Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Sistemele americane de spionaj PGSS, date pe mâna românilor din DGIA

Sistemele americane de spionaj PGSS, date pe mâna românilor din DGIA

scris de Doru Dragomir
20 afisari

O echipă de militari români din Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (DGIA) a fost trimisă în Afganistan, în cadrul misiunii NATO, pentru a opera Sisteme de supraveghere continuă cu baza la sol (Persistent Ground Surveillance System – PGSS), în sprijinul Comandamentului Regional de Sud al Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate – ISAF.

Persistent Ground Surveillance System - PGSS

Această misiune se desfăşoară în baza unui parteneriat cu armata SUA care şi-a dat acordul ca militarii români din DGIA să desfăşoare, în premieră, pregătirea specifică pentru operarea sistemelor PGSS şi să întrebuinţeze aceste echipamente, aflate în proprietatea armatei SUA, în teatrul de operaţii din Afganistan.

Potrivit unor informaţii oficiale furnizate de Ambasada SUA la Bucureşti şi Ministerul Apărării Naţionale, “încredinţarea acestei misiuni militarilor români este o dovadă a profesionalismului lor şi a încrederii de care aceştia se bucură în cadrul NATO şi din partea armatei SUA, care i-a pregătit pentru operarea acestor sisteme de cercetare de ultimă generaţie.”

Sistemele PGSS sunt platforme de cercetare aeriană moderne, dotate cu senzori performanţi, montaţi pe aerostate umplute cu heliu, ancorate de sol sau pe turnuri telescopice mobile. Introducerea lor în teatrul de operaţii din Afganistan a contribuit la creşterea capacităţilor de culegere de informaţii şi a permis obţinerea unei imagini mai precise a situaţiei din zonele supravegheate, în scopul protecţiei forţelor.

Sistemele americane de spionaj PGSS, date pe mâna românilor din DGIA

2 comentarii

unguru 12-08-2011 - 11:56

Pai baloanele sunt vechi rau.
Acu 150 de ani zburai cu un balon sa evaluezi situatia din teren cu niste ocheane bune, acum ridica baloane, cu heliu ce e drept, sa ii spioneze pe aia.. ca deh e criza, n-au bani de kerosen.

geek-a-contra 12-08-2011 - 15:28

vezi ca sandalele au fost inventate acu fro 5-6 mii de ani. le mai folosesti inca? sau tu de dai numa’ cu bibiul, ca ai bani de kerosen, nu mergi niciodata pe jos si ca urmare n-ai nevoie de incaltaminte…..

p.s. arma cu glont a fost folosita cu muuuult inaintea baloanelor de observatie si ocheanelor. si nimeni nu se gindeste sa renunte la ea. niste inapoiati….. sau poate ca or fi ajuns la concluzia ca pretul si eficienta sint mai importante decit ifosele alora care scriu sUnt?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult