Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Bogdan Aurescu: calitatea de membru NATO reprezinta o garantie de securitate

Bogdan Aurescu: calitatea de membru NATO reprezinta o garantie de securitate

scris de Ziua Veche
5 afisari

Secretarul de stat MAE Bogdan Aurescu a raspuns mai multor intrebari referitoare la elaborarea noului concept strategic al NATO si la rolul Romaniei in Alianta Nord Atlantica.

Care sunt principalele prevederi ale noului concept strategic al NATO?

Textul Noului Concept Strategic (NCS) nu este inca finalizat, procesul de elaborare a acestuia fiind in curs. Practic, in prezent, ne aflam in partea finala a fazei a doua de elaborare, cea a consultarilor, cand discutiile intre Aliati se poarta pe baza raportului elaborat de Grupul de personalitati coordonat de dna Madeleine Albright si care a fost prezentat public la 17 mai. Raportul are 55 de pagini si este intitulat „NATO 2020: Assured Security; Dynamic Engagement – Analysis and Recommendations of the Group of Experts on a New Strategic Concept for NATO”. El reflecta de o maniera corecta si cuprinzatoare cele mai multe dintre temele de interes special pentru tara noastra in contextul elaborarii NCS. In urma acestei dezbateri, se preconizeaza ca un prim proiect sa fie elaborat de secretarul general NATO si transmis statelor membre la inceputul lunii septembrie. Atunci se va declansa a treia si cea mai importanta faza, cea a negocierilor interguvernamentale, care vor trebui sa se finalizeze la Summitul de la Lisabona din noiembrie cu adoptarea Conceptului. Rolul decizional in privinta formei si fondului NCS va reveni statelor membre NATO, care vor decide, la Lisabona, ca de obicei, prin consens.

Procesul de elaborare a Conceptului, derulat intr-o maniera transparenta si inclusiva, arata ca statele membre NATO sunt hotarate sa reformeze Alianta pentru a imbunatati raspunsul acesteia la actualele amenintari si capacitatea sa de a se adapta la noile riscuri de securitate. Necesitatea elaborarii unui nou document programatic a pornit de la realitatea ca actualul concept, adoptat la Summit-ul NATO de la Washington din 1999, are deja o vechime de peste zece ani, perioada marcata de schimbari importante atat la nivelul structural al NATO, cum ar fi cresterea semnificativa a numarului de membri, dar si in ceea ce priveste evolutia mediului strategic si de securitate in care Alianta trebuie sa actioneze.

Accentele urmarite de Romania, ca stat la frontiera externa a NATO, in contextul procesului de elaborare a Noului Concept Strategic vizeaza, dar nu exclusiv, elemente precum:

  • Articolul 5; consensul; indivizibilitatea securitatii trebuie intarite, ca elemente fundamentale ale Aliantei;
  • Capacitatea NATO de a face fata amenintarilor in interiorul teritoriului aliat, in vecinatatea noastra si la distanta strategica;
  • Substantierea relatiilor de parteneriat – instrument strategic al NATO pentru proiectarea securitatii in vecinatate, din Balcani, in Europa de Est si pana in zona strategica de Sud: Marea Neagra, Asia Centrala si Orientul Mijlociu;
  • Prezervarea politicii „usilor deschise”;
  • Importanta regiunii extinse a Marii Negre si a Asiei Centrale pentru securitatea Aliantei si succesul in Afganistan;
  • Raspunsul adecvat la noile amenintari (atacuri cibernetice, insecuritate energetica, terorism, proliferarea armelor de distrugere in masa si a tehnologiilor pentru rachete) si, in acest context, importanta includerii apararii antiracheta intre misiunile NATO.

Speram ca toate aceste elemente, precum si altele, de interes pentru Romania, se vor regasi adecvat in noul Concept.

Va ramane NATO o alianta deschisa catre noi membri? Ar avea sanse de aderare la NATO Republica Moldova?

Succesul extinderii Aliantei si contributia acestui proces la reunificarea Europei constituie elemente de performanta ale NATO in perioada post razboi-rece. Pe acest fond, Romania a sustinut intotdeauna necesitatea unei influente sporite a NATO in vecinatatea extinsa a Aliantei, prin generarea de evolutii pozitive in planul securitatii, inclusiv prin intermediul „politicii usilor deschise”. De asemenea, am promovat in mod consecvent ideea sprijinului NATO pentru eforturile de pregatire ale statelor care aspira sa devina membri, in conditiile respectarii principiilor si valorilor Aliantei.

Republica Moldova si-a declarat statutul de neutralitate, pozitie pe care Romania o respecta pe deplin. Dinamica relatiilor dintre Republica Moldova si NATO depinde in primul rand de vointa autoritatilor de la Chisinau. Romania este insa gata sa sprijine, cu expertiza tehnica si sustinere politica, daca va fi nevoie, orice demers al Republicii Moldova in relatia cu Alianta. De altfel, Romania si-a asumat rolul de lead-nation pentru faza a treia a proiectului de asistenta destinat distrugerii de pesticide si substante chimice periculoase din Republica Moldova, care se desfasoara sub egida NATO.

Care sunt noii inamici ai Aliantei Nord Atlantice?

Actualul context strategic este marcat de provocari complexe, care pot surveni atat de la distanta strategica, cat si din proximitatea teritoriului Aliat. Fata de contextul strategic in care a fost elaborat Conceptul Strategic din 1999, a crescut gravitatea amenintarilor globale, fara frontiere geografice: terorismul, proliferarea armelor de distrugere in masa si a tehnologiilor pentru rachete, atacurile cibernetice, insecuritatea energetica si a rutelor internationale de transport, pirateria. In acest context, este nevoie de o strategie comuna privind raspunsul statelor Aliate la spectrul larg de amenintari si sfidari asimetrice. NATO nu poate si nu trebuie sa faca totul, insa poate sa-si gandeasca si sa-si planifice doza de implicare, pe fiecare domeniu de interes, in cooperare cu organizatiile internationale si regionale relevante. Prin urmare, va trebui gasit un echilibru intre capacitatea NATO de a asigura apararea teritoriului Aliat si de a apara securitatea Aliatilor la distanta strategica, prin operatiile in care NATO s-a implicat (de exemplu in Afganistan).

Mai multi comentatori internationali au semnalat faptul ca NATO a inceput sa se dilueze – cum apreciati o astfel de afirmatie?

Dati-mi voie, va rog, sa nu fiu de acord cu o asemenea evaluare. Calitatea de membru NATO reprezinta o garantie majora pentru securitatea tuturor si fiecarui aliat, inclusiv a Romaniei. Este o realitate palpabila si concreta, care nu poate fi contestata si care este mai puternica decat oricand.

Organizarea, in comun, de catre Franta si Germania, a Summit-ului aniversar din 2009, de la Strasbourg-Kehl, a avut valoare simbolica deosebita, reuniunea la varf transmitand mesaje puternice legate de coeziunea si unitatea Aliantei, de importanta relației transatlantice – legatura indispensabila pentru stabilitatea si securitatea continentului european. 

Atentia acordata, in mod constant, principiilor indivizibilitatii securitatii Aliatilor, respectiv solidaritatii si coeziunii Aliate, reprezinta unul dintre fundamentele NATO, aceasta abordare reflectand rolul Aliantei Nord-Atlantice ca organizatie de securitate de succes, interesata in combaterea eficienta si cuprinzatoare a provocarilor de securitate la adresa membrilor sai. De asemenea, metoda consensului, la toate nivelele si in toate procesele, atat in luarea deciziilor, cat si in implementarea lor, reprezinta un mijloc de intarire a coeziunii Aliate.

Ce rol va avea de jucat Romania in cadrul noului concept strategic al NATO?

Suntem gata sa contribuim pe fond si substantial atat la efortul de negociere si adoptare al Noului Concept, cat si in procesul ulterior de punere in aplicare.

In cadrul dezbaterilor inter-Aliate aprofundate privind Noul Concept Strategic, care vor incepe in septembrie 2010, Romania isi propune adoptarea unei pozitii echilibrate, generatoare de consens.

In 1999 Romania nu era parte a Aliantei Nord-Atlantice, dar acum, la peste 10 ani distanta, in calitate de membru al NATO si al Uniunii Europene, dar si ca stat de frontiera a celor doua organizatii, suntem pregatiti sa promovam idei si expertiza in folosul intregii Organizatii, care sa argumenteze, in mod pragmatic si coerent,  necesitatea si modalitatile adaptarii NATO la provocarile secolului XXI.  Romania are deja un profil recunoscut si respectat in Alianta. Vom continua acest tip de conduita responsabila si dupa adoptarea Conceptului.

De exemplu, in privinta noilor riscuri si amenintari, Romania va juca un rol activ in problematica apararii antiracheta, pe baza principiilor indivizibilitatii securitatii Aliate, solidaritatii colective si acoperirii integrale a teritoriului NATO. Partea romana vede noua abordare a SUA, la care va participa si Romania, ca pe o contributie importanta care sa fie integrata in viitorul sistem de aparare antiracheta al NATO. Ne vom implica si pe mai departe in combaterea insecuritatii energetice. Vom continua sa promovam extinderea Aliantei si sa intarim in mod concret parteneriatele acesteia in vecinatate si nu numai. Sunt doar cateva exemple de linii de actiune viitoare ale Romaniei in aplicarea Noului Concept Strategic al NATO.

Cum este afectat NATO de discutiile dintre Rusia si Germania pentru o noua structura europeana de securitate?

In primul rand, discutia dintre Germania si Rusia la care va referiti ar urma sa fie examinata la nivelul Uniunii Europene.

In al doilea rand, relatia NATO cu Rusia beneficiaza de un for specializat, Consiliul NATO – Rusia (NRC), care ofera cadrul cel mai potrivit pentru dezvoltarea unui dialog politic structurat si de cooperare practica intre statele aliate si Rusia. In timp, proiectele derulate in cadrul NRC au confirmat potentialul relatiei NATO – Rusia, evidentiind o serie de subiecte de interes comun si de domenii in care cooperarea poate aduce valoare adaugata. Dupa o perioada mai dificila, asistam, in prezent, la o tendinta de re-invigorare a relatiei Aliantei cu Rusia, manifestata inclusiv prin incercarea de a identifica noi domenii de cooperare, pe baza unei evaluari comune a amenintarilor secolului XXI.

Romania a sustinut in mod constant dezvoltarea cooperarii NATO – Rusia, pe baze pragmatice si, in acelasi timp, cu respectarea principiilor si angajamentelor asumate de partile implicate, ca o conditie de baza a unui parteneriat real, eficient.

Cum vedeti summitul NATO din noiembrie si ce se va intampla cu noul concept strategic?

Pe agenda Summitului vor fi decizii importante, daca ar fi sa mentionez chiar si numai finalizarea si adoptarea Noului Concept Strategic – care ne dorim sa fie un document de viziune, cu principalele repere ale actiunii NATO pe urmatorii 10 ani, capabil sa produca un impact pozitiv real asupra eficientei Aliantei – sau decizia referitoare la sistemul antiracheta al NATO, ca misiune a Aliantei, care sa protejeze intregul teritoriu si populatiile statelor membre. Vor mai fi si alte teme relevante pe agenda. In mod natural, rolul principal va reveni sefilor de stat sau de guvern din tarile membre NATO, care vor decide prin consens.

Exista toate premisele ca Summitul sa fie unul de succes si sper sa fie asa. Romania va depune toate eforturile, impreuna cu ceilalti Aliati, in acest scop.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult