Domnia împaratului roman Caligula a fost marcata, între altele, si de o relatie tensionata cu evreii din imperiu, primul pogrom antisemit din istorie desfasurându-se în timpul acestuia la Alexandria, în Egipt. In locul în care o delegatie a evreilor din Alexandria i-a cerut lui Caligula ajutor a fost descoperit pe malul râului Tibru din Roma, în timpul sapaturilor pentru un nou pasaj subteran.
Daniela Porro, superintendentul special al Romei, care a condus sapaturile, nu are nicio îndoiala ca acesta a fost locul unde a avut loc întâlnirea. „Am avut norocul sa gasim într-unul dintre pereti o teava de apa având imprimat pe ea adevaratul nume al lui Caligula – Gaius Caesar Augustus Germanicus – ceea ce înseamna ca porticul a fost construit de el”, a declarat Porro.
Descoperirea cuprinde un zid din caramida si marmura de travertin care a format cândva o terasa pe râul Tibru. Exista, de asemenea, o vasta zona deschisa, considerata a fi fost vestitele Horti Agrippinae (Gradinile Agrippinei) – denumite astfel dupa mama lui Caligula. De asemenea, situl corespunde descrierii facute de un membru al delegatiei evreiesti, Filon din Alexandria.
În lucrarea sa, Legatio ad Gaium (Solie la Gaius), acesta descrie cum Caligula „ne-a primit favorabil la început, în câmpul de pe malurile Tibrului (pentru ca întâmplator se plimba prin gradina mamei sale)”. Porro a declarat ca descoperirea a fost surprinzatoare chiar si pentru arheologii romani, obisnuiti cu descoperirile exceptionale.
Ea a spus: „De fiecare data când se fac sapaturi în Roma, este usor sa gasim noi si noi artefacte arheologice. Stiam ca aceasta era zona în care se aflau Horti Agrippinae, minunate gradini imperiale cu pavilioane, porticuri si cladiri pentru lene-vit. Asa ca ne-am imaginat ca vom gasi ceva, dar nu ne asteptam sa gasim fundatiile porticului lui Caligula.”
Dupa moartea lui Caligula, Horti Agrippinae au fost mostenite în cele din urma de nepotul împaratului, Nero – ultimul suveran din dinastia Iulio-Claudiana. „Nero a decis sa îsi construiasca propriul teatru, nu departe de porticul lui Caligula, teatru ale carui ruine le-am descoperit anul trecut.
În timpul dinastiei Flaviene, care a domnit ulterior, porticul si alte cladiri din Gradinile Agrippinei au fost distruse sau reutilizate în alte scopuri. De fapt, deasupra fundatiilor porticului lui Caligula am gasit o fullonica sau o spalatorie”, a precizat Porro. Ea a adaugat ca artefactele si ruinele descoperite vor fi demontate piesa cu piesa, cu scopul de a le expune, eventual, într-un muzeu în aer liber.