Continuăm seria poveștilor spionilor români cu portretul prințesei Martha Bibescu. Născută într-o familie aristocrată românească, ea a trăit o viață plină de aventură, fiind implicată în numeroase activități culturale și politice. A fost o personalitate remarcabilă a sec. XX, fiind cunoscută pentru eleganța și farmecul ei.
I s-a spus și ei „Mata Hari de România” și s-a speculat că ar fi jucat, în vremea războiului, un joc dublu, pentru germani și englezi. Cert este că, prin prisma relațiilor și intervențiilor Marthei, la curtea regală a României au ajuns multe informații folositoare. Mai mult, aceasta și-a arătat devotamentul față de țară, a condus și finanțat un spital în București, îngrijind răniți de pe front și a contribuit la eliberarea mai multor prizonieri români.
De asemenea, Martha ar fi avut o relație amoroasă cu agentul secret britanic Christopher Birdwood Thomson, atașatul militar al Marii Britanii în România, pe care l-ar fi cunoscut la un concert. În septembrie 1915, colonelul Thomson a ascuns în Castelul Posada al Marthei Bibescu documente secrete ale ambasadei, iar după numai zece zile, un incendiu distruge castelul.
Prințesa a continuat să se implice activ în viața culturală și politică și după primul război mondial, fiind un susținător al evenimentelor caritabile. S-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, fiind înmormântată în cimitirul Père-Lachaise din Paris.