Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Secretele codurilor nucleare ale Franţei

Secretele codurilor nucleare ale Franţei

scris de D.S.S.
2 afisari

Dacă faimoasa ‘cheie’ pe care şeful statului ar trebui să o poarte în jurul gâtului ţine de domeniul legendelor, codurile nucleare pe care fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy i le-a transmis marţi succesorului său, Francois Hollande, reprezintă unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Republicii.

Secretele codurilor nucleare ale Franţei

Cei doi preşedinţi îşi predau codurile nucleare, în prezenţa şefului Statului Major particular al preşedintelui Republicii’, actualmente generalul Benoit Puga, în timpul întrevederii lor de la Palatul Elysee, a rezumat un expert militar, potrivit Agerpres.
Însă transmiterea deplină a procedurilor are loc după aceea, cu ocazia unei discuţii între şeful Statului Major şi noul preşedinte, de regulă la PC Jupiter, inima sistemului de comandament, care se află sub Palatul Elysee. În ceea ce priveşte restul, ‘este un secret absolut‘. Misterul care înconjoară codurile nucleare face parte din strategia de descurajare, în Franţa ca şi în celelalte ţări care dispun de un arsenal nuclear.

Preşedintele Republicii nu este singurul care are codul‘, şi nu este numai unul, ci mai multe coduri, în funcţie de obiectivele şi natura replicii care ar fi decisă, a precizat un cunoscător al dosarului. Sistemul computerizat permite totodată modificarea regulată a acestor coduri.

Sisteme de identificare, în special biometrice, permit de asemenea identificarea şefului de stat. Pentru că ‘indiferent de persoana care va primi ordinul de a folosi arma nucleară, ea trebuie să aibă confirmarea că ordinul vine într-adevăr de la cel care este în măsură să îl dea‘, mai exact preşedintele Republicii, a subliniat aceeaşi sursă.

Un alt simbol al descurajării nucleare: valiza neagră care îl însoţeşte pe şeful statului în toate deplasările sale. Însă, conform experţilor, ea conţine mai degrabă un sistem de comunicaţii securizat, ce permite contactarea sa în orice circumstanţe. Logica dispozitivului este de a asigura ‘o continuitate permanentă a armei nucleare‘, indiferent de locul în care se află preşedintele Republicii. Francois Hollande a confirmat în timpul campaniei electorale că va conserva, odată ales, cele două componente ale descurajării nucleare franceze – cea submarină şi cea aeriană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult