Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Bruno Stefan: Geoana s-a dus la Moscova sa-l „taie” pe Oprescu

Bruno Stefan: Geoana s-a dus la Moscova sa-l „taie” pe Oprescu

scris de Ziua Veche
34 afisari

Bruno Stefan, presedintele Biroului de Cercetari Sociale, a raspuns intrebarilor cititorilor nostri: „Geoana s-a dus la Moscova sa obtina sprijinul pentru el si sa indeparteze sprijinul pentru Sorin Oprescu” @ „Orice sondator care lucreaza cu PSD stie ca la un moment dat va fi pus in situatia de a aranja sondaje” @ „Eu i-am dat in judecata pe unii care refuza sa-mi plateasca sondajele pentru ca nu am dat datele cerute de ei si au refuzat atunci sa plateasca cercetarea” @” La inceputul anilor ‘90 oamenii se temeau sa raspunda pentru ca doar Securitatea facea interviuri inainte si mare parte a sondatorilor au fost ofiteri de Securitate, ori s-au ocupat cu propaganda comunista”. @ „Exista si impostura multa in lumea sondajelor si neprofesionalism”. @ „In anul 2000 am ascultat o inregistrare intre directorul unui institut si un important lider PSD si atunci pretul era de o mie de dolari procentul suplimentar” @ „In opinia mea cel mai mare sociolog roman in viata este Sorin Adam Matei, profesor la Universitatea Purdue din SUA”.

 

 Bruno Stefan este doctor in sociologie, lector universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti. A coordonat peste 400 de sondaje si tot atatea cercetari calitative in ultimii 20 de ani. Are zece carti publicate, din care doua in SUA. Intre 1991 si 1998 a lucrat la Centrul Independent de Studii Sociale si Sondaje (CIS), iar din 1998 conduce Biroul de Cercetari Sociale (BCS).

 

Cititi interviul integral:

O.B.

1. Multe din intrebarile inserate in chestionarele de cercetare, in cele cu tematica politica mai ales, sunt concepute gresit. Rezultatul este o masurare eronata a optiunilor populatiei. De ce nu se aud voci din breasla sociologilor care sa condamne astfel de practici care dauneaza tuturor: sociologilor – pe care ii decredibilizeaza profesional, clientului – amagit cu procente umflate, cetateanului – dezinformat si manipulat?

Raspuns: Intrebarile gresit formulate sunt tot mai rare in cercetari. Erorile apar din multe alte surse: greseala de concepere a esantionului; falsurile operatorilor; sursele de date pe baza carora se construiesc esantioanele etc. Sociologii nu se sesizeaza pentru ca nu au un for stiintific public care sa-i sprijine sa faca acest lucru. Unii se sesizeaza, dar vocea lor este putin auzita, pentru ca nu se exprima in presa, ci la catedra sau in revistele de specialitate. Deci au o audienta redusa.

2. Cum a evoluat increderea populatiei in institutii in ultimii ani? Cine a pierdut, cine a castigat puncte si de ce?

Raspuns: In linii mari nu sunt schimbari radicale de perceptie. Increderea in Biserica, Armata, Parlament, etc. este relativ constanta in ultimii zece ani.

3. Ce pozitie mai ocupa mass-media, presa scrisa in particular, in topul increderii?

Eu prefer sa pun intrebari in chestionar despre ziare, televiziuni si jurnalisti si nu despre mass-media in general. Iar opiniile sunt diferite de la caz la caz. Observam cresteri spectaculoase ale unor jurnalisti si descresteri ale increderii in unele televiziuni sau persoane. Cel mai bun barometru, in prezent, este cifra vanzarilor pentru ziare si a audientei pentru televiziuni.

glucksman

4. Care sunt cei mai mari sociologi romani in opinia Dvs?

Raspuns: Sunt profesorii universitari de la facultati si directorii institutelor de cercetare. Ei au cea mai mare recunoastere stiintifica. Catalin Zamfir, Lazar Vlasceanu, Ioan Marginean, Septimiu Chelcea. In opinia mea cel mai mare sociolog roman in viata este Sorin Adam Matei, profesor la Universitatea Purdue din SUA. Din pacate, cei mai mari sociologi romani au parasit tara si se exprima in comunitatile stiintifice internationale. Sunt mai putin cunoscuti la noi, dar foarte apreciati in afara, cum ar fi sotii Gabriel si Manuela Lataianu.

5. Ce parere aveti de pretinsii sociologi care fac sondaje care nu se confirma la alegeri?

Raspuns: Sondaje nu fac doar sociologi, ci si oameni din alte domenii. Opinia publica e volatila si se schimba de regula in ultimele zile de campanie, asta fiind si rolul campaniei. Uneori aceasta schimbare nu poate fi surprinsa la timp. Exista insa si impostura multa in lumea sondajelor si neprofesionalism. La campania precedenta s-au compromis deja cativa sociologi si cred ca o vreme nu vom mai auzi despre ei. Faptul ca Traian Basescu a avut probe ca la INSOMAR si CCSB s-au falsificat rezultatele exitpollurilor va face sa dispara o vreme aceste institute de pe piata.

6. De ce erorile la cercetarile la iesirea de la urne au fost mari de-a lungul timpului?

Raspuns: In 2009, nu au fost mai mari decat la celelalte alegeri, dar au fost mai vizibile. Ganditi-va ca in anul 2000 exitpoll-urile au avut erori de peste cinci la suta. A existat insa o presiune politica asupra cercetatorilor, iar PSD este campionul acestor presiuni. Sa ne amintim ca si Sebastian Lazaroiu a confirmat ca a ascultat inregistrari cu directorii de la INSOMAR si CCSB in timp ce negociau procentele cu Hrebenciuc, in noaptea turului doi din 2009..

7. Stiti cumva cum mai stau in sondaje Basescu si Geoana acum dupa alegeri ?

Raspuns: Nu a mai fost dat publicitatii niciun sondaj politic dupa alegeri. Nici noi nu am realizat vreunul pana acum. Estimez insa ca increderea in Mircea Geoana s-a prabusit, iar in Traian Basescu a crescut putin.

 

Aron P

8. Se poate face o manipulare reala prin sondaje si cum?

Raspuns: Da, se poate face si s-a facut de mai multe ori in Romania. Ea are efect daca incepe inaintea campaniei electorale, cand sondajele sunt mai putine. Atunci ele sunt mai intens comentate si analizate de analistii politici si sunt un important instrument de reasezare a opiniei publice. In campanie, pentru ca se dau foarte multe sondaje publicitatii, ele isi pierd efectul manipulativ.

9. S-a practicat manipularea asta in ultimii 20 de ani?

Raspuns: Da, in 1999, cand sondajele erau foarte rare, PSD a adunat in jurul lui mai multe institute si cu ajutorul lor a inceput o crestere sistematica in sondajele publicate. De la 16% cat avea la inceputul anului 1999 a crescut imediat la 33% in doua luni in sondajele CURS si Metromedia, apoi in 2000 a crescut la 47%, cu cateva zile inaintea alegerilor locale si apoi la 58% inaintea alegerilor parlamentare. Aceasta crestere artificiala a avut efectele manipulative dorite. Activul de partid al PSD s-a mobilizat mai bine si a reusit sa obtina 27% la locale si 36% la parlamentare. Desi institutele care l-au umflat artificial s-au discreditat atunci, ele au fost intens promovate de catre Adrian Nastase dupa ce a ajuns premier, drept multumire pentru ajutorul dat la castigarea alegerilor. In 2006, INSOMAR a inceput sa creasca PD la peste 40 de procente, dar efectul manipulativ de atunci a fost contracarat de alte sondaje difuzate.

Cel mai intens mediatizat caz de manipularea din Romania s-a petrecut la alegerile din 1992. Atunci exitpoll-ul IRSOP a fost confirmat la zecimale de rezultatele alegerilor. Ulterior, s-a facut analiza celor un milion si jumatate de voturi anulate si s-a descoperit ca au fost buletine stampilate cu tusuri diferite in mod intentionat de catre altcineva si nu de catre alegatori, in totalitate in favoarea FDSN (actualul PSD). Atunci s-a pus problema ca sondajul a fost folosit ca un indicator pentru fraudare, a cel putin zece la suta din optiunile alegatorilor. Pe tema asta a fost o mare dezbatere internationala la un Congres de Sociologie.

mircea

10.Cum apreciati ca au lucrat institutiile care au realizat exit-polluri la prezidentiale?

Raspuns: Erorile sondajelor din 2009 au fost mai mici decat cele din 2000, dar au fost mai vizibile. Sondajele au fost realizate corect. Modificarea cifrelor cu un procent in plus pentru Geoana a fost mica si nu i-a ajutat la nimic. I-a discreditat atat pe Geoana cat si pe sondatori.

11. Cat de mult influenteaza votul sondajele mincinoase date publicitatii din timpul campaniei rezultatul votului?

Raspuns: Am raspuns deja.

CALUGARUL

 

12. E pregatita societatea romaneasca pentru sondaje de opinie?

Raspuns: Da, e pregatita. Se fac multe sondaje pe tot felul de subiecte astfel incat teama de a-si exprima opinia a disparut la cei mai multi cetateni. La inceputul anilor 90 oamenii se temeau sa raspunda pentru ca doar Securitatea facea interviuri inainte si mare parte a sondatorilor au fost ofiteri de Securitate ori s-au ocupat cu propaganda comunista. A fost destul de greu sa convingem publicul ca nu toate sondajele sunt controlate de elementele fostei Securitati. Aparitia unor noi generatii de sociologi a inlaturat aceasta teama.

13. Din toata galceava ultimelor prezidentiale, sondajele de opinie mi s-au parut cel mai comic moment! Victima sigura a acestor sondaje a fost Mircica ,,dragostea mea!”. Care sunt sansele de a avea si noi o asociatie care sa faca sondaje de opinie credibile, ale caror rezultate sa se apropie la cel putin 10% fata de rezultatul alegerilor ? Caci, la noi, chestia cu sondajele e mai mult un razboi psihologic intre ,,candidati” !

Raspuns: Asociatia sociologilor este necredibila si nu poate pune ordine in piata sondajelor pentru ca cei din fruntea ei s-au compromis, atat inainte de 1989 cat si dupa, prin sprijinirea fatisa a anumitor partide si a institutelor afiliate lor. Neutralitatea lor stiintifica a fost astfel anulata. Lipsa comunicarii intre diversi sociologi face dificila asezarea asociatiei pe un fagas normal.

14.La ce foloseste un sondaj de opinie ? Daca ar fi dupa mine, eu as interzice aceste sondaje pentru ca de cele mai multe ori pot schimba opiniile unor ,,habarnam” sau indecisi, care, de cele mai multe ori, voteaza sau se comporta in viata lor precum oile !

Raspuns: Sondajul foloseste foarte mult in campanie pentru ca-i ajuta pe candidati sa cunoasca opiniile si dorintele alegatorilor si ii ajuta sa-si schimbe discursul si comportamentul pentru a rezona mai mult cu acestia. Interzicerea publicarii sondajelor este un lucru rau pentru ca accesul la rezultatele lor trebui sa fie permis si publicului, nu doar politicienilor. Campania are rolul sa schimbe opiniile si sondajele ajuta la acest lucru. Sondajul este un instrument de cunoastere atat pentru candidati cat si pentru alegatori.

cititor vechi

15.Aveti idee de ce s-a dus dl Mircea Geoana la dl Sorin Ovidiu Vantu? Raspunsul il primim prin posta?

Raspuns: Sa discute despre Nicolae Popa de la FNI. Iar la Moscova s-a dus sa obtina sprijinul pentru el si sa indeparteze sprijinul pentru Sorin Oprescu. In urma acelei vizite la Moscova, Oprescu s-a prabusit de la zece la trei la suta in mai putin de o luna.

omul negru

16. S-a intamplat vreodata sa fie solicitat un sondaj din partea unui srl sau partid si clientul sa doreasca anumite rezultate?

Raspuns: S-a intamplat de mai multe ori si de aceea este important ca sondatorii sa aiba o protectie pentru a nu fi obligati sa cedeze. Daca nu exista protectia asociatiei, sondatorii trebui sa-si gaseasca un sprijin la clientii mari, importanti. Pentru a fi ferit de asta, eu lucrez mult cu organizatii internationale. Eu i-am dat in judecata pe unii care refuza sa-mi plateasca sondajele pentru ca nu am dat datele cerute de ei si au refuzat atunci sa plateasca cercetarea. Procesul este insa dificil, dureaza mult, iar banii se recupereaza dupa mai multi ani. Or, necesitatea platii catre operatorii de teren ii face pe unii sa accepte masluirea. Neplata unui sondaj ii poate baga pe unii sondatori in faliment.

v.salaru

17. Cat costa „aranjarea” unui sondaj de opinie? Cat de concludente sunt sondajele de opinie?

Raspuns: In anul 2000 am ascultat o inregistrare intre directorul unui institut si un important lider PSD si atunci pretul era de o mie de dolari procentul suplimentar. Acum nu stiu care e tariful, dar probabil se negociaza in functie de importanta mediatica a sondajului. Orice sondator care lucreaza cu PSD stie ca la un moment dat va fi pus in situatia de a aranja sondaje, caci aceasta este o practica obisnuita a acestui partid, iar acceptarea colaborarii cu PSD inseamna o acceptare implicita a masluirii sondajelor. Chiar Geoana a recunoscut ca PSD a masluit sondaje in timpul guvernarii Nastase, pentru a tine PD si PNL la procente mici. Acest lucru l-a facut cu institutele lor, nu cu BCS. Cand BCS dadea procentele reale, era acuzat de sondatorii pesedisti de neprofesionalism. Pentru ca refuzam sa ma aliez practicilor lor am fost calomniat, interzis, iar in timpul guvernarii Nastase am avut parte de 19 controale, pana si de la pompieri. In felul acesta au reusit sa-si creeze un cor de laudatori, care la randul lor au nascut epigoni, pe care ii gasim azi in piata.

18. Exista diferente intre sondajele de opinie mediatizate si cele „secrete”? Daca da, care sunt acestea?

Raspuns: Un raport de cercetare are peste o suta de pagini de grafice, tabele si comentarii. De regula, se dau publicitatii doar datele generale si doar cateva intrebari, iar ziaristii mai reduc si ei din cantitatea de informatie punand accentul pe ce li se pare mai spectaculos. De plida, la intrebarea „Cata incredere aveti in Traian Basescu?” eu prezint atat raspunsurile generale, cat si opiniile defalcate pe sexe, grupe de varsta, ocupatii, zone geografice etc. Mai prezint si evolutia increderii in timp, compararea cu increderea in alti politicieni si corelarea increderii cu alte intrebari. La o astfel de intrebare eu furmizez peste 100 de cifre, dar presa preia, intr-un caz fericit, una sau doua valori.

Gigi Duru

19. Cat adevar si cata minciuna exista in sondajele de opinie?

Raspuns: Sunt multe sondaje adevarate care apar, dar si sondaje mincinoase. De aceea este greu pentru un om neavizat sa faca diferenta intre cele oneste si cele masluite. In ultima campanie electorala, desi falsurile au fost mai vizibile ele au fost mai mici ca pondere si mai putin coordonate ca in alegerile precedente. Corectitudinea unei cercetari depinde, pe de o parte, de profesionalismul celor care realizeaza sondajul, si, de cealalta parte, de pretentiile pe care le are cel care a comandat. PSD a preferat sa lucreze cu cercetatori fara nici o recunoastere stiintifica internationala, fie cu fosti securisti, fie cu tineri usor de convins, dornici sa-si faca rapid o cariera, de aceea eu privesc cu suspiciune orice sondaj care are legatura cu PSD.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult