Un exercițiu al NATO, efectuat în 1983, a adus lumea în pragul unei confruntări nucleare cu Uniunea Sovietică, SUA subestimând mult timp gravitatea a ceea ce s-a petrecut atunci, potrivit unui raport secret american, citat marți de AFP.
Raportul a fost redactat în 1990 de consilieri ai președintelui american în domeniul informațiilor și tocmai a fost declasificat.
În noiembrie 1983, în momentul declanșării exercițiului Able Archer de către NATO în Europa occidentală, tensiunea între Est și Vest era foarte ridicată.
URSS doborâse cu două luni înainte un Boeing 747 sud-coreean, acuzat că ar efectua o misiune de spionaj, pentru că intrase în spațiul aerian sovietic. La rândul său, NATO începuse să-și desfășoare în Germania de Vest rachetele nucleare americane Pershing II, ca răspuns la amplasarea rachetelor SS-20 sovietice.
În momentul declanșării exercițiului Able Archer, Kremlinul a pus aviația sovietică staționată în Germania de Est și Polonia în stare de alertă maximă și a lansat zboruri de recunoaștere suplimentare. KGB și GRU /serviciul de informații militar/ au primit misiunea de a sesiza orice semn care ar indica pregătirea unui atac nuclear.
‘Acest comportament anormal al sovieticilor’ în fața unui exercițiu de acest tip ‘nu a declanșat totuși sonerii de alarmă în SUA’, subliniază raportul secret. La timpul respectiv, responsabilii occidentali nu voiau să vadă în aceste inițiative militare decât un gest de propagandă. Ei nu realizau că sovieticii se întreabă cu adevărat dacă exercițiul NATO nu maschează o veritabilă ofensivă nucleară. ‘Ne-am aflat, poate din inadvertență’, în pragul unei confruntări, estimează raportul.
Serviciul de informații american a avut nevoie de mai mulți ani până când să înțeleagă pe deplin teama sovieticilor, relevă autorii documentului. Ronald Reagan, președintele american la timpul respectiv, ‘a primit evaluări’ despre starea de spirit a conducătorilor de la Moscova ‘care subestimau riscurile acesteia pentru SUA’, subliniază ei. Raportul a fost declasificat la cererea unui centru de cercetări american, National Security Archive, care depinde de Universitatea George Washington.
Deși a fost scris în 1990, el conține observații care își află un nou ecou în prezent, într-o perioadă în care tensiunea între Moscova și Washington a crescut.
SUA trebuie să se asigure că își efectuează exercițiile militare și activitățile de informații ținând cont de ‘indici ai războiului’, avertizează autorii săi.
‘Evenimentele se derulează atât de rapid încât ar fi imprudent să se presupună că liderii sovietici nu vor pune pacea în pericol, din neînțelegere sau din rea intenție’, mai subliniază raportul.