Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Avertisment de peste Prut: Romanii au o problema pentru ca nu stimeaza poporul moldovenesc

Avertisment de peste Prut: Romanii au o problema pentru ca nu stimeaza poporul moldovenesc

scris de A.A.
1 afisari

Am facut la Chisinau un interviu cu secretarul Partidului Comunistilor, Iurie Muntean – cel despre care se spune ca ar fi urmasul lui Vladimir Voronin la presedintia Partidului. M-a primit in biroul sau impodobit cu porttretul lui Voronin si am discutat aproape o ora. Concluziile? Romania a fost implicata in evenimentele din 7 aprilie, Raportul Nagacevschi nu este unul obiectiv, dovezile privind torturile aplicate de politisti tinerilor arestati dupa 7 aprilie 2009 sunt simple trucaje, comunistii vor castiga alegerile anticipate, Romania va avea probleme daca nu va recunoaste natiunea moldoveneasca iar Lenin ramane un fenomen pentru comunistii de la Chisinau.

Am vrut sa fac un interviu cu dvs pentru ca in Romania se stiu foarte putine lucruri despre comunistii din Republica Moldova…

Romania are o atitudine specifica fata de comunisti, insa eu nu cred ca o asemenea atitudine merita comunistii din Moldova. Ei, dar acesta este specificul tarii dvs.

Credeti ca in Romania exista o atitudine anti-comunista sau doar impotriva comunistilor din Republica Moldova?

Eu cred ca acesta este un fenomen istoric si evident culturologic, este vorba de perceptia majoritatii cetatenilor Romaniei, e vorba de felul in care romanii inteleg comunismul. Este vorba de notiuni pana la urma. Ma rog, eu n-am facut investigatii in acest sens, dar banuiesc ca atitudinea negativa sau rezervata a romanilor fata de Partidul Comunistilor este legata de acel trecut eu as spune destul de trist pe care l-a avut Romania in special in anii ’80 pe timpul aflarii la putere a lui Ceuasescu, si eu vorbesc mai ales de acele dificultati economice pe care le-a parcurs tara dvs in ultimii opt-zece ani. Cred ca asta ar fi explicatia cea mai rezonabila a unei asemenea atitudini. Dar in ceea ce priveste generatia tanara de cetateni ai Romaniei cu varsta intre 15-25 de ani ei pur si simplu nu stiu ce este asta.

 

Raportul Nagacevschi? O facatura…

 

Am vazut ca a aparut Raportul Nagacevschi privind evenimentele din 7 aprilie cum il apreciaza PCRM?

Raportul nu este obiectiv si altfel nici nu putea fi avand in vedere ca toate partidele care acuma fac parte din Alianta pentru Integrare Europeana intr-o masura sau alta au fost implicate in evenimentele din 7 aprilie fie in sensul contribuirii la organizarea acestor evenimente, fie prin participarea nemijlocita – sau si una si alta. Asa ca nu putam sa contam pe un raport obiectiv la pregatirea caruia au fost oameni care au participat la respectivele evenimente. In genere intregul efort a fost ca adevarul sa nu fie aflat, cel putin pe parcursul aflarii lor la guvernare. Dar pana la urma obiectivul a fost acuzarea comunistilor, a precedentei guvernari de aceste evenimente. De asta nu am sustinut nici intr-un caz acest raport. Noi avem cu totul alte date, o parte din ele deja le-am prezentat, vreau sa va spun ca ele au fost socante pentru societate pentru ca ele in mod absolut vadit inca o data au demonstrat implicarea exponentilor celor patru partide care fac parte din AIE in desfasurarea acestor evenimente.

 

Tineri batuti? Trucaje…

 

Cum explicati faptul ca au fost batuti tineri? Am vazut foarte multe imagini si foarte multe plangeri despre violentele politiei…

Investigatia in acest sens nu a fost finalizata. Si eu vreau sa va spun ca dovezile, asa numitele dovezi care au fost prezentate in cadrul comisiei sunt absolut dubioase. Eu nici nu vorbesc despre acele fotografii montate care au fost prezentate pe internet care au fost absolut dubioase. Noi stim cum se pregateau aceste fotografii, noi stim ca o persoana putea fi folosita in zeci si zeci de imagini. Este vorba de niste chestiuni tehnologice. Pana la urma anume comunistii au fost – eu va reamintesc – cei care au insistat asupra petrecerii unei investigatii cu participarea expertilor internationali. Pana la urma nu ne-am bucurat de sustinerea altor partide politice. Deci adevarul nu il vom afla cu aceasta comisie, definitiv! Definitiv! Nici noi nu cunoastem inca tot adevarul pentru ca ceea ce a avut loc in 6-7-8 aprilie a fost un exercitiu foarte bine organizat, eu as spune: excelent organizat! din punct de vedere tehnologic el era aproape perfect. Eu nici nu vorbesc de suportul financiar care a stat la baza organizarii acestor evenimente. El a fost unul enorm! Noi nu cunoastem pana la urma cine sta in spatele acestor evenimente…

Imediat dupa evenimente din partea PCRM s-a spus ca organizarea ar fi venit din Romania. Ce parere aveti acum?

Eu va pun o intrebare in acest sens. Sediul Guvernului a fost atacat masiv, a fost atacat electronic, un atac cu o putere enorma care a dezorganizat totalmente serviciile telecomunicationale. Unul din canale ne-a dus in Romania. Definitiv! Dovedit! Participarea cetatenilor Romaniei in aceste evenimente a fost dovedite…

 

Implicarea Romaniei

 

Din cate stiu eu a fost arestat un singur cetatean roman …

Mai multi cetateni romani au fost vazuti in timpul acestor evenimente. Mai mult, noi toti cunoastem ca la frontiera au fost oprite mai multe mijloace de transport in care erau cetateni romani, pe langa studentii care isi fac studiile in Romania. Deci noi nu putem sa vorbim despre niste actiuni spontane, cine a organizat aceste transporturi? pentru ca autobuzul costa, eu stiu ce inseamna efortul logistic. Sunt niste lucruri evidente… Noi nu putem sa afirmam ceva clar, cine in concret, ce forta politica, dar faptul ca anumite forte politice care provin din Romania au participat la aceste evenimente este evident. Cine sta in spatele acestor forte, pentru ca noi nu credem ca aceste forte sunt in final organizatorii principali, noi credem ca ele au fost folosite de niste forte mult mai puternice. Care sunt acele forte urmeaza sa ne clarificam – si ne vom clarifica! Si eu cred ca concluziile vor fi o descoperire nu numai pentru Moldova, dar si pentru intreaga Romanie si vor fi tare neplacute pentru intreaga Romanie, pentru cetatenii romani sa afle cine ar sta in spatele acestor forte din Romania care au stat in spatele si au participat la evenimentele din 6-7 aprilie. Cred ca ar fi o mare surpriza! Este evident ca a fost o incercare de lovitura de stat. Si ca sa fie clar ceea ce eu am in vedere va pun intrebarea: imaginati-va ca Partidul Comunistilor, impreuna cu alte partide de stanga, iesind la demonstratie pe 1 mai ar fi intrat in Guvern si ar fi arborat flagul eu stiu, flagul Federatiei Ruse sau flagul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti care a fost pana in 91. Cum ati fi calificat dvs acest lucru?

Ca pe o revolutie sovietica…

Eu vorbesc de luarea cu asalt a guvernului, de arborarea flagului unui stat strain. Cum ati fi calificat un asemenea lucru?

Ca pe o rebeliune. (Luat de focul dialogului am uitat sa aduc in discutie faptul ca exista imagini care arata ca nu a fost arborat steagul Romaniei, ci steagul Uniunii Europene, n.red.)

Vedeti? Ce a vut loc pe 7 aprilie? A fost luat cu asalt Parlamentul si Presedintia Republicii Moldova, flagul Romaniei a fost arborat pe Presedintie. Apropo, la arborarea acestui flag au participat reprezentantii Miscarii Noua Dreapta. Despre ce vorbim? Eu nu inteleg, tot intindem discutiile acestea cu 7 aprilie, de parca lumea ar fi chioara sau Doamne iarta-ma! proasta… Iaca lumea intelege, dar stiti care e problema? Punctul forte al actualei guvernari este ca sunt foarte buni ucenici ai lui Goebels, stiti unul din principiile lui Goebels? Minciuna repetata de mai multe ori devine adevar. Ei repeta o minciuna in continuu, de dimineata pana in seara astfel ca lumea incepe sa creada pana la urma in niste aberatii, aberatii absolute precum comunistii ar fi fost implicati in vandalizarea si incendierea cladirii Parlamentului sau Presedintiei. Care este interesul avand 60 de mandate? In conditiile in care deja pe 6 aprilie noi aveam noua voturi de aur. Deputatii din fosta opozitie, actuala guvernare, veneau pe ascuns, de sine statator la noi si propuneau sa voteze presedintele nostru. Despre ce vorbim noi? Asta era pe 6 aprilie, din prima zi au venit 9! Eu nu vorbesc despre ce a avut loc timp de doua saptamani dupa 7 aprilie! Erau inca vreo 30 d-astia! Haideti, noi suntem oameni maturi, nu suntem chiori, iarta-ma Doamne! suntem in stare sa tragem niste concluzii elementare.

Inca o intrebare referitoare la evenimentele acestea. Am vazut o inregistrare pe Unimedia in care domnul Turcanu apare si discuta cu cei care au pus steagul pe Presedintie. Cum va explicati prezenta domnului Turcanu acolo, din cate stiu era membru al PCRM?

Nu, domnul Turcanu niciodata n-a fost membru al Partidului Comunistilor, a facut parte din fractiunea noastra dar nu a fost membru al Partidului Comunistilor. Eu sincer cred ca nu ne-am format opinia in privinta comportamentului si in general prezentei domnului Turcanu. Urmeaza sa ne clarificam. Dar faptul ca el nu a avut nici un fel de indicatii din partea conducerii Partidului in privinta prezentei sale acolo este cert.

 

Comunistii? Victoriosi!

 

Am vazut sondajul din ziarul Timpul care ii crediteaza pe comunisti cu cele mai multe voturi in eventualitatea unor alegeri anticipate. Cum apreciati viitorul politic in Republica Moldova din acest punct de vedere?

Haideti sa admitem ca marja de eroare este rezonabila. Eu cred ca rezultatul PCRM este redus, si noi de chestia asta ne-am lovit de mai multe ori cand este vorba de sondajele facute de mijloacele de informare in masa obediente actualei guvernari. Cel putin cu 5-7 puncte aceste sondaje reduc ratingul comunistilor. Foarte elocvent! O cadere dramatica la PL, asta e rezultatul activitatii lor, PDM – inca o cadere dramatica, asta arata atitudinea electoratului fata de acest partid lipsit de axa, eu nu stiu daca mai este in tara asta un alegator care ar putea sa spuna care este de fapt programul si viziunea acestui partid. PLDM: desi FIlat si echipa depun eforturi enorme pentru acapararea si monopolizarea spatiului informational si excluderea restului membrilor Aliantei totusi ratingul lui nu creste, sau daca creste e foarte slab, adica raportul dintre efort si rezultate este unul derizoriu. Noi suntem primul partid din istoria ultimelor doua decenii a Moldovei care dupa pierderea puterii nu ca n-a disparut, dar a devenit si mai puternic. Nu stiu oamenii acestia, nu simt spiritul acestei tari, nu inteleg fenomenul popularitatii Partidului Comunistilor, care este mult mai profund decat lor le pare. Daca nu inteleg macar sa il intrebe pe Socor, acela a isi da seama despre ce e vorba. Cu cat mai tare are sa ne bata, cu atat mai rau pentru dansii. Socor inca din iulie pe dansii i-a prevenit ca Partidul Comunistilor este o parte a societatii, nu este o gasca, nu este o secta. Si e foarte important in lupta cu Partidul Comunistilor sa nu treci hotarul dupa care se incepe lupta cu societatea. Ei l-au trecut… Ei luptand cu comunistii deja lupta cu societatea! Dar asta nu se iarta! Plus la asta, draga Doamne, in incercarea lor de a rescrie istoria, de a schimba accentele in ceea ce priveste istoria noastra recenta, ei incearca sa lipseasca acest popor de demnitate! Dar aici nu se iarta incercarile de a ne lipsi de demnitate! Uitati-va ce campanie au declansat impotriva zilei de 9 mai. Ati vazut rezultatul? Coloana Partidului Comunistilor a avut 35.000 de oameni! Asta e rezultatul incercarilor lor de a lipsi acest popor de demnitate! Ei nu cunosc acest popor, sunt niste oameni lipsiti de radacini si vor fi pentru asta pedepsiti de istorie, pentru ca sa pretinzi la un viitor politic in Moldova ca si in orice alta tara trebuie sa-ti cunosti tara, istoria, spiritul, sa-i cunosti oamenii. Lipsa de identitate este o mare problema si ei o au! Comunistii problema asta nu o au. Si Moldova, intreaga tara, nu o are – cu exceptia a trei-patru procente care se fac cinci-sase primavara si toamna cand se acutizeaza bolile psihice si cele stomacale. Restul in tara asta nu au probleme de identitate, pentru dansii e cert si ferm ca ei sunt moldoveni, care e istoria lor, care este trecutul lor, prezentul lor si care este viitorul lor. Este o chestie mult mai profunda decat poate sa-si imagineze oricine, un asa numit savant sau un asa numit ziarist care sunt foarte multi in Bucuresti si incearca sa isi dea cu parerea despre Moldova. Pentru a se da cu parerea despre Moldova trebuie in primul rand de a studia Moldova, de a studia acest interfluviu. Republica Moldova este un fenomen, pe care cu parere de rau majoritatea cetatenilor Romaniei nu-l cunosc si nu vor sa-l cunoasca. Asta e problema si e o problema mare! Atata timp cat Romania nu va dori sa cunoasca Republica Moldova noi vom avea chestiuni neplacute pe agenda politica. Atat timp cat Romania nu va stima acest stat si acest popor, cu parere de rau la moment nu ne bucuram de stima vecinilor nostri si asta este o problema, o problema mare. Si nu atat pentru noi, pentru moldoveni, cat pentru voi, pentru romani.

 

Probleme pentru Romania

 

De ce ar fi o problema?

De ce? Romania declara ca doreste sa aiba relatii strategice de lunga durata, fratesti, insa atata timp cat Romania nu va dori sa respecte aceasta tara, am in vedere Republica Moldova, noi nu putem sa vorbim ca avem relatii de lunga durata, strategice si fratesti. Deci totul trebuie sa se bazeze pe respectul reciproc. Stiti, abordarea asta este una europeana. Romanii nu admit ca Balcanii sunt mult mai diversi decat lor le pare si nu totul se rezuma la opinia Romaniei. Nu pot sa inteleaga sau nu vor sa inteleaga, nu au timp sa inteleaga, ma rog…

Va asteptati ca in alegerile anticipate sa castigati numarul maxim de mandate?

Asa va fi. Pentru ca eu cred ca pentru alegatori a devenit clar. Noi fiind pedepsiti politic in iulie am tras mai multe concluzii, am facut mai multe schimbari, acum eu nu pot sa spun ca noi am putea sa facem careva greseli la etapa asta de lupta politica pentru alegerile anticipate.

Vor fi alegeri anticipate pana la urma?

Da, vor fi. Ce n-a dorit Ghimpu, Filat, Lupu, Chirtoaca si Urechean, dar vor fi. Pentru ca pana la urma in tara asta draga Doamne este Constitutie care urmeaza a fi respectata. Eu va spun ca ei deja se pregatesc de alegeri anticipate.

 

Noi suntem leninisti, nu stalinisti!

 

Exista foarte multe dovezi referitoare la masacrele petrecute in Uniunea Sovietica in perioada comunista. Credeti ca o astfel de mostenire este de bun augur?

Nu incercati va rog sa ne legati de politica lui Stalin pentru ca nu suntem partid stalinist. Partidul Comunistilor din Republica Moldova a fost constituit in anul 1993 si nu este succesorul Partidului comunist al Uniunii Sovietice sau mai bine zis al Partidului comunist al bolsevicilor. Noi nu avem nimic de-a face cu Stalin si incercarile astea de prost gust ale lui Ghimpu, Chirtoaca si Filat sa ne lege de trecutul stalinist arata ca baietii astia nu au carte. Ei pretind ca au un accent plus-minus bucurestean, dar carte baietii astia nu au facut de fapt. Ei incearca sa manipuleze opinia publica, pentru ca intr-adevar Moldova a avut de suferit pe timpul represaliilor aplicate pe timpul lui Stalin si sunt vii si oamenii care au avut de suferit. Si asta e un moment electoral, iar ei bat in aceasta tema ca sa ne lege cu Stalin. Aceasta e o manipulare primitiva. Noi nu avem nimic cu Stalin, nu suntem succesorii partidului comunist al bolsevicilor. Ceea ce nu inseamna ca nu suntem marxisti si ca nu suntem leninisti. Dar nu avem legatura cu Stalin. Sa stiti ca cel mai citit autor in lume este Lenin, care a fost primul om care lupta politica a transformat-o in stiinta. Eu nu vorbesc de miturile care au aparut ulterior, eu vorbesc de stiinta pura, de fenomenul pe care il reprezinta Lenin. El a fost primul om care a transformat lupta politica in stiinta, primul om care a incercat sa construiasca intr-o tara saraca, distrusa de razboi o tara socialista. Si eu va spun ca acele state europene se rusineaza sa spuna ca construiesc un stat socialist, in mai multe state ale Uniunii Europene o sa gasiti in constitutie ca scopul lor este de a construi un stat nu socialist ci spun social. Dar ceea ce numesc ei construirea unui stat social este de fapt un stat socialist. Si noi vedem unde se misca Europa, care sunt la moment succesele europene in sensul echitatii sociale. Daca dvs ati fi avut ocazia sa cititi operele lui Lenin altfel ati fi inteles lucrurile…

0 comentariu

cercetas 09-11-2010 - 02:39

chiar asa, adica … DA-L IN BULA MEA DE PUNCTU 8 DE LA TIMISOARA? Pai nu va e rusine porcilor?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult