Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Tigrii Tamili: Cea mai sângeroasă organizaţie teroristă

Tigrii Tamili: Cea mai sângeroasă organizaţie teroristă

scris de D.S.S.
611 Afisari

Organizaţia Eliberatoare a Tigrilor Tamili Eelam din Sri Lanka, este cea mai periculoasă organizaţie teroristă din întreaga lume prin numărul de victime făcute. Pe lângă Tigrii Tamili, membrii organizaţiilor teroriste musulmane din Orientul Mijlociu şi Apropiat, par nişte amatori zgomotoşi şi nimic mai mult.

Tigrii Tamili: Cea mai sângeroasă organizaţie teroristă

Tigrii Tamili: Cea mai sângeroasă organizaţie teroristă

La urma urmei, aici este vorba despre organizaţia care a inventat centura cu explozibili şi care a folosit în premieră mondială atentatori sinucigaşi. Tot ei sunt primii care au folosit femei în atentate teroriste, precum şi formarea de batalioane cu copii în rol de soldaţi. Dincolo de controverse (ei se autointitulează organizaţie legitimă care luptă pentru independenţa minorităţii tamile”, cei din Eelam conduc detaşat în topul organizaţiilor teroriste.

Cine sunt Tigrii Tamili şi cine sunt tamilii ?

Tigrii Tamili sunt prin definiţie un grup armat separatist care activează încă în Sri Lanka. Organizaţia etnică armată a fost fondată în luna mai a anului 1976 de către Velupillai Prabhakaran. Încă de la apariţia lor, Tigrii Tamili au militat violent pentru crearea unui stat independent al minorităţii tamile, stat care trebuia să cuprindă toată partea de nord a insulei-stat Sri Lanka.

Campaniile lor au dus la declanşarea sângerosului Război Civil din Sri Lanka, confruntare care a avut loc între anii 1983-2009 şi a dus la zeci de mii de victime în toată ţara. La apogeul său, organizaţia Tigrilor Tamili poseda o redutabilă armată proprie şi organiza atacuri extrem de îndrăzneţe, care au inclus peste 200 de atentate sinucigaşe, asasinarea a câtorva zeci de oficiali de rang înalt srilankezi şi indieni.

Organizaţia Tigrilor Tamili este de fapt singurul grup terorist militant din lume care a reuşit să asasineze doi şefi de stat, este forba de premierul Indiei, Rajiv Ghandi, ucis în anul 1991, şi de preşedintele srilankez Ranasinghe Predamasa, ucis în anul 1993. Tot ei au fost prima organizaţie teroristă care s-a folosit de avioane de vânătoare în atentatele şi atacurile sale. Chiar şi aztăzi Organizaţia Tigrilor Tamili este considerată ca organizaţie teroristă şi este totodată interzisă în 32 de ţări, incluzând India, statul cu cea mai mare minoritate tamilă din lume cu excepţia Sri Lankăi.

Temuta organizaţie este una de factură excluisiv etnică şi culturală, ei neavând altă ideologie şi alte scopuri decât ruperea unei părţi din Sri Lanka şi declararea unui stat constituit strict pe criterii etnice, unde să trăiască doar tamilii.

Aceştia, pe de altă parte, sunt un grup etnic cu origini străvechi, pierdute în timp, care locuieşte în sudul Indiei, unde au de fapt un stat propriu în cadrul federaţiei indiene, stat intitulat Tamil Nadu, precum şi în Sri Lanka, o ţară-insulă cu o populaţie de circa 21 de milioane de oameni, ţară situată pe insula Ceylon situată în sudul peninsulei indiene.

Majoritatea tamililor de aici, locuiesc în nord-estul acestei insule, şi conform unui recensământ oficial din anul 2001, tamilii constituiau pe atunci circa 10% din totalul populaţiei ţării. Spre deosebire de srilankezii care sunt aproape exclusiv budişti, tamilii sunt în schimb hinduişti. De asemenea, tamilii au o limbă şi un alfabet unic şi propriu, total diferite de limba şi alfabetul srilankezilor.

Când Sri Lanka se numea Ceylon şi era colonie britanică precum era şi India în acele vremuri, majoritatea srilankezilor îi urau deja pe tamili, pe care îi învinuiau de colaboraţionism cu ocupanţii britanici. Din acest motiv, tamilii beneficiau din partea britanicilor de tratamente şi drepturi preferenţiale, fapt care nu a făcut decât să adâncească şi mai mult prăpastia dintre cele două etnii.

Însă după anul 1948, din momentul în care Sri Lanka a devenit independentă, majoritatea sinhaleză a început să domine toate aspectele vieţii şi politicii. Minorităţile creştine, musulmane şi tamile au început deja să resimtă pierderea privilegiilor, fapt care a ascuţit în special antagonismul dintre sinhalezi şi tamili. Tensiunile şi ura începeau să crească de ambele părţi. Şi toate acestea au culminat cu anul 1976, în care cei mai radicali tamili s-au unit în Eelam (denumirea în tamilă a Tigrilor Libertăţii).

Atentate, atacuri, asasinate, răzbunări, război civil

Conform autorităţilor din Colombo, Tigrii Tamili au avut întotdeauna între 7.000-15.000 de combatanţi, duri şi foarte bine pregătiţi de război. Însă gruparea s-a specializat în atentate cu bombă, care prin îndrăzneală şi număr de victime le-au depăşit pe cele înfăptuite de organizaţii teroriste cu mult mai celebre precum Hamas, Hezbollah sau chiar Al Qaeda.

Începând cu anul 1980, gruparea a planificat şi executat peste două sute de atentate sinucigaşe cu bombe. Nu le-a păsat delor de victimele colaterale. Ţintele lor au inclus trenuri şi autobuze pline de oameni, temple budiste, clăriri guvernamentale şi baze militare. Pentru a evita să divulge nume, date şi locaţii în caz că erau capturaţi vii şi ulterior torturaţi, toţi membrii Tigrilor Tamili, inclusiv creatorul şi liderul Velupillai Prabhakaran, purtau asupra lor legată la gât câte o capsulă cu cianură de potasiu, capsulă pe care o înghiţeau dacă exista riscul să fie prinşi.

În afară de atentatele în care foloseau explozibili improvizaţi, Tigrii Tamili au început să detoneze şi explozibili militari sau mine de tip Claymore, totul pentru a ucide sau mutila cât mai mulţi politicieni srilankezi , alături de victime civile. Conform unui raport emis în aprilie 2008 de către Departamentul de Stat al SUA, teroriştii tamili erau implicaţi şi în mari operaţiuni de răpiri şi furturi. Conform aceluiaşi raport, numai între anii 2002-2006, luptele dintre armata guvernamentală şi tamili au ucis peste 5.000 de civili nevinovaţi.

Însă multe dintre victimele tamililor erau persoane publice şi oficialităţi srilankeze. Lista victimelor sonore ale tigrilor include asasinarea din 1991 a prim ministurlui indian Rajiv Ghandi pe când acesta viziona o cursă de raliuri, asasinarea perlamentarului Neelan Thirucehelvam, un etnic tamil care vroia să cadă la pace cu srilankezii, atentatul din anul 1999 în care a fost mutilat preşedintele srilankan de atunci Chandrika Kumaratunga, asasinarea din anul 2000 a ministrului industriilor, C.V. Goonaratne, asasinarea din anul 2005 a ministrului de externe, Lakshman Kadirgamar, asasinarea din anul 2008 a ministrului construcţiilor, D.M. Dassanyake, asasinarea din anul 2008 a ministrului pentru autostrăzi Jeyaraj Fernandopulle, şi multe astfel de crime.

Tigrii Tamili au o puternică reţea de susţinere şi propagandă, cu celule şi organizaţii situate în 54 de ţări. Cele mai multe surse de bani le parveneau prin intermediul comunităţilor expaţilor tamili din Marea Britanie, Franţa, Germania, Elveţia, Canada şi Australia. În afară de acele sate Tigrii Tamili primeau arme de la comunităţile tamile din Cambodgia, Myanmar, Africa de Sud şi Botswana.

Reţeaua lor publică acoperea Europa, Australia şi America de Nord, iar tamilii din diaspora au inclusiv posturi de radio şi Tv precum şi proprii sateliţi de comunicaţii cu ajutorul cărora îşi răspândesc mesajele, ideologia şi cauzele pentru care luptă. Nici Internetul nu le-a rămas străin.

O altă sursă consistentă de bani, provine din traficul de droguri, teroriştii tamili administrând câteva reţele de producţie şi transport a heroinei din Asia de sud-est, Afganistan şi Pakistan.

În ciuda acestor evidenţe, Tigrii Tamili nu se consideră deloc o organizaţie teroristă, ci un front legitim care luptă pentru libertatea etnicilor tamili. Din aceste motive, Tigrii Tamili au pus la punct o administraţie civilă paralelă în teritoriul stăpânit de ei, trecând la înfiinţarea unor structuri precum poliţie proprie, tribunale, poştă, bănci, birouri administrative, posturi de radio şi televiziune, şcoli, etc.

Seria atentatelor şi luptelor cu forţele guvernamentale a continuat până în decembrie 2004, când cumplitul cutremur din Oceanul Indian a provocat o serie de uriaşe valuri de tsunami care au ucis peste 30.000 de oameni în Sri Lanka, ducând în cele din urmă la instalarea unei păci relative între rebelii tamili şi guvern.

Însă asasinarea prim ministrului Lakshman Kadirgaram din anul 2005, avea să dezgroape din nou securea războiului.
Începând cu luna iulie a anului 2006, luptele aveau să intre în cea mai sângeroasă fază a îndelungatului conflict sinhalezo-tamil. Sute de oameni erau ucişi lunar în atentate şi raiduri armate ale tamililor asupra satelor şi oraşelor. Mii de civili şi-au părăsit casele din faţa luptelor devenind refugiaţi.

Guvernul de la Colombo s-a văzut nevoit să folosească toate resursele naţionale pentru a lichida organizaţia militară a tamililor. Războiul s-a înteţit, iar în anul 2009, autorităţile au declarat că i-au învins pe Tigri. Însă confruntările au continuat pe percursul întregului an soldându-se cu peste 13.000 de morţi între care un număr de 9.000 de civili. Totuşi, pe data de 18 mai 2009, legendarul lider fondator al Tigrilor, Vellupilai Prabhakaran a fost ucis într-un schimb de focuri cu comandourile srilankeze.

Sfârşitul conflictului ?

Mai mulţi experţi în terorism susţin că Organizaţia Tigrilor Tamili este una pur seculară şi naţionalistă, care nu are nicio legătură cu Al Qaeda, sau celelalte mişcări radicale islamiste afiliate acesteia. Cu toate acestea, unele dintre invenţiile militanţilor tamili, cum este centura sau jacketa ticsită cu explozibili, au fost copiate şi folosite de atentatorii sinucigaşi din Al Qaeda, miliţiile libaneze Hezbollah, Hamas şi Brigăzile Martirilor Al-Aqsa.

Din aceste motive, experţii susţin că în primii ani ai activării lro, Tigrii Tamili s-au antrenat cu unii militanţi din Frontul Eliberării Palestinei, care au furat ideile tamililor. Deşi inactivi în prezent, se pare că Tigrii Tamili încă interacţionează cu alte oraganizaţii teroriste prin intermediul aşa numitelor „pieţe de arme” din Myanmar, Thailanda şi Cambodgia.

Începând cu anul 2007, armata a început să controleze provinciile de est ale ţării, dar a întâmpinat mari dificultăţi în luptele cu tamilii din nord. În mod oficial, ministrul apărătii din Sri Lanka, susţine pe site-ul oficial al ministerului că Tigrii au fost învinşi. Nu mai este pentru nimeni un mister faptul că Statele Unite au ajutat trupele srilankeze cu antrenarea în acţiuni de contraterorism.

Totuşi, mulţi analişti polotici cunoscători ai fenomenului, susţin că Tigrii au fost învinşi, dar nu supuşi şi oricând există riscul unor noi atacuri.

Organizaţia Tigrilor Tamili a avut de suferit şi din urma luptelor interne pentru putere care au avut loc după moartea lui Prabhakaran. Comandantul fracţiunilor din rediunea de est, colonelul Vinayagamoorthy Muralitaharan s-a desprins de organizaţia mamă şi a format propriul său grup armat, o grupare intitulată Frontul Naţional al Tamililor, precum şi un partid politic denumit Tamileela Makkal Vidhuthalai Puligal, care s-a aliat cu Frontul Naţional Democratic de Eliberare Eelam.

În prezent, autorităţile din Colombo se străduiesc să elimine grupările derivate din organizaţia mamă. Tigrii Tamili nu mor uşor. La urma urmei este vorba de o organizaţie militantă a care a ucis peste 60.000 de oameni în timpul existenţei sale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS