Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Nume de cod: B9. Maria Bălan – „Mata Hari a României”

Nume de cod: B9. Maria Bălan – „Mata Hari a României”

scris de D.S.S.
98 Afisari
Nume de cod: B9 –  Maria Bălan, născută în anul 1895, la Vârșeț. Fiică a preotului român din localitate, își începe cariera în spionaj la Timișoara.
Începe să trimită informații către București, deși România nu intrase încă în Primul Război Mondial. Aceste date includeau planurile de luptă ale armatei, situația armamentului și alte elemente esențiale. De asemenea, Maria divulgă autorităților române identitatea unor agenți ai Imperiului Austro-Ungar infiltrați în satele din zona culoarului Rucăr – Dragoslavele – Câmpulung Muscel: erau pădurari și vânători, însă în realitate executau misiuni de recunoaștere în vederea unei posibile invadări a teritoriului.
Identitatea ei avea să fie aflată abia după ocuparea Bucureștiului de către Puterile Centrale și retragerea autorităților române la Iași, când ocupanții cercetează arhivele rămase în Capitală. Maria Bălan este reținută, iar autoritățile austro-ungare demarează un proces de urgență.
Maria este condamnată la moarte pentru înaltă trădare, urmând a fi spânzurată. În ziua execuției, sergentul de gardă găsește celula Mariei goală. Ea reușise să evadeze cu ajutorul unui ofițer austriac. Apariția ei la București a dus la concluzia că serviciul de spionaj român i-a organizat evadarea. I se atribuie o identitate falsă, sub care locuiește la București și la Paris până în anul 1928, când se întoarce în localitatea natală.
Asemeni lui Mata Hari, povestea ei are un final tragic. În anul 1936, Maria Bălan este găsită moartă, prin otrăvire, lângă mormântul părinților.
Material preluat de la

SIE Resurse Umane

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS