialog?
– Toţi îl priveau pe Nicolae Ceauşescu. Acesta, calm, s-a întors spre ministrul de externe al României, Ştefan Andrei şi i-a spus liniştit:”Ştefane, după ce plecăm de aici, când ajungem la ambasadă, dă un telefon la Bursa din New York (New York Stock Exchange). Anunţă-i că România va cumpăra petrol, prin intermediul lor.”
– Serios?
Brejnev, nedumerit, a cerut translatorului său să îi traducă ce a spus Ceauşescu. Când a aflat, s-a îngălbenit şi l-a rugat pe omologul său român să fie luată o pauză de zece minute. Apoi s-a retras cu colaboratorii săi.
– Incredibil…
– Ba este adevărat. Când a revenit Brejnev, discuţia s-a reluat. Liderul sovietic l-a informat că s-a consultat, telefonic, cu ceilalţi membri ai Biroului Politic al P.C.U.S. şi au decis ca reducerea cantităţii de petrol livrată României să nu fie cu două treimi, ci doar cu 1/3!
– Ceauşescu practic l-a învins!
– Întocmai. Brejnev nu a avut altă soluţie! Iar Nicolae Ceauşescu a câştigat printr-o stratagemă credibilă. Bine punctată. Care s-a dovedit a fi imbatabilă.

–          Ce părere aveţi de situaţia din cel de-al doilea stat românesc?
– Ce părere să am?
– Certurile din Alianţa pentru Integrare Europeană…intenţia premierului Vlad Filat de a deveni preşedinte…
– Apoi eu unul, cu Filat m-am lămurit. Agită apele şi nu face nimic. Grijă a avut să îşi pună oamenii la vamă şi în alte părţi de unde poate trage bani pentru el şi partidul său.
– Chiar aşa?
– El îi pus pe jefuit, nu pe mai binele celor pe care-i prosteşte. A făcut zarvă cu medicamentele? Da. A rezolvat ceva? Nu. A dus jurnaliştii la casele construite pentru sinistraţi? Da. Le-a terminat? Nu.
– Şi Marian Lupu?
– Vai de el. Păi partidul lui este finanţat şi condus acum de Vlad Plahotniuk! Ştiţi cine-i Plahotniuk? Unul dintre cei care a venit la Bucureşti şi l-a păcălit, vorba vine, pe premierul Adrian Năstase, că dacă el şi alţi români patrioţi de la Chişinău primesc acţiuni la Petrom, o să facă şi o să dreagă…
– Şi doar pentru asta a primit cota sa parte?
– Păi cine era naiv să îi dea ceva fără să primească! Noroc că Plahotniuk avea fetiţe…
– Ale lui?
– Nu. Din acelea, de o noapte. I-a luat la rând pe demnitarii de la Bucureşti. Şi le plasa câte două. Ca să fie tacâmul complet. După care au venit aprobările pe cale…legală. Dar culmea culmilor este momentul în care preşedintele Ion Iliescu, la o recepţie oferită în onoarea lui Vladimir Voronin, i l-a prezentat acestuia pe…Plahotniuk, moment în care chipul prezidentului de la Chişinău a arătat o singură reacţie – uluirea totală, faţă de ascensiunea, evident nemeritată, a lui Plahotniuk.
– Băsescu?
– Degeaba-i ponegrit. Nu trece o săptămână să nu-i ajute pe cei de peste Prut. Dar asta nu se scrie, ca să nu se supere ruşii. El este primul care şi-a dat seama că – exceptându-l pe Ghimpu – liderii Alianţei pentru Integrare Europeană sunt ca şi Voronin. Puşi frate, pe căpătuială. Băsescu i-a spus lui Filat, la ultima întâlnire de la Iaşi, că fără proiecte concrete nu vede un ban din partea României. Şi asta nu i-a convenit premierului de la Chişinău.

 

11 comentarii

Paul din Ohio 22-08-2011 - 01:22

O prostie securista!!!

Viorica Ianc 22-08-2011 - 09:01

Din articol :
” Pusi frate pe capatuiala.”
Legatura sufleteasca cu :
” De la Nistru pan`la Tisa
Tot romanul plansu-mi s-a . ” vorba lui Eminescu ! Am scris corect ?
Dupa nume drozdenco asta este ucrainean.
Respect pentru diplomatul ce se vrea anonim. Nu numai bolile ne pot scurta
viata.
O zicere veche romaneasca : „decat o viata cioara mai bine o zi soim”

un roman verde 22-08-2011 - 10:33

Ar fi interesant daca s-ar putea confirma/infirma povestea cu Ceausescu. Daca se confirma, e de retinut afirmatia conform careia reducerea importului de petrol rusesc ” va pune conducerea de stat a ţării în situaţia de a lăsa fără locuri de muncă un număr enorm de oameni ai muncii. Ceea ce el, Ceauşescu, nu poate face.” Se aude, domnu’ Basecu si nenea Cioc Poc zis si Boc Treci la Loc?

Andrei 22-08-2011 - 19:58

Intrebati-l pe domn iliescu daca mentine capul de acuzare impotriva patriotului Ceausescu ,acela de „SUBMINARE A ECONOMIEI NATIONALE”.

Romania nu a avut presedinte dupa debarcarea lui Ceausescu decit pe Traian Basescu…ceilalti ….marunteei fara viziune-…

BULA 22-08-2011 - 20:04

Tu esti chiar prost, sau numai te faci ?
Basescu este tatal dracilor. Asta ar vinde si pamantul de sub locuintele noastre. Dar si ceilati au facut numai rau. Este rau si poporul, jigodios in ultimul hal. Romanii n-au o scara a valorii, o referinta interna la care sa raporteze.

urbos 22-08-2011 - 20:08

„Andrei” e un imbecil sau un securist, nu-l lua in serios.

Andrei 23-08-2011 - 10:50

Este rau si poporul, jigodios in ultimul hal. Romanii n-au o scara a valorii, o referinta interna la care sa raporteze….SI CINE MA ROG IN VIZIUNEA VOASTRA A” DESTEPTILOR” TREBUIEa SA EDUCE POPORUL ROMAN ?! EEHE ?
CUM VA EXPLICATI VOI CA PE ALTE MELEAGURI ROMANUL NU SE COMPORTA „JIGODIT”?
CINE L-A TRANSFORMAT PE EL „POPORUL” IN JIGODIOS ,SAU A INCERCAT CINEVA SA STOPEZE DEGRADAREA MORALA A POPORULUI ROMAN?

DECE N-ARE O SCARA A VALORII ?…

CINE IN ANII 90 A IMPIEDICAT VALORILE NATIONALE CE ISI SACRIFICASERA VIETILE( C.COPOSU) PT ROMANIA SA ISI OCUPE LOCUL MERITAT IN CONDUCEREA ACESTEI TARII,SA FIIE UN EXEMPLU DE SACRIFICIU SI DARUIRE ?!

CINE IN PREZENT SE ALIAZA CU MOSTRUOZITATEA POLITICA NUMITA USL ,CONSTRUITA SI DIRIJATA DE ION ILIESCU SI DE STRATEGUL ,M.VANGHELIE ….?!

PISIC URDUROS(URBOS) ESTI PLIN DE MUCI SI IGNORANT ..DE ALTFEL DE „VIGILÑENTI” CA TINE AU NEVOIE „UNII” PT A COMITE ATROCITATI IMPOTRIVA OMULUI DE RIND.

CE ? A FOST UN PATRIOT CEAUSESCU ,AVEA” PROSTUL” OBICEI SA CONSTRUIASCA CEVA …SA INAUGUREZE ,

iLIESCU A PRELUAT O TARA FARA DATORII ,PE PLUS SI A DISTRUS-O ,PARDON ,A CONSTRUIT O DEMOCRATIE „ORIGINALA „DUPA CHIPUL SI ASEMMANAREA SA !.

DECE NU ESTE CONDAMNAT COMUNISMUL ,SI CRIMELE SAVIRSITE DE COMUNISTI ?!

INTREBATI-VA !,TRAIM INTR-O MARE DE IPOCRITI, MINCINOSI SI VICIOSI …UITATI-VA SI LA „CIVILIZATII” DIN LONDRA ,CULTII FRANCEZI SI ITALIENI CE DEVASTEAZA LITORALUL …..ETC ETC.

SINGURUL LUCRU BUN A FOST DEBARCAREA LUI CEASCA SI CADEREA COMUNISMULUI ,DAR DUPA A URMAT POTOPUL ,CRIME DIVERSIUNI DISTRUGEREA ECONOMIEI NATIONALE CE NU-SI AVEAU ROSTUL.CITESTE ULTIMA LUCRAREA DL.CARTIANU.”CRIMELE REVOLUTIEI „.POATE TE DESTEPTI SI TU DAR AI GRIJA SA NU TE VADA SEFU TAU ..CA TE PUNE CAPRA !
-CUM BA AI INVATAT SA CITESTI ..?PAI NOI AVEM NEVOIE DE IMBECILI ,CARE EXECUTA ORBESTE ORDINELE …….

BULA 23-08-2011 - 11:16

Taticu, jigodismul poporului vine de la secolele de asuprire, de la traiul la limita existentei, cand fiecare se descurca prin tradarea vecinilor si prietenilor, prin furtisaguri. Un rol esential in aceasta pervertire a populatiei l-a avut Biserica Ortodoxa, prin lipsa ei de implicare in educarea civica si in sudarea comunitatii.

In afara tarii romanii se comporta altfel pentru ca isi dau seama ca n-au de ales. Dar caracterul lor nu s-a schimbat peste noapte. Trebuie sa treaca sute de ani, zeci de generatii, pentru ca o populatie sa-si schimbe naravurile rele. Mai trebuie sa fie si fortata putin, ca nimic nu se face fara „catalizator”.

Andrei 23-08-2011 - 17:29

AMICE N-AI DREPTATE !
STII CA N-AI SI ESCHIVEZI …

MDA , BISERICA AR TREBUII SA SE IMPLICE MAI MULT….

„RUGACIUNEA FARA FAPTA BUNA E NULA ”

iNGROPAREA TALANTULUI CARE LI S-A DAT..ETC ETC ..

CU TOTII PREOCUPATI SA-SI JUSTIFICE ESECURILE INTR-UN MOD CIT MAI CULT /CREDIBIL…… CIND O PERSONALITATE POLITICA (EXACT AI INTUIT PRESEDINTELE BASESCU)INCERACA SA-I TREZEASCA „PROFUNZII ,VIOII SI INTELEPTII .”…SE UNESC PT A-SI MENTINE PRIVILEGIILE .BA MAI MULT ,PREZINTA ROMANIA CA FIIND CONDUSA DE HITLER….LIPSA MASURII ….

CE SA-N TELEAGA BIETUL ROMAN CIND VEDE O ALIANTA CONDUSA DE ION iLIESCU SI ILUSTRUL MARIAN VANGHELIE NUMITA USL …CE LIBERALISM ?!

UITE ,IERI SEARA „PIC SI POC ” ( VICTORAS SI NARCIS ANTONESCU) AU STAT LA USA EXCELENTEI SALE DL.VANGHELIE (CEL CE VA DEVENI CEL MAI INFLUENT POLITICIAN ROMAN ,DESCOPERIRE A DL.iLIESCU,PROTEJATUL ACESTUIA )PT A PRIMI PLICUL CU INSTRUCTIUNI ,CE TREBUIE SA SPUNA SA DECLARE SI SA FACA IN ZIUA URMATOARE .

ELITELE NOASTRE (CU CITEVA EXCEPTII ) S-AU TRANSFORMAT IN „CONSTATATORI ” ,BOCITORI SI LEGISTI …SARMANII, INCA NU-SI DAU SEAMA CA ACEST CORP NUMIT „ROMANIA ” N-A MURIT ,SUPORTA MULT SI ASTEAPTA DEPARAZITAREA….

BULA 23-08-2011 - 17:55

Dumneata nu poti sa gandesti in afara luptei dintre partide ? Ma vazusi ca tin cu careva ?
Turma asta de romani prosti, care se cred smecheri si isi fura caciulile, nu poate fi educata altfel decat cu parul (dictatura) sau cu Biserica (prin frica de Cel de Sus, care vede si aude tot). Biserica trebuia sa se implice, dar o Biserica bine organizata si militanta merge mana in mana cu un stat puternic, cu o structura politico-militara puternica.
Crezi ca n-am alta treaba deca sa te scolesc acum ? Explica-ti si singur de sunt romanii in halul asta de dezbinati.

urbos 23-08-2011 - 19:19

Auzi la dementul asta, „presedintele” Basescu, starpitura securista si comunista, hotul, mincinosul, ghiolbanul, tradatorul, canalia, incearca sa trezeasca. Jegul asta de om, inceraca sa trezeasca. Hahahaha!
Du-te ba imputitule la cimitir. Omoara-te dreacu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult