Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Exclusiv Ziua Veche: OZN-urile lui Duşa sunt bombardiere strategice ruseşti TU-22

Exclusiv Ziua Veche: OZN-urile lui Duşa sunt bombardiere strategice ruseşti TU-22

scris de Doru Dragomir
111 afisari

Declaraţiile ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa,  privind  tentativele de intrare neautorizată  în spaţiul aerian românesc au stârnit reacţii în toate mediile. Deoarece a evitat să ofere date concrete despre ce tip de aeronave au violat spaţiul aerian românesc, afirmaţiile lui Duşa au fost luate în băşcălie chiar de către un consilier prezidenţial.

În cursul zile de joi, 1 august 2013, Duşa a revenit asupra subiectului şi a explicat în ce condiţii este ridicată aviaţia militară de la sol în cazul unei tentative de intrare neautorizată în spaţiul nostru aerian. Nici acum, ministrul Apărării nu a spus clar despre ce avioane a fost vorba, dar Ziua Veche a intrat în posesia unor informaţii cuprinse într-un raport întocmit de reprezentanţii Statului Major al Forţelor Aeriene, din care rezultă că, în ultimele luni, au existat mai multe cazuri în care aeronave militare apaţinând Federaţiei Ruse au încercat să intre în spaţiul aerian românesc fără să existe o aprobare în acest sens sau fără să fie cerut un plan de survol. Cel mai grav incident s-a petrecut în cursul anului trecut, când patru bombardiere strategice ruseşti Tu-22 au efectuat o misiune de supraveghere şi testare a capabilităţilor forţelor aeriene din România, Bulgaria şi Turcia. În apropierea spaţiului aerian al României au fost semnalate în ultimele 20 de luni prezenţa şi a altor aeronave militare ruseşti, printre care amintim Su-27, Su-24 si Beriev A-50. Activitatea aeriană a ruşilor s-a intensificat după anunţul oficial privind instalarea scutului antirachetă american la Deveselul. În aceste condiţii, aeronavele MiG-21 LanceR, din cadrul Flotilei 86 Aeriană, care staţionau la Borcea, au fost dislocate pe aeroportul de la Mihail Kogălniceanu.

Revenind la misiunea efectuată de cele patru bombardiere strategice ruseşti, se pare că aeronavele Federaţiei Ruse au decolat, cel mai probabil, de la Baza aeriana strategică 6950 de lângă Saratov.

Din informaţiile intrate în posesia noastră, cele patru bombardiere strategice au fost monitorizate încă de la decolare, iar în momentul în care au ajus deasupra Mării Negre şi s-au apropiat foarte mult de litoralul românesc şi bulgăresc, fiind la limita violării spaţiului aerian al celor două state membre NATO s-a aplicat o procedură standard privind serviciul de poliţie aeriană în cadrul NATO.

La nivel regional, serviciul de poliţie aeriană era asigurat la momentul respectiv  de Turcia. Din momentul în care s-a constatat că cele patru bombardiere strategice ruseşti TU-22 au o traiectorie care presupunea ieşirea din spaţiul aerian internaţional şi intrarea accidentală sau voită în spaţiul aerian al României, de la baza aeriană de la Incirlik a decolat o escadrilă de aeronave F-16 aflate în alarmă de luptă în cadrul serviciului de poliţie aeriană NATO. În acelaşi timp a fost alarmată şi celula de luptă de la baza aeriană de  la Feteşti

Zborul celor patru bombardiere TU-22 a fost supravegheat în permanenţă de militarii români aflaţi în Centrul de Operatii Aeriene din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene. Celula aflată în alarmă la Flotila 86 Aeriană a primit ordin de decolare. În cele din urmă, cele patru  aeronave TU-22 şi-au întrerupt brusc traiectoria şi au făcut cale întoarsă, reintrând în spaţiul aerian rusesc.

Experţii militari consideră că zborul efectuat de cele patru aeronave ruseşti poate fi un test al capabilităţilor de poliţie aeriană al statelor din flancul sudic al NATO.

Analiştii susţin că este vorba despre o intensificare a zborurilor bombardierelor strategice ale Rusiei deasupra Mării Negre în contextul instalarii unor baze americane şi elemente ale scutului antirachetă şi pe fondul tensiunilor din Iran şi al conflictului din Siria, ţară în care Rusia are singura bază navală în mări calde, în portul Tartus.

Explicaţiile lui Duşa

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a făcut joi, la Braşov, noi precizări cu privire la declaraţiile sale de miercuri de la Piteşti referitoare la avioane care forţează spaţiul aerian românesc fără aprobare de survol.

„Fac câteva precizări referitoare la declaraţia de miercuri de la Piteşti, pentru că este o chestiune foarte serioasă care nu poate fi dusă în derizoriu. Ceea ce precizam miercuri la Piteşti este foarte corect şi este chiar o informaţie publică şi cei care nu cunoaşteţi domeniul citiţi Legea 257/2001 cu privire la modul de acţiune împotriva aeronavelor care nu se identifică sau care nu au autorizaţie de survol al spaţiului aerian al României. Trebuie să mai fac câteva precizări. În primul rând România este stat membru NATO şi al UE şi graniţa României este graniţă a NATO şi UE şi noi avem datoria ca stat NATO şi UE să apărăm graniţele NATO şi UE, să supraveghem graniţele, atât cele terestre, cât şi cele aeriene şi maritime. Trebuie să mai ştiţi că spaţiul de supraveghere aeriană nu este cel care corespunde cu spaţiul graniţei României. Spaţiul de supraveghere aeriană este unul mai înaintat pentru că supravegherea nu se face în momentul în care o aeronavă intră în spaţiul aerian care este corespunzător graniţei. Trebuie să mai ştiţi că este un sistem integrat de supraveghere al spaţiului aerian la nivel UE şi NATO”, a spus ministrul Duşa.

Potrivit acestuia, la nivelul UE organismul care gestionează acest domeniu este Eurocontrol, iar la nivelul NATO instituţia care coordonează supravegherea spaţiului aerian al Europei se află în Spania.

„Orice informaţie legată de survol spre spaţiul aerian se duce automat la cele două organisme şi de acolo se dă comanda de intervenţie. Dacă vă întoarceţi la lege şi o studiaţi, ca să nu mai vorbiţi prostii, o să vedeţi că este o anumită procedură de identificare a aeronavelor. În momentul în care o aeronavă se apropie de spaţiul aerian al NATO sau al UE, este contactată prin sisteme radio, iar dacă nu răspunde la aceste sisteme se ridică automat avioane de vânătoare care au misiunea de a identifica aeronava. Poate aceasta nu are nicio intenţie de a intra în spaţiul aerian, dar are o defecţiune sau a greşit ruta de zbor. Se atenţionează asupra acestui lucru şi dacă a intrat în spaţiul de supraveghere care, încă odată, nu corespunde cu graniţa şi este undeva la 50 de kilometri de graniţa românească, se însoţeşte acea aeronavă până iese din spaţiul de supraveghere. Lucrurile sunt foarte clare, iar dacă dumneavoastră aţi avut miercuri ce comenta şi aţi vorbit de OZN-uri care nu îşi au locul, îmi pare rău. Eu vorbesc foarte serios şi când vorbesc foarte serios vorbesc despre această speţă a supravegherii spaţiului aerian al României, al NATO şi UE şi acestea sunt procedurile. Dumneavoastră aţi vorbit de obiecte zburătoare neidentificate,astea sunt în cărţile de poveşti despre OZN-uri. Când vorbim de aparate neidentificate sunt acele aparate care nu se notifică atunci când li se solicită de către turnul de control. Cred că este o chestiune foarte serioasă şi de aceea am ţinut să fac aceste precizări”, a precizat ministrul Apărării.

Întrebat despre ce avioane au pătruns în urmă cu două nopţi în spaţiul aerian românesc, Mircea Duşa a spus doar că este vorba despre două avioane care nu au răspuns la apelurile radio şi au fost ridicate de la sol două MIG-uri care le-au condus în afara spaţiului aerian. Ministrul nu a dat alte detalii despre cele două avioane, dar a ţinut să precizeze că poate fi vorba despre avioane de agrement, civile, dar în nici un caz de OZN-uri.

19 comentarii

hekmatyiar 01-08-2013 - 17:06

In sfarsit, un punct de vedere credibil! De la investitura lui Putin fortele armate rusesti isi intaresc capabilitatile de reactie, inclusiv in zona M. Negre.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 01-08-2013 - 17:17

Zona romaneasca a Marii Negre, si nu numai, de fapt a intregului teritoriu al Romaniei este efectuat de NATO, pt. ca suntem parte integranta a lui, cit si de alte unitati ale Europei. Nu vad cum aviane rusesti pot sa intervina in spatiul aerian romanesc, fara ca, fara ca, fara ca, fara ca, Ucraina si Rep. Moldova sa deschida spatiul lor aerian acestor avioane, deci, fara incuviintarea acestor tari ca avioanele rusesti sa le incalce spatiul lor aerian. Nu cred o iota din ce se spune aici ca rusii ne-ar fi incalcat spatiul nostru aerian.

digital 01-08-2013 - 17:23

ce Ukraina și Moldova tot bâigui mă, nu ți-a spus omu clar că s-au apropiat de litoralul românesc și cel bulgăresc?!
că doar n-o să zboare către Deveselu prin Germania!
ai făcut mă ceva geografie?!

pathfinder 01-08-2013 - 17:23

Care va sa zica matale crezi ca Ucraina ar dobori la o adica un bombardier rus care trece prin spatiul lor aerian?
Ar fi interesant…

urbos 01-08-2013 - 17:29

Dar Moldova vierme?

pathfinder 01-08-2013 - 17:36

vierme 🙂
Granita cu Ucraina e mai „lunga” decat aia cu Moldova.
vierme 🙂

urbos 01-08-2013 - 17:38

Raspunde la intrebare vierme, nu te hlizi ca proasta, ca te hlizesti degeaba.

pathfinder 01-08-2013 - 17:46

Constructia ta:
„Dar Moldova vierme?”
nu e o intrebare adresata corect.

De exemplu as putea sa-ti raspund:
„Moldova nu e a mea si nici a voastra nu e, ci a urmasilor, urmasilor vostri in veacul vecilor!”
Sau altele asemanatoare… 🙂

Daca ma intrebai intr-un mod mai coerent altfel vorbeam…

Paul din Ohio 01-08-2013 - 18:51

Rusii nu au violat spatiul aerian al Ucrainei in aceste cazuri. De la Novorosiisk au zburat peste apele rusesti si apoi internationale ale Marii Negre spre Romania.

digital 01-08-2013 - 18:27

Se atenţionează asupra acestui lucru şi dacă a intrat în spaţiul de supraveghere care, încă odată, nu corespunde cu graniţa şi este undeva la 50 de kilometri de graniţa românească, se însoţeşte acea aeronavă până iese din spaţiul de supraveghere.

Asta e valabil doar în zona apelor maritime teritoriale, că pe granița terestră nu există acea ”fâșie” numită tehnic zonă contiguă, în cazul granițelor maritime!
e cam prost și nedocumentat , dușul!

ValVerde 01-08-2013 - 18:51

„se însoţeşte acea aeronavă până iese din spaţiul de supraveghere. ”

===

De catre Mig-urile romanesti care stau pe fisie si maninca seminte asteptind sa le vina unul din asta pe care sa-l escorteze.

digital 01-08-2013 - 19:05

băi încălțatule de data asta erau de serviciu turkaleții, da poți tu să nu suougy ceva , că altfel nu ești liniștit!

ValVerde 01-08-2013 - 20:39

Baiiii nu mai molfai stalactita.

CONGO 01-08-2013 - 18:57

Ce sa apere Dusa cu planoarele lui, DEMOCRATIA DESANTATA SI FARA LIMITE MODEL AMERICAN CARE A INFECTAT ROMANIA???

Grecii au experimentat si au pus capat nebuniei democratiei totale inca inainte de era noastra. Da, a mai existat un fel de democratie in Marea Britanie, cu Magna Charta, dar era intr-un regat si imperiu, deci ingradita si ocrotita ca sa faca ce e bine.

Dar, cu modelul antiuman american impus cu forta, democratia s-a dezlantuit.

urbos 01-08-2013 - 21:15

Deixen doarme. Viseaza la scroafa Rozica din cotetul gainilor. Vezi sa nu te dai cu capu de perete, ca se trezeste.

digital 01-08-2013 - 21:35

așa e cretinule, și rozica a fost doar violată o singură dată și a ieșit un singur cretin- deixen!
dreq de prost!

Adi 01-08-2013 - 21:36

Data viitoare in loc de avioane noi o sa ridice fustele la modelele lui Mazare. E un loc mai sigur in caz de bombardament.

salut 02-08-2013 - 04:40

Uite-asa trece ursoaica cu scroafa in brate fara sa bage nimeni de seama. Cu asa povesti frumoase, cine sa se mai intrebe de ce, in plina criza, Romania se imprumuta ca sa cumpere harburile altora?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult