Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Noul judecator de la CCR Iulia Motoc: “Cei mai tristi saraci i-am intalnit in Europa de Vest!”

Noul judecator de la CCR Iulia Motoc: “Cei mai tristi saraci i-am intalnit in Europa de Vest!”

scris de Ziua Veche
26 afisari

 

Pentru multa lume, aparitia Iuliei Antoanella Motoc in batalia pentru ocuparea unui inalt scaun de judecator la Curtea Constitutionala a constituit o mare surpriza. Fireste, atacurile in presa nu au lipsit, nici macar can-can-urile pe tema “judecatoarei sexy”, in sensul unei fermecatoare aparitii, care ii va bulversa pe septuagenarii instantei constitutionale.

Si totusi, despre Iulia Motoc, sotie de ambasador se stie prea putin, in conditiile in care evolutia sa profesionala este una impresionanta mai ales in afara granitelor. Iulia Antoanella Motoc a fost sprijinita de PD-L si UNPR si votata de Senat pentru un mandat de noua ani la Curtea Constitutionala. Momentul nu a fost lipsit de controverse politico-mediatice. In exclusivitate pentru Ziuaveche.ro, Iulia Motoc ne-a dezvaluit cine este, dar mai ales ce gandeste.

 

Lumea stie in Romania prea putine lucruri despre dvs. Tocmai de aceea se nasc mari intrebari. Cine este de fapt Iulia Motoc? Va oferim posibilitatea sa va prezentati.

M-am nascut la Timisoara intr-o zi de 20 august, deci cred ca zodia leului mi-a dat ambitie, curaj si atitudine de lider. La varsta de trei ani m-am mutat cu parintii la Bucuresti, tatal meu fiind profesor universitar la Universitatea Tehnica de Contructii, inventator in domeniu. Mama a fost profesoara de limba romana si dupa 1990 redactor la Flacara. Am absolvit liceul de mate-fizica Gheorghe Lazar, am fost olimpic la matematica, dar mai tarziu am urmat cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti. Ca studenta, desi aveam note mari nu am fost membru PCR. Am terminat cu 9.93 si pentru trei luni am fost procuror stagiar la Procuratura locala Giurgiu. Nu aveam 22 de ani impliniti. Am devenit apoi judecator la Sectorul 2. In 1990, in urma unei selecti facute de Ambasada Frantei am urmat programul de master in drept international public a uneia dintre cele mai prestigioase facultati din Franta “Paul Cezanne”. Mi-am dat primul doctorat la aceeasi facultate, absolvita in 1996 “tres bien avec la felicitation du jury”. M-am casatorit in 1992 cu Mihnea (n.red. – ambasador al Romaniei la UE) cu care am fost colega de facultate si prietena de la varsta de 18 ani. Avem impreuna un baietel in varsta de 8 ani Luca Mihnea. Dupa doctorat m-am intors in Romania si exact atunci am inceput al doilea doctorat in etica la Facultatea de Filozofie, coordonat de prof. Vasile Morar. In 1995 am intrat in invatamantul superior ca asistent si in 2002 am devenit profesor universitar de drept international, cel mai tanar la acea data din Romania. Din 1886 am inceput sa lucrez cu Organizatia Natiunilor Unite ca expert ONU pe problemele de drepturile omului. Era un domeniu dur, dominat de barbati, asa ca la inceput nu a fost deloc usor. In 2000 am devenit presedintele acestei comisii din cadrul ONU si chiar daca eram cel mai tanar presedinte din cadrul organizatiei am castigat repede incredere colegilor mei.

Care este experienta cea mai relevanta din cariera dvs. de raportor pe problemele drepturilor omului?

Ce-i drept, am o bogata experienta ca fost raportor special pentru Republica Democrata Congo. Am facut anchete in toate zonele de conflict, am investigat crime impotriva umanitatii, crime de razboi. Am trait prin ochii copiilor-soldati atrocitatile la care fusesera supusi, drama femeilor violate, maltratate, asa ca dupa cum vedeti am o bogata experienta in domeniul drepturilor omului chiar daca lucrul acesta este prea putin cunoscut in Romania. Pe de alta parte, am fost presedintele Comisiei pentru administratia justitiei a ONU si in ultima perioada am predat la universitati precum Nyu Yale si Instituttul European din Florenta. Vorbesc fluent franceza, engleza si spaniola si am publicat la Oxford, Harward si Sorbona. Acum sunt director al masterului european de drepturile omului de la Venetia.

Cel mai bine va cunosc cei din PD-L care v-au si propus pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala. Cine sunt oamenii care v-au recomandat pentru Curte?

Nu m-au recomandat numai cei din PD-L, ci si cei de la UNPR, printre care si fostul meu coleg Cristian Diaconescu. Mai mult, am facut parte din Comisia prezidentiala pentru analiza Constitutiei condusa de Ioan Stanomir, alaturi de Vlad Perju – doctor la Harward. Cristian Preda, Catalin Avramescu si Stefan Diaconu sunt doar cativa dintre cei care m-au recomandat din PD-L pentru candidatura la Curtea Constitutionala.

De ce nu ati fost luni prezenta la Parlament, cu ocazia votului pentru candidatura la Curte?

Comisia juridica din Senat a luat o decizie care nu corespunde legii si a ierarhizat candidatii, fapt fara precedent. Am fost prezenta la Senat la prima dezbatere, asa ca ma cunoscusera. Ca atare am considerat ca avand in vedere decizia nelegala a Comisiei juridice nu este cazul sa ma prezint mai ales ca nu exista obligativitatea prezentei.

Considerati ca acest scandal de debut ar afecta imaginii dvs. de judecator la Curtea Constitutionala? Ca ati pornit cu stangul?

Cred ca acest scandal este o consecinta a faptului ca in ultimii ani am asistat la o politizare fara precedent a Curtii Constitutionale. Or, atat eu cat si profesorul Minea suntem juristi de cariera. Eu nu am fost vreodata membru al unui partid politic. Desi in toata lumea numirile la curtile constitutionale se fac de catre politic, nu sunt numiti politicieni sau fosti politicieni. Tocmai pentru ca menirea Curtii Constitutionale este accea de a avea un control juridic asupra actelor juridice. In consiliul contitutional francez au existat foarte multi politicieni, dar numarul lor a scazut mult.

Sunteti pregatita pentru CCR? E o provocare?

Sigur ca sunt pregatita, deoarece in ultimii patru ani am lucrat in Curtea mondiala a drepturilor omului de la ONU, care are atributii cvasi-jurisdictionale, se ocupa cu plangeri individuale provenite din 135 de state. Unii dintre colegii mei spun ca e una dintre cele mai bune scoli de drept constituional comparat. Deci am tratat foarte multe cazuri de tipul celor ce vor fi ridicate la Curtea Constitutionala. Si as vrea sa spun ca pentru a candida am fost incurajata foarte mult de judecatori precum Cristian Danilet si Adrian Neacsu, de la SoJust.

Din experienta pe care o aveti, in justitia europeana ce maniera de abordare exista in privinta legilor speciale privitoare la anumite categorii sociale. Care este opinia dvs?

Am constatat din propria experienta ca in special administrarea justitiei reprezinta un domeniu foarte important, fundamental, si niciun alt domeniu nu poate functiona intr-un stat de drept fara un statut special acordat magistratilor, mai ales intr-o perioada in care un stat de drept se consolideaza. Pe de alta parte, legislatia europeana in ce priveste legile speciale este foarte diversificata. Depinde de la tara la tara, de statutul acordat unor anumite categorii profesionale.

In conditiile in care aproape cert cele doua legi privind masurile de austeritate ale Guvernului Boc vor ajunge la judecata Curtii Constitutionale, cum veti cantari lucrurile? Aveti idei preconcepute?

Nu am avut niciodata in solutionarea unei cauze idei preconcepute. Ca atare ma voi baza pe argumentele depuse de parti.

Chiar daca argumentele sunt contrare intereselor celor care v-au propus? Chiar daca i-ati dezamagi?

Voi decide doar in functie de legea interna si tinand cont de cea europeana. Nu cred ca cei care m-au propus se asteapta ca un judecator la Curtea Constitutionala sa raspunda la comenzi politice si sa contribuie la juridizarea Curtii si la cresterea argumentatiei ei juridice. Nu exista in lume un control al curtilor constitutionale. Ele trebuie sa fie total depolitizate, iar argumentele si deciziile acestei institutii sa aiba o calitate juridica ireprosabila.

Cred ca stiti care este colectivul Curtii Constitutionale. Va inhiba?

Daca va referiti la varsta membrilor Curtii sa stiti ca intotdeauna am lucrat in medii cu dominanta masculina, cu persoane mai in varsta chiar si decat parintii mei. La inceput sunt sigura ca vor exista reticenta. Sper ca asa cum s-a intamplat in trecut, experienta in domeniul juridic si probitatea mea profesionala ii vor face pe colegii mei sa depaseasca aceste bariere.

Sunteti omul lui Traian Basescu?

Nu cred in expresia omul lui Traian Basescu! Sunt prietena cu multi oameni carora le-a fost pusa aceeasi eticheta: Horia Patapievici, Mircea Mihaes, Traian Ungureanu…

Simpatizati totusi politica partidului de guvernamant, chiar daca nu sunteti membru al PD-L?

Nu cred ca un judecator trebuie sa amestece simpatiile personale cu judecarea unei cauze. Pe de alta parte, una dintre cele mai importante teorii ale dreptului arata ca nu exista o puritate in acest domeniu. Chiar daca cred in pozitivismul juridic, cred ca trebuie sa se tina cont de contextul social, politic si economic pentru a te intoarce la norma juridica.

Romania este o tara in care multi oameni traiesc sub pragul saraciei. Cum ati invatat sa abordati legi care nu ar face decat sa adanceasca fenomenul saraciei?

Am facut parte din grupul de lucru ONU care a abordat principiile directoare pentru extrema saracie si, in aceasta calitate, am vizitat comunitati aflate sub acest prag. Saracia nu are acelasi chip in toate tarile, iar indicatorii economici nu spun mare lucru. Oameni care au mai multi bani gatesc si isi tin casele deschise pentru cei saraci din mica lor comunitate. Deci, exista modalitati diferite de abordare. Cei mai tristi saraci i-am vazut in Europa de Vest unde ei nu se bucurau de acelasi tip de solidaritate. Acolo exista o izolare sociala a acestora.

Sunteti un om bogat? Cat de bogat?

Depinde ce intelegeti prin bogatie. Nu-mi place sa discut despre partea materiala ca despre o bogatie, pentru ca au cred ca valorile in Romania au fost mult inversate, in sensul ca s-a ajuns ca valoarea principala sa fie data de acumularea de averi prin orice mijloace. Ceea ce eu si familia am dobandit tine de munca noastra comuna de aproape 20 de ani si anumite bunuri dobandite succesoral.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult