Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Adriana Săftoiu: Parlamentul uninominal e un proiect ratat

Adriana Săftoiu: Parlamentul uninominal e un proiect ratat

scris de Anca Hriban
275 Afisari

La întânirile Ziuaveche.ro, Adriana Săftoiu vorbeşte despre alianţele pe care le face PNL, încheiată cu PC şi în negocieri cu PSD, şi spune ce are de gând să facă în calitate de parlamentar liberal. Ea afirmă că îşi va susţine punctele de vedere în interiorul partidului şi va pleda pentru păstrarea identităţii de dreapta a PNL.

Adriana Saftoiu -1Ca fost jurnalist şi actual politician, Adriana Săftoiu remarcă: “Presa a căzut în capacana isteriei politicului, iar societatea în isteria discursului public”.

Z.V.: Tot mai multe personalităţi vorbesc despre necesitatea reprofesionalizării societăţii româneşti. Cum comentaţi reprofesionalizarea la nivelul Parlamentului?

A.S.: Dacă ne uitam pe lista Parlamentului din 1990 încoace, observăm că, practic, cei care sunt acum în funcţii de decizie, au fost oameni din eşalonul doi al Parlamentului, oameni care au rămas în Legislativ timp de 20 de ani. Prin urmare, au avut ceva timp să ne arate ce pot să facă, ce calităţi au, care le sunt viziunile. Au avut şansa ca timp de 20 de ani să mute munţii din loc şi să facă ceva mai mult decât nişte « paşi » de kilometri de autostradă.

Nici tinerii nu par să fie o garanţie a profesionalizării clasei politice. Unii au devenit mai perfizi decât maeştrii lor. Roberta Anastase, un parlamentar tânăr, nu are rezerve să abuzeze de Regulamentul Camerei Deputaţilor şi să supună actul legislativ dorinţei Guvernului.

Ce face puterea dintr-un om?! Îmi amintesc de Emil Boc, un parlamentar de opoziţie care îl acuza pe Adrian Năstase că transformă Parlamentul în anexa Guvernului şi îi cerea să nu mai ştirbească autoritatea Parlamentului.

Emil Boc, ajuns prim-ministru, a reuşit să îl depăşească pe Adrian Năstase în relaţia cu Parlamentul. Din exemplu pozitiv a devenit un exemplu negativ şi pentru modul în care Guvernul îşi subordonează Parlamentul.

Actualul Parlament este înnoit prin votul uninominal, care ar fi trebuit să responsabilizeze mai mult parlamentarul. Imaginea per anasamblu nu susţine, însă, această pretenţie. Încă un proiect ratat.

Z.V.: Cum este să fii în opoziţie în Legislativ?

A.S.: Mare lucru nu poţi să faci. Votul decide! Dar dacă am fi putut face ceva, apoi atunci am fi putut să încercăm să schimbăm imaginea parlamentarului adormit în banca şi mâncător de bani publici. Imaginea aceasta ne vizează pe toti. Cetăţeanul vorbeşte dispreţuitor despre parlamentar, fără nuanţe.

Când am început mandatul, mă întâlneam în ‘nemulţumirile’ despre cum funcţionează această instituţie, care ar trebui să fie echilibrul democraţiei, cu colegi din toate partidele, aflaţi la primul mandat. Aveam senzaţia că suntem de acord că există un interes comun, dincolo de partide, şi anume să susţinem modificări care să nu mai permită nici unui partid să abuzeze de puterea pe care o deţine, cel puţin în Parlament. După doi ani, ne-am plafonat şi nu s-a întâmplat nimic bun, ba din contră, am contribuit, chiar şi prin tăcere, la imaginea deficitară, eufemistic vorbind, a parlamentarului.

Politicienii nu pun deasupra partidului naţiunea

Z.V.: Unde s-au întâlnit nemulţumirile ?

A.S.: Aş începe cu desfiinţarea acelei condici penibile care stă la baza stabilirii unui cvorum fals, iar prezenţa să se facă strict electronic. Eu pledez pentru amprenta digitală, cea mai sigură soluţie, pentru a nu ne mai păcăli. Şi dacă voi fi întrebată de buget, propun în loc de înnoirea parcului de maşini, achiziţionarea unui astfel de sistem.

Se vorbeşte mult despre desfrâul financiar de la Parlament. În primul rând, mă risc şi voi spune că risipa banului public nu înseamnă indemnizaţia. Nu acolo este risipa, la indemnizaţia de 750 euro pe lună. Altele sunt problemele.

De exemplu, contractele Parlamentului pentru cazare, pentru transportul deputaţilor. Ar trebui să discutăm despre modelul ‘românesc’ versus cel din Parlamentul European, unde se stabileşte o sumă fixă şi fiecare se gestionează în cadrul acestei sume.

Apoi, programul din Parlament. Cred că este nedemn ca activitatea în Parlament să însemne două zile pe săptămână – luni şi marti, câteva ore, şi din când în când miercuri dacă nu cumva se oferă timp pentru “studiul individual” în comisii.

Exista o variantă care ar putea să dea măcar imaginea de seriozitate. In alte Parlamente, programul e gestionat judicios, cum ar fi două săptămâni dedicate dezbaterilor în Plen, o săptămână se lucrează în Comisiile de specialitate, iar o altă săptămână e dedicata teritoriului. Şi ne-am plimba mai puţin cu avionul.

Sunt oameni în Parlament care se declară dezamăgiţi, frustraţi, care n-au legătură cu parlamentarismul, nu se simt confortabili cu aceasta meserie, dar vor continua să candideze.

Z.V.: De ce sunt legile în România atât de stufoase?

A.S.: Clasa politică românească nu are în vocabular, cu atât mai puţin în comportament, cuvântul “consens”. Sunt legi, precum salarizarea unică, sistemul de pensii, educaţia naţională, care nu trebuie să reflecte voia unui partid, a unui premier, a unui preşedinte. Impunerea acestor legi prin asumarea răspunderii de către Guvern nu înseamnă altceva decât că ele se vor modifica în următoarea guvernare. Aceste legi care trebuie sa asigure un cadru predictibil şi coerent în domeniile respective impun un consens obligatoriu şi asta înseamnă dezbatere şi nu impunerea prin proceduri, altfel, permise de lege.

Cine să fie promotorul politicii consensuale în România? Până acum, nu s-a remarcat nimeni!

Nu văd nici un politician în jurul meu care să pună deasupra partidului naţiunea.

Uniformele şcolare ar trebui reintroduse

Adriana Saftoiu -2Z.V.: Cu ceva timp în urmă aţi lucrat în presă. Cât de rău arată mass-media astăzi?

A.S.: Degradarea presei este în dependenţă de degradarea societăţii, a clasei politice, suntem “o mare familie” în această situaţie. Acum citesc ziarele în doar cinci minute, informaţie nu există, opinii din belsug.  Presa a căzut în capacana isteriei politicului, iar societatea în isteria discursului public.

Z.V.: Având în vedere că sunteţi în Comisia de învăţământ, cum vi se pare ideea reintroducerii uniformelor şcolare?

A.S.: Sunt de părere că uniformele şcolare ar trebui reintroduse. Pot înţelege rezistenţa la această iniţiativă. Pentru elevi este mai comod aşa. Alţii, o refuză făcând referire la epoca Ceauşescu, doar ca pe vremea lui era o uniformă ternă, acelaşi model peste tot.

Din punctul meu de vedere uniforma ajută la identitatea şcolii şi cultivă o mentalitate de apartenenţă la o comunitate. Copilul aparţine şcolii şi se identifică cu respectiva comunitate. Şcoli de prestigiu precum Oxford, Cambridge, Harvard au uniformă şi ţin la blazon.

Copii din clasele mici au uniformă şi nu sunt deranjaţi. Termină clasa a IV-a acceptând această disciplină care nu le provoacă nici un disconfort. Copilul meu poartă la şcoală cămaşă albă, pantalon şi vestă, iar fetele au fustă, cămaşă albă şi vestă. S-a creat un reflex. Apoi, în clasa a V-a se renunţă la uniformă, adică se renunţă la o atitudine care nu le face nici un rău.

Uniforma şcolară imprimă o rigoare şi o disciplină care nu strica, nu uniformizează.

La dezbaterea Legii educaţiei, PNL a dorit să depună un amendament în acest sens. Atunci s-a respins propunerea, pe ideea că nu legea reglementează acest aspect. Rămâne de văzut cum se va reglementa, dar nu voi fi împotrivă doar pentru că e propunerea unui parlamentar al puterii.

Întrebări de la cititorii ziuaveche.ro

PRIBEAGUL

1. Cum se aduc în limite rezonabile pensiile nesimţite ale magistraţilor şi ale altor câţiva? Sau nu este necesar, e bine să fie reduse salariile şi pensiile amărâte, sub1000 lei/lună, ale unor amărâţi?

2. Cu ce număr se gândeşte marea coaliţie să subţieze aparatul bugetar? Sau nu e nevoie?

A.S.: Aparatul bugetar cu siguranţă merită o reformare. Ceea ce a făcut, însă, guvernul Boc a fost să taie fără să judece înainte, fără un studiu de impact. Dacă nu a putut să facă economia să performeze, a adus bani la buget doar tăind. Într-o zi nu va mai avea de unde şi mă întreb atunci care îi va fi soluţia ca să aibă bani să îşi ofere propriul salariu.

3. Cât estimaţi că este evaziunea financiară în ţară? Câteva exemple concrete. Cum va elimina, concret, marea coaliţie fenomene şi spatii de corupţie?

A.S.: Ca să elimini evaziunea, să combaţi corupţia e nevoie de o legislaţie clară şi radical aplicată, nu în funcţie de partide şi simpatii politice. Marea problema a acestei ţări: o politizare excesivă, chiar şi a modului în care se aplică legea. Pentru unii ciumă, pentru alţii mumă.

MACHE

1. Are de gând să rămână în PNL şi să-i gireze astfel pe Antenescu şi Felix?

2. Aşteaptă răbdătoare să fie zvârlită din partid de Sănătatea Sa Antenescu I-ul Porfirogenetul?

A.S.: La cele două întrebări, am răspuns deja prin acest interviu. Imi voi susţine punctele de vedere şi voi încerca să nu renunţ la ceea ce cred că trebuie făcut ca PNL să rămână cu adevarat partidul de dreapta din România.

3. Va iniţia o mişcare de izbăvire din funcţie şi trimitere la tratament (nu neapărat în cămaşa de forţă) a lui Crinişor?

4. Pleacă singură, in baza principiului că dacă nu fugi din cocină la timp te înfulecă porcii?

5. Mai sunt şi alte variante?

A.S.: Da, să nu renunţi când ştii că ai dreptate şi cât timp crezi că mai sunt şanse. Iar eu încă mai cred.

Cine este Adriana Săftoiu?

În perioada 1993 – 1998 a fost ziarist la Agenţia de Presă Rompres, apoi la Mediafax.

A renunţat la presă şi a devenit purtător de cuvânt al Guvernului între 1998 şi 2000, după care a fost Directorul de cabinet la ministerul Transporturilor până în 2001.

A fost Director al Biroului de Presă al PD în perioada 2001-2004, iar la alegerile generale din 2004 a fost aleasă deputat pe listele Alianţei D.A..

Renunţă la mandatul de parlamentar pentru a fi consilier prezidenţial la Departamentul de comunicare, post din care demisionează în 2007.

În 2008 candidează din partea PNL şi câştigă un mandat de deputat într-un colegiul electoral din Prahova.

A publicat, în 2007, la Editura Trei „Vocile puterii”, o serie de interviuri cu foştii purtători de cuvânt ai Guvernelor României de după 1989.

Citiţi şi prima parte:  Adriana Săftoiu: Poţi pierde lupta când îţi subestimezi adversarul!

37 comentarii

Florin AA 21-01-2011 - 15:07

Eu o respect mult pe Doamna Saftoiu.Cand era la Presedintie ma intrebam ce cauta acolo.Am inteles ca si acolo a facut ceea ce trebuie.Este un intelectual cu care as vota totdeauna. Daca va pleca din PNL ma va dezamagi.Ar fi ca o recunoastere a unei neputinte.Apreciez pozitia Domniei sale privind manevrele actuale din PNL. Ce ne facem daca toti parasim un partid numai pentru ca pe alocuri a luat-o razna in raport cu conceptiile noastre.Atunci cine ma i reformeaza ceva ? Din PNL unde sa mai pleci ? Cred ca acest partid este singurul care mai arata a partid din Romania actuala.Am votat mereu cu stanga. Astept sa vad ce mai iese din ACD dar oricum voi vota cu PNL ul in viitor.Si nu de dragul lui Antonescu pe care nici nu il dezavuez nici nu ma dau in vant dupa Dansul.Apreciez la domnul Antonescu foarte multe lucruri.Si am sa-i dau un singur sfat : sa nu uite ca voturile presedintelui vin de la oamenii simpli.Dansul vorbeste foarte complicat adresandu-se lor.Doamna Saftoiu,ramaneti ce ati fost,ce sunteti si…mai mult decat atat! Sa va dea Bunul Dumnezeu sanatate!

urbos 21-01-2011 - 16:05

Lasand la o parte ca a sluji un ticalos ca Basescu te face inevitabil un ticalos, presupunand totusi ca si-a facut acolo doar o datorie strict profesionala, tot nu poate fi uitata mizeria pe care a facut-o aceasta individa lui Atanasiu, la ordinul nemernicului de la Cotroceni.
Individa e deci compromisa total, si numai prostia specifica celor care fac politica la noi, formati in comunism, a permis primirea ei in partid si punerea pe liste, in dispretul liberalilor autentici care intra in partid din convingere.

George 21-01-2011 - 16:28

Aloooo!!!! Ce „liberali autentici” pot face aliante cu PC si PSD?????????????????????????????????????????????? Matale sigur nu esti un liberal autentic. Pentru ca, oricum, acei „liberali autentici” sunt morti demult. Acum au mai ramas doar oportunistii si impostorii care folosesc abuziv titulatura unui partid ce a reprezentat cu adevarat ceva doar inainte de 1946. Prin urmare cum pot numi un ins care bate mana cu cei care i-au calcat in picioare pe tinerii din Piata Universitatii si care au aruncat tara in haos praduind-o in draci????? Cat de autentic „liberal” este Teodor Melescanu? Dar Petre Roman? Dar ala de a fost la PSD si e acum consilier personal al lui Crin Antonescu? Dar C Balaceanu Stolnici dovedit turnator al securitatii? Dar MI Quintus, si el alt turnator dovedit? Mai baietel, tu pe ce lume traiesti? Inteleg ca esti un taliban „liberal” dar matale chiar stie ce e aia „liberal” si ce e aia doctrina de dreapta? Ai grija ca idolul tau Antenescu e gata sa vanda pana si cota unica pentru cardasia cu PSD, partidul lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Presupun ca te simti confortabil tovarase „liberal autentic”, nu? Esti penibil, zau asa.

urbos 21-01-2011 - 17:13

Imbecilule, o alianta e o alianta, asta nu inseamna ca-ti pierzi identitatea. O alianta se face cu un scop, si tine pana la atingerea scopului. Presupun gunoiere ca nu ti-ai pus intrebarile astea cand PNL s-a aliat cu PD-ul socialist ca sa faca alianta DA.
Teodor Melescanu, Petre Roman si toti ailalti veniti de la alte partide nu-s liberali autentici, asa cum nici Saftoaica nu e, asta si spuneam.
Prioritatea numarul unu e salvarea democratiei, hai mars.
Intra la loc intre hemoroizii securistului Basescu.

George 21-01-2011 - 18:59

Limbajul „cultivat” pe care demontrezi ca-l ai la purtator te recomanda ca liberal „autentic”. „Educat” si, mai ales, „civilizat”. „Moral” si, mai ales, cu „principii”. Esti portretul reprezentativ al postacului galbejit, fanatic, needucat, frustrat si violent, fan declarat al imposturii absolute reprezentate de PNL. „Democratie”? Problema matale tovarase „liberal” e ca nici macar nu sti ce-i aia democratie. Atata vreme cat intr-o tara se voteaza liber iar rezultatul alegerilor sunt declarate valabile, atata vreme cat scelerati ca matale pot balmajii liber in limbajul cel mai josnic cu putinta, atata vreme cat avem un Parlament ales democratic, atata vreme cat avem dreptul sa ne exprimam liber opiniile, sa ne exercitam neingradit dreptul la protest si la greva, atata vreme cat nimeni nu a fost arestat in tara asta pentru opiniile sale politice, inseamna ca traim intr-o democratie dobitocule! „Salvarea democratiei” de la ce tovarase postac? Poate salvarea infractorilor Vantu-Voiculescu-Patriciu de la parnaie. Ca, pe scurt, despre asta este vorba gunoiule! Ti-am raspuns in tipul de limbaj in care tu si colaborationistii tai „liberali autentici” il intelegi. Ti-am vorbit exact asa cum meriti. Discursul tau e unul gaunos si profund ipocrit gunoiule autentic. Baga-ti autenticitatea aia falsa drept in cur dobitocule! Ca nu face nici macar doi bani.
P.S. Mars inapoi in grota de unde te-au scos stapanii aia ai tai „liberali autentici”. Hahahahaha!!! Auzi, „liberali autentici”…. Hahahahaha!!! Mare idiot mai esti.

urbos 21-01-2011 - 19:35

Declara ma-ta alegerile valabile…. Auzi la excrementul uman cu ce argumente vine. Gunoiule, cu cine vrei sa vorbesc frumos? Cu o taratura ca tine? Partea proasta e ca au suportat pamantul starpituri ca ma-ta.
In rest, ramane cum am stabilit.

O sa va dam foc curand.

Europeanuul 21-01-2011 - 20:35

George,

Iti pot spune din nenumaratele lui postari, ca acest individ, fata de doctrina „liberala” este absolut strain. N-ar fi exlus sa fie tocmai un individ din tabara opusa. Compromiterea liberalilor si a liberalismului se pare a fi jobul /sau misiunea lui.

urbos 21-01-2011 - 21:53

Paduche, am purtat noi doi vreo discutie despre liberalism? In plus cu cine te intretii despre liberalism, cu tovarasul pedalac basist „george” care n-are nici macar formal vreo legatira cu liberalismul? Ce esti ma europene prosta asa?

Gogu 21-01-2011 - 22:41

Un dobitoc mai mare ca tine rar mi-a fost dat sa intalnesc. Cred ca ai o problema mentala extrem grava „amice”. Nevindecabila. Mi te si inchipui plin de bale la gura si urland ca un bezmetic… Zdravan la dibla nu esti baietel.

George 21-01-2011 - 16:20

Esti patetic. Mi-e mila de tine. Si de toti cei asemeni tie. Care cred in oameni care nu au realizat nimic toata viata lor. Care nu au facut nimic bun pentru aceasta tara. E trist sa vad ca oportunismul, tradarea si vorbele goale atrag oameni. Dna Saftoiu era o ilustra anonima inainte de a face parte din echipa lui Traian Basescu. Cel care i-a oferit cu adevarat ocazia sa fie cineva, care a investit in ea. A ales PNL, un partid condus, la acea vreme, de un presedinte (Tariceanu) care facea trafic de influenta pentru stapanul sau Dinu Patriciu ca sa-l scape de dosare. Care mai apoi a ales sa ramana la guvernare in cardasie cu PSD. Un partid care mai apoi l-a ales pe nefacatorul de nimic Crin Antenescu care a trecut peste orice fel de morala si principii dand mana cu stanga retrograda si, iata!, de curand si cu stanga – aripa securitatii si turnatorilor. Nimic din toate acestea nu ti se par a fi rusinoase pentru un partid ce a avut cu adevarat un nume DOAR inainte de 1946? Trist.

P.S. Ce proiecte de dreapta si de reformare profunda a societatii romanesti a promovat dna Saftoiu, Crin Antenescu si PNL??????? Numeste-le! Eu n-am auzit decat de proiectele „democratice” „Jos Basescu!” si distrugerea PDL. Si sabotaj total a tot ceea ce a incercat si a facut guvernul Boc in directia corecta a reformei sistemului de pensii, a invatamantului si a salarizarii unitare din sistemul bugetar. Nimic mai mult. Toate acestea ti se par in regula? Mie nu.

Bula-ngiu 21-01-2011 - 19:55

Pai, nene, avand in vedere ca baietii sunt niste dezastre care asteapta sa se intample, eliminarea lor din viata publica poate constitui un proiect in sine…

urbos 21-01-2011 - 20:29

Corect bulangiule.

Pribeagul 21-01-2011 - 19:56

Mai Giorgica,
ce te dai asa sa-l sfirteci pe prietenul nostru, prieten vechi, urbos? Din cite stiu el a sustinut cu aceiasi convingere si alianta DA. Prestatia pesedintelui nostru, Basescu Hahaila, care a spus ca va face o societate echitabila si a sfirsit prin a tripla averile oligarhilor si mogulilor si a impozita salariile si pensiile amarite, sub 1000 lei, ale nenorocitilor care au muncit si muncesc in tara asta, l-a dezamagit profund. Pot fi condandamnate cautarile lui de gasire a unei alte cai? Calea unui stat normal, a unui stat de bun simt, a unui stat demn. Nu asta ne dorim noi, majoritatea romanilor?

George 21-01-2011 - 22:30

Condamnabil esti tu pribeagule pentru simplul motiv ca te sraduiesti sa justifici in modul cel mai rusinos cu putinta comportamentul unui golan ca urbos si pentru ca vii in loc de argumente cu aceleasi lozinci goale de continut pe care le foloseste media aservita stapanilor tai oligarhii. Esti un avocat deplorabil. Cand veti invata atat tu cat si istericul frustrat urbos ce inseamna dialogul si comunicarea civilizata, respectul si bunul simt, dreptul la opinie, atunci poate ca tara asta va putea porni in sfarsit pe drumul cel bun. Pana atunci insa e cale lunga. Foarte lunga. Greu de parcurs tocmai din cauza unora ca tine si ca degeneratul urbos. „Societate echitabila”???? Bati campii tovarase pribeag. Sti prea bine ca Basescu n-a promis si n-a spus nicicand romanilor asa ceva. La fel de bine sti, daca ai vreo bruma de creier in teasta, ca o societate umana, o comunitate nu va fi niciodata echitabila in adevaratul sens al cuvantului. Au mai fost unii care au promis asa ceva luandu-le mintile fraierilor si naivilor cu vrajelile lor proletare. Daca tu si urbos vreti pomeni, echitate si egalitarism, emigrati in Cuba tovarasi. Ori in Venezuela sau Corea de Nord. Lasati povestile astea fantasmagorice cu egalitarismul si echitatea. Ca sunteti penibili si putiti a comunism pur.

P.S. Ce poate realiza un singur om caruia i se opun gastile de infractori? Fa un inventar obiectiv al celor care i se opun in cel mai marsav mod cu putinta lui Basescu. Sper, urmare a rezultatului obtinut, ca vei avea decenta sa recunosti ca imensa majoritate sunt niste veritabili ticalosi, demagogi si infractori. Care in nici un caz nu-si doresc ca Romania sa fie un stat normal, un stat de bun simt, un stat demn. Sa nu cumva sa-mi spui ca Vantu, Voiculescu, Patriciu, Iliescu, Antonescu, Ponta, Mazare, Vadim, Vanghelie, Oprisan, Nastase s.a., care alcatuiesc gasca urat mirositoare ce i se impotriveste lui Basescu si-ar dori o tara normala si civilizata ca ai fi chiar ridicol. Toti acestia ar fi in aceasta situatie clientii puscariilor. Basescu nu poate fi nici justitie si nici guvern si nici nu se poate substitui parlamentului plin de jigodii. prin urmare te intreb pribeagule, ce poate face un singur om ca sa construiasca din tara asta bolnava una normala????? Paranoia asta care v-a cuprins pe voi „opozitia” e boala curata pribeagule. Cu lozinci de genul „jos Basescu!” nu se poate construi nimic. „Hahaila” asta va ramane in istorie ca un presedinte care a facut ce trebuie exact cat i-au permis puterile. Tu si urbos? Doar niste frustrati anonimi de care nu-si va aduce nimeni aminte, ca si cum n-ati fi existat vreodata. Basescu nu e perfect dar este de departe cel mai bun presedinte pe care l-ar fi putut avea Romania in aceste vremuri tulburi. Si impotriva lui Cuza au stat multe cozi de topor. Carora pana la urma le-a iesit. Povestea se repeta intrucatva acum. Numai ca acelor cozi de topor care de ani de zile nu fac nimic altceva altceva decat sa saboteze Romania fara sa construiasca nimic, nu le va iesi ce le-a iesit candva acelora care l-au alungat pe Cuza. Ar trebui sa-ti folosesti ratiunea ceva mai mult pribeagule. Poate asa vei reusi sa alungi ura pentru un om care, mai bine sau mai putin bine a incercat si incearca sa faca bine acestei tari. Bunastarea presupune munca si sacrificii pribeagule. Noi am ajuns la capatul posibilitatilor de a mai da pomeni tuturor. Sacul n-a fost fara fund si s-a golit. Inevitabil. L-au golit cei care au avut Romania pe mana cam pana in 2004, perioada de timp in care au vandut totul la fier vechi si luand valori de miliarde pe nimic. Acestia sunt, printre altii, si Vantu, si Patriciu si Voiculescu. Cei care astazi incearca sa faca orice ca sa-l indeparteze pe Basescu de la putere pentru ca a avut indrazneala sa nu le mai lase tara la dispozitie asa cum au avut-o pana in 2004. Aici e problema. Si mai este una. O problema de dosare si de puscarie. Toti acesti trei „corifei” ai „democratiei” au dosare penale pe care si le vor date NUP sau prescrise. Ce nu pricepi pribeagule?

Pribeagul 22-01-2011 - 20:36

Giorgica, mi se par aiuritoare toate acuzatiile pe care mi le aduci. Daca te uiti pe postarile mele vei observa ca n-am fost agresiv, ca am dreptate ca Basescu, in marea lui intelepciune, cu o educatie completa si profunda cunoastere a realitatii, a luat de la saraci si a dat la bogati, facindu-i cam de trei ori mai bogati fata de cum erau la inceputul mandatului sau.

Pai, mai Giorgica, cind Basescu urla: „Va chem sa dam lovitura de gratie acestui sistem ticalosit!”, si ura poporului din sufletul sau curat: “Sa traiti bine!”, nu ne asigura ca va face „o societate echitabila”?

Timpul a trecut. Baronii, mogulii, oligarhii, magnatii si alti ticalosi din sistemul ticalosit, in timpul domniei idioate a lui Basescu, si-au dublat si triplat averile, sleind bugetul si avutia tarii, dar salariile nenorocite, sub 1000 de lei/luna, sunt reduse cu 25%.

Basescu nu va face nimic pentru ca nu are capacitatea intelectuala si cunostintele necesara… Pate ai aflat ca nu i-a placut sa invete. Ce poti astepta de la el? Se baga-n tot felu de probleme, dindu-le rezolvari aiuritoare, e ca musca care se tot baga-n … calului.

Nu rezolva nimic, noi suferim.

El si altii ca el continua jefuirea tarii si se bucura in continuare de salarii si pensii nesimtite.

Europeanuul 21-01-2011 - 23:57

Sobrul forumului este patetic, dar domnule George, ar fi bine sa va informati… alfel va aflati pe acelasi calapod cu el!

[quote=citez]Ce proiecte de dreapta si de reformare profunda a societatii romanesti a promovat dna Saftoiu, Crin Antenescu si PNL??????? Numeste-le! Eu n-am auzit decat de proiectele “democratice” “Jos Basescu!” si distrugerea PDL. Si sabotaj total a tot ceea ce a incercat si a facut guvernul Boc in directia corecta a reformei sistemului de pensii, a invatamantului si a salarizarii unitare din sistemul bugetar. Nimic mai mult. Toate acestea ti se par in regula? Mie nu.[/quote]

Mai jos doar cateva linkuri in care gasiti raspunsuri adecvate la intrebarile voastre! Dar ma rog, o mare parte a presei, cu ajutorul unor Sobri (ceva mai finutzi) din mas media interpreteaza exact asa cum interpreteaza si seful statului… de fapt cum interpretati aici si dv. 🙂

http://www.pnl.ro/Public/art/4495/STRATEGIA-FISCAL-ANTICRIZ-A-PARTIDULUI-NA-IONAL-LIBERAL-pentru-relansarea-economiei-rom-ne-ti.html

http://www.pnl.ro/Public/art/4497/O-economie-pentru-prosperitatea-rom-nilor.html

http://www.pnl.ro/Public/art/3765/II-Guvernarea-reformei-politice-i-administrative.html

P.S.
N’asa ca technicile de dezinformare sunt folosite cu un singur scop: subminarea pozitiei unui concurent?

Pribeagul 21-01-2011 - 19:25

Parlamentul uninominal e un proiect ratat

Nu stiu care dintre prietenii – probabil ca este unul din filozofii satului – are o vorba: pe femei nu trebuie sa le jignesti nici cu o floare. Cuvintul jignire folosit de acest prieten consider ca este orecum nepotrivit. Cum poti sa jignesti o femeie cu o floare?

Urmind linia prietenului meu, nu vreu s-o contrazic pe agreabila doamna Saftoiu cu nici cu un cuvint. N-o contrazic, dar nu sunt de acord cu ea, si afirm: Parlamentul uninominal este un proiect nefinalizat. Ca urmare zic: nu ne mai bagati liste de candidati sub nas, lasati-ne sa alegem pe cine consideram noi! Dupa toate experientele pe care le-am avut, am ajuns la concluzia ca oricum mai rau nu poate sa iasa. In acest fel macar am avea satisfactia ca ne-am facut fiecare damblaua.

Vrem uninominal complet!

urbos 21-01-2011 - 19:40

Votul uninominal e o mizerie, iar ce vrei matale e o porcarie antidemocratica. Tataie, Parlamentul trebuie sa fie reprezentativ, fiecare trebuie sa se regaseasca acolo prin cei pe care-i voteaza, asta inseamna democratie. Trebuie revenit la votul pe liste cu varianta mai buna, aceea de vot preferential pe liste.

Pribeagul 21-01-2011 - 20:06

Imi pare sincer rau ca nu pot fi de acord cu tine.

Consideri ca cei 500 si de parlamentari reprezinta poporul roman? Ca sa reprezinti fel de fel de interese probabil ca ar trebui sa fie mii de partide in parlament (si nici atunci n-ar fi bine, chiar pe soare exista pete). Situatie nefunctionala. Cu chiu cu vai s-a ajuns la citeva.

Reprezentativitatea este o alta vorba goala. Una este reprezentivitatea si alta conducerea, daca vrei… managementul.

Personal, eu doresc conducere.

urbos 21-01-2011 - 20:25

Tovarasu, titi place, nu-ti place te reprezinta, la asa natie, asa gunoaie.
Dar trecand la concret, ideea e sa ai un SISTEM care sa asigure reprezentativitatea dorita cat mai fidel posibil. Iar votul preferential pe liste o face.
Nu pricep ce conducere vrei matale. Parlamentul face legi, nu e executiv.

Pribeagul 21-01-2011 - 20:59

Hai urobos, nu-mi erxcita partile sensibile. Tovarasu… gunoaie… reprezentivitate dorita… ce-s astea?

Ce conducere vreau eu? Nimic deosebit: vreau conducere conducere, adica conducerea care sa conduca, nu altceva.

Treaba-i simpla. Alegem parlamentarii si presedintele. Astia trebuie sa conduca. Celelalte puteri ale statului (guvern, justitie, si as spune si Banca Nationala) sunt niste avortoni rezultati din lucratura Parlamentului si Presedintelui.

Mai lasa vrajeala sentimentala cu reprezentativitatea. Din diferite motive, prezenta la vot a fost 50-60%. Cei care efectiv conduc au fost votati de cca 30 % dintre cetatenii cu drept de vot.

Ia spune drept, Basescu te reprezinta?

urbos 21-01-2011 - 21:45

Nu e sentimentala bre, e un principiu corect.

Cine nu se prezinta la vot are la randul lui aceasta optiune, deci e perfect democratic sa nu voteze, si inseamna ca-i este indiferent cine se alege.
Dar repet, nu Parlamentul conduce, daca tii neaparat, zi ca majoritatea parlamentara conduce prin guvernul pe care il sustine.

Nu de Basescu vorbeam cand ma refeream la reprezentativitate, ci la Parlament, caci Parlamentul este institutia fundamentala in democratie. Presedintele n-ar trebui ales ci numit de Parlament.
Cat despre ticalosul Basescu, asta pe mine nu ma reprezinta, dar uite ca pe poporul asta imputit poti spune ca-l reprezinta intr-un fel, caci l-au reales destui retardati, chit ca alegerile din 2009 au fost furate grosolan.

George 21-01-2011 - 22:36

O singura replica o sa-ti mai dau gunoiule! Poporul asta nu e retardat! Tu esti retardatul. Ce-ar fi sa te duci dracu din tara asta pe care o urasti si o dispretuiesti profund? Esti cel mai dizgratios individ pe care l-am intalnit pana acum. Esti o mizerie de om, un degenerat. Imi provoci o sila profunda gunoiule. Pna si pseudonimul pe care ti l-ai ales ma ingretoseaza. Sa-ti fie rusine ca jignesti un popor intreg doar pentru ca nu se ridica la nivelul tau de schizoid paranoid frustrat! Continua-ti monologul scabros gunoiule! Tot un „ilustru” anonim vei ramane. Si tot asa vei muri. Gunoiule!

ValVerde 21-01-2011 - 22:51

George, nu te mai aprinde asa…
Urbos/Sobru e un individ cu o singura obsesie: lupta impotriva lui Basescu, si o singura metoda: injuratura suculenta si la fel de inutila ca si existenta lui.
Cind te apuci sa te injuri cu el cobori la nivelul lui fara nici un alt rezultat (decit ca pleci de pe forum cu un gust amar in gura).
In numele diversitatii de care vorbeai pe aici, trebuie sa intelegi ca exista o mare varietate de indivizi, cu grade diferite de inteligenta, sensibilitate, perceptie, morala etc etc etc.
Sobru nu are multa deschidere in idei, e doar persistent si previzibil…un fel de Ciinele lui Pavlov cind vede cuvintul Basescu sau partidul lui.

urbos 22-01-2011 - 06:00

Georgica gainatz mic, ma intreb daca te enervezi la jignirile aduse poporului de tov securist imputit Base, de pe pozitia de presedinte. Eu am dreptul sa ma si pis pe poporu matale in calitatea mea de cetatean care se exprima liber.

Valverdus, pe vremea lu Ceasca, il uram pe Ceasca, pe vremea lui Iliescu pe iliescu, acu e randul acestui nemernic numit Basescu.(vezi dobitocule ca Emil Constantinescu nu e pe lista)
Parca am convenit ca daca nu ai habar de subiect taci. Pai taci ma atunci, nu vorbi ca proasta-n targ despre ce-i in Ro. Hai mars.

ValVerde 22-01-2011 - 07:39

Nu trebuie sa stiu ce se petrece in Ro.
Confirmi ceea ce am zis: esti previzibil si ai aceleasi metode.
Il injuri pe presedintele care intra in abataj, cu exceptia lui Constantinescu, ca avea barba si ai o slabiciune pentru barbatii grizonati, cu barba.

urbos 22-01-2011 - 08:05

Da ma, esti prost de mori. Ai tacut?

Europeanuul 21-01-2011 - 23:37

@ValVerde. Sobru nu face altceva decat sa-i ridice lui George mingea la fileu! Pledoria cotoioasa a lui George mi se pare cunoscuta de undeva. Si hai sa fim seriosi, Sobru impartaseste tot felul de valori… din pacate mai putin liberale.

ValVerde 21-01-2011 - 23:47

Si hai sa fim seriosi, Sobru impartaseste tot felul de valori…

Ah, da. O uitasem pe aia cu evreii si cu imperiul decadent de peste ocean

Europeanuul 22-01-2011 - 00:08

Pe linga faptul ca ii este frica de „straini” mai are si alte probleme… el se numara printre cei care sufera in urma privatizarii intreprindelor „de stat” si liberalizarea pietelor.

P.S.
spune-mi si mie te rog ce caractere trebuie sa folosesc aici pentru a cita un text! Mersi mult, anticipat.

ValVerde 22-01-2011 - 00:30

(blockquote)…copy/paste citatul..(/blockquote)

ilocuieste ( cu

Foloseste semnul „mai mic” , „mai mare” in loc de paranezele rotunde din exemplul meu

Cu placere, am invatat-o de la Sehe

Europeanuul 22-01-2011 - 00:46

(blockquote)…copy/paste citatul..(/blockquote) Foloseste semnul “mai mic” , “mai mare” in loc de paranezele rotunde din exemplul meu

Test. Mersi…

liviu1 22-01-2011 - 00:52

Valica, Smeche ti-a scris ceva de un „v-e nu vertical” …

Florin 21-01-2011 - 22:04

Domnilor de vreme ce sunti asa de destepti toti”blogarii ”acestia anonimi care semneaza chinuit cu pseudonime jegoase,ce mai asteptati sa se intample in tara asta ? Unii din voi nu au citit in viata lor pe jumatate cat a scris (inteligent!) doamna Saftoiu,de ce sunteti asa de răi? De ce jignirea este bucuria voastra cea mai mare ? De fapt discutam doar pe acest blog. De ce nu va calmati? Viata este asa de faina ! Fiti calmi dragii mosului,eliberati-va hormonii pe nevasta ca tot scrieti doar noaptea…Blogurile astea sunt o adevarata … tara de refulati,va inteleg asadar. Nu va mai razboiti.Iesiti la o bere….Oricum Doamna Saftoiu cred ca regreta expunerea in acest pustiu mediatic plin de refulati…..Scuze! Noapte buna copiii!

jan dinu 21-01-2011 - 22:16

Saftoaica e ratata …shi mereu shantajata …de viatza ei privata !
Oare aceasta femela (eggzpresia Roxanei Iordache suportera lui CRINa)
stie c-avut un plebiscit national privind reformularea parlamentului
la initiativa presedintelui Basescu shi votat c-o majoritate
covarsitoare de alegatori ?? ADRIANO itzi dau un sfat :
Prostitutia ( de orice fel se plateste ) chiar daca te calugaresti !
Macar acum aveai ocazia de-a nu minti in fatza publicul prin acest interviu
c-o imbirligatura zig- zag de cuvinte inshirate ca la circ jonglate !
TU stii cel mai bine – „Institutia Posta Romana „…shi n-o zic in gluma !
Martori sunt : Sorin Rosca Stanescu …shi toti ceilalti ..
JD-USA

Huhu Ciu 07-02-2011 - 21:32

Jan Dinu cretinu, handicapatu mintal pedelist securist-curist, in Iad va sfirsi cu P-DL si cu BASINESCU-marinar!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS