Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Exclusiv ZV. România a negociat cu SUA propriul scut antirachetă AEGIS

Exclusiv ZV. România a negociat cu SUA propriul scut antirachetă AEGIS

scris de M. BÂTCĂ
101 afisari

România intenţiona în 2008 să cumpere de la SUA un scut antirachetă – sistemul naval AEGIS, una dintre componentele sistemului de apărare antirachetă pe care Washington doreşte să-l implementeze în Europa.

AEGIS1

România a negociat cu SUA propriul scut antirachetă AEGIS

De mai bine de zece ani, Armata Română încearcă fără succes să îşi modernizeze armamentul. În ciuda planurilor şi strategiilor pe termen scurt şi mediu, majoritatea programelor au rămas la nivel de intenţie, în primul rând, din cauza constrângerilor bugetare. Dar şi a incapacităţii clasei politice de la Bucureşti de a înţelege implicaţiile asupra siguranţei naţionale. Intrarea României în NATO a însemnat pentru mulţi o înţelegre greşită a realităţii. Chiar dacă militarii români îndeplinesc misiuni în afara graniţelor, în cele mai fierbinţi puncte ale lumii, asta nu înseamnă că avem şi o armată eficientă. Din păcate, eficienţa armatei nu se măsoară doar în pregătirea şi devotamentul militarilor. Iar această lecţie dură nu a fost predată în secolul al XXI-lea, ci în războaiele secolului trecut. Conflictele armate recente au arătat şi mai clar o realitate tristă. O armată prost dotată nu este altceva decât carne de tun.

Cerere pentru acces la informaţii secrete

Potrivit unei cablograme a ambasadei SUA, catalogată SECRET şi publicată de WikiLeaks, în anul 2008, Forţele Navale Române au remis guvernului SUA o cerere de acces la informaţii clasificate legate de specificaţiile sistemului AEGIS. Potrivit cablogramei, intenţia autorităţilor române era de a folosi AEGIS pentru dotarea celor două fregate tip-22 (Regele Ferdinand si Regina Maria), achiziţionate în 2004 din Marea Britanie.

În cablograma semnată de fostul ambasador Taubman, se spune că, la începutul anului 2008, România a participat, la cerere, la un briefing declasificat privind AEGIS. Însă, după aceasta, a cerut acces la informaţiile secrete, situaţie în care era nevoie de aprobare specială, potrivit National Disclosure Policy.

Ca o concluzie a sumarului cablogramei, ambasadorul SUA considera că, la acel moment, achiziţionarea sistemului AEGIS nu ar trebui să reprezinte o prioritate pentru România, din considerente ce privesc strict constrângerile bugetare. Cu toate acestea, recomanda ca guvernul SUA să participe la luarea deciziei pe care urmează să o adopte Forţele Navale Române, pentru că asta ar însemna păstrarea unei poziţii prin care România ar putea fi influenţată să achiziţioneze sisteme americane, în vederea creşterii interoperabilităţii. În consecinţă, echipa diplomatică americană de la Bucureşti îşi exprima sprijinul pentru acordarea permisiunii militarilor români de a accesa informaţiile secrete privind AEGIS.

AEGIS şi modernizarea fregatelor tip-22

Aegis - elementeReferindu-se la intenţia autorităţilor române de a moderniza cele două fregate de tip-22, ambasadorul SUA scrie în cablogramă că a primit asigurări din parte ministrului adjunct al Apărării (n.red. – probabil se referă la secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare) că România este gata să sprijine programul NATO de apărare antirachetă (Missile Defense Program) cu ajutorul celor două fregate. Condiţia era ca acestea să fie dotate cu sistemul AEGIS sau unul similar, situaţie care ar fi dus la eliminarea punctelor oarbe radar în regiunea Mării Negre.

Diplomatul precizează că, până la redactarea telegramei, România nu şi-a manifestat clar intenţia de a cumpăra AEGIS, după ce va capăta acces la informaţiile secrete solicitate, ci că este vorba doar despre o fază de documentare necesară Forţelor Navale Române.

Ambasadorul Taubman merge mai departe, anticipând o reacţie pozitivă a părţii române, precizând că antrenarea militarilor români pentru folosirea AEGIS se poate face în SUA, dar şi în România, accentuând că nu este nici o problemă ca instructorii americani să vină în ţara noastră. În ceea ce priveşte ultimul caz, Taubman afirmă chiar că prezenţa instructorilor americani ar fi benefică, pentru că ar duce la interacţiuni zilnice între reprezentanţii Forţelor Navale Române, pe de o parte, şi contractorii americani şi US Navy, de cealaltă.

Mai mult chiar, în viziunea diplomatului american, “România înţelege că această prezenţă este o componentă a relaţiilor strategice, în beneficiul ei. Iar Forţele Navale Române îşi doresc cu tărie o asemenea relaţie”.

Vecinii nu se vor opune. Rămâne problema Rusiei şi a Turciei

Presupunând că guvernul SUA îşi va da acordul ca România să achiziţioneze sistemul AEGIS – scrie în cablogramăRomânia îşi va spori considerabil capacităţile Forţelor Navale. Iar România şi-a exprimat clar dorinţa de a participa efectiv la programele de apărare ale NATO, incluzând cele două fregate româneşti în sistemul de apărare antirachetă.

În ceea ce priveşte eventualele reacţii regionale la un asemenea demers, diplomatul american precizează cu România se învecinează cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Moldova şi Marea Neagră. Şi consideră că o eventuală achiziţionare a AEGIS nu va genera reacţii negative în statele învecinate. În schimb, este adusă în atenţie opoziţia clară pe care o va manifesta Rusia, care se va simţi direct ameninţată. De asemenea, diplomaţii americani de la Bucureşti erau de părere că, la rândul său, Turcia ar putea să manifeste anumite rezerve, pentru că i-ar fi diminuată influenţa în bazinul Mării Negre.

În privinţa capacităţii românilor de a gestiona un asemenea sistem, poziţia reprezentanţei diplomatice americane este clară: “Forţele Navale Române sunt absolut capabile să opereze, întreţină şi să securizeze sistemul AEGIS

Semne de întrebare legate de capacitatea bugetară

În privinţa impactului economic pornind de la achiziţionarea sistemului AEGIS, ambasada SUA de la Bucureşti îşi manifestă pe deplin îndoielile, susţinând că, pentru o asemenea decizie, ţara noastră trebuie să îşi modifice planul strategic de achiziţii.

“În prezent, România are planificate şase programe de modernizare ce presupun costuri de peste 17 miliarde de euro: (Forţele Aeriene) avioanele de luptă multirol şi sistemul de rachete cu rază lungă de acţiune; (Forţele Terestre) transportorul blindat de trupe 8×8 şi vehiculele tactice 4×4; (Forţele Navale) 4 corvete şi 4 căutătoare de mine. În plus, se adaugă negocierile cu Raytheon pentru modernizarea programului de apărare antiaeriană Hawk XXI – costuri de aproximativ 150 de milioane de dolari“.

În ciuda acestor neajunsuri, ambasadorul Taubman recomandă transferul AEGIS către România dintre motive strategice şi politice. “Aşa cum s-a precizat anterior, România şi-a manifestat foarte clar intenţia de a folosi fregatele dotate cu sistemul AEGIS pentru sprijinirea apărării antirachetă NATO şi activităţilor comune româno-americane de supraveghere la Marea Neagră. În plus, aceste dotări vor spori considerabil capacităţile României în privinţa avertizării maritime, ceea ce va duce la securizarea graniţei estice a Alianţei Nord-Atlantice”.

Sistemul AEGIS, scurtă descriere

Aegis graficPotrivit producătorului (Lockheed Martin), sistemul de apărare antirachetă AEGIS (Aegis Ballistic Missile Defense – BMD) reprezintă prima fază maritimă a sistemului defensiv al SUA. Aegis BMD integrează radarul SPY-1, sistemul de lansare verticală MK 41 (Vertical Launching System) şi rachete SM-3, toate coordonate printr-un sistem avansat de comandă şi control.

În prezent, există 26 de nave dotate cu AEGIS: 22 la US Navy şi 4 aparţinând Forţelor Maritime de Autoapărare Japoneze – toate având capacităţi certificate de folosire a rachetelor balistice şi executarea misiunilor de supraveghere şi urmărire de la mare distanţă. În trei ani, alte 12 nave urmează a fi modificate pentru asemeena misiuni. De asemenea, US Navy ia în calcul dotarea cu AEGIS a altor 8 distrugătoare (DDG 114 – 121).

AEGIS BMD foloseşte mobilitatea crucişătoarelor şi distrugătoarelor pentru interceptarea rachetelor (în toate cele trei faze: ascendentă, mediană şi descendentă), dar şi sprijin de supraveghere pentru celelalte elemente ale sistemului militar de apărare balistică (Ballistic Missile Defense System – BMDS).

Elementele sistemului de interceptori navali sunt dispuse pe crucişătoarele şi distrugătoarele din clasa AEGIS , fiind destinate interceptării şi distrugerii rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune. O reţea de senzori, radare, componente de control şi comunicaţii asigură descoperirea, însoţirea ţintei, înlăturarea contramăsurilor lansate de ţintă pentru a asigura distrugerea rachetei ostile, folosind tehnologia “hit-to-kill” (revista Brigăzii 15 Mecanizată, “În Slujba Patriei” – maior E. Borhan). Aceşti senzori şi radare, includ radarele în bandă X dispuse pe platforme marine care pot fi transportate pe calea apei oriunde în lume, de asemenea crucişătoarele şi distrugătoarele din clasa AEGIS sunt dotate cu radare avansate. Odată cu reintrarea rachetei balistice în atmosferă, interceptarea este foarte dificilă, din cauza timpului şi spaţiului reduse, precum şi din cauza apropierii de ţinta acesteia, ceea ce limitează posibilităţile sistemului în cazul apariţiei unor eventuale defecţiuni sau erori. Elementele de interceptare în fază finală includ: Apărarea Aeriană de Mare Altidudine (THAAD); sistemul SM-2 Block IV de pe navele din clasa AEGIS BMD; sistemul PATRIOT Advanced Capability 3 (PAC – 3).

Scutul american antirachetă şi România

adaptive approachPotrivit Raportului privind revizuirea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice (Ballistic Missile Defense Review Report), publicat de Departamentul american al Apărării, pentru implementarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa sunt avute în vedere patru etape de realizare:

– Etapa I (în desfăşurare):

Protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea de sisteme radar şi interceptori SM-3 amplasaţi pe nave, însoţită de amplasarea unui sistem radar înaintat, care va detecta lansarea rachetelor încă din faza ascendentă a traiectoriei.Prima etapă a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei „USS Monterey”, echipată cu sistemul Aegis.

– Etapa II (orizont de timp 2015):

Extinderea protecţiei aliaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii de interceptori SM-3 (care să permită lansarea de la sol) şi a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate în unităţi terestre din Europa de Sud-Est.

– Etapa III (orizontul de timp 2018):

Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre în Polonia, precum şi prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi interceptori SM-3, amplasaţi pe mare şi pe uscat.

– Etapa IV (orizontul de timp 2020):

Extinderea protecţiei la eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea în continuare a rachetelor SM-3 şi a sistemelor radar.

Raportul consideră EPAA drept contribuţia naţională a SUA la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă preconizat de NATO, la care Aliaţii pot contribui prin găzduirea pe teritoriul lor naţional a unor componente.

Implicarea României va avea loc în Etapa a II-a. Ea presupune găzduirea la baza militară de la Deveselu, jud. Olt, de interceptori tereştri, adică rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operaţionali la orizontul lui 2015. Participarea României presupune amplasarea de interceptori tereştri şi a unui sistem destinat dirijării acestora. Sistemele radar destinate descoperirii ţintelor vor fi găzduite de alte state.

13 comentarii

Ciu Huhu 08-09-2011 - 07:25

Asta-i o alta mare escrocherie pedelista basinista!

geek-a-contra 08-09-2011 - 09:58

„România a negociat cu SUA propriul scut antirachetă AEGIS”. aegis NU este un „scut’ antiracheta, este un „sistem naval de aparare” antiracheta si poate fi, cel mult, parte a unui scut antiracheta. un pic de atentie in utilizarea termenilor specifici este recomandat…..

Paul din Ohio 08-09-2011 - 16:38

Citez din Taubman:
„Diplomatul precizează că, până la redactarea telegramei, România nu şi-a manifestat clar intenţia de a cumpăra AEGIS, după ce va capăta acces la informaţiile secrete solicitate, ci că este vorba doar despre o fază de documentare necesară Forţelor Navale Române.”

Prin urmare „Romania” dorea doar acces la informatiile secrete. Am pus Romania intre ghilimele pentru ca, desigur, in buna traditie ceausist-ba’securist-KGBista, aceste informatii ar fi ajuns de fapt la Moscova.

BULA 08-09-2011 - 19:04

De unde stim noi nu esti chiar tu un mare KGB-ist ? Faci atata gura contra KGB-ului, ca sa te creada americanii mare patriot, dar ii tai cu septarul pe la spate.

Andrei 08-09-2011 - 19:23

Bati cimpii rau de tot ,de fapt Tu esti in slujba lor ….

Paul din Ohio 08-09-2011 - 22:27

Mai Bula-Yaakov-Tache-Andrei (Andreievici), tu inca nu ai inteles ca s-a terminat cu ideologia voastra? PUSCARIA va paste.

Tache 09-09-2011 - 04:03

Noi nu credem in sistemul penitenciar….

Niet cielavieka, niet prabliema….

Dispare omul, dispare dispare si problema……

Tradatorule de Neam si Tara, plutonul de executie te asteapata. Unii rad, dar rad prosteste…..

Paul din Ohio 09-09-2011 - 04:54

Groapa Comuna a KGBistilor va asteapta. Banditilor si Ticalosilor!

Ciu Huhu 10-09-2011 - 14:34

Paul ot Ohio, din comentariile tale se vede clar ca esti un evreu diversionist pe Net!
Si copii stiu ca KGB-ul a fost infintat si condus de voi evreii, si CIA si seviciile celorlalte tari sint conduse de evrei si acum!

Andrei 08-09-2011 - 19:24

Tu „Paul din Ohio” la tine ma-m referit !

Pribeagul 08-09-2011 - 18:35

N-avem bani pentru inarmare.
Trebuie sa-i cumparam lui nuti posete.
Ceva carne de tun, poate…

ParpanghEL- Avem doar 4 koorwete 08-09-2011 - 18:57

Si doar doua frecate, cum dreaq nineaca, ca io asa balaoaches pot enumera din memorie mai multe! Si nu mai uit prea des la TV,da ma rog io tzagan manglitor intre atatea jenni ,ma rog!

BULA 08-09-2011 - 19:08

Rachetele astea pot fi la fel de „bune” ca alea pe care ni le vandusera rusii si care la „revolutie” n-au doborat nici o tinta. Cumparam armament casat, ce arunca altii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult