Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Şah la MI6:Misterioasa moarte a agentului Heywood

Şah la MI6:Misterioasa moarte a agentului Heywood

scris de Ion Petrescu
35 afisari

Spionii sunt oameni care pot să vină, să plece şi să transmită rapoarte – scria Sun Tzu. Tot el menţiona că, pentru această meserie, pot fi recrutaţi oameni inteligenţi, dar care par proşti şi semeni întreprinzători, în ciuda aerului lor inofensiv, fiinţe sprintene, viguroase, îndrăzneţe, temerare, deprinse cu misiuni modeste, capabile să îndure foamea, frigul, mizeria şi umilinţa.

BO-XILAI

Deces ciudat

Asemenea calităţi a avut şi Neil Heywood, oficial om de afaceri britanic, practic agent secret trimis de Londra, în misiune, la Beijing. A avut, pentru că la 14 noiembrie anul trecut a murit, în condiţii neelucidate, încă, în localitatea chineză Chongqing.

Iată că acum, Ministerul de Externe britanic a confirmat că a cerut oficial Chinei, săptămâna trecută, să înceapă o nouă investigaţie privind circumstanţele în care a survenit decesul lui Heywood.

Ministerul menţionat a acţionat pe baza informaţiilor furnizate de Wang Lijun – ex-şef al poliţiei din Chongqing -, care, în luna februarie a.c. a informat Consulatul Statelor Unite ale Americii din Chengdu, despre moartea spionului englez.

Campania de defăimare a  lui Bo Xilai

Trupul neînsufleţit al lui Heywood a fost găsit într-o cameră de hotel. Aparent, în ultimele zile dinaintea morţii sale părea foarte fericit, într-o formă de zile mari, deloc marcat de vreo îngrijorare. Sau de teamă. Dar tocmai acest nefericit eveniment a declanşat o tensionare a relaţiilor dintre Beijing şi Londra.

În legătură cu prezenţa lui Wang Lijun la Chengdu, secretarul organizaţiei partidului comunist, din Chongqing, acum celebrul Bo Xilai a fost destituit din funcţie.

De ce? Relaţia anterioară, dintre Neil Heywood şi familia lui Bo Xilai a generat şi prezumţia că membrii acesteia ar putea fi implicaţi în moartea agentului secret britanic!

Atenţi la cursul evenimentelor politice de la Beijing, unii jurnalişti englezi se întreabă când a fost într-adevăr înaintată cererea, de către Ministerul de Externe britanic? Ei presupun că, de fapt, acest demers a fost devoalat acum doar pentru a justifica campania de defăimare a  lui Bo Xilai.

Apropiaţi ai lui Heywood susţin că, în ultima vreme, relaţia acestui agent secret, cu liderul comunist Xilai, se răcise. Cei doi nu au mai avut întâlniri şi convorbiri telefonice. Iar moartea spionului englez ar fi putut surveni în urma unui atac de cord. Şi nu ca urmare a unei prezumtive furii a lui Bo Xilai, care ar fi precedat decizia activistului comunist de a-l reduce la tăcere pe Heywood.

Din mărturiile celor ce l-au întâlnit, în ultima vreme, reiese disponibilitatea agentului britanic de a lua oricând cina, cu cei ce doreau să afle, de la el, cum evoluează viaţa politică în China, ştiind prietenia sa cu liderul comunist Xilai.

Companie a unor ex-agenţi ai MI6

Neil Heywood, cu sora sa Leonie Summers

Heywood conducea o companie de cercetare în China, numită “Boddington Heywood Associates”. Şi lucra ocazional cu „Hakluyt”, o companie de informaţii corporative pusă pe picioare de foşti membri ai MI6.

Într-o mărturie relativ surprinzătoare, unul dintre apropiaţii săi a declarat, zilele trecute, că Heywood avea imaginea unui spion focalizat pe corporaţii, trăind, în ascuns, cu frică, pentru viaţa sa.

Cu toate astea, nu există, cel puţin până în momentul de faţă, vreo dovadă că a fost asasinat.

Extrem de eficace

La ambasada britanică era monitorizată, de câteva săptămâni, (in)activitatea autorităţilor chineze privind clarificarea cauzei morţii agentului secret. Oare de ce tocmai acum a fost difuzată ştirea cu demersul oficial al executivului britanic pe lângă autorităţile centrale, din Beijing?

Un rezident englez, în capitala chineză,  a sugerat că s-a dorit  răspândirea de zvonuri defavorabile politicianului Bo Xilai.

Reacţia văduvei lui Heywood? Ea a fost profund deranjată de utlizarea decesului soţului său, în lupta pentru acapararea unor posturi înalte, în noua structură de conducere a Chinei, înainte de  probabila alegere a lui Xi Jinping, ca preşedinte. Chiar dacă versiunea cvasi-oficială, acreditată de MI6, în presa britanică, este că Neil Heywood nu era decât un simplu om de afaceri, care ajuta companiile străine să înţeleagă China, este de domeniul evidenţei faptul că legătura sa cu Bo Xilai şi soţia acestuia confirmă statutul lui real – un operator la nivelul înalt, al liderilor comunişti. Extrem de eficient.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult