Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Cum poate fi neutralizat arsenalul chimic sirian

Cum poate fi neutralizat arsenalul chimic sirian

scris de Matei Iliescu
4 afisari

Propunerea rusă de a plasa armele chimice siriene sub control internaţional, pentru a le neutraliza, presupune deplina cooperare a regimului care menţine secretul asupra arsenalului său, pentru a desfăşura o operaţiune dificil de realizat în plin război civil.

Proiectul, dacă va fi pus în aplicare, ar implica o schimbare radicală a poziţiei oficiale a Damascului, care s-a ferit mereu să adere la Organizaţia convenţiei privind interzicerea armelor chimice (OIAC), pentru a nu fi nevoit să dea socoteală pentru un arsenal a cărui existenţă a fost negată până recent.

Acest arsenal este considerat „unul dintre cele mai importante din lume” şi este estimat la „peste 1.000 de tone” de serviciile de informaţii franceze.

„Prima etapă ar fi ca Siria să semneze imediat convenţia de interzicere a armelor chimice„, intrată în vigoare în 1997 şi care regrupează aproape toate statele lumii, explică pentru AFP Daryl Kimball, directorul general al Arms Control Association, o organizaţie neguvernamentală dedicată dezarmării.

Alăturându-se OIAC, Damascul ar trebui să realizeze inventarul stocurilor sale şi să accepte sosirea inspectorilor pe teritoriul său pentru a verifica declaraţiile sale „la kilogramul de agent chimic şi la muniţie”, potrivit lui Michael Luhan, purtător de cuvânt al organizaţiei.

Misiunea de verificare ar putea, de asemenea, să fie încredinţată unei echipe de inspectori ai ONU, ca cea care a mers în Siria la sfârşitul lui august sau cea care a lucrat în Irak după războiul din Golf din 1991, potrivit lui Daryl Kimball.

„Problema pentru a pune aşa ceva în aplicare din punct de vedere practic ar fi să se garanteze siguranţa inspectorilor şi cea pe termen lung a stocurilor” în timpul operaţiunilor de dezarmare, adaugă el.

Experţii nu îşi ascund scepticismul: „cu greu îţi poţi imagina distrugerea stocurilor de arme chimice siriene în mijlocul unui război civil”. „Nu este ceva ce aţi vrea să faceţi sub ameninţarea unei ploi de obuze în zonă”, rezumă el.

În opinia lui David Kay, fost şef al inspectorilor ONU în Irak, „chiar în cele mai bune condiţii, aceasta necesită efective foarte numeroase”, pur şi simplu pentru a asigura o supraveghere de 24 de ore din 24 la fiecare instalaţie şi a împiedica orice intruziune.

Zonele de producţie şi stocare a VX, gaz sarin sau iperită, sunt numeroase şi occidentalii se tem că Bashar al-Assad ar putea pierde controlul şi armele chimice ar putea să cadă în mâinile rebelilor extremişti.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut luni, în urma propunerii ruse, crearea unei zone de supraveghere de către Naţiunile Unite în Siria, unde armele chimice ale ţării ar putea fi „depuse în siguranţă şi distruse”.

Şi în acest caz, procesul ar dura mai mulţi ani şi ar costa miliarde: Statele Unite au cheltuit aproape 35 de miliarde de dolari în două decenii pentru a se debarasa în proporţie de 90 la sută de stocurile lor şi nu vor termina înainte de 2021.

„Fabricarea armelor chimice este un lucru. Când este vorba despre distrugere, aceasta este bineînţeles costisitoare şi mai delicată în plan tehnic şi juridic”, potrivit lui Michael Luhan.

Operaţiunile de neutralizare diferă dacă agentul este sau nu încărcat într-o rachetă – cazul Statelor Unite – sau dacă est pur şi simplu stocat în vrac şi asamblat chiar înaintea folosirii – cazul Rusiei. În primul caz, metoda este incinerarea în uzine corespunzătoare; în al doilea caz, neutralizarea se face prin injectarea unui compus chimic pentru a face produsul inert.

Potrivit informaţiile franceze divulgate la începutul lui septembrie, stocurile siriene sunt „în parte stocate sub formă binară, adică sub forma a două produse chimice, numite precursori, care sunt amestecate chiar înainte de folosire”.

Această metodă pare să se apropie de cea folosită de Rusia, suspectată că a ajutat Damascul să pună pe picioare propriul program de arme chimice în anii ’70.

9 comentarii

ValVerde 10-09-2013 - 16:15

Brieleeee!
Uite ma briele ce victorie au obtinut rusii pentru prietenii lor:
Sirienii au trebuit sa aceepte ca au arme chimice (pina acum ziceau ca nu au, ca e propaganda imperialisto-zionista) si mai trebuie sa le si distruga.

Adevarati prieteni astia de-ti vind armele si dupa ce le-ai platit te obliga sa le distrugi.
Si toate astea din bunatate sufleteasca.

briel 10-09-2013 - 16:24

Merita ! Un razboi in zona aia, cu Iranu bagat pana-n plasele, e incomparabil mai rau decat „predarea armamentului chimic”. Si asa e problematic daca il poate preda pe tot … evident ca nu, ca doar e ascuns si se dezvaluie atat cat se doreste.

pathfinder 10-09-2013 - 16:27

„se dezvaluie atat cat se doreste”
Naiv.
Naiv tare. 🙂

Sa-i explic?
Sa nu-i explic?
Neeeee… mai bine sa dea intai cu capu’…

digital 10-09-2013 - 20:29

ce să explici tu, mă labardoiule, tu ești un fu-te vânt, amărât!!

Salut 10-09-2013 - 21:18

Nu inteleg de ce esti asa inflamata. Ai invatat si tu diferenta intre „odata” si „o data”. Fii bucuroasa, niciodata nu-i prea tarziu sa termini clasa a treia.

Baga ceva geostrategic, canti bine!

ValVerde 10-09-2013 - 16:27

Pai de ce sa-l predea mai briele?
N-au citit mesajul tau ca americanii tocmai se cacasera pe ei de frica?
Tu asa faci? Cind dusmanul e in corzi te duci si ii dai armele tale?

Ce dracu mai briele, poate Huhu nu o intelege, dar un copil normal de 12 ani nu ar avea nici o dificultate sa inteleaga ca ai luat-o pe pasune.

briel 10-09-2013 - 16:35

In politica asta se cheama „a da satisfactie” . Americanii au primit ceva si nu-i putin. Un troc avantajos de ambele parti, fara morti in plus.

ValVerde 10-09-2013 - 16:47

E bine pentru toata lumea, inclusiv pentru Assad, care desi isi pierde armele chimice, e lasat sa se bata in continuare cu rebelii lui.

Marii cistigatori sint America (a obtinut tot ce a vrut) si Rusia, care inca isi pastreaza influenta in Siria. (Cu creasta cam vestejita, dar e cea mai buna solutie pentru ei.)

Din nou, sarim peste etape…toate astea DACA se semneaza acordul.

digital 10-09-2013 - 20:14

ValVerde
10-09-2013 at 16:47
unde mătta e arsenalu, mă cretinule, l-ai văzut tu sau ai inhalat chimice în timpul liber la multi-lăbăreală?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult